Στάση εργασίας, αύριο, από 11πμ έως 4μμ, για να συγκληθεί η συνέλευση. Η ΔΑΣ προτείνει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης - αφετηρία για μια άλλη πολιτική στις συγκοινωνίες, προς όφελος του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων
Σε 5ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 4 μ.μ.) κατεβαίνουν αύριο Σάββατο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ. Τις ώρες αυτές θα συγκληθεί γενική συνέλευση του κλάδου, για να εξεταστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο τρόπος επίλυσής τους.
Την απόφαση για τη στάση εργασίας και τη σύγκληση γενικής συνέλευσης, πήρε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, αλλά έχει αξία να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη στάση εργασίας μετά από δύο χρόνια! Ολο αυτό το διάστημα, η ηγεσία του Συνδικάτου (ΠΑΣΚΕ) βυθίστηκε σε συνδικαλιστικό "λήθαργο", με μόνη... δραστηριότητα τη στήριξη όλων των επιλογών της κυβέρνησης για τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.
Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές στον ΟΑΣΑ θεωρούν ότι έφτασε η ώρα να αναπτυχθεί ένα μέτωπο πάλης, για να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την πολυδιάσπαση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και να τεθούν οι στόχοι για 100% δημόσιες συγκοινωνίες, προς όφελος του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων σ' αυτές. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ - ΟΑΣΑ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), πρότειναν στο ΔΣ του Συνδικάτου, πέρα από την αυριανή στάση εργασίας, να προκηρυχτούν επίσης: 24ωρη απεργία στις 22 Φλεβάρη, 2ωρες στάσεις εργασίας την 1η και 5η Μάρτη, καθώς και σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης, μέσα στο πρώτο 15ήμερο του επόμενου μήνα. Η πρόταση αυτή, αλλά και το σύνολο των θέσεων της ΔΑΣ απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ του Συνδικάτου, η οποία αποφάσισε ότι στη γενική συνέλευση πρέπει να εξεταστούν μόνο οι προσλήψεις οδηγών, η αντικατάσταση του στόλου, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και οι λεωφορειολωρίδες. Πάντως, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της ΠΑΣΚΕ, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ θα ζητήσουν από τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις θέσεις της παράταξης για:
Διπλασιάζεται το κόστος διακοπής και επανάληψης της υδροδότησης για όσους δεν πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς και οχταπλασιάζεται η επανατοποθέτηση υδρομέτρου, που αφαιρείται σε περιπτώσεις παράνομης υδροληψίας
Βαριές "καμπάνες" με τη μορφή προστίμων και διακοπής της παροχής αποφάσισε να επιβάλει το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ από την 1η Μάρτη σε όσους καταναλωτές δεν πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς του νερού, αλλά και σε όσους κάνουν λαθραία υδροληψία από το δίκτυό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά αφορούν γύρω στο 3% των πελατών της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή 30.000 με 50.000 οικογένειες ή μεμονωμένους πολίτες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ:
Αρμόδιες πηγές της ΕΥΔΑΠ διαβεβαίωναν ότι τα μέτρα αυτά αφορούν μόνο τους κακοπληρωτές πελάτες της και αυτούς που κάνουν παράνομη υδροληψία, προξενώντας βλάβες στα υδρόμετρα και όχι αυτούς που πληρώνουν τακτικά τους λογαριασμούς τους ή αλλάζουν τα υδρόμετρα που είναι χαλασμένα. Ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ Γ. Ιωαννίδης δήλωσε ότι "ουδείς συνεπής πελάτης έχει κάποιο λόγο να ανησυχεί και πολύ περισσότερο να φοβάται από την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης".
Πάντως, η ΕΥΔΑΠ προτίθεται να ενημερώσει όλους τους καταναλωτές για την απόφασή της αυτή με ειδικό έντυπο που θα σταλεί με τους λογαριασμούς του νερού.
Να πάρουν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες του σωματείου τους, που γίνονται την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη καλεί τους ταχυδρόμους της Αθήνας η παράταξη της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" (πρόσκειται στην ΕΣΑΚ) και να καταδικάσουν τις δυνάμεις εκείνες, που, έχοντας την απόλυτη αυτοδυναμία στη διοίκηση, βάδισαν στα χνάρια του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Με το σύνθημα "διαφοροποίηση της αποστολής των ΕΛΤΑ", - τονίζεται στην ανακοίνωση - και μέσα από την ψευδεπίγραφη "στρατηγική μελέτη εκσυγχρονισμού" της γνωστής εταιρίας "Πλάνετ" προωθείται η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, ενώ με το νέο νομοσχέδιο που αφορά στις 52 ΔΕΚΟ - ανάμεσά τους και τα ΕΛΤΑ - δίνεται η χαριστική βολή στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τους.
