Motion Team |
Ο Αγ. Σαχίνης, ο Γ. Μπουτάρης και η Χρ. Γιαταγάνα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου |
Η παράταξη με νέα και μεγαλύτερη δυναμική, αφού πλέον θα εκπροσωπείται από 3 δημοτικούς συμβούλους (Αγ. Σαχίνης, Γ. Μπουτάρης, Χρ. Γιαταγάνα) και 10 διαμερισματικούς (δύο σε κάθε διαμέρισμα), θα δώσει τη μάχη για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων -από τα μικρά καθημερινά μέχρι τα μεγάλα- που απασχολούν τους δημότες σε όλη την έκταση του Δήμου. Μάλιστα αυτά θα αναδεικνύονται και μέσα από τη μηνιαία ενημερωτική έκδοση που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ο συνδυασμός.
Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Αγ. Σαχίνης ξεκαθάρισε, ότι υπάρχει πολιτική διάσταση με τις υπόλοιπες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε σχέση με το ρόλο και το χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης. Απάντησε έτσι στα σενάρια περί «κοινής δράσης της αντιπολίτευσης» που τροφοδοτεί η παράταξη του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης σχετικά με την πρόθεση της Διοίκησης να προχωρήσει σε συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου στο ΔΣ, ξεκαθάρισε πως το θέμα για την παράταξη δεν αφορά στα πρόσωπα που θα το συγκροτούν, αλλά είναι επίσης βαθιά πολιτικό και σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας τους. Μάλιστα συμπλήρωσε: «Δε μας ενδιαφέρει τι ταμπέλα έχει το μαγαζί, αλλά τι πουλάει μέσα. Η δημοκρατική λειτουργία στην ΤΑ είναι ζητούμενο».
Παρουσιάζοντας ορισμένες από τις προτεραιότητες της παράταξης, ο Αγ. Σαχίνης σημείωσε πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο, δράση και πόρους τα Διαμερισματικά Συμβούλια. Θα ενισχύσει τους δεσμούς που έχει με τις γειτονιές, εκεί όπου υπάρχει η ξεχασμένη Θεσσαλονίκη. Θα αντιπαλέψει τη λογική της ανταποδοτικότητας. Αλλά και τις κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στους στρατηγικούς πολιτικούς σχεδιασμούς της, όπως είναι η εγκατάσταση ΝΑΤΟικού στρατηγείου στο Γ' Σώμα Στρατού και η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003. «Δε θέλουμε την πόλη προγεφύρωμα και διαμετακομιστικό κόμβο στρατευμάτων».
Απάντηση σε όσους ακόμη και σήμερα επιμένουν να υπονομεύουν τη συνοχή της παράταξης, έδωσαν οι δύο εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Τόσο η Χ. Γιαταγάνα, όσο και ο Γ. Μπουτάρης, ξεκαθάρισαν ότι γίνεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες η διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων της παράταξης. «Μας ενώνει η πόλη μας», είπαν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν ότι η πολυμορφία που υπάρχει στο εσωτερικό της παράταξης είναι και το πλεονέκτημά της.
Επί έξι χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε - προφανώς επειδή δε θέλει - να δώσει λύση στο πρόβλημα του οικισμού της Ανω Πόλης. Μετά από τόσα χρόνια και 18 μελέτες, οι αρμόδιοι προτείνουν να γίνει νέα μελέτη, διότι καμία δεν αντιμετώπισε συνολικά το πρόβλημα στην περιοχή. Το ζητούμενο είναι να περισωθούν τα διατηρητέα κτίρια, να διαμορφωθούν οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης, να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο, να λυθεί το πρόβλημα των καστρόπληκτων και να προχωρήσει η ανάπλαση και η προστασία του παραδοσιακού οικισμού.
Η διαδικασία όμως δεν προχωρά. Την ίδια ώρα 2.000 οικόπεδα στην περιοχή υπάρχει κίνδυνος να μπουν άμεσα σε διαδικασία ανοικοδόμησης. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το έγκλημα της καταστροφής άλλης μιας περιοχής θα προχωρήσει, αφού οι αρμόδιοι φορείς δε θέλουν να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Οπως άλλωστε είπε και χτες και ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», «εδώ επιχειρούν να κάνουν ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά».
