Νέα παρέμβαση για άμεσα μέτρα προστασίας του λαού έκαναν χτες ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ στο υπουργείο Εργασίας
Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας |
Την ίδια στιγμή, τόνισε η αντιπροσωπεία, χιλιάδες ανασφάλιστοι και άνεργοι μένουν δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ολο και περισσότεροι αγρότες ξεκληρίζονται και δεν έχουν πληρωμένες εισφορές στον ΟΓΑ. Πάνω από 170.000 μικροί επαγγελματοβιοτέχνες έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Διπλά οξυμένα εμφανίζονται τα προβλήματα για τις γυναίκες, με τη μητρότητα να βρίσκεται στο στόχαστρο της εργοδοσίας, ενώ η σπουδάζουσα νεολαία αντιμετωπίζει την ανασφάλιστη εργασία.
«Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν πια ούτε τα πιο απλά αιτήματα», τόνισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους έξω απ' το υπουργείο ο Γ. Σκιαδιώτης, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι η πάλη των εργαζομένων πρέπει και τα άμεσα ζητήματα σήμερα να τα βάλει στην επικαιρότητα, να παλέψει να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα απ' τις συνέπειες της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα η πάλη μας πρέπει να ανοίγει δρόμο για βαθύτερες αλλαγές, γιατί στα πλαίσια αυτής της πολιτικής δε χωράνε πια φτιασιδώματα».
Το υπόμνημα που κατατέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου τονίζει ανάμεσα στα άλλα:
«Η ζωή μας και η ζωή των οικογενειών μας έχει γίνει "κόλαση" από τα μέτρα που τόσο οι προηγούμενες, όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν πάρει. Το αύριο το δικό μας και των οικογενειών μας προοιωνίζεται ακόμα πιο εφιαλτικό από τα επόμενα μέτρα που παίρνει και σχεδιάζει να πάρει τόσο το υπουργείο σας, όσο και συνολικά η κυβέρνηση, όπως η παραπέρα μείωση του βασικού μισθού και η ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η μεγαλύτερη ευχέρεια στις απολύσεις, που συνεπάγεται η μείωση των αποζημιώσεων, οι αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο ΦΠΑ, η άρση κάθε εμποδίου για το κεφάλαιο ώστε να επενδύουν και να βγάζουν υπερκέρδη στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας». Σ' αυτό το πλαίσιο ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ ζήτησαν:
Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε κλάδο
Η ανάγκη να ενταθεί η δράση μέσα στους τόπους δουλειάς αναδείχθηκε στη χτεσινή σύσκεψη της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, με τη συμμετοχή των σωματειακών επιτροπών και των σωματείων της Αττικής και γύρω περιοχών (Κορινθίας, Εύβοιας κτλ.). Εκτιμήθηκε η αναγκαιότητα να στηθούν Σωματειακές Επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς και πως μια τέτοια δουλειά, όπου έχει γίνει έφερε αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, στη χτεσινή σύσκεψη, αποφασίστηκε η οργάνωση της δράσης με προοπτική την απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή, εντείνεται η δραστηριότητα ταξικών Συνδικάτων και σωματείων, αφού, η απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης απαιτεί την ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη η μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και στις συσκέψεις που προγραμματίζονται. Ετσι:
-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Καρφούρ Μαρινόπουλος» και «Ντία» στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52).
-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και Συναφών Τυποποιημένων Προϊόντων Αττικής, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48) στις 10 το πρωί.
-- Η Ενωση Λιθογράφων, Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ακαδημίας και Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).
-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου στην Αιόλου.
Παρέμβαση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων έκαναν χτες το ΠΑΜΕ και η «Δημοκρατική Συσπείρωση»
Στο πλαίσιο της «νομιμότητας» (δηλαδή των νόμων που καθορίζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών) θα κινηθεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, όπως απάντησε χτες, στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν το ΠΑΜΕ και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων.
Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, τόνισε πως «σκοπός της παρουσίας μας εδώ είναι να διαμαρτυρηθούμε για τη βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί εις βάρος συνδικαλιστικών στελεχών αλλά και πρωτοπόρων αγωνιστών που δεν πτοούνται από τις απειλές και την τρομοκρατία της κυβέρνησης, βιομηχανών, εφοπλιστών, τραπεζιτών κλπ. και που μέσα από αυτές τις διώξεις επιχειρείται να καμφθεί συνολικά το κίνημα». Μάλιστα, όπως είπε, «εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι καμία δίωξη, καμία προσπάθεια τρομοκράτησης δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα μας. Αντίθετα, μας ατσαλώνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, στη σωστή κατεύθυνση» επισημαίνοντας πως «αυτές οι ενέργειες που βάζουν μπροστά τη Δικαιοσύνη δείχνουν ότι το κίνημα έχει αρχίσει να τους φοβίζει».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» Αγγελος Βρεττός, υπογράμμισε πως «ζητήσαμε την ανάκληση της εντολής Σανιδά και βάσει της οποίας έγινε η γενικευμένη ποινικοποίηση της συμπαράστασης αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε σε όλη την Ελλάδα για τον άδικα και παράνομα απολυμένο τότε φοιτητή Νικολόπουλο. Σε συνδυασμό με αυτό, εκθέσαμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι σήμερα και διαχρονικά αλλά πιο οξυμένα τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε τη Δικαιοσύνη σε μια απόλυτη ευθυγράμμιση με την πολιτική εξουσία, να εκτελεί τις εντολές των κυβερνήσεων διαχρονικά, των μεγάλων καταστηματαρχών και του ΣΕΒ σε μια κατεύθυνση να χτυπηθεί οπουδήποτε το εργατικό λαϊκό κίνημα, κάθε εργατική διεκδίκηση».