Από τις μάχες στο Τικρίτ |
Με επιφυλάξεις αντιμετώπισε χτες ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ τις προχτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πως οι ΗΠΑ «θα πρέπει τελικά να διαπραγματευτούν» με τον ηγέτη της Συρίας, προκειμένου να βρεθεί μία «πολιτική λύση» που θα τερματίσει τον πόλεμο στη χώρα, που ουσιαστικά μετράει ήδη από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης τα 4 χρόνια.
«Προς το παρόν ακούμε τις δηλώσεις. Θα πρέπει όμως να αναμένουμε πράξεις. Μετά θα αποφασίσουμε», σημείωσε χτες ο Σύρος Πρόεδρος, μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στη Δαμασκό με τον Ιρανό υπουργό Οικονομίας. Ο Σύρος ηγέτης υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση «μόνον οι Σύροι μπορούν να αποφασίσουν το μέλλον τους», τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν νοιάζεται για σχόλια από το εξωτερικό που μοιάζουν με φούσκες που σκάνε μετά από λίγο». Προκάλεσε εντούτοις την κυβέρνηση Ομπάμα να αποδείξει με πράξεις εάν εννοεί «ειλικρινά» τις δηλώσεις Κέρι τονίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τη συνοδεύσουν με «συγκεκριμένες κινήσεις, όπως ανάσχεση της πολιτικής υποστήριξης σε τρομοκράτες, την ανάσχεση της χρηματοδότησης και του εξοπλισμού τους». Υπογράμμισε τέλος (σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μετέφερε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες») πως «θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις σε ορισμένες χώρες στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή» που προσφέρουν επιμελητειακή, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη σε τρομοκράτες, καταλήγοντας πως εάν αυτή σταματήσει «τότε θα μπορούμε να πούμε πως η αλλαγή στάσης είναι πραγματική».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Σύρος υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Αλί Χάινταρ ερμήνευσε τις δηλώσεις Κέρι ως απόδειξη και παραδοχή της αποτυχημένης πολιτικής των ΗΠΑ στη Συρία την τελευταία τετραετία. Οπως δήλωσε, οι Αμερικανοί «ψάχνουν στο παρασκήνιο» κάποιον τρόπο «να ξανανοίξουν τους διαύλους άμεσης επικοινωνίας» με τη συριακή ηγεσία και να διαπραγματευτούν «μία πολιτική συμφωνία».
Οι δηλώσεις Κέρι την Κυριακή στο CBS περί τελικής διαπραγμάτευσης με τον Σύρο Πρόεδρο αργότερα «διευκρινίστηκαν» από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υποστήριξε πως η στάση της Ουάσιγκτον έναντι της Δαμασκού παραμένει αμετάβλητη και ότι «δεν υπάρχει μέλλον για έναν βάναυσο δικτάτορα όπως ο Ασαντ στη Συρία».
Γεγονός είναι, πάντως, ότι δεν έγιναν δεκτές θετικά σε ευρωπαϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία και η Βρετανία.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, μιλώντας χτες στις Βρυξέλλες υποστήριξε ότι μια διαπραγμάτευση με τον Σύρο Πρόεδρο όπως αυτή που πρότεινε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι θα αποτελούσε «ένα σκανδαλώδες δώρο» προς τους «τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους».
Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του βρετανικού Φόρεϊν Οφις επέμενε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ «δεν έχει καμία θέση στο μέλλον της Συρίας» και ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιβολή κυρώσεων και πιέσεων στο «καθεστώς μέχρις ότου επανεκτιμήσει τη στάση του, τερματίσει τη βία και εμπλακεί σε ουσιώδεις διαπραγματεύσεις με την μετριοπαθή αντιπολίτευση».
Επιπλέον, χτες εκπρόσωπος του αντικυβερνητικού «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» δήλωσε ότι «βασικός σκοπός του συνασπισμού παραμένει η ανατροπή του επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης και όλων των αξιωματούχων που ευθύνονται για εγκλήματα σε βάρος του συριακού λαού».
Το ίδιο διάστημα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις προσπάθειες για ειρηνευτικές ενδοσυριακές διαβουλεύσεις στη Μόσχα μετά τον πρώτο γύρο περιορισμένου αποτελέσματος που είχε πραγματοποιήσει το Γενάρη. Χτες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, προσκάλεσε τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα στη Μόσχα για ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών με τη συμμετοχή ορισμένων στελεχών της συριακής αντιπολίτευσης και εκπροσώπων της Δαμασκού.
Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Interfax», ο Γκατίλοφ έστειλε προσκλήσεις στον ντε Μιστούρα και «σε ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και παρατάξεων της [συριακής] αντιπολίτευσης» και ότι οι νέες συνομιλίες προγραμματίζεται τώρα να γίνουν το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.
Στο Τικρίτ του βόρειου Ιράκ, πάντως, οι μάχες ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν ουσιαστικά «παγώσει» το τελευταίο 48ωρο, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις δυσκολεύονται να αποσπάσουν νέα εδάφη από τους τζιχαντιστές που έχουν οχυρωθεί πίσω από ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα με ανάκτορα που είχαν αναγερθεί επί προεδρίας Σαντάμ Χουσεΐν.