Η Ανω Πόλη είναι μια περιοχή για την οποία δεν έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης. Ο Αγ. Σαχίνης άφησε να εννοηθεί ότι αυτό συμβαίνει συνειδητά, για να μετατραπεί η περιοχή σε νέα «λαδάδικα», δηλαδή να γεμίσει ρετσινάδικα και ουζάδικα, και να λησμονηθεί και η ιστορία της περιοχής. Καταθέτοντας την πρόταση της παράταξής του, σημείωσε πως θα μπορούσε η Ανω Πόλη να γίνει το κέντρο όπου θα στεγάσει τα παραδοσιακά επαγγέλματα της πόλης μας. Να συνδεθεί με τη Σχολή Καλών Τεχνών και να γίνει ένας χώρος πραγματικά πολιτιστικός, αποφέροντας παράλληλα και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.
Χωρίς καν μια ενιαία εισήγηση από το ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) για τα προβλήματα του θεσμού κι ενώ ετοιμάζεται ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), ξεκινούν σήμερα οι εργασίας του τακτικού συνεδρίου του συλλογικού οργάνου των Νομαρχιακών Συμβουλίων της χώρας.
Τρεις μέρες μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη που προβλέπουν την κατάργηση ουσιαστικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) και την υποκατάστασή της από την αιρετή Περιφέρεια, οι νομάρχες στέκουν παρατηρητές, στην «καλύτερη» περίπτωση, και προπαγανδιστές της παραπάνω επιλογής, στη χειρότερη. Οπως διεφάνη στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το ΔΣ της ΕΝΑΕ, τρεις είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό των νομαρχών. Η πρώτη (και κυρίως προσωπική) είναι αυτή που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος, ο οποίος αντιτίθεται στην κατάργηση της ΝΑ, καθώς και στη δημιουργία μητροπολιτικών Δήμων και Συμπολιτειών. Η δεύτερη -που εκφράζουν κυρίως οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ, νομάρχες αλλά και της ΝΔ με κριτική όμως στην εγκατάλειψη του θεσμού - θεωρούν πως θα πρέπει να συμβάλουν στο διάλογο για τη μετεξέλιξη της ΝΑ στο επίπεδο περιφέρειας. Συμφωνούν, δηλαδή, με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, διεκδικώντας για την τιμή των όπλων τον ενεργό ρόλο της ΝΑ στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου. Υπάρχει και η τρίτη άποψη, όπως εκφράστηκε από τον Π. Σκοτινιώτη του ΣΥΝ, που θεωρεί «άτολμες» τις εξαγγελίες του υπουργού.
Χαρακτηριστικό είναι πως η εισήγηση του Θ. Κατριβάνου στο σημερινό συνέδριο εκφράζει - όπως δήλωσε και ο ίδιος - σε πολλά σημεία της, τις προσωπικές του απόψεις.
Στο συνέδριο αναμένεται να γίνει και απολογισμός της δράσης της ΕΝΑΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο οποίος αντανακλά τη μιζέρια του θεσμού: Αγορά γραφείων της ΕΝΑΕ. Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης για τα μέλη της. Δημιουργία νομικής βιβλιοθήκης. Αγορά αυτοκινήτου, μάρκας Μερσέντες...
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται να κατέλθουν οι δικηγόροι όλης της χώρας με κύριο αίτημα να αποδώσει η κυβέρνηση τα 80 δισ. δραχμές που χρωστάει στο Ταμείο Νομικών. Το θέμα θα εξεταστεί στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της χώρας (13 πρόεδροι) υπό την προεδρία του προέδρου του ΔΣΑ, Δ. Παξινού.
Επίσης στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί το θέμα των δικηγορικών αμοιβών στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, η άρνηση των συναρμόδιων υπουργείων για να καταβάλλουν τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να λειτουργήσει ο θεσμός της δωρεάν νομικής βοήθειας στα αδύνατα κοινωνικά στρώματα, το κτιριακό των δικαστηρίων κλπ.
Το θέμα της τρομοκρατίας θα συζητηθεί σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώνει για την τρομοκρατία η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ, στα γραφεία του συλλόγου, στις 6 το απόγευμα. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι καθηγητές Γ. Μανωλεδάκης, Γ. Πανούσης, Ν. Παρασκευόπουλος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης. Αντικείμενο της εκδήλωσης θα είναι οι επιπτώσεις της «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.