ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Υπέρ της διατλαντικής συμφωνίας

Από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο
Από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πλήρης ήταν, το βράδυ της Δευτέρας, η διαφαινόμενη ταύτιση απόψεων ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τη λεγόμενη διατλαντική συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ (TTIP).

Αυτό, τουλάχιστον, φάνηκε από τις δηλώσεις των δύο ηγετών στο Λευκό Οίκο, όπου ισχυρίστηκαν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως η υπό διαπραγμάτευση διατλαντική εμπορική συμφωνία (που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα μονοπώλια σε βάρος λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών) θα «κάνει πιο ισχυρές» τις οικονομίες των δύο πλευρών και θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων (κακοπληρωμένης) εργασίας.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να εξάρει τον Ραχόι για την «πρόοδο της ισπανικής οικονομίας» και ας έχει η «πρόοδος» αυτή καταβροχθίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, λαϊκά εισοδήματα, ακόμη και σπίτια λαϊκών νοικοκυριών.

Ο Ομπάμα δε δίστασε να πει... πως αισθάνεται και «αισιόδοξος» και για την «ανάκαμψη» ευρύτερα της ΕΕ, προσθέτοντας (μάλλον για να σώσει τα προσχήματα) πως η «επίσημη» ανεργία, που έχει φτάσει στο 25% στην Ισπανία και στο 6,7 % στις ΗΠΑ, παραμένει «μια τεράστια πρόκληση» και για τις δύο χώρες. «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την αύξηση του εμπορίου και της ανάπτυξης μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομικών πλευρών στον κόσμο», είπε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στη «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων» (TTIP).

Ο Ραχόι, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα στηρίξει την εμπορική συμφωνία, ισχυριζόμενος αυτάρεσκα ότι το 0,3% «ανάπτυξης» που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο αποτελεί «ένα ακόμα αισιόδοξο σημάδι για την Ισπανία».

ΙΣΡΑΗΛ
Παράπονα και στο φόντο ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ, λόγω ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανέβασαν χτες οι περιφρονητικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Μόσε Γιαλόν, σε ισραηλινή εφημερίδα για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με αφορμή τη διαμεσολάβηση του τελευταίου στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τον ερχόμενο Απρίλη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «προσβλητικές» τις δηλώσεις του Γιαλόν, που σε χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ» φέρεται πως σε ιδιωτική συνομιλία χαρακτήρισε «μεσσιανικές» τις διπλωματικές προσπάθειες του Κέρι. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, ο Γιαλόν δήλωσε μεταξύ άλλων πως ο Κέρι «δρα βάσει μιας ακατανόητης εμμονής και ενός μεσσιανικού αισθήματος» και πως «δεν μπορεί να με διδάξει τίποτα για τη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους». Ο Ισραηλινός υπουργός πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις Κέρι για την επίτευξη συμφωνίας λέγοντας επί λέξει: «Το αμερικανικό σχέδιο για την ασφάλεια δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο... δεν διασφαλίζει ούτε την ασφάλεια, ούτε την ειρήνη»!

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν άργησε. Η εκπρόσωπός του, Τζένιφερ Ψάκι, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γιαλόν «προσβλητικές και ανάρμοστες κυρίως με δεδομένα όλα όσα κάνουν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέφυγε να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Αμυνας, δηλώνοντας εντούτοις χτες σε ειδική εκδήλωση στην ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ) πως «ακόμη και όταν έχουμε διαφορές με τις ΗΠΑ πάντα εστιάζουμε στην καρδιά του ζητήματος και όχι στα προσόντα ενός ατόμου».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρια και επισκέψεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα έχει σήμερα νέο γύρο συνομιλιών με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, ασκώντας πιέσεις για συμφωνία στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος που συμβολικά θα δείξει πρόοδο.

Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει στον Τύπο, η διαφωνία που υπάρχει αφορά μια διατύπωση ότι «καμιά πλευρά δεν θα μπορεί να ασκεί αρμοδιότητα και νομοθετική εξουσία στην άλλη». Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να μπει και κυριαρχία, πράγμα που παραπέμπει σε ντε φάκτο διχοτόμηση. Το παζάρι, πάντως, που γίνεται αφορά διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, και δεν έχει καμία σχέση με το δίκαιο αίτημα για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιημένη, δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μια διεθνή ταυτότητα και κυριαρχία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που συμμετέχει στα παζάρια που γίνονται, προειδοποίησε ότι απόρριψη νέου σχεδίου λύσης θα σημάνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.

