ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
Ενα μελωδικό σεργιάνι στις «γειτονιές του κόσμου»

Με αφιέρωμα στο διεθνιστικό - αντιπολεμικό τραγούδι ξεκίνησε την Παρασκευή το πρόγραμμα στην Κεντρική Σκηνή

Προχωράνε απ' όλα τα σημεία της Γης

με τις χοντρές πατούσες τους γκρεμίζοντας τα σύνορα

με τα σκληρά ροζιασμένα χέρια τους σχεδιάζοντας πάνω στον κόκκινον ορίζοντα

τις φαρδιές χειρονομίες ενός καινούργιου πεπρωμένου.

Και πίσω έρχεται ο άνεμος

πίσω τους έρχεται ο μεγάλος άνεμος...

Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου...

Ενα μελωδικό σεργιάνι στις «γειτονιές του κόσμου» ήταν το μουσικό πρόγραμμα που άνοιξε την Παρασκευή την Κεντρική Σκηνή. Μέσα και από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έστειλε το δικό του μήνυμα απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ολοένα και κλιμακώνεται και ολοένα και περισσότερο βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν. Τραγούδια που διατράνωσαν ότι οι λαοί είναι οι μόνοι που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Τραγούδια από την Ελλάδα, την Ιταλία, την ΕΣΣΔ, την Ισπανία, τη Χιλή που γράφτηκαν σε άλλες εποχές... Εποχές τόσο ίδιες αλλά και τόσο μακρινές... Από τα αντάρτικα τραγούδια σε επαναστατικά τραγούδια απ' όλο τον κόσμο και από εκεί σε σπουδαία τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, όπως του Θεοδωράκη, του Μικρούτσικου, του Λοΐζου, του Μαρκόπουλου κ.ά.

Τραγούδια που είδαν κατάματα τη ζωή... Τραγούδια που γράφτηκαν στη βοή της μάχης και στις ιαχές των συλλαλητηρίων αψηφώντας τη βία και τον θάνατο... Τραγούδια που γράφτηκαν σε δύσκολες εποχές... Τραγούδια που συνεχίζουν να εμπνέουν, να συγκινούν, να διαπαιδαγωγούν...

Και οι στίχοι του αφιερώματος μπλέκουν με τα λόγια μεγάλων ποιητών... Και οι φωνές των καλλιτεχνών ενώνονται με τις φωνές του πλήθους που έχει από νωρίς συγκεντρωθεί στην Κεντρική Σκηνή.

Η μουσική επιμέλεια ήταν του Θύμιου Παπαδόπουλου, ενώ η επιμέλεια των κειμένων του Διονύση Τσακνή. Το οπτικοακουστικό υλικό που προβαλλόταν είχε επιμεληθεί ο Σήφης Στάμου. Τραγούδησαν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Πολυξένη Καράκογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Μάκης Σεβίλογλου, Δ. Τσακνής. Επαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας, Μίμης Ντούτσουλης, Γιάννης Μπελώνης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Δημήτρης Αγαθός, Πάρις Περυσινάκης, Θ. Παπαδόπουλος.

«Ηταν που λέτε μια φορά... »

Θερμό χειροκρότημα για τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και το δικό της «Παραμύθι χωρίς όνομα»

Με ένα δυνατό χειροκρότημα και με ένα χαμόγελο στα χείλη το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο θεατράκι του Πολιτισμού επιβράβευσε τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, η οποία για ακόμα μια χρονιά έκλεψε τις εντυπώσεις με το θεατρικό έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που επέλεξε να παρουσιάσει φέτος.

Μέσα από το ανέβασμα του έργου αποδείχτηκε η σπουδαία δουλειά που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ομάδας για να πετύχει κάθε φορά τον σκοπό της. Το δέσιμο και η συνεργασία της ομάδας, η αγάπη και το ενδιαφέρον που υπάρχει μεταξύ των μελών της, οι κοπιώδεις πρόβες, η μελέτη που έχει προηγηθεί για να γνωρίσουν τον συγγραφέα, το έργο, την εποχή που το δημιούργησε, ώστε να το κατανοήσουν καλύτερα, είναι όλα παρόντα.

Στο κατάμεστο θεατράκι του Πολιτισμού, μέσα από την αχλύ του παραμυθιού ταξίδεψαν το κοινό σε μια φανταστική χώρα, όπου κυριαρχούν ο ατομισμός και η αδράνεια. Ο βασιλιάς, φροντίζοντας μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή του, αδειάζει το θησαυροφυλάκιο, κάνοντας τους κατοίκους να υποφέρουν... Η κήρυξη ενός πολέμου θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά. Τώρα ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα χαθεί στην απογοήτευση ή θα πάρει την τύχη του στα χέρια του.

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» ουσιαστικά αποτελεί διασκευή του γνωστού ομώνυμου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα. Ενα βιβλίο που ο Καμπανέλλης αγαπούσε από παιδί.

Διατηρώντας όλη τη μαγεία και την αφέλεια του παραμυθιού, ο Καμπανέλλης χρησιμοποιεί έναν γνωστό «μύθο» για να μιλήσει για τη δική του εποχή. Μέσα από έντονα κοινωνικά σχόλια, που στηλιτεύουν την εξουσία, αναδεικνύει την ανάγκη ο λαός να παλέψει για την ευτυχία του, παρά τις στερήσεις, τις αγωνίες και τα δεινά του. Να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή, να ξεσηκωθεί για το δίκιο του. Οπως ανέφερε και ο ίδιος ο συγγραφέας, «η ποίηση, η σάτιρα, η αδρή - αλλά ποτέ καταθλιπτική - δραματικότητα, όλ' αυτά σ' έναν κόσμο παραμυθιού, που όμως έχει αντίκρισμα σε αλήθεια, δίνουν στο "Παραμύθι" ομορφιά και ζωντάνια που δε θα πάψουν ποτέ να συγκινούν».

