Associated Press |
Από την ώρα των προπόσεων... |
Οι έξι «μέντορες» της παγκόσμιας «Κεντροαριστεράς» και εξέχοντα μέλη του κλαμπ του «Τρίτου Δρόμου», που προσπάθησαν να συγκεράσουν τον «ευρωπαϊκό διαφωτισμό με τον αμερικανικό ρεαλισμό», δεν ήταν άλλοι από τον οικοδεσπότη, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα και τους ομολόγους του, το Γάλλο Λιονέλ Ζοσπέν, τον Πορτογάλο Αντόνιο Γκουτέρες, το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, το Βραζιλιάνο πρόεδρο Φερνάντο Καρδόσο και φυσικά τα δύο πιο δραστήρια στελέχη του κλαμπ, το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ενα από τα θέματα που εξέτασαν επίσης ήταν η ευρύτερη διανομή των ωφελών που προσδίδει η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας σε συνδυασμό με τη νέα τεχνολογία. Την Κυριακή διαβουλεύτηκαν αυτή τη νέα «προοδευτική διακυβέρνηση», που δεν πρόκειται για τίποτε καινούριο, αλλά για την προσπάθεια συγκερασμού όλων των παραδοσιακών στοιχείων, της απελευθεροποίησης της αγοράς και του εμπορίου που θεωρείται.... μοντέλο αμερικανικής εμπνεύσεως, αλλά και τη διατήρηση και τη στήριξη του «ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας» μαζί με τη διατήρηση του πολιτικού ελέγχου! Αραγε ανασύρουν και πάλι τον Κέινς από το συρτάρι;
Πάντως δε θέλουν να το παραδεχτούν, τουλάχιστον δημοσίως και μιλούν για ένα νέο μοντέλο που θα καταφέρει να συγκεράσει όλα, μαζί με τα αγαθά της νέας τεχνολογίας και κυρίως του Ιντερνετ, που σύμφωνα με τον Μπιλ Κλίντον, θα αποτελέσει την απάντηση για την καταπολέμηση της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο! Αν είναι ποτέ δυνατόν! Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σε θέση και να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι οι «ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να παρέχουν περισσότερα κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές προς τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, που υποφέρουν, για να μπορέσουν να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν» και αυτό γιατί «αν οι πολίτες των χωρών που βρίσκονται σε δεινή θέση είναι σε θέση να κάνουν χρήση του Ιντερνετ, τότε θα μπορούν να βρουν και τρόπους να κάνουν και χρήματα»! Αυτά όλα με μία προϋπόθεση πάντα, την οποία δεν έλαβε υπόψη του ο Μπιλ Κλίντον... ότι αυτοί οι άμοιροι πολίτες πρώτα θα πρέπει να έχουν νερό και τροφή και ηλεκτρικό για να επιζήσουν και μετά να μπορούν να ανακαλύψουν τον τρόπο το πώς θα πλουτίσουν...
Εκτός αυτών έδωσαν έμφαση ακόμη στα θέματα οικονομικής ανάπτυξης και παγκοσμιοποίησης της οικονομίας μέσω της συντονισμένης δράσης των διεθνών ιδρυμάτων και θεσμών, ενώ σημαντικό θέμα ήταν και η εμμονή που επέδειξαν για το ρόλο που θα πρέπει να παίξει η πολιτική τάξη η οποία θα πρέπει να διατηρήσει και να διαφυλάξει τον αποκλειστικό τομέα δράσης έναντι της «λαίλαπας» της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας. Μία πολιτική τάξη η οποία θα συνδυάζει την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατική διαδικασία, μια και όλοι έδειξαν να συμφωνούν -αν και οι πραγματικότητες των χωρών τους προσδίδουν σχετικοποιήσεις, όπως το «κράτος πρόνοιας» του Γερμανού καγκελάριου που από τη μια προσπαθεί να το μοιώσει και από την άλλη δεν μπορεί να βρει άλλον τρόπο να επιλύσει τα προβλήματα-αγκάθια της γερμανικής κοινωνίας- με το μοντέλο που ο Κλίντον εισήγαγε στο Φόρουμ για μία «παγκόσμια οικονομία με ανθρώπινο πρόσωπο και μείωση των ανισοτήτων»!
Μετά τη Φλωρεντία, ο πρόεδρος Κλίντον, αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του στη «γηραιά ήπειρο» που δεν είναι άλλη από τη γειτονική μας Βουλγαρία. Χώρα που βρέθηκε υπό την ομηρία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες θεώρησαν σκόπιμο να «αποστειρώσουν» τη Σόφια από οποιοδήποτε ίχνος ανθρώπινης ζωής, καθώς εκτός από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για λόγους ασφαλείας! Μία κατάσταση που έκανε το Βούλγαρο πρωθυπουργό Ιβάν Κοστόφ να εκραγεί, αλλά που όμως τελικά δεν τον... εμπόδισαν να συνομιλήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο για το μέλλον της χώρας στους κόλπους του ΝΑΤΟ. «Υποστηρίζουμε τις πολιτικές, τις οικονομικές και τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης και τις θαυμάζουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Κλίντον, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «θα ήθελα να υπογραμμίσω και πάλι τη μεγάλη ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για τη συμπαράσταση της Βουλγαρίας στη διάρκεια της σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο», μέρος που αποτελεί και τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του.
Η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή ενός σκάφους για επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα έχει και στρατιωτικές επιπλοκές, καθώς, σύμφωνα με μια επίσημη εφημερίδα, αποδεικνύει ότι η ΛΔ Κίνας έχει τεχνολογία ικανή να υπερνικήσει τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ κατά των βαλλιστικών πυραύλων (ΑΒΜ).
