Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Γαλλίας - Ιταλίας |
Ενώ οξύνονται οι διεργασίες για αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης (και) εντός ΕΕ, με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς συμβιβασμούς και ανταγωνισμούς να συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους λαούς όλης της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε χτες στο Παρίσι η 32η Σύνοδος Κορυφής Ιταλίας - Γαλλίας.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, επικεφαλής των αντιπροσωπειών στις οποίες συμμετείχαν πολλοί υπουργοί των δύο κυβερνήσεων, συζήτησαν μεταξύ άλλων και για επενδύσεις που από κοινού προωθούν μονοπώλια των δύο πλευρών, με ιδιαίτερες προσδοκίες από το «πακέτο Γιούνκερ». Ενα παράδειγμα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της γαλλικής Λυών και του ιταλικού Τορίνο που - όπως τόνιζε χτες και η «Φιγκαρό» - όταν ολοκληρωθεί θα συμβάλει στην αύξηση του όγκου των εμπορευμάτων που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου, ανοίγοντας νέους δρόμους για τις μπίζνες μεταξύ των δύο χωρών.
Στο κείμενο των κοινών συμπερασμάτων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής προεδρίας, επισημαίνεται ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανική βάση» και γίνεται ειδική αναφορά στο πρόγραμμα επενδύσεων που ανακοίνωσε η Κομισιόν από το οποίο Ρώμη και Παρίσι προσδοκούν ενίσχυση των επενδύσεων και αναθέρμανση της «ανάπτυξης», δηλαδή της ανακατάληψης μέρους της δύναμης που γαλλικά και ιταλικά μονοπώλια έχασαν στη διάρκεια της κρίσης, ενώ ανταγωνιστές τους - π.χ. από τη Γερμανία - ενισχύονταν ή αποδυναμώνονταν λιγότερο.
Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο «ενίσχυσης της απασχόλησης» πρέπει να «δυναμώσει η κινητικότητα στην εργασία» (δηλαδή, τα περιθώρια των μονοπωλίων να απασχολούν φτηνούς εργάτες σε όποια περιοχή ή όποιον τομέα χρειάζονται με όσο το δυνατόν πιο «ευέλικτους» όρους γίνεται) με «ελάχιστες προδιαγραφές εργασιακής ασφάλειας» και με ζητούμενο τη διασφάλιση της «κοινωνικής σύγκλισης».
Επιπλέον, Γαλλία και Ιταλία διαμηνύουν ότι θα δυναμώσουν τη συνεργασία τους σε ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας» και σε «ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση», τασσόμενες μάλιστα υπέρ της «εξέτασης στοχευμένων τροποποιήσεων της συνθήκης Σένγκεν, όπου αυτό είναι απαραίτητο» και έτσι ώστε να «επιτρέπονται νόμιμοι έλεγχοι» των κυνηγημένων από τον ιμπεριαλισμό που οι πολυεθνικές θέλουν να φιλτράρουν πιο καλοσχεδιασμένα, πριν καταλήξουν στις δεξαμενές φτηνού εργατικού δυναμικού από τις οποίες ψάχνουν εργατικά χέρια.
Το κείμενο κάνει ειδική αναφορά στην κατάσταση στη Λιβύη, για την οποία οι δύο πλευρές υποστηρίζουν «την αναζήτηση των αποτελεσματικών μέσων που θα μπορέσει να αναπτύξει η διεθνής κοινότητα για την ενίσχυση της δράσης των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό ιδιαίτερα την απαραίτητη στήριξη στην ανοικοδόμηση και τη σταθεροποίηση της χώρας». Με λίγα λόγια, γαλλική και ιταλική πλουτοκρατία ξεκαθάρισαν και χτες ότι παρακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά στην όξυνση της αντιπαράθεσης (και) στη Λιβύη, διατηρώντας αυξημένο ενδιαφέρον για τις μπίζνες που ευνοούν ο πλούτος και η γεωστρατηγική θέση της συγκεκριμένης χώρας.
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--
Σε συνθήκες γενικευμένης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ξεκινούν στις 2 Μάρτη οι ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας - ΗΠΑ. Οι ασκήσεις θα έχουν δύο σκέλη και συνολικά θα διαρκέσουν οκτώ βδομάδες. Πέρυσι, είχαν πάρει μέρος πάνω από 12.000 Αμερικανοί στρατιώτες.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, η κοινή αμερικανο-νοτιοκορεατική διοίκηση Συνδυασμένων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ο στρατός της ΛΔ Κορέας ενημερώθηκε για τις ημερομηνίες και τη «μη προκλητική φύση» των ασκήσεων.
Οι συγκεκριμένες καθιερωμένες εδώ και χρόνια ασκήσεις αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, το αυξημένο «ενδιαφέρον» της Ουάσιγκτον για την ευρύτερη περιοχή, στην οποία ενισχύονται οι αντιθέσεις αλλά και τα «παζάρια» μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι πιέσεις των ιμπεριαλιστών προς τη ΛΔ Κορέας, ώστε, με πρόσχημα την προστασία του πλανήτη από τα πυρηνικά όπλα, να διασφαλιστούν ευνοϊκοί συσχετισμοί για τα σχέδια των μονοπωλίων που στηρίζουν. Η υποκρισία είναι μεγάλη βέβαια, καθώς οι χώρες που κατηγορούν την Πιονγιάνγκ ότι αποτελεί παγκόσμια απειλή διαθέτουν από τα ισχυρότερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο.
