Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη, Ακιντζί και Αϊντε |
Σε όλο και πιο κρίσιμη φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις γύρω από το Κυπριακό, όπως φάνηκε και από την πεντάωρη νέα συνάντηση που είχαν χτες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Μετά από αυτήν, ο Κύπριος ηγέτης δήλωσε ότι υπέβαλε «συγκεκριμένη, δημιουργική εισήγηση» αλλά «υπήρξε διαφωνία» και ο ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές «για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει προοπτική μιας ουσιαστικής, αλλά και δημιουργικής συνάντησης, που να μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα».
Από τη δική του μεριά, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι κατέθεσε πρόταση για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης τον Ιούνη και αναβολή των γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλη, αλλά αυτή απορρίφτηκε από την άλλη πλευρά. Υποστήριξε ότι δεν είδε «μια λογική ανταπόκριση» και πρόσθεσε ότι πρότασή του ήταν να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια υπό μορφή πακέτου, προσθέτοντας ότι αυτή είναι «μια προσέγγιση που θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα αποτέλεσμα» αλλά και ότι αυτή «εφαρμόζει τη βασική αρχή στη συμφωνία της 14ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τη συζήτηση όλων των κεφαλαίων αλληλένδετα».
Νωρίτερα, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Ουζγκιουργκιούν είχε δηλώσει ότι «εάν ενταθεί η κατάσταση τον Ιούλιο μπορεί να έχουμε και θερμό επεισόδιο». Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι - σύμφωνα με ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα - το να φύγει η τουρκοκυπριακή πλευρά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι λογικό.
Στο μεταξύ, το Κυπριακό απασχόλησε μεταξύ άλλων συνάντηση που είχε ο Ακιντζί με την Αμερικανίδα πρέσβειρα Καθλίν Ντόχερτι, μετά την οποία δεν έγινε καμία δήλωση.
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα απασχολήσουν και τις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο στη Λευκωσία ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, που θα παραβρεθεί στην υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης (στην οποία θα πάρει μέρος και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς).
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας δυτικά δημοσιεύματα περί «παρεμπόδισης» των συνομιλιών για το Κυπριακό από τη Μόσχα, υποστήριξε ότι αυτά «αντανακλούν τη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων» για τις ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό. Εξήγησε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας «απογοήτευση» για «το γεγονός ότι στη συζήτηση αυτών των θεμάτων δεν συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό» το «σύστημα εγγυήσεων» που έφεραν οι Συμφωνίες του 1960 και υποστήριξε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της μελλοντικής ενωμένης Κύπρου μπορούν να εξασφαλιστούν πιο αξιόπιστα με εγγυήσεις από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ θα έχει επαφές, εκτός από το Κυπριακό, για ένα «ευρύ πλαίσιο διμερών, διεθνών και περιφερειακών θεμάτων», τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, ειδικά την κατάσταση στη Συρία, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Ουκρανία.
Η υπουργός Αμυνας μεταβαίνει στην Ιορδανία
ΑΓΚΥΡΑ.--
Συντηρείται η συζήτηση για την τύχη των γερμανικών στρατευμάτων που σήμερα σταθμεύουν στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας Γενς Φλόσντορφ τόνισε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να επανεξετάσει την επιλογή άλλων περιοχών για τη μεταφορά των στρατευμάτων από το Ιντσιρλίκ. Είχε προηγηθεί η έντονη γερμανική δυσαρέσκεια για τη νέα απόφαση των τουρκικών αρχών να απαγορεύσουν την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ.
Χτες, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την ελπίδα η Αγκυρα να αλλάξει γνώμη, «διαφορετικά, το γερμανικό Κοινοβούλιο οπωσδήποτε δεν θα αφήσει τους στρατιώτες στην Τουρκία». Μάλιστα, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντε Λάιεν θα επισκεφτεί την Ιορδανία, όπως είπε σε χτεσινή συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής όπου συνεχίστηκε η κουβέντα για «εναλλακτικές» στο Ιντσιρλίκ. «Θα αποκτήσω μια πρώτη εικόνα της κατάστασης εκεί και θα έχω επαφές με το βασιλιά (Αμπντάλα)» εξήγησε. Να καταγραφεί πως το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλούνταν αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με τους οποίους και η Κρήτη εξετάζεται ως «εναλλακτική». Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν - ανώνυμα - ότι αν όντως το Βερολίνο πάρει απόφαση για μετακίνηση των στρατευμάτων, θα συνυπολογιστούν κριτήρια όπως η γεωγραφία και η ποιότητα των δεσμών με τις (αντίστοιχες) χώρες - συμμάχους.
Στη Λευκωσία, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι ένα χρόνο πριν, Γερμανοί ειδικοί «βολιδοσκόπησαν τη βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", όπως έκαναν και στην Ιορδανία και στο Κουβέιτ», συμπληρώνοντας ότι «έκτοτε δεν έχουμε καμία προσέγγιση, ούτε νύξη, ούτε βολιδοσκόπηση, τίποτε απολύτως».
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το Βερολίνο πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην παροχή ασύλου σε πρώην Τούρκους στρατιωτικούς (βλ. πρόσφατες σχετικές αποφάσεις) και στη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ανώνυμα στην «Ντόιτσε Βέλε» ότι η λυκοσυμμαχία δεν θα παρέμβει στις διμερείς εντάσεις, αφού δεν επηρεάζουν τις δικές της δραστηριότητες, ωστόσο δεν αποκλείουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και για το ΝΑΤΟ.
