ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Τραμπάλα» με τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Για... επιτυχίες, όπως πάντα, μιλά η ελληνική κυβέρνηση

Υπό το βάρος των εσωτερικών αντιθέσεων, που προκύπτουν από τα διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα της ενέργειας στα κράτη - μέλη της ΕΕ, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες, αποφάσισε να μην είναι υποχρεωτικός ο στόχος για κάλυψη του 20% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ μέχρι το 2020, από εναλλακτικές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ). Αντίστοιχα, μετατέθηκε για συμβούλιο Κορυφής η συμφωνία για την επέκταση της «απελευθέρωσης» των αγορών με τη μεγαλύτερη αυτονόμηση των δικτύων μεταφοράς και τη δημιουργία μιας κεντρικής ρυθμιστικής αρχής με υπερεξουσίες, στην κατεύθυνση της...«αντιμονοπωλιακής» στάσης της Κομισιόν απέναντι στα «κρατικά» μονοπώλια που σήμερα εκφράζονται με μετοχοποιημένους ενεργειακούς κολοσσούς.

Στο Συμβούλιο συμμετείχε από την Ελλάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο οποίος εξήρε τη «νέα ενεργειακή πολιτική» της Κομισιόν και αναφέρθηκε στις ελληνικές... επιτυχίες στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση. Η στάση της Ελλάδας εξαρτήθηκε και από τις πιθανές επιπτώσεις σε βιομηχανικούς κλάδους για τους οποίους θα αυξηθεί το κόστος από την αλλαγή των ενεργειακών προτύπων, όσο και από την πρόθεσή της να συνάψει ενεργειακές συμφωνίες με διάφορες χώρες, πριν η ΕΕ θέσει νέους, ενιαίους, περιορισμούς. Επί της ουσίας, η ελληνική πλευρά:

  • Συμμερίστηκε τους «προβληματισμούς» Ιταλίας και Ισπανίας για την προστασία της ενεργοβόρας ευρωπαϊκής βιομηχανίας και της ανταγωνιστικότητάς της, επιλέγοντας κι αυτή να μην είναι δεσμευτικοί, αλλά «ενδεικτικοί» οι στόχοι για το ποσοστό ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020. Μόνο για τα βιοκαύσιμα (10% της χρήσης τους στις μεταφορές μέχρι το 2020) ζήτησε δέσμευση, (όπως και αποφασίστηκε, αν και με... προϋποθέσεις).
  • Για την παραπέρα απελευθέρωση των δικτύων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, κατέληξαν ότι μέχρι στιγμής αρκεί το νομοθετικό πλαίσιο που προέκυψε από τις οδηγίες της ΕΕ και ότι το θέμα θα εξεταστεί ξανά σε μεταγενέστερο στάδιο.
  • Για τους μηχανισμούς...«αλληλεγγύης», μίλησε για έμπρακτη στήριξη των προτάσεων της Κομισιόν με τη δραστηριοποίησή της για δημιουργία νέων αγορών, όπως αυτής της Μεσογείου.
  • Για τον υπερ-ρυθμιστή με εκτελεστικό χαρακτήρα, αντιμετωπίζει θετικά το θέμα αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο, μέχρι οι ρυθμιστικές αρχές της κάθε χώρας - μέλους να αποκτήσουν τις ίδιες αρμοδιότητες.
  • Εθεσε υπό την αίρεση των επιπτώσεων στις βιομηχανίες τα σχέδια για ενίσχυση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων. Μέσα από αυτό είναι δυνατόν να ασκηθεί πολιτική που μπορεί να «γονατίσει» βιομηχανικούς κλάδους ή συγκεκριμένες χώρες.
  • Στο θέμα της διαμόρφωσης κοινής «εξωτερικής» ενεργειακής πολιτικής, υποστήριξε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ειδικά η ελληνική κυβέρνηση τον χρειάζεται περισσότερο προκειμένου να καταλήξει τις συμφωνίες με τη Ρωσία και τις άλλες χώρες πριν προκύψουν περιορισμοί.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκανδαλώδης φωτογραφική επιχορήγηση

Είχε προηγηθεί συνάντηση του μεγαλοεπιχειρηματία με τον Κ. Καραμανλή

Διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει η χτεσινή, αιφνιδιαστική κατάθεση στη Βουλή, Σχεδίου Νόμου για την έγκριση τεσσάρων κοινών υπουργικών αποφάσεων, με αντικείμενο την κατασκευή ισάριθμων ξενοδοχειακών μονάδων στη Μεσσηνία, από την επιχείρηση «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΕ».

Πρόκειται για «κατά παραγγελία» και «φωτογραφική» νομοθετική παρέμβαση, υπέρ του εφοπλιστή - μεγαλοεπιχειρηματία Βασίλη Κωνσταντακοπούλου. Παρέμβαση που ξεκινά από το Μαξίμου, δεδομένου ότι, για να ...«ξεμπλοκάρει» η συγκεκριμένη επένδυση, επειδή δεν πληροί περιβαλλοντικές και άλλες διατάξεις του νόμου, ο επιχειρηματίας είχε συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Κ. Καραμανλή, από τον οποίο και έλαβε τη διαβεβαίωση της πραγματοποίησής της... Και όχι μόνο κατατέθηκε Σχέδιο Νόμου για την πραγματοποίηση μίας τεράστιας επένδυσης, η οποία θα πλήξει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον της Μεσσηνίας, αλλά, με το επιχείρημα ότι «πρόκειται για τουριστική επένδυση με σημαντική επίπτωση στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και στην απασχόληση», προβλέπεται να ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με αυξημένη επιχορήγηση, η οποία ανέρχεται στο 45% της συνολικής δαπάνης! Κι όλα αυτά κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων του νόμου για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και της διαδικασίας παροχής των επιχορηγήσεων...

Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, οι τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες θα κατασκευαστούν στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Ρωμανού Μεσσηνίας και στην ΠΟΤΑ Πύλου Μεσσηνίας, συνολικής επένδυσης 325 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κρατική επιχορήγηση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Χρυσοφόρα επέκταση σε γειτονικές αγορές

Το 20% από τα κέρδη των «ελληνικών» τραπεζών προέρχεται από τις «δουλιές» στα Βαλκάνια

Με το «πανωπροίκι» που έχουν αποσπάσει στην ντόπια αγορά και αφού επί σειρά ετών ξεζουμίζουν τα λαϊκά εισοδήματα, οι «ελληνικές» τράπεζες έχουν καταφέρει να πατήσουν γερά το πόδι στις βαλκανικές αγορές, όπου συνεχίζουν να διεκδικούν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Σύμφωνα με μελέτη της Εμπορικής Τράπεζας, οι ξένες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αλώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής μετά και τα «εκτενή προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων», τη συνέχιση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης». Στο τέλος του 2005, οι ξένες τράπεζες έλεγχαν το τραπεζικό σύστημα σε ποσοστό 92,3% στην Αλβανία, 74,5% στη Βουλγαρία, 59,2% στη Ρουμανία, 66% στη Σερβία και 51,3% στην ΠΓΔΜ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι λεγόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις «κατευθύνονται - κατά κύριο λόγο - στο χρηματοπιστωτικό τομέα και αφορούν συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων».

Από την πλευρά τους, οι 5 μεγάλοι «ελληνικοί» τραπεζικοί όμιλοι (στοιχεία 2005) έχουν αναπτύξει δίκτυο με 958 καταστήματα και με περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους. Τα κέρδη που απέσπασαν από την περιοχή ξεπέρασαν τα 138 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις, στο τέλος του 2007 τα κέρδη των «ελληνικών» τραπεζών από τα Βαλκάνια θα φτάσουν στο 20% της συνολικής μάζας των κερδών τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι «ελληνικές τράπεζες μέσω της επέκτασης στα Βαλκάνια επιδιώκουν να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, καθώς σταδιακά η λιανική τραπεζική στην Ελλάδα πλησιάζει τα επίπεδα ωρίμανσης των περισσοτέρων χωρών της ευρωζώνης». Με άλλα λόγια, το τραπεζικό κεφάλαιο «βλέπει» στην περιοχή μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και νέες ευκαιρίες στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης πρόσδεσης των κρατών στο άρμα του αναπτυγμένου καπιταλισμού στην ΕΕ. Κυριότεροι ανταγωνιστές στα Βαλκάνια προβάλλουν αυστριακά, γαλλικά και ιταλικά τραπεζικά κεφάλαια.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Και «μαστίγιο» και «καρότο»

Την τακτική του «μαστιγίου» και του «καρότου» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, εφαρμόζουν και οι εμποροβιομήχανοι, με την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την οικονομία που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οι συντάκτες της έκθεσης, αφού μεταφέρουν τα εύσημα των εμποροβιομηχάνων για τα θετικά αποτελέσματα των γαλαζοπράσινων πολιτικών λιτότητας στη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τη συγκράτηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του πληθωρισμού, στη συνέχεια μέμφονται την κυβέρνηση για ατολμία στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, στο κοινωνικοασφαλιστικό και την «επανίδρυση» του κράτους.

Συγκεκριμένα, μετά τα «μπράβο» στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα «επιτεύγματά τους» στην ανάπτυξη, τη μείωση των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού, το ΙΟΒΕ κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι εφαρμόζουν με «διστακτικότητα» τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, της αποτελεσματικότητας του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και της Παιδείας. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης «οι προσπάθειες (σ.σ. της κυβέρνησης στην προώθηση των παραπάνω "μεταρρυθμίσεων") είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες, ενώ οι θετικές προτάσεις που εξαγγέλλονται δεν προωθούνται με τους ρυθμούς που απαιτούνται»!

ΑΓΟΡΑ
Πάνω από 5 εκατ. ευρώ τη μέρα τα «φέσια»

Στα ύψη συνεχίζουν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε «πείσμα» των μέτρων ελέγχου που παίρνουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ» τα κάθε είδους φέσια στο μήνα Γενάρη του 2007 ξεπέρασαν τα 130 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα. Η αξία των ακάλυπτων επιταγών μέσα σε ένα μήνα έφτασε στα 107,9 εκατ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγματικών στα 22,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, ολόκληρο το 2006, τα φέσια στην αγορά έφτασαν στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,4 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