Ο Θ. Αγγελόπουλος |
Ο Σωκράτης Μάλαμας θα κλείσει, συναυλιακά, το φεστιβάλ |
Στις φετινές εκδηλώσεις υπάρχουν 20 συμμετοχές στο διαγωνισμό του βίντεο, 22 συμμετοχές στον τομέα της μουσικής και 24 συμμετοχές στο διαγωνισμό των εικαστικών. Ο διαγωνιστικός χαρακτήρας του Βαλκανικού Φεστιβάλ Νέων αποτελεί ένα κίνητρο για τους νέους καλλιτέχνες από τις βαλκανικές χώρες και από την Ελλάδα να παράγουν έργο και να εκφράσουν τις πολιτιστικές τους απόπειρες.
Την κριτική επιτροπή στη μουσική, το βίντεο και τα εικαστικά αποτελούν οι: Susana Turku, συνθέτρια-καθηγήτρια της Μουσικής Ακαδημίας της Αλβανίας (Αλβανία), Νότης Μαυρουδής, Νίκος Τζάγκας, καθηγητής μουσικής, Pojidar Manov, κριτικός κινηματογράφου - αντιπρόεδρος Fipresci (Βουλγαρία), Λάκης Παπαστάθης, σκηνοθέτης (Ελλάδα), Βασίλης Κεχαγιάς, κριτικός κινηματογράφου (Ελλάδα), Maksimov Evgeny, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Τέχνης και Επιστήμης, μέλος του Κρατικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Καλών Τεχνών «Surikof» (Ρωσία), Stojianovic Mirjana, ζωγράφος - μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου της Σερβίας (Γιουγκοσλαβία), Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, διδάκτωρ Φιλοσοφικών Επιστημών - τακτικός καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών.
Το 3ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων διοργανώνουν οι δήμοι Λιτόχωρου, Κατερίνης και Ανατολικού Ολύμπου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ η τελετή λήξης θα γίνει στο Λιτόχωρο με συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα.
Η θεατρική διασκευή του σπουδαίου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα παίζει με τη μνήμη και τη φαντασία, την αλήθεια και το ψέμα. Στην παράσταση, η σκηνοθέτις βάζει τους ήρωες, μεγάλους πια, να ανατρέχουν στην παιδική τους ηλικία και να θυμούνται το παρελθόν τους από απόσταση. Σκηνές ανεμελιάς ξετυλίγονται στα μάτια τους, έτσι όπως με το πέρασμα του χρόνου φιλτράρει η μνήμη, από το καλοκαίρι που πέρασε ο Τρελαντώνης και τα αδέρφια του στο σπίτι της θείας τους στον Πειραιά, μακριά απ' το πατρικό τους στην Αλεξάνδρεια.
«Η παράσταση, ένα παιχνίδι που παίζει με την αλήθεια και το ψέμα. Δε θέλαμε να κάνουμε μια παράσταση που να σχολιάζει τον Τρελαντώνη της Πηνελόπης Δέλτα, αλλά να λειτουργεί ως ένα αυθύπαρκτο γεγονός, κρατώντας βέβαια το χρώμα της εποχής», επισημαίνει η Γλυκερία Καλαϊτζή.
«Λυσιστράτη» από το Θέατρο Διαδρομή |
...και «Ηρακλής» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Αντρέι Σερμπάν. Η παράσταση ανεβαίνει στη νέα μετάφραση και απόδοση της κλασικής φιλολόγου Μαίρης Γιόση, τα σκηνικά υπογράφει ο Διονύσης Φωτόπουλος και τα κοστούμια η Ευαγγελία Κιρκινέ. Η μουσική είναι της Ελίζαμπεθ Σουέντος και η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου, με τη συνεργασία της Αμάλιας Μπέννετ. Παίζουν: Στέφανος Κυριακίδης, Λυδία Φωτοπούλου, Δημήτρης Καμπερίδης, Μανώλης Μαυροματάκης Δημήτρης Σιακάρας, Βασίλης Σπυρόπουλος, Ελένη Ουζουνίδου, Μαρία Χατζηιωαννίδου, κ.ά. (28 Αυγούστου).
Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λευκιανών Πάρου της Αθήνας διοργανώνει από 17 έως και 25 Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο, πολιτιστικές εκδηλώσεις στο ορεινό χωριό Λεύκες Πάρου, αποσκοπώντας στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και στη διατήρηση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας και κληρονομιάς του χωριού. Μεταξύ άλλων, στις 17/8 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Παραδοσιακές Γεύσεις από τις Λεύκες Πάρου» του Νηπιαγωγείου Λευκών, στις 20/8 η παρουσίαση του νέου CD με τίτλο «Παραδοσιακή Μουσική Πάρου και Αντίπαρου», στις 24/8 η «Τελετή Ονοματοθεσίας» τριών δρόμων και ο γιορτασμός του «Ιωβηλαίου του Δημοτικού Σχολείου Λευκών» κ.ά. Επίσης, θα γίνουν αγώνες παραδοσιακού παιχνιδιού, ανώμαλου δρόμου, παραδοσιακή βραδιά, ενώ θα λειτουργήσουν στο Δημοτικό Σχολείο οι εκθέσεις «Στατικού Μοντελισμού» και βιβλίου.
Συνεχίζεται με επιτυχία το Φεστιβάλ Σύμης, που διοργανώνεται για 8η χρονιά και απλώνεται και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Συμπεριλαμβάνει 100 εκδηλώσεις, στις οποίες οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς, ενώ δίνει βήμα σε πολλούς νέους άξιους καλλιτέχνες της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου και των εικαστικών τεχνών. Στη Σύμη, την Παρασκευή, διοργανώνεται ποιητική βραδιά υπό τον τίτλο «Ερωτικός Λόγος» με τους Κώστα Αγαπητίδη, Τάσο Αδαμόπουλο και Γιώργο Παπακαλοδούκα. Το Σάββατο, η παράσταση «Εχε νοιάστε τις χαρές μας» με τη Θεατρική Ομάδα της Ενωσης Συμιακών Νέων «Ο Νηρέας» - ένα ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της Σύμης, όπου παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και μουσικές του νησιού, καθώς και νανουρίσματα, παιδικά παιχνίδια, ο Κουκκουμάς και ο συμιακός γάμος. Την Κυριακή, θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου η Ξένια Θεοδωρίδου, ενώ τη Δευτέρα συναυλία έντεχνης και ροκ μουσικής το συγκρότημα «Vae Victis». Στην Κάρπαθο, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιερωμένη στο σμυρναίικο τραγούδι, με την Αφεντούλα Ραζέλη. Συμμετέχουν οι: Χρήστος Χαλκιάς (κανονάκι), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Χρήστος Γρηγορίου (λαούτο), Τάσος Ζάντζας (κιθάρα) και Ανδρέας Νικόλης (κρουστά). Στην Κάσο, το Σάββατο θα γίνει νησιώτικη βραδιά με την Ευαγγελία Ξενοπούλου, στο τραγούδι και τον Βασίλη Καραντάνη στο βιολί.