Χτες, επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ», το οποίο αναπαράγουν και άλλες εφημερίδες (π.χ. «Ντι Βελτ»), δύο υψηλόβαθμοι Τούρκοι στρατιωτικοί - δύο στρατηγοί - ζήτησαν προχτές άσυλο φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Οι δυο στρατιωτικοί φέρεται να είναι ύποπτοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλη 2016 και σύμφωνα με το δημοσίευμα θα μεταφέρονταν σε κέντρο υποδοχής στο Γκίσεν.
ΣΚΟΠΙΑ.--
Μετά την απόφαση του αρχηγού της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, να δώσει έγγραφη διαβεβαίωση πως θα διασφαλίσει τον ενιαίο χαρακτήρα και την κυριαρχία της χώρας, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γιόργκε Ιβάνοφ έδωσε σε αυτόν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Τα τελευταία γεγονότα στην ΠΓΔΜ θεωρούνται αποτέλεσμα των ασφυκτικών πιέσεων ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, με φόντο την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση συμφερόντων τους με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, ο Ζ. Ζάεφ χτες το μεσημέρι υπέγραψε έγγραφο διαβεβαιώνοντας ότι θα διασφαλίσει τον ενιαίο, πολυεθνοτικό χαρακτήρα και την κυριαρχία της χώρας, απορρίπτοντας τη λεγόμενη «πλατφόρμα των Τιράνων»: Δηλαδή, συγκεκριμένα αιτήματα των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, που απαιτούσαν μεταξύ άλλων αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης σε όλη την επικράτεια της χώρας, ισότιμο ρόλο στη διαπραγμάτευση της κόντρας των Σκοπίων με την Αθήνα για τη συνταγματική ονομασία της χώρας, προώθηση πολιτικών, δικαστικών μεταρρυθμίσεων και ένταξης των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο Ζάεφ πρόσθεσε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες.
Η έγγραφη διαβεβαίωση του Ζ. Ζάεφ έπεισε τον Πρόεδρο Ιβάνοφ να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Επιπλέον κατέστειλε τις αντιρρήσεις του εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (VMRO - DPMNE) του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που σε ανακοίνωσή του εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας πως «η πολιτική αντίσταση και οι διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για 80 μέρες έφεραν αποτέλεσμα, ώστε να δοθούν εγγυήσεις πως δεν θα διακυβευτεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πολυεθνοτικής Μακεδονίας».
Ενδιαφέρουσα ήταν και η αντίδραση του αρχηγού του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος της αλβανικής μειονότητας, του Κόμματος Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης (DUI), Αλί Αχμέτι, που χαιρέτισε τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ σημείωσε για τα τρία αλβανικά κόμματα τον «αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέας πλειοψηφίας», προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιηθεί για την «εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, για τις καλές διεθνοτικές σχέσεις, για την ολοκλήρωση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Εμφανής ήταν και η ικανοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, καθώς ήταν από τις χώρες που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πιέσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης που θα προωθήσει τα συμφέροντα δυτικών μονοπωλίων, στέλνοντας στη χώρα τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπράιαν Γι από τα τέλη Απρίλη. Η απόφαση του Ιβάνοφ χαιρετίστηκε επίσης από την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και από τον επίτροπο για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Αναμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στο Κοσσυφοπέδιο, μερικές βδομάδες πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 11ης Ιούνη, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης εξαιτίας της αντίθεσης σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις προσπάθειες για έγκριση της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων του προτεκτοράτου με το Μαυροβούνιο.
Χτες, τρεις πρώην διοικητές των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είναι αρχηγοί αστικών κομμάτων που στηρίζουν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στους λεγόμενους «ευρω-ατλαντικούς» θεσμούς, ανακοίνωσαν πως θα συμμαχήσουν ενώνοντας τις δυνάμεις τους στις επικείμενες εκλογές, δημιουργώντας ενιαίο μπλοκ. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό (που καταζητείται από τη Σερβία ως εγκληματίας πολέμου) Ράμους Χαραντινάι, που ηγείται του κόμματος «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου» (ΑΑΚ), το «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου» (ΡDK) του Κάντρι Βέσελι (που πριν λίγα χρόνια είχε αρχηγό τον σημερινό Πρόεδρο του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι), την «Πρωτοβουλία για το Κόσσοβο» των Φατμίρ Λιμάζ και Τζακούπ Κρασνίτσι και άλλα εννιά πολύ μικρότερα κόμματα.
Εξω από αυτό το εκλογικό μπλοκ έμεινε, ωστόσο, το σοσιαλδημοκρατικό, εθνικιστικό «Κίνημα Αυτοδιάθεσης», που ιδρύθηκε το 2005 από τον Αλμπιν Κούρτι και τα τελευταία χρόνια μποϊκοτάρει τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, κατηγορώντας τα άλλα, μεγαλύτερα κόμματα για διαφθορά, φτώχεια και ανέχεια.
Στο μεταξύ, ο διοικητής της ΝΑΤΟικής στρατιάς στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), Ιταλός στρατηγός Τζιοβάνι Φούντκο, ανακοίνωσε χτες πως η πολυεθνική δύναμη κατοχής του προτεκτοράτου θα ενισχυθεί τις επόμενες βδομάδες με 130 Αμερικανούς κομάντος, που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά σε στρατόπεδο του Τέξας.