Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Εφημερία με ένα γιατρό και μία νοσηλεύτρια

Για να υπάρξουν ασφαλείς εφημερίες σε 24ωρη βάση, χρειάζονται τουλάχιστον έξι γιατροί

Στην αρχή, το Θριάσιο Νοσοκομείο, υπό την εποπτεία του οποίου βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Ελευσίνας, δεν είχε εγκρίνει καμιά εφημερία για το παραπάνω ΚΥ. Αλλά και η διορθωτική απόφαση για 31 εφημερίες το μήνα δεν εγγυάται ασφαλή προγράμματα, καθώς κατά την εφημερία θα υπάρχουν μόνο ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, για να υπάρξει στοιχειώδης και ασφαλής λειτουργία του ΚΥ σε 24ωρη βάση - όπως απαιτεί μια μονάδα ΠΦΥ σε αστική περιοχή - χρειάζονται τουλάχιστον δυο ή τρεις γιατροί σε ενεργό εφημερία και άλλοι τόσοι γιατροί σε εφημερία ετοιμότητας.

Οι αυθαίρετοι αυτοί σχεδιασμοί δείχνουν - πέραν των άλλων - την επιπολαιότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Το ΚΥ Ελευσίνας είναι ένα απ' τα δύο Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, που λειτούργησαν στα πλαίσια του - κουτσουρεμένου - ΕΣΥ. Συνολικά, είχαν σχεδιαστεί 210 Κέντρα Υγείας αστικού Τύπου, αλλά έμειναν στα χαρτιά. Γι' αυτό και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τώρα προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό που άφησε πριν μια δεκαετία με τα Δίκτυα ΠΦΥ. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να λειτουργήσει ένα απ' τα έξι πιλοτικά Δίκτυα ΠΦΥ στα Μέγαρα,όπου βρίσκεται και το δεύτερο ΚΥ του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Παρά την εγκατάλειψη, οι γιατροί και το προσωπικό του ΚΥ το λειτουργούν εδώ και δέκα χρόνια με νύχια και με δόντια και προσφέρουν - παρά τις αντιξοότητες - ΠΦΥ και πρόληψη σε 100.000 κατοίκους πέντε δήμων (Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Βιλίων και Ερυθρών) όλο το 24ωρο.

Ιδού μερικά στοιχεία:

  • Εξυπηρετεί περί τους 40.000 ασθενείς το χρόνο σε επείγοντα και χρόνια περιστατικά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει 12.000 υπέρηχοι σε πρωινό και απογευματινό ωράριο.
  • Γίνονται εμβολιασμοί των παιδιών της προσχολικής και σχολικής ηλικίας όλης της περιοχής, ενώ το ΚΥ εκτελεί και πρόγραμμα οδοντιατρικής φροντίδας και πρόληψης όλων των παιδιών μέχρι 18 χρόνων.
  • Το ΚΥ κάνει "Παπ Τεστ" με εξορμήσεις στον εργαζόμενο γυναικείο πληθυσμό, διατηρεί ειδικά τμήματα (διαβητολογικό, υπερτασικό, γαστρεντερολογικό) και εκπαιδεύει γιατρούς Γενικής Ιατρικής.

Ολο το παραπάνω έργο γίνεται με ελλιπές προσωπικό: Απ' τις προβλεπόμενες 136 συνολικά οργανικές θέσεις του ΚΥ έχουν καλυφθεί μόνο οι 36 - απ' τους οποίους οι τέσσερις λείπουν με απόσπαση. Συνολικά, σήμερα στο ΚΥ και στα τέσσερα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) υπηρετούν 23 γιατροί διαφόρων βαθμίδων.

Με τη ρύθμιση αυτή για τις εφημερίες το απόγευμα και τη νύχτα ασθενείς για το παραμικρό θα συνωστίζονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο ή θα μεταφέρονται σε κάποιο νοσοκομείο του Κέντρου. Και εκτός απ' αυτό οι 31 εφημερίες "μοιράζονται" από "μία και κάτι" στους 23 γιατρούς. Κι ας έρθει ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης να τους πει πως αυξήθηκαν κατά 30% οι αποδοχές τους...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