Εξέφρασε, επίσης, απογοήτευση από τη στάση των μεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντερ Ντάουνερ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει η αντικειμενικότητα και η βοήθεια που ανέμενε και ότι περίμενε μεγαλύτερη ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ν. Αναστασιάδης επισκέπτεται από χτες τη Βρετανία και θα έχει επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας και άλλους αξιωματούχους.

KINA
Φωτιά με νεκρούς σε εργοστάσιο παπουτσιών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Πυρκαγιά σε μονάδα παραγωγής παπουτσιών ξέσπασε χτες στην ανατολική επαρχία της Κίνας Ζετζιάγκ, στην πόλη Ταϊζχού, προκαλώντας το θάνατο 16 ατόμων. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά, που προκλήθηκε στο εργοστάσιο «Dadong» για άγνωστες - σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ - μέχρι στιγμής αιτίες, και να απεγκλωβίσουν πάνω από 20 ανθρώπους. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα σε μια έκταση 800 τετραγωνικών μέτρων.

Τα εργατικά «ατυχήματα» είναι ιδιαίτερα συχνά στην Κίνα, όπου η ραγδαία εξάπλωση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής παρασέρνει μια σειρά από εργατικά δικαιώματα, μεταξύ αυτών και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

Τον περασμένο Ιούνη, περίπου 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε σφαγείο πουλερικών στην Κίνα, όπου δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου για έκτακτες καταστάσεις.

Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι σε έναν άλλο τόπο δουλειάς, σε ανθρακωρυχείο στην πόλη Χουαϊνάν - επίσης στα ανατολικά - κατέρρευσε η οροφή και έμεναν παγιδευμένοι 22 εργάτες.

Στην Κίνα ο Βούλγαρος Πρόεδρος

ΠΕΚΙΝΟ.--

Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από τη Δευτέρα στην Κίνα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ. Στη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο Πλεβνέλιεφ δήλωσε ότι η Κίνα είναι η σημαντικότερη σύμμαχος της Βουλγαρίας στην περιοχή και ο Τζινπίνγκ τόνισε τις δοκιμασμένες στο χρόνο φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες παραβρέθηκαν στην υπογραφή τεσσάρων συμφωνιών, μεταξύ των οποίων μία για τις θαλάσσιες μεταφορές και μία για τη δημιουργία κοινών πολιτιστικών κέντρων. Σε δηλώσεις τους, υπογράμμισαν ότι θα δυναμώσουν τη συνεργασία και την επαφή των δύο χωρών για περιφερειακά, αλλά και ζητήματα που αφορούν όλη τη διεθνή κοινότητα. Ακόμα, στους κλάδους της Γεωργίας, των Υποδομών, της Ενέργειας, του Εμπορίου, του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και του Τουρισμού.

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Η ένταση αναζωπυρώνεται συνεχώς

ΠΕΚΙΝΟ.--

Το σκηνικό έντασης στον Ειρηνικό Ωκεανό αναζωπυρώνουν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της κινεζικής κυβέρνησης, λίγες μόνο μέρες μετά τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε για την αλιεία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων.

Χτες, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνουίνγκ καταδίκασε τις ιαπωνικές «αξιώσεις» στα διαφιλονικούμενα νησιά που βρίσκονται στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και η μεν Κίνα καλεί Ντιαογού η δε Ιαπωνία Σενκάκου. «Η Κίνα έχει μια σαφή και συνεχή τοποθέτηση για τα νησιά Ντιαογού: ανήκουν στην Κίνα... Η προσπάθεια της Ιαπωνίας να κλέψει τα νησιά είναι μια προσπάθεια να ξαναγράψει την Ιστορία, αρνούμενη την ήττα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να αρνηθεί τη διεθνή κατάσταση που ακολούθησε τον πόλεμο και να αμφισβητήσει τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε η Τσουνουίνγκ. Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε, επίσης, να συμβουλεύσουμε την Ιαπωνία να μην υποτιμά την άθραυστη θέληση της Κίνας να υπερασπιστεί την κυριαρχία της. Αν η Ιαπωνία τολμά να κλιμακώνει τις προκλήσεις σε εδαφικά ζητήματα, η Κίνα θα απαντήσει σθεναρά και η Ιαπωνία θα υποστεί τις συνέπειες».

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή αποσπάσματα που περιέχονται σε ιαπωνικά βιβλία, όπου τα επίμαχα νησιά αναφέρονται ως μέρος της ιαπωνικής επικράτειας. Πρόκειται για τα νησιά πάνω από τα οποία τον περασμένο Νοέμβρη το Πεκίνο διεύρυνε τη ζώνη αεράμυνάς του, ξεκινώντας τότε ένα γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιοχής (και όχι μόνο) που από τότε κλιμακώνεται συνεχώς με νέες αφορμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