Κυβέρνηση και διοίκηση των ΕΛΤΑ, επισημαίνει η παράταξη, δέσμιοι και υποτακτικοί στις συμφωνίες του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", υπονομεύουν το έργο των Ελληνικών Ταχυδρομείων, αποδιαρθρώνουν και συρρικνώνουν τις υπηρεσίες τους όπως έκαναν και με τις υπηρεσίες των "Εξπρές" και "Πόρτα - Πόρτα", αναγκάζοντας έτσι το καταναλωτικό κοινό να στρέφεται στις ιδιωτικές εταιρίες του κλάδου.
Ομως η πορεία των ΕΛΤΑ - συνεχίζει η ανακοίνωση - ενδιαφέρει πριν από όλους εμάς τους εργαζόμενους, γιατί είμαστε εμείς που δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για να βγει η δουλιά, επειδή οι 200 θέσεις που είναι αναγκαίες παραμένουν κενές. Είναι οι ταχυδρόμοι που τα Σαββατοκύριακα τη "βγάζουν" στα ταχυδρομεία. Είναι οι ταχυδρόμοι της Αθήνας που δουλεύουν ακόμα και 6 χρόνια συνέχεια χωρίς να μπορούν να πάρουν την κανονική τους άδεια...
Τέλος η "Δημοκρατική Συνεργασία" ζητάει την ψήφο των ταχυδρόμων της Αθήνας για ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελος των ταξικών δυνάμεων, που έχουν τη θέληση να παλέψουν για Ταχυδρομείο δημόσιο, εκσυγχρονισμένο και αποτελεσματικό.
Πρόγραμμα για την κίνηση των θερμικών λεωφορείων της Αττικής με φυσικό αέριο προωθεί από κοινού η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΔΕΠΑ, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών, με σκοπό τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Λεκανοπεδίου αλλά και τη μείωση του κόστους κίνησης των λεωφορείων.
Σύμφωνα με το σχέδιο του προγράμματος, το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 6 - 7 δισ. δρχ., η ΔΕΠΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να κατασκευάσει μέσα στο 1996 γραμμή φυσικού αερίου μέχρι το σημείο που βρίσκεται το μεγάλο μηχανοστάσιο του Οργανισμού. Ο ΟΑΣ θα κατασκευάσει σταθμό υγροποίησης του αερίου με τη μέθοδο της συμπίεσης ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει στα υπάρχοντα ντιζελοκίνητα λεωφορεία.
Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου έτους για 50 περίπου λεωφορεία, ενώ σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών προβλέπεται να εφαρμοστεί στα μισά απ' τα περίπου 3.500 υπάρχοντα λεωφορεία του ΟΑΣ.
Μεγάλη ανταπόκριση στους εργαζόμενους έχουν βρει οι θέσεις, αλλά και η στάση της ΕΣΚ - ΟΤΕ για το ζήτημα της μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η διαπίστωση ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ απεργούν, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις και τη δυσπιστία που τους δημιούργησε η μακρόχρονη αδράνεια της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, γίνεται αποδεκτή από μεγάλο μέρος των εργαζομένων, που κατανοούν ότι η συμμετοχή τους στην 4ήμερη πανελλαδική απεργία, που αρχίζει τη Δευτέρα, είναι το τελευταίο όπλο που διαθέτουν για να αποτρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης.
Παράλληλα, αποδεκτή γίνεται και η θέση της παράταξης ότι η επιτυχία των απεργιακών αγώνων δεν εξαρτάται μόνο από την έκταση της απεργίας, αλλά πρώτα και κύρια από τους στόχους και το περιεχόμενό τους.
Πάντως χτες ο πρόεδρος της ΟΜΕ - ΟΤΕ Γ. Μανιάτης συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και συζήτησαν για ασφαλιστικά θέματα των εργαζομένων στον ΟΤΕ, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσει να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο.
Χτες ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η διαδικασία της μετοχοποίησης προχωράει ομαλά και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 2,5 μηνών. Ο ακριβής χρόνος όμως θα οριστεί σύμφωνα με τις εισηγήσεις των συμβούλων του ΟΤΕ (ΕΤΕΒΑ και Αλφα Φάινανς) και των κύριων αναδόχων της έκδοσης (Εθνικής, Εμπορικής και Πίστεως). Για να δικαιολογήσει μάλιστα την κυβερνητική πολιτική υποστήριξε πως "διαμορφώνεται υψηλός βαθμός κοινωνικής συναίνεσης", ενώ μίλησε και για "πολιτική συναίνεση", υπονοώντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.