Για την ιστορία, η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά το 1959 από τον νεοϊδρυθέντα θίασο «Νέο Θέατρο» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου με σκηνικά του Γ. Βακαλό και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, για να κατέβει γρήγορα από τη λογοκρισία, λόγω αντιδράσεων του παλατιού.

Οπως αναφέρθηκε, η φετινή παράσταση αφιερώνεται στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Ι. Καμπανέλλη, ανανεωτή και πρωτεργάτη της μεταπολεμικής νεοελληνικής σκηνής και στον αγαπημένο μας Κώστα Καζάκο.

Αλλωστε, ο Κ. Καζάκος το καλοκαίρι του 2020 είχε δεχτεί με χαρά να συνομιλήσει με τα μέλη της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί του σε έργα που άφησαν εποχή, όπως «Το μεγάλο μας τσίρκο» και «Ο Εχθρός Λαός». Με τον δικό του, μοναδικό, παραστατικό τρόπο μίλησε για τον φίλο του Ι. Καμπανέλλη, τη θεατρική γραφή με τους υψηλούς συμβολισμούς της. Δεν δίστασε να μοιραστεί με τα μέλη της θεατρικής ομάδας τους προβληματισμούς γύρω από τον ρόλο της Τέχνης σήμερα, καθώς και τα «μυστικά» της θεατρικής τέχνης.

Η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Τσαγκαράκη και η μουσική επιμέλεια του Στέφανου Χατζηαναγνώστου.

Το hip hop ταρακούνησε τη Μαθητική Σκηνή!

Εντονοι ρυθμοί και μια μοναδική δυναμική κατέκλυσαν το Μαθητικό Στέκι την Παρασκευή το βράδυ στο Φεστιβάλ, καθώς το μικρόφωνο πήραν τα hip hop σχήματα. Το κοινό τούς υποδέχτηκε με ενθουσιασμό, με τα καπνογόνα να ανάβουν και να χρωματίζουν την ατμόσφαιρα, που δονούνταν από τον ρυθμό και τις ρίμες με έντονες αναφορές στην εκμετάλλευση, στην αδικία και στους αγώνες της νεολαίας και του λαού.

Με Χρ. Ζαραλίκο άνοιξε η Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Λίγο πιο πέρα, στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, την αυλαία άνοιγε ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, που με την καυστική σάτιρά του μοίρασε γέλιο στο κοινό που είχε γεμίσει από νωρίς τον χώρο.

Ο Χρ. Ζαραλίκος επί σκηνής
Ο Χρ. Ζαραλίκος επί σκηνής
Μια αντάρτικη νοσοκομειούπολη... στην Κεντρική Σκηνή

«Μια αντάρτικη νοσοκομειούπολη... Ισως θα υπάρχει και τώρα, έστω και κατεστραμμένη, που θα μπορούν οι νεότεροι να την επισκέπτονται και να θαυμάζουν τι μπορεί να φτιάσει ο λαός όταν το καταλαβαίνει δικό του». Λόγια του Ν. Σακελλαρίου, αρχιάτρου στον ΔΣΕ, που μαζί με τους γιατρούς - μαχητές Πέτρο Κόκκαλη, Γιώργο Τζαμαλούκα, Στέφανο Χουζούρη κ.ά. είχαν πρωτοστατήσει για την κατασκευή και λειτουργία του θρυλικού νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Αυτό ακριβώς το έργο έχει αναλάβει σήμερα το Κόμμα μας: Την ανάδειξη και αναστήλωση της αντάρτικης νοσοκομειούπολης, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του υψώματος Σκάλα του Γράμμου σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και χτίστηκε το διάστημα Απρίλη - Μάη του 1948.

Αυτές οι πλευρές αποτυπώνονται στο ολιγόλεπτο βίντεο που προβλήθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ πριν από την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Μια ολόκληρη πολιτεία με τους θαλάμους, τους κλιβάνους, τα καταφύγια, τις καλύβες που φιλοξενούσαν τις υπηρεσίες και τα μαγειρεία που βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, για να υπάρχει άμεση πρόσβαση στο νερό αλλά και οι καπνοί να μην προδώσουν τη θέση του νοσοκομείου. Ακόμα και ξύλινο αμφιθέατρο είχε κατασκευαστεί, που φιλοξενούσε συχνά παραστάσεις για την ψυχαγωγία των ασθενών. Το σπουδαιότερο, όμως, οίκημα της νοσοκομειούπολης ήταν το χειρουργείο, με πέντε χειρουργικά κρεβάτια, που επέτρεπε σε τρεις γιατρούς να πραγματοποιούν παράλληλα χειρουργικές επεμβάσεις, το οποίο λειτουργούσε και βράδυ με ηλεκτρικό φως και είχε σκέπασμα από 8 - 10 κορμούς δέντρων...

Συνέχεια στο ρεπορτάζ από τις συναυλίες της δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ θα δημοσιευθεί στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» της Τρίτης 27 Σεπτέμβρη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