Ανώτατοι Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματικοί ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους τους που εξαπολύουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές να «παράσχουν εναέρια κάλυψη στην επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ και να αρχίσουν να βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές».
Παράλληλα, Κούρδοι αξιωματούχοι στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ κατήγγειλαν χτες τους τζιχαντιστές ότι εξαπέλυσαν τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με αέριο χλωρίου στις 25/12, στις 18/1 και στις 23/1 και ότι είχαν αποφύγει έως σήμερα να τις αποκαλύψουν για να αποφευχθεί τυχόν πανικός μεταξύ αμάχων. Εκπρόσωπος του διεθνούς Οργανισμού για την Αποτροπή Χημικών Οπλων (OPCW) σημείωσε ότι δεν έχει επίσημα ενημερωθεί για τις καταγγελίες και ότι σε κάθε περίπτωση εάν ευσταθούν είναι σοβαρές και χρήζουν έρευνας.
ΒΕΡΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, των πέντε μόνιμων χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη μίας συμφωνίας - πλαισίου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έως τις 31 Μάρτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χτεσινή συνάντηση που είχαν, χτες, στη Λοζάνη της Ελβετίας οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κράτησε τουλάχιστον πέντε ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες, που έδωσαν πηγές προσκείμενες στην αμερικανική πλευρά, η ιρανική αντιπροσωπεία καλείται να πάρει «μερικές πολύ δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις εάν επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας». Οι ίδιες πηγές εντούτοις εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη μίας καταρχήν συμφωνίας είναι εφικτή.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, σημείωσε πως κατά την πεντάωρη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του συζήτησαν μία ευρεία γκάμα θεμάτων, ξεκινώντας από τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν έως την πρόσφατη «ανοιχτή» επιστολή των 47 Αμερικανών ρεπουμπλικανών βουλευτών προς την ιρανική ηγεσία, με την οποία «προειδοποιούσαν» ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να ακυρωθεί με την υπογραφή του επόμενου Αμερικανού Προέδρου...
Ο Κέρι πάντως, την Κυριακή, είχε δηλώσει στο CBS ότι οι περισσότερες διαφορές με το Ιράν είναι πολιτικές και όχι τεχνικές και ότι ως εκ τούτου θα μπορούσε να διευθετηθούν.
Λίγη ώρα πριν από τη μετάβαση του Ιρανού υπουργού στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντούσε τους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης επίτευξης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Κάλεσε τους ομολόγους του «να αδράξουν την ευκαιρία» και να προχωρήσουν σε μία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «μετά από 10 και πλέον χρόνια διαπραγμάτευσης».
Η Μογκερίνι, από την πλευρά της, εκτίμησε ότι «μπαίνουμε σε μία λεπτή φάση διαπραγμάτευσης αφού μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες θα κριθεί εάν θα επιτευχθεί ή όχι συμφωνία».
Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί η στάση του Σαουδάραβα πρίγκιπα Τούρκι αλ Φαϊσάλ (πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και πρέσβης της χώρας του σε ΗΠΑ και Βρετανία) πως τυχόν συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα σηματοδοτήσει «κούρσα πυρηνικής τεχνολογίας» στην περιοχή, αφού τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και άλλες χώρες της περιοχής «θα απαιτήσουν τα δικαιώματα που αυτή θα προβλέπει για την Τεχεράνη».
O Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε χτες την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από 10 μέρες απουσίας του, κάτι που φούντωσε τις πιο αντιφατικές φήμες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Στη συνάντησή του στο Παλάτι του Κωνσταντίνου, έξω από την Αγία Πετρούπολη με τον πρόεδρο της Κιργιζίας Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ο Πούτιν διασκέδασε τις φήμες λέγοντας ότι «η ζωή θα ήταν πληκτική χωρίς κουτσομπολιό».
Ο εκπρόσωπός της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ ειρωνεύτηκε τους δημοσιογράφους που έδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ειρωνικά σχολίασε: «Είδατε, λοιπόν, τον παράλυτο πρόεδρο με την επιβαρυμένη υγεία, τον οποίο είχαν αιχμαλωτίσει οι στρατηγοί; Μόλις έφθασε από την Ελβετία, όπου είχε παραστεί σε μια γέννηση, όπως γνωρίζετε». (Οι φήμες μιλούσαν για τη γέννηση ενός ακόμα παιδιού του στην Ελβετία από την Α. Καμπάεγιεβα, πρώην πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής).
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανιζόταν μέχρι πριν από λίγες μέρες σε μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις με αξιωματούχους στη Μόσχα. Επίσης ακυρώθηκε ένα ταξίδι στο Καζακστάν και μία συνάντηση με αξιωματούχους της KGB. Η μη δημόσια παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας παρατηρήθηκε μόλις μια βδομάδα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης και επικριτή του, Μπορίς Νεμτσόφ, σε γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο. Επίσης, αυστριακή εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι στη Μόσχα βρέθηκε εξειδικευμένος ορθοπεδικός γιατρός για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Πούτιν για πόνους στη μέση. Ολο αυτό το θέμα έχει την επικοινωνιακή πλευρά του, ωστόσο το ποια είναι πραγματικότητα δεν μπορεί να αποδειχτεί τώρα.