ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Αντιστέκονται στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης

Περιοδεία στη σχολή πραγματοποίησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης

Οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν τον βουλευτή του ΚΚΕ και τους συνδικαλιστές των ναυτεργατικών σωματείων
Οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν τον βουλευτή του ΚΚΕ και τους συνδικαλιστές των ναυτεργατικών σωματείων
«Δε θα γίνουμε πιόνια των εφοπλιστών». «Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, θα μας καταδικάσουν. Γι' αυτό πρέπει να γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις». «Το μέλλον μας είναι αβέβαιο». «Θα μας χτυπήσουν παντού. Σε μισθούς, συντάξεις, στα πάντα». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου, όπως διατυπώθηκαν χτες το πρωί, σε περιοδεία που πραγματοποίησαν στο χώρο της σχολής ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, και συνδικαλιστές ναυτεργάτες των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Οι σπουδαστές συνειδητοποιούν και αρνούνται το ρόλο του ...«πειθήνιου οργάνου», το ναυάγιο της ναυτικής εκπαίδευσης - που προετοιμάζεται με τη δημιουργία των λεγόμενων σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ), τις οποίες θα μπορούν να ιδρύουν ιδιώτες - και είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στα αντιναυτεργατικά σχέδια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που στήθηκαν σύμφωνα με τις εξωφρενικές αξιώσεις των εφοπλιστών. Οι σπουδαστές - πλοίαρχοι και μηχανικοί - της ΑΕΝ εξέφρασαν κυρίως την ανάγκη για μαζικές κινητοποιήσεις, κλείνοντας, έτσι, την πόρτα στις διασπαστικές φωνές εκείνες που θέλουν να εξαντληθεί ο αγώνας τους στο γραφείο του διοικητή.

«Χρειαζόμαστε την ενεργό συμμετοχή των ναυτεργατικών σωματείων, των καθηγητών και όλων των σπουδαστών στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν», είπε ένας από τους σπουδαστές.

Μας θέλουν στην «πρίζα»...

«Το μέλλον σας θα δυσκολέψει κι άλλο», είπε ο Παναγιώτης Κοσιώνης, απευθυνόμενος προς τους σπουδαστές. «Μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω, σημείωσε. Το πώς και αν θα φτάσει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή εξαρτάται από την αντίδρασή σας».

«Θέλουν να μας έχουν στην πρίζα, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Την παραγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού, την ευελιξία και την απασχολησιμότητα. Το ΚΚΕ και οι ναυτεργάτες έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη ναυτική εκπαίδευση. Ομως, οι εφοπλιστές θέλουν άλλα πράγματα. Θέλουν οι σχολές να παράγουν πειθήνιους ναυτεργάτες. Εμείς δε θέλουμε ρομποτάκια, ανθρώπους με σκυμμένα κεφάλια», υπογράμμισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του Σωματείου Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Ενώ ο Νίκος Πέτρου, γγ της ΠΕΜΕΝ, υπογράμμισε: «Το νομοσχέδιο αφορά τους ναυτεργάτες, αυτούς που σπουδάζουν, αυτούς που ταξιδεύουν, αυτούς που θαλασσοπνίγονται. Δεν έχουμε σκοπό να το αφήσουμε να περάσει. Για μας, για εσάς, για τα παιδιά μας».

Το μέλλον είναι αβέβαιο

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με το διοικητή της ΑΕΝ Ασπροπύργου, Χρ. Δρακάτο, και τους διευθυντές Μηχανικών, κ. Τσουκαλά, και Πλοιάρχων, κ. Γαβριήλ, όπου ο βουλευτής του ΚΚΕ και οι ναυτεργάτες συνδικαλιστές εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για το επικείμενο νομοσχέδιο, τη σύνδεσή του με το εργασιακό καθεστώς που επιχειρείται να διαμορφωθεί, αλλά και τις γενικότερες αντιδραστικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου των σπουδαστών, Γ. Γραμμάτικα, μηχανικού, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση και επισήμανε την υποβάθμιση των πτυχίων, τη στιγμή «που οι σπουδαστές διεκδικούμε αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν προς τα πού πάνε τα πράγματα. Βρισκόμαστε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις. Το μέλλον μας είναι αβέβαιο».

