Για να υπάρξουν ασφαλείς εφημερίες σε 24ωρη βάση, χρειάζονται τουλάχιστον έξι γιατροί
Στην αρχή, το Θριάσιο Νοσοκομείο, υπό την εποπτεία του οποίου βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Ελευσίνας, δεν είχε εγκρίνει καμιά εφημερία για το παραπάνω ΚΥ. Αλλά και η διορθωτική απόφαση για 31 εφημερίες το μήνα δεν εγγυάται ασφαλή προγράμματα, καθώς κατά την εφημερία θα υπάρχουν μόνο ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, για να υπάρξει στοιχειώδης και ασφαλής λειτουργία του ΚΥ σε 24ωρη βάση - όπως απαιτεί μια μονάδα ΠΦΥ σε αστική περιοχή - χρειάζονται τουλάχιστον δυο ή τρεις γιατροί σε ενεργό εφημερία και άλλοι τόσοι γιατροί σε εφημερία ετοιμότητας.
Οι αυθαίρετοι αυτοί σχεδιασμοί δείχνουν - πέραν των άλλων - την επιπολαιότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Το ΚΥ Ελευσίνας είναι ένα απ' τα δύο Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, που λειτούργησαν στα πλαίσια του - κουτσουρεμένου - ΕΣΥ. Συνολικά, είχαν σχεδιαστεί 210 Κέντρα Υγείας αστικού Τύπου, αλλά έμειναν στα χαρτιά. Γι' αυτό και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τώρα προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό που άφησε πριν μια δεκαετία με τα Δίκτυα ΠΦΥ. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να λειτουργήσει ένα απ' τα έξι πιλοτικά Δίκτυα ΠΦΥ στα Μέγαρα,όπου βρίσκεται και το δεύτερο ΚΥ του Θριάσιου Νοσοκομείου.
Παρά την εγκατάλειψη, οι γιατροί και το προσωπικό του ΚΥ το λειτουργούν εδώ και δέκα χρόνια με νύχια και με δόντια και προσφέρουν - παρά τις αντιξοότητες - ΠΦΥ και πρόληψη σε 100.000 κατοίκους πέντε δήμων (Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Βιλίων και Ερυθρών) όλο το 24ωρο.
Ιδού μερικά στοιχεία:
Ολο το παραπάνω έργο γίνεται με ελλιπές προσωπικό: Απ' τις προβλεπόμενες 136 συνολικά οργανικές θέσεις του ΚΥ έχουν καλυφθεί μόνο οι 36 - απ' τους οποίους οι τέσσερις λείπουν με απόσπαση. Συνολικά, σήμερα στο ΚΥ και στα τέσσερα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) υπηρετούν 23 γιατροί διαφόρων βαθμίδων.
Με τη ρύθμιση αυτή για τις εφημερίες το απόγευμα και τη νύχτα ασθενείς για το παραμικρό θα συνωστίζονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο ή θα μεταφέρονται σε κάποιο νοσοκομείο του Κέντρου. Και εκτός απ' αυτό οι 31 εφημερίες "μοιράζονται" από "μία και κάτι" στους 23 γιατρούς. Κι ας έρθει ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης να τους πει πως αυξήθηκαν κατά 30% οι αποδοχές τους...
Με άλλοθι τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα του ασφαλιστικού (ΤΑΠ - ΟΤΕ) και του μισθολογίου, η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ για μια φορά ακόμη επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, να θολώσει τα νερά και στην πράξη - παρά τις απεργιακές διακηρύξεις της - αφήνει να περάσει αμαχητί ο οδοστρωτήρας της ιδιωτικοποίησης, που έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση.
Και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ - ΟΤΕ, όπως και στην τακτική που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα, γινόταν ξεκάθαρο πως για την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ στον ΟΤΕ, η ιδιωτικοποίηση δεν είναι ένα ζήτημα αρχών, αλλά ένα τρέχον πρόβλημα, το οποίο μπορεί να γίνει και αντικείμενο συναλλαγής με την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΤΕ. Χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής είναι πως, ενώ η ΟΜΕ - ΟΤΕ αποφασίζει 24ωρες απεργίες για τις 26, 27, 29 και 30 του μήνα, την ίδια στιγμή διά στόματος προέδρου της, Στ. Ανέστη, στην ερώτηση τι θα κάνουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση ανταποκριθεί στα αιτήματά τους για το ΤΑΠ - ΟΤΕ και το μισθολόγιο, η απάντηση είναι: "Θα συνεκτιμήσουμε...".
Η λογική όμως αυτή, όχι μόνο αποδυναμώνει εκ των προτέρων τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - στην οποία, μεταξύ άλλων, με τις ανακοινώσεις της καλεί τους εργαζόμενους η ΟΜΕ - ΟΤΕ - όχι μόνο διασπά το μέτωπο στο πιο κρίσιμο σημείο, γύρω από το οποίο θα μπορούσαν να συσπειρωθούν και να παλέψουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, των άλλων ΔΕΚΟ και ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και αποσιωπά μια μεγάλη αλήθεια: Στο βαθμό που προχωρά η μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση, τόσο πιο δύσκολο εκ των πραγμάτων θα γίνεται για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ η διεκδίκηση αιτημάτων, όπως του ασφαλιστικού και του μισθολογίου. Εδώ θα κάνουμε μία σημείωση, δείγμα της "συνέπειας" και της "φερεγγυότητας" συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Στη χτεσινή συνέντευξη, και γραπτώς, έκαναν λόγο για "το χειρότερο μισθολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα", που ισχύει στον ΟΤΕ, όταν μέχρι τώρα κομπορρημονούσαν για τις καλύτερες Συλλογικές Συμβάσεις που αποσπούσαν από τη διοίκηση ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις..!
Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΟΤΕ υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή, χωρίς να παραγνωρίζεται η σοβαρότητα άλλων προβλημάτων, ένα πρέπει να είναι το αίτημα των εργαζομένων: "Η απόκρουση με κάθε τρόπο της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, αν πράγματι θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Κάθε κινητοποίηση με οποιανδήποτε μορφή, μόνο αν έχει αυτό τον ξεκάθαρο στόχο μπορεί να έχει αποτέλεσμα".
Η παράταξη της ΕΣΚ σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές καλεί όλους τους εργαζόμενους ν' αντισταθούν και "προτείνει τη δημιουργία, άμεσα, μιας επιτροπής αγώνα για τη σωτηρία του ΟΤΕ και την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και εργασιακών καταχτήσεων και δικαιωμάτων μας. Ανοιχτής σε όλους όσοι θέλουν να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, ανεξάρτητα από το πού ανήκουν πολιτικά ή το χώρο από τον οποίο προέρχονται".
Το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και η έλλειψη άσκησης ενοχοποιούνται εδώ και χρόνια για την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου, μιας πάθησης που ευθύνεται σχεδόν για το 40% των θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, με αφορμή τη διεξαγωγή του 19ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου στην Αθήνα, 22-24 του Οκτώβρη, αναφέρθηκε ότι από υπέρταση πάσχουν 1,5 εκατομμύρια Ελληνες. Σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, υπερτασικός θεωρείται κάθε άνθρωπος που έχει πίεση μεγαλύτερη από 14 και 9 - η "μεγάλη" και η "μικρή" αντίστοιχα.
Μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της πάθησης παίζει η διατροφή. Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι πληθυσμοί που καταναλώνουν πολλά λιπαρά ζωικής προέλευσης παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά στεφανιαίας νόσου.
Η στεφανιαία νόσος μπορεί να διαγνωστεί με ένα ειδικό θερμόμετρο μεγάλης ακρίβειας που προσαρμόζεται στο άκρο ενός καθετήρα. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του "Ιπποκράτειου" Νοσοκομείου Αθήνας.
Στις 6.10.1990 ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας έδωσε στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων. Η δημοσιοποίηση αυτού του προσχεδίου υπάκουε, αφ' ενός, στις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου και, αφ' ετέρου, στην επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη προς τον Κ. Γείτονα, που ενέτασσε το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνη του 1999.
Ενα τέτοιο νομοσχέδιο αφορά πρωτίστως τους νεφροπαθείς, οι οποίοι εισπράττουν - ανά τρίμηνο - το εξευτελιστικό επίδομα των 50.000 δραχμών.
Το τελευταίο όμως τρίμηνο συνέπεσε με τις εκλογές και λόγω της αναμπουμπούλας τα λεφτά δεν κατατέθηκαν ακόμα στην τράπεζα για να πάρουν οι δικαιούχοι το επίδομα.
Το προσχέδιο δε στοιχίζει τίποτε, αντίθετα εξασφαλίζει και πρεστίζ. Αλλά εκτός απ' τις κουβέντες, οι νεφροπαθείς έχουν ανάγκη και αυτό το -εξευτελιστικό - επίδομα.
Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής
Ο τρόπος εφημεριών των Κέντρων Υγείας του Λεκανοπεδίου θα προταχθεί στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής (ώρα 12 μ.), που θα θέσει τους κανόνες και τις αρχές για ασφαλή προγράμματα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία.
Η παραπάνω συμφωνία έγινε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ. Επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση θα προταχθεί στη συζήτηση και ο τρόπος εφημερίας των ειδικευομένων γενικών γιατρών.
Κεντρικό θέμα στη χτεσινή συνάντηση ήταν τα κονδύλια για ασφαλή προγράμματα εφημεριών, κυρίως στα λεγόμενα "μικρά" νοσοκομεία, καθώς και τα αναδρομικά των τακτικών αποδοχών και των εφημεριών. Στο θέμα αυτό υπήρξε διάσταση απόψεων. Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε άμεση καταβολή των τακτικών αποδοχών. Για τις εφημερίες ζήτησε αμέσως μετά να γίνει εκκαθάριση αυτών από 1.1.1998 και με βάση τα προγράμματα που κατατέθηκαν από τα νοσοκομεία.
Ο υπουργός μίλησε για συμψηφισμό τακτικών αποδοχών και εφημεριών με βάση το πρότυπο του Οκτώβρη. Δηλαδή, θα γίνει συμψηφισμός τακτικών αποδοχών και εφημεριών του Οκτώβρη και αυτό θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους εννέα μήνες. Εάν υπάρξει διαφορά υπέρ των γιατρών, θα λυθεί το θέμα μέσω της Δικαιοσύνης. Εάν υπάρξει διαφορά σε βάρος των γιατρών, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι δε θα τους κοινοποιηθεί, τουλάχιστον για το δεκάμηνο που πέρασε.
Οσον αφορά τη διασφάλιση των συνολικών αποδοχών των γιατρών στο επίπεδο της 31.12.1997, ο υπουργός επανέλαβε τη "λύση Χριστοδουλάκη": "Θα το δούμε".