Η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την τροποποίηση της τροχιάς ενός σκάφους εν πτήσει μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ελιγμούς πυραύλων, ώστε να αποφεύγουν τα αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ (που είναι γνωστά ως ΤΜD και NMD), είπε ο στρατιωτικός ειδικός Σονγκ Γιτσάνγκ στην εφημερίδα «China Business Times».
Η κυβέρνηση Κλίντον προωθεί τη δημιουργία ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος που θα τεθεί σε λειτουργία το 2005. Η Κίνα και άλλες χώρες, με σημαντικότερη τη Ρωσία, προειδοποιούν ότι με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η συνθήκη ΑΒΜ και προειδοποιούν για νέα κούρσα εξοπλισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Κίνα προσπαθεί να καταστεί η τρίτη χώρα, μετά τη Σοβιετική Ενωση και τις ΗΠΑ, που θα στείλει ανθρώπους στο διάστημα. Η επιτυχής δοκιμή του διαστημικού της σκάφους το Σαββατοκύριακο συνέχισε να κυριαρχεί και στα χτεσινά πρωτοσέλιδα του κινεζικού Τύπου. Το διαστημόπλοιο «Σενζχού», που εκτοξεύτηκε το Σάββατο, έκανε επιτυχώς 14 περιστροφές της Γης και ολοκλήρωσε την αποστολή του με την προσγείωσή του στη βόρεια Κίνα νωρίς την Κυριακή.
Συγκεχυμένες παρέμεναν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του ηγετικού στελέχους της ισλαμιστικής οργάνωσης «Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας» Αμπντελκαντέρ Χατσανί. Σύμφωνα με την επίσημη λακωνική ανακοίνωση των αλγερινών αρχών, ο Χατσανί δέχτηκε τα πυρά αγνώστου ενώ εξερχόταν από το σπίτι του σε κεντρικό σημείο της αλγερινής πρωτεύουσας και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Μαγιό». Λίγη ώρα αργότερα, ιατρικές πηγές του νοσοκομείου «Μαγιό», τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», υποστήριζαν ότι ο υπ' αριθμόν 3 στην ηγεσία του «Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας» εξέπνευσε από τα πυρά που δέχτηκε στο κεφάλι.
Η απόπειρα σε βάρος του Χατσανί αποτελεί την τελευταία πράξη βίας μέσα σε ένα κύμα επιθέσεων που σημάδεψαν την περασμένη βδομάδα, μετατρέποντάς τη στη χειρότερη βδομάδα από τότε που ανέλαβε την Προεδρία ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Σύμφωνα με τα αλγερινά μέσα ενημέρωσης, στα μέσα της περασμένης βδομάδας, 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις που σημειώθηκαν νότια και βορειοανατολικά του Αλγερίου, ενώ περισσότεροι από 10 είναι οι τραυματίες.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Αμπντελκαντέρ Χατσανί ήταν ο κύριος διαπραγματευτής, εκ μέρους του «Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας», με τον Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα στις προσπάθειες που καταβάλλει ο νέος Πρόεδρος για να πετύχει μια συμφωνία «εθνικής συμφιλίωσης» που θα θέσει ένα τέρμα στις αιματηρές συγκρούσεις οι οποίες σπαράσσουν τη χώρα από το 1992 και έχουν στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους. Παρά το κύμα βίας, πάντως, ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα υποστήριξε, χτες, ότι το σχέδιο «εθνικής συμφιλίωσης» προχωρά ικανοποιητικά.
Τα κόμματα του κροατικού Κοινοβουλίου συμφώνησαν χτες να τροποποιήσουν το Σύνταγμα προκειμένου να επιτραπεί στον 77χρονο Πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν να κηρυχτεί προσωρινά ανίκανος, μετά από τις τελευταίες ειδήσεις επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.
Το Κοινοβούλιο αναμένεται να προχωρήσει στην τροπολογία των σχετικών άρθρων του Συντάγματος αύριο (Τετάρτη), καθώς η πλειοψηφία των μελών του Σώματος (ακόμη και της αντιπολίτευσης) συμφωνούν μ' αυτή την προοπτική. Η τροπολογία του Συντάγματος θα έχει άμεση ισχύ αμέσως μόλις ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των μελών του Κοινοβουλίου, ενώ προσωρινός αντικαταστάτης του Προέδρου θα είναι ο πρόεδρος της κροατικής Βουλής, Βλάτκο Πάβλετιτς.
Ο 77χρονος Κροάτης Πρόεδρος νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ντουμπράβα από την 1η του μήνα, μετά την υποβολή του σε εγχείρηση και τις (μετεγχειρητικές) επιπλοκές στην κατάσταση της υγείας του. Αν και επισήμως το προεδρικό γραφείο έχει αρνηθεί πως ο Πρόεδρος υποφέρει από καρκίνο, ωστόσο οι φήμες που κυκλοφορούν στο Ζάγκρεμπ σχετικά με μετάσταση καρκίνου στον εγκέφαλο, είναι κάτι παραπάνω από «έντονες».
Τα ιατρικά ανακοινωθέντα της περασμένης βδομάδας μιλούσαν για μία σταδιακή σταθεροποίηση της υγείας του Κροάτη ηγέτη. Εντούτοις, το τελευταίο χτεσινό ιατρικό ανακοινωθέν έκανε σαφή αναφορά σε «επιδείνωση» της κατάστασης της υγείας του. Πηγή από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται ο Κροάτης Πρόεδρος δήλωσε χτες σε ΜΜΕ πως ο Φράνιο Τούτζμαν υποφέρει από «σοβαρές δυσλειτουργίες σε όλα τα ζωτικά του όργανα» και πως η κατάσταση της υγείας του «έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο».