ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιθέσεις και σχεδιασμοί γύρω από «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες ενώ φουντώνουν οι μάχες

Κοινή πρωτοβουλία με Κίνα και άλλα κράτη συζητά η Βραζιλία - Οσες χώρες βοηθούν τη Ρωσία «θα το πληρώσουν ακριβά», διαμηνύουν οι χώρες του G7

Από τη συνάντηση του Κινέζου υπουργού Αμυνας με τον Ρώσο ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν

Sputnik

Από τη συνάντηση του Κινέζου υπουργού Αμυνας με τον Ρώσο ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν
Τη Μόσχα επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Αμυνας της Κίνας, Λι Σανγκφού, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους του αμυντικού τομέα, αλλά και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο της εντεινόμενης «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Κίνας - Ρωσίας και με φόντο τον όλο και πιο ενεργό ρόλο του Πεκίνου στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία. Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Αμυνας στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα. Τον Μάρτη ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, μέσα από παρεμβάσεις που πυκνώνουν, γίνεται όλο και πιο φανερή η δημιουργία δύο παγκόσμιων «στρατοπέδων», μεταξύ ευρωατλαντικών δυνάμεων και συμμάχων τους που εντείνουν τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και από την άλλη μεταξύ κρατών με στενές σχέσεις με Κίνα και Ρωσία, που ζητούν εκεχειρία και διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που σε αυτήν τη φάση θα σήμαινε εδαφικά κέρδη για τη Ρωσία. Αλλά και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα οξύνονται αντιθέσεις και εμφανίζονται ρήγματα όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα και τους όρους «διευθέτησης» του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, από το δυτικό στρατόπεδο, οι ΥΠΕΞ του G7 διεμήνυσαν σε ανακοινωθέν τους ότι οι χώρες που βοηθούν τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία «θα το πληρώσουν ακριβά».

Συνάντηση του Κινέζου υπουργού Αμυνας με τον Πούτιν

Στη συνάντηση με τον Κινέζο υπουργό Αμυνας, Λι Σανγκφού, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ρώσου ομολόγου του, Σ. Σόιγκου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, χαιρέτισε τη στρατιωτική συνεργασία που «θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των σχέσεών μας», ενώ συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις από τη Δύση προς το Πεκίνο να μην προμηθεύσει με όπλα τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία.

Στον στρατιωτικό τομέα, «ανταλλάσσουμε τακτικά χρήσιμες πληροφορίες, συνεργαζόμαστε στον τομέα της στρατιωτικής - τεχνολογικής συνεργασίας και διεξάγουμε κοινά γυμνάσια», πρόσθεσε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι στις ασκήσεις σε Απω Ανατολή και Ευρώπη συμμετείχαν το Ναυτικό, η Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς.

«Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας στον στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα αναπτύσσεται πολύ καλά», απάντησε ο Κινέζος υπουργός, κάτι που ενισχύει την «περιφερειακή ασφάλεια». «Εχουμε πολύ ισχυρούς δεσμούς που ξεπερνούν τις στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Λι Σανγκφού συνεχάρη τον Ρώσο ηγέτη για την «προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης» και την «αναζωογόνηση της Ρωσίας».

Σχέδιο Γαλλίας - Κίνας για «ειρηνευτικές» συνομιλίες αναφέρουν ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή, λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, φέρεται να σχεδιάζει να συνεργαστεί με την Κίνα για σχέδιο «ειρηνευτικών» συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χτες το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg». Κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι αναμένει από την Κίνα να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία, παροτρύνοντας τον Κινέζο Πρόεδρο να «πείσει» τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μακρόν έδωσε εντολή στον σύμβουλό του, Εμ. Μπον, να συνεργαστεί με τον επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος, Γουάνγκ Γι, για την ανάπτυξη ενός προγράμματος που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ενδεχόμενες μελλοντικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήδη από το καλοκαίρι.

Πάντως, η Μόσχα δεν έχει ενημερωθεί «αν υπάρχει κάποια γαλλική πρωτοβουλία ούτε έχουμε λάβει προτάσεις», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Το «ειρηνευτικό» σχέδιο του Γάλλου Προέδρου - ισχυρίζεται το «Bloomberg» - δεν έχει ακόμη συνταχθεί, αλλά θα βασίζεται σε μακροπρόθεσμες «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει και το ρεπορτάζ, τα κράτη του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν επίσης να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της υποστήριξης και των «εγγυήσεων ασφαλείας» προς την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λιθουανία, τον Ιούλη. Τα μέτρα που αναμένεται να εγκρίνει η Σύνοδος Κορυφής θα στοχεύουν στην παραπέρα αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων του Κιέβου σε ΝΑΤΟικά πρότυπα, εξασφαλίζοντας σταθερές προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού.

Ο Εμ. Μακρόν είχε παράλληλα τηλεφωνική συνομιλία το περασμένο Σάββατο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, κατά την οποία συζητήθηκαν η επίσκεψη στην Κίνα καθώς και τα βήματα που πρέπει να γίνουν «προκειμένου να οργανωθεί σύνοδος για την ειρήνη».

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Μακρόν για την κατάσταση στο μέτωπο, ενώ ξεκαθάρισε ότι παραμένουν οι προθέσεις του Κιέβου «για την απελευθέρωση όλων των περιοχών μας». Ο ίδιος υπενθύμισε την «πρόθεση της Γαλλίας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη σημαντική υποστήριξή της στην Ουκρανία και στο πεδίο της μάχης».

«Πυρά» Λούλα κατά ΗΠΑ - ΕΕ ότι «ενθαρρύνουν τον πόλεμο»

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λούλα ντα Σίλβα, επανήλθε στο θέμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια επισκέψεών του σε Κίνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), κατηγορώντας μάλιστα ανοιχτά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι «ενθαρρύνουν» τον πόλεμο.

Στην Κίνα, αφού συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως «ενθαρρύνει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κάτι που επανέλαβε την Κυριακή στο Αμπου Ντάμπι.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν στη συνέχιση του πολέμου. Ενώ πρέπει να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να πουν: "Φτάνει"», είπε ο Λούλα. Ιδιαίτερα κάλεσε τις ΗΠΑ να αρχίσουν να συζητούν για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Οπως δήλωσε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, συζήτησε με τους ηγέτες της Κίνας και των ΗΑΕ το ενδεχόμενο να αναλάβουν από κοινού «ειρηνευτική» πρωτοβουλία, ενώ επέκρινε τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που, όπως τόνισε, «παρατείνουν» τον πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, κατηγόρησε τον Λούλα ότι «παπαγαλίζει τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα», «υποδηλώνοντας πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη ή πως μοιραζόμαστε την ευθύνη για τον πόλεμο».

Από την πλευρά του, το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ να «λάβουν υπόψη» τις «αυξανόμενες εκκλήσεις για ειρήνη από τη διεθνή κοινότητα» και «να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, αντί να ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά».

Επισκεπτόμενος τη Βραζιλία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ - όπου συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ και τον Πρόεδρο της χώρας - ευχαρίστησε την Μπραζίλια για τις προσπάθειές της και «για την εξαίρετη κατανόηση της κατάστασης» στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το συμφέρον για τη Μόσχα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, θέμα που συζήτησε και με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Μ. Βιεϊρά. Ο Βιεϊρά επανέλαβε την πρόθεση της Βραζιλίας να συγκροτήσει μια ομάδα χωρών που θα διαπραγματευτεί την ειρήνη στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και κατά της επιβολής μονομερών κυρώσεων.

Η Ρωσία έχει πει κατ' επανάληψη ότι για οποιαδήποτε διευθέτηση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι «νέες εδαφικές πραγματικότητες», δηλαδή η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια). Τη Χερσώνα και το Λουγκάνσκ επισκέφτηκε προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε οποιαδήποτε κρίση σχετικά με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βραζιλίας καθώς «χρειαζόμαστε όλες τις πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ επρόκειτο να λάβει διευκρινίσεις στις χτεσινές συνομιλίες. Πάντως, συμπλήρωσε, «οποιαδήποτε ιδέα λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της Ρωσίας αξίζει προσοχής».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, που επισκέφτηκε προχτές το Ιράκ, απέρριψε τις διάφορες «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες, τονίζοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί «να κατακτήσει περισσότερα εδάφη» και «θα χρειαστεί χρόνος για ειρηνευτικές προσπάθειες». Υπογράμμισε δε ότι «η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» παραμένει «ακρογωνιαίος λίθος» κάθε ειρηνευτικής προσπάθειας.

Από την πλευρά του ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Φ. Χουσέιν, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να «βοηθήσει» τις δύο πλευρές «να φτάσουν καταρχάς σε κατάπαυση του πυρός, κατόπιν να αρχίσουν συζητήσεις».

G7: Οι χώρες που βοηθούν τη Ρωσία «θα το πληρώσουν ακριβά»

Οξύνοντας την αντιπαράθεση, που παίρνει όλο και περισσότερο παγκόσμιο χαρακτήρα, οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 έκαναν σαφές χτες ότι οι χώρες που προσφέρουν βοήθεια στη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία θα το πληρώσουν «ακριβά».

Συμφώνησαν ακόμη να «ενταθούν» και να εφαρμοστούν «πλήρως» οι κυρώσεις στη Ρωσία και να «καταπολεμήσουν» τις προσπάθειες «της Ρωσίας και τρίτων μερών να αποφύγουν και να υπονομεύσουν τα τιμωρητικά μέτρα μας», ενώ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την αναγγελία της Μόσχας ότι θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τρίτα μέρη να σταματήσουν τη βοήθεια στον πόλεμο της Ρωσίας» διότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πληρώσουν ακριβά», απειλούν οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Καναδά και Ιαπωνίας.

«Θα ενισχύσουμε τον συντονισμό μας για να αντιδράσουμε και να αποτρέψουμε την προμήθεια όπλων στη Ρωσία από τρίτα μέρη και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα σε βάρος εκείνων που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», προστίθεται.

Το G7 απαιτεί η Μόσχα να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την επικράτεια της Ουκρανίας.

Νέες συλλήψεις στη Ρωσία - Στις ΗΠΑ συνελήφθη ο ύποπτος για τις «διαρροές»

Στο μεταξύ, χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά για να διαμαρτυρηθεί κατά της «παρέμβασής τους στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας», μετά την κοινή εμφάνιση των 3 πρεσβευτών και τις επικρίσεις τους για την καταδίκη του αντιπολιτευόμενου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ενώ ζήτησαν και την απελευθέρωση του φυλακισμένου Αμερικανού δημοσιογράφου της «Wall Street Journal» Εβάν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία.

Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον Καρά-Μουρζά - που έχει ρωσικό και βρετανικό διαβατήριο - σε κάθειρξη 25 ετών αφού τον έκρινε ένοχο για προδοσία.

Ο Γκέρσκοβιτς εμφανίστηκε χτες ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου, ενόψει της έφεσης κατά της προφυλάκισής του με κατηγορίες για κατασκοπεία. Χτες επίσης, ο Ρώσος Γ. Σιρσίκοφ, ο οποίος καταγγέλλει τον πόλεμο στην Ουκρανία και είχε γνωστοποιήσει πρώτος τη σύλληψη του Γκέρσκοβιτς, συνελήφθη με τη σειρά του κατά τη διάρκεια εφόδου ειδικών δυνάμεων της ρωσικής αστυνομίας.

Στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακό δικαστήριο απήγγειλε, την περασμένη Παρασκευή, κατηγορίες στον 21χρονο στρατιωτικό Τζακ Τεσέιρα, που είναι ύποπτος για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης κατηγορείται για «μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση και μετάδοση πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική άμυνα» και «μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή υλικού».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από το Πεντάγωνο να διευκρινίσει «γιατί» ο νεαρός στρατιωτικός «είχε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα» και να αποτιμήσει το εύρος των διαρροών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