Στην Πιονγιάνγκ, ο ηγέτης της χώρας και του Κόμματος Εργατών Κιμ Γιονγκ Ουν, μιλώντας σε διευρυμένη συνάντηση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κόμματος αναφέρθηκε στην ανάγκη ο στρατός της χώρας να εστιάσει σε κάθε προσπάθεια που αφορά την ικανότητά του να είναι ετοιμοπόλεμος. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, ο Ουν «κάλεσε το στρατό να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιδράσει σε κάθε μορφή πολέμου που θα εξαπολύσει ο εχθρός, ξεκαθάρισε τις μεθόδους διεξαγωγής πολέμου με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και σχετικά επιχειρησιακά ζητήματα και ζητήματα τακτικής».
Ασιατικά και δυτικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν αποσπάσματα από την παρέμβαση του Ουν, επιλέγοντας να υπενθυμίσουν ότι πριν από μία βδομάδα είχε προηγηθεί στρατιωτική άσκηση κατά την οποία προβλεπόταν ότι μονάδες πυροβολικού θα αναπτύσσονταν στις νήσους Μου και Τζανγκτζάε, μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.
ΓΕΝΕΥΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Οι κόντρες ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΗΠΑ - Ισραήλ σε σχέση με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κορυφώνονται, ενώ απομένει λιγότερο από μία βδομάδα πριν την πολυσυζητημένη επικείμενη ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου την επόμενη βδομάδα στο αμερικανικό κογκρέσο και λιγότερο από ένας μήνας για τη διεξαγωγή των ισραηλινών γενικών εκλογών της 17ης Μάρτη.
Χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπεραμύνθηκε της συνέχισης της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Ιράν με τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (γνωστή ως ομάδα των 5+1), καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αναμένει τα αποτελέσματα των συνομιλιών προτού βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα. Ο Κέρι, μιλώντας σε επιτροπή του κογκρέσου για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το νέο οικονομικό έτος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να το πω πιο συγκεκριμένα: Η πολιτική μας είναι πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Οποιοσδήποτε προτρέχει σπεύδοντας αυτή τη στιγμή να πει ότι δεν του αρέσει η συμφωνία, το τάδε ή δείνα σκέλος της, απλώς δεν ξέρει ποια είναι συμφωνία...Αφού ακόμη συμφωνία δεν υπάρχει».
Λίγες ώρες πριν τη δήλωση Κέρι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε επιθεωρήσει τη Νότια Διοίκηση του ισραηλινού στρατού, δηλώνοντας ότι οι «πληροφορίες» των τελευταίων ημερών «ενισχύουν τους φόβους μας πως οι διεθνείς δυνάμεις θα δώσουν την άδεια στο Ιράν να αναπτύξει την ικανότητα να φτιάξει πυρηνική βόμβα...». Ο Νετανιάχου υπεραμύνθηκε της απόφασής του να εκφωνήσει ομιλία στο αμερικανικό κογκρέσο την ερχόμενη βδομάδα κατά της επίτευξης διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «το αμερικανικό κογκρέσο ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να μπλοκαριστεί μία συμφωνία ανάμεσα στις διεθνείς δυνάμεις και το Ιράν».
Αξίζει εδώ να επισημανθεί πρόσφατο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» και του αραβικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» που επικαλούνται απόρρητη αλληλογραφία ανάμεσα στις ισραηλινές, νοτιοαφρικανικές, αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εμφανίζοντας τη ΜΟΣΑΝΤ να διαψεύδει τον ισχυρισμό που έκανε τον Οκτώβρη του 2012 στον ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ότι τάχα το Ιράν απέχει περί τον ένα χρόνο από την κατασκευή ατομικού όπλου.
Η διαφοροποίηση στη στάση των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ για τη στάση απέναντι στο Ιράν αντανακλά κόντρες ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης σε ΗΠΑ και Ισραήλ για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την περασμένη Κυριακή και τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Τζ. Κέρι και Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκαν στη Γενεύη της Ελβετίας, εκτιμώντας ότι οι έως τώρα διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν «τις επόμενες βδομάδες ή μήνες» σε διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δήλωσαν, τέλος, πως θα επαναλάβουν τη συνάντησή τους εκ νέου σε μια βδομάδα.
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--
Διακήρυξη για την επιβολή «μεταρρυθμίσεων» προς όφελος των μονοπωλίων της ΕΕ στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της υγείας, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ενέκρινε χτες η Βουλή Αντιπροσώπων της χώρας, προκαλώντας την ικανοποίηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Μογκερίνι, που επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Σαράγεβο, μίλησε για «ιστορικό σημείο καμπής» και «σημαντική απόφαση» που ευθυγραμμίζει τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με τη συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης που υπέγραψε η ηγεσία της χώρας με την ΕΕ το 2008. Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που ενέκριναν 14 κόμματα της ομοσπονδιακής βουλής (στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι έξι βουλευτές των «Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών» του πρωθυπουργού της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ, που απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας), βασίζεται στις προτάσεις που λάνσαραν τον περασμένο Νοέμβρη οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στανμάγιερ. Το σχέδιο αυτό είχε εγκριθεί από την τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στις 29 Γενάρη και υποτίθεται πως θα δώσει προτεραιότητα σε «αλλαγές» που τάχα θα μειώσουν την τεράστια ανεργία που έχει εκτοξευτεί στο 40% και τη φτώχεια.