Κύρια αιτήματα των σπουδαστών - πέρα από την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΕΝ - είναι η άρση κάθε μέτρου, κάθε κατηγοριοποίησης και ιδιωτικοποίησης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΑΕΝ και γενικότερα σε όλες τις βαθμίδες ναυτικής εκπαίδευσης. Αποστρατικοποίηση των δημόσιων ναυτικών σχολών και ένταξή τους στο υπουργείο Παιδείας, που είναι ο φυσικός τους φορέας, πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ισοτιμία των διπλωμάτων της θάλασσας με εκείνα της στεριάς.

ΠΟΣΔΕΠ
Προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις το Μάρτη

Το πρόγραμμα δράσης της για το επόμενο τρίμηνο, έτσι όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συνέδριό της, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Σύμφωνα με αυτό, οι πανεπιστημιακοί θα υποδεχτούν με διήμερες κινητοποιήσεις τη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, στις 2-3 Μάρτη, στα Ιωάννινα, προτείνοντας και στους υπόλοιπους φορείς όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας. Παράλληλα, εκείνο το διήμερο θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, θα μετάσχει στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει στην πόλη ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Παν. Ιωαννίνων και θα εισηγηθεί τη διοργάνωση «αντισυνόδου» για θέματα Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης.

Η απόφαση αυτή πρέπει ωστόσο να ιδωθεί και κάτω από τη συνολική στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ, που όλο το προηγούμενο διάστημα περιόρισε το διεκδικητικό πλαίσιο στα μισθολογικά και με τη μορφή της κινητοποίησης δεν εξασφάλισε τη συμμαχία με τους φοιτητές. Αλλωστε, σε σχέση μ' αυτό η ΠΟΣΔΕΠ χτες ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και φοιτητών, πράγμα που αποτελεί και μια έμμεση αναγνώριση ότι το προηγούμενο διάστημα έλειπε από τον προσανατολισμό της.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η ηγεσία της Ομοσπονδίας εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη στο διάλογο με το υπουργείο Παιδείας για τα οικονομικά των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, στο πλαίσιο της Επιτροπής που έχει συσταθεί, εκφράζοντας μόνο την ανησυχία της για τους αργούς ρυθμούς των εργασιών της. Ετσι η κριτική της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) για τη διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου και αντιπαράθεση με το σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών που έρχονται το επόμενο διάστημα στην ανώτατη εκπαίδευση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, για να έχει ο οποιοσδήποτε αγώνας προοπτική.

Κατά τα άλλα στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου, σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε η ΠΟΣΔΕΠ, έγινε ξεκάθαρο ότι μειώθηκαν οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προς τα ΑΕΙ κατά 5% και συζητήθηκαν γενικά θέματα σχετικά με τα ΕΠΕΑΕΚ και τους ειδικούς λογαριασμούς των ΑΕΙ. Σχετικά με το μισθολογικό φαίνεται να εκφράζεται συμφωνία για αύξηση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών (που έχουν προσληφθεί με το ΠΔ 407) κατά 20%, δε συζητήθηκε όμως ο χαρακτήρας αυτής της αύξησης, αν θα συνδυαστεί δηλαδή με κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού τους, πράγμα που είναι κομβικό για το χαρακτήρα και του ίδιου του πανεπιστημίου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Μειωμένα τα δικαιώματα των λεκτόρων

Οι λέκτορες των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δεν έχουν δικαίωμα να προσβάλλουν την εξέλιξη των καθηγητών δικαστικά, σύμφωνα με απόφαση του Γ` Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (3598/2002) υπό διευρυμένη επταμελή σύνθεση.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο λέκτορας της Νομικής Σχολής Στ. Γαρδίκας, ο οποίος ζητούσε την ακύρωση του εκλεκτορικού σώματος, με την οποία εξελίχθηκε σε αναπληρωτή ο Δ. Τραυλός - Τζανετάτος, επειδή, σε συγγράμματά του, είχε κάνει αντιγραφή από συναδέλφους του. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή, κρίνοντας ότι ο προσφεύγων δεν είχε έννομο συμφέρον και πως η κατηγορία των λεκτόρων αποτελεί εισαγωγική και δοκιμαστική βαθμίδα του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ, που αντιδιαστέλλεται με τις καθηγητικές βαθμίδες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