Οικοδομή που κατέρρευσε στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, στην Αθήνα |
Συγκεκριμένα ο ΟΑΣΠ με επιστολή του προέδρου του Β. Ανδριανάκη, απειλεί με κόψιμο των κρατικών επιδοτήσεων (προβλέπεται να διατεθούν 2 δισ. δρχ. μέχρι το 2002) για τα Σεισμολογικά Εργαστήρια που ασχολούνται με τη μέτρηση των μεγεθών των σεισμών, αλλά και τις ερευνητικές ομάδες που ασχολούνται με το θέμα της πρόγνωσης των σεισμών, αν δε συμμορφωθούν και δεν προσαρμόσουν τις ανακοινώσεις τους με τις προϋποθέσεις και τα όρια που αυτός θέτει. (Μήπως όμως έτσι περιορίζεται και ο ορίζοντας της επιστήμης;)...
Συγκεκριμένα στην επιστολή επί λέξει αναφέρεται:
1. Τίθεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της επιχορήγησης των σεισμολογικών εργαστηρίων στα πλαίσια του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων, η υποβολή στον ΟΑΣΠ στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι στον πρόσφατο σεισμό της Σκύρου υπήρξε εφαρμογή των προβλεπομένων στη σχετική σύμβαση, αναφορικά με την καταχώριση σε εύλογο χρόνο στο διαδίκτυο όλων των παραμέτρων του εν λόγω σεισμού, καθώς επίσης και διευκρινίσεις για την κλίμακα μέτρησης του μεγέθους του σεισμού (ML, MS, MW) που ανακοινώθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
2. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι οι συμμετέχοντες στην εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται εν όλω ή εν μέρει από τον ΟΑΣΠ, προβαίνουν σε ανακοίνωση στα ΜΜΕ προσωρινών αποτελεσμάτων της έρευνας χωρίς την έγγραφη έγκριση του ΟΑΣΠ, θα διακόπτεται η συνέχιση της χρηματοδότησής τους και θα καταγγέλλεται η σχετική σύμβαση.
3. Τίθεται ως προϋπόθεση για την ανάθεση ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών από τον ΟΑΣΠ, η υιοθέτηση και τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας που συνέταξε η 15μελής Εθνική Επιτροπή για την πρόγνωση των σεισμών, το σεισμικό κίνδυνο και την αντισεισμική προστασία, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης.
Το Νοέμβρη στην Κωνσταντινούπολη, η επόμενη συνάντηση των επιστημόνων που επί τρεις μέρες συζητούσαν στη Θεσσαλονίκη το ερευνητικό πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου και τη θάλασσα του Μαρμαρά. Στην Κωνσταντινούπολη θα ολοκληρωθεί η ερευνητική πρόταση που στη συνέχεια θα υποβληθεί στις κυβερνήσεις των δύο χωρών και σε οργανισμούς (όπως πχ Αμερικανική Επιτροπή Επιστημόνων, ΕΕ) και τις κυβερνήσεις, για χρηματοδότηση.
Στόχος του προγράμματος όπως είπαν χτες οι επιστήμονες, είναι να εντοπίσουν ποια ρήγματα έδωσαν ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν, να τα εξετάσουν, να προσδιορίσουν τις ακριβείς διαστάσεις τους και να δουν τι δυναμικότητας είναι το κάθε τμήμα του ρήγματος. Αφού, όπως είπαν, και το μήκος του ρήγματος συναρτάται με το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να προκαλέσει.
Παρουσιάζοντας αναλυτικά το αντικείμενο της συνάντησης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ελ. Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι Ελληνες επιστήμονες μαζί με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ιταλία, συζήτησαν για τη μέχρι τώρα γνώση που υπάρχει από ερευνητικές προσπάθειες για το χώρο της θάλασσας του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου. Χώρο που στο σύνολό του αποτελεί την προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας με υποθαλάσσια ρήγματα στη θάλασσα του Μαρμαρά και το Βόρειο Αιγαίο και έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και κατά τον 20ό αιώνα.
«Σκοπός είναι να εξετάσουμε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τις ερευνητικές προσπάθειες που έχουν γίνει, να κάνουμε νέες έρευνες με σύγχρονα και υψηλής ακρίβειας μηχανήματα, να δούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται για να μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση για τη μελλοντική σεισμική επικινδυνότητα στο χώρο και τι μπορούμε να δώσουμε στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και των δύο χωρών, ώστε οι κάτοικοι να προστατευτούν όσο γίνεται καλύτερα από τους σεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελ. Παπαδημητρίου.
Επίσης σημείωσε πως αυτή η επιστημονική προσπάθεια θα είναι ανοιχτή σε όλες τις ειδικότητες και όλους τους επιστήμονες, ενώ τα δεδομένα που θα παραχθούν θα είναι ανοιχτά σε βάσεις δεδομένων σε όλη την επιστημονική κοινότητα. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις υπάρχουσες υποθαλάσσιες έρευνες στο χώρο του Αιγαίου, διευκρίνισε πως έχει γίνει σημαντική δουλιά, όμως μπορούν να εφαρμοστούν περισσότερες μεθοδολογίες για λεπτομερέστερη έρευνα στο χώρο.
Την καταβολή αποζημίωσης για τις καταστροφές που έχουν υποστεί τον τελευταίο μήνα, εξαιτίας της μαζικής εμφάνισης μεδουσών ζητούν οι ψαράδες του Θερμαϊκού. Τον τελευταίο μήνα, χιλιάδες λευκές μέδουσες έχουν κατακλύσει τη θαλάσσια περιοχή από την Περαία μέχρι και το Αγγελοχώρι, με αποτέλεσμα οι ψαράδες να μην μπορούν να ψαρέψουν, αφού οι μέδουσες εξαιτίας του βάρους τους, καταστρέφουν τα δίχτυα. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, η ζημιά που έχουν υποστεί αγγίζει το 90% της αξίας του εξοπλισμού τους, και την ίδια ώρα υποχρεούνται να πληρώνουν ΦΠΑ για ψάρια που ποτέ δεν έπιασαν.
Οι ψαράδες, που ένα μήνα τώρα δεν μπορούν να κάνουν ψαριά, ζητούν από το κράτος να τους αποζημιώσει μέσω κοινοτικών κονδυλίων, διαφορετικά, προειδοποιούν πως ο κλάδος των αλιέων κινδυνεύει να αφανιστεί.
Κοντά στους ψαράδες θα βρεθεί αύριο Παρασκευή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, προκειμένου να ενημερωθεί για το πρόβλημα και στη συνέχεια να το προωθήσει στη Βουλή.
Για φυσιολογικό φαινόμενο κάνουν λόγο οι επιστήμονες, αφού όπως σημειώνουν, η εποχή αυτή είναι περίοδος αναπαραγωγής των μεδουσών. Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης, εξαιτίας των νοτιάδων και των θαλάσσιων ρευμάτων που συμβάλλουν στη μεταφορά τους σε μεγάλες ποσότητες. Πάντως εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου το 70% του πληθυσμού θα εξαφανιστεί, διότι δε θα μπορεί να τραφεί από το υπάρχον οικοσύστημα.
Πρόσκαιρες αλλαγές στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού ανακοίνωσε η διοίκηση του ΗΣΑΠ, λόγω εργασιών ανάπλασης στο σταθμό του Αγ. Ελευθέριου.
Από το Σάββατο 4 Αυγούστου μέχρι και την Τρίτη 14 Αυγούστου, οι συρμοί που κατευθύνονται προς Πειραιά, δε θα σταματούν στο σταθμό. Θα σταματούν μόνο όποιοι κατευθύνονται προς Κηφισιά.
Επιβάτες από Κηφισιά με προορισμό τον Αγ. Ελευθέριο μπορούν να αποβιβάζονται στο σταθμό Κάτω Πατήσια και να επιστρέφουν με το ίδιο εισιτήριο στον Αγ. Ελευθέριο με συρμό ανόδου. Επιβάτες από τον Αγ. Ελευθέριο προς Πειραιά θα επιβιβάζονται στο συρμό με κατεύθυνση την Κηφισιά και θα επιστρέφουν προς Πειραιά από τα Ανω Πατήσια με το ίδιο εισιτήριο.
Επίσης μόνο για το Σάββατο 4 Αυγούστου, η συγκοινωνία με τον Ηλεκτρικό θα διεξάγεται από Πειραιά μέχρι Νέα Ιωνία και από Ηράκλειο μέχρι Κηφισιά. Για το τμήμα της γραμμής Ν. Ιωνία μέχρι Ηράκλειο, οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με το ίδιο εισιτήριο από τα πράσινα λεωφορεία των ΗΣΑΠ.
Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε στα δικαστήρια η δίωρη στάση εργασίας που είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη οι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Η εταιρία αμέσως μετά την εξαγγελία της κινητοποίησης προσέφυγε στα δικαστήρια και χθες εκδικάστηκε η υπόθεση και ανακοινώθηκε η απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται να μην προχωρήσουν σήμερα στην πραγματοποίηση της στάσης, όμως επιφυλάσσονται με νέες κινητοποιήσεις. Πάντως την τελική απόφαση θα ελάμβανε το ΔΣ του Σωματείου σε έκτακτη συνεδρίασή του χτες το βράδυ.
Οι 210 συμβασιούχοι της Ολυμπιακής στο Αεροδρόρμιο «Μακεδονία» που στην πλειοψηφία τους απασχολούνται με 8μηνες συμβάσεις 3ετούς διάρκειας, ζητούν την κάλυψη των πάγιων αναγκών από το υπάρχον έμπειρο προσωπικό, την καταβολή των αμοιβών που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας -μεταξύ εργοδότριας και ΟΣΠΑ-, την εμπρόθεσμη καταβολή των αποδοχών τους και τη χορήγηση όλων των επιδομάτων που παρέχονται και στο μόνιμο προσωπικό.