Associated Press |
Η Μ.Πλάβσιτς στο Διεθνές Δικαστήριο |
Αθώα προς όλες τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον της και που ανάγνωσε ο δικαστής Ρίτσαρντ Μέι, για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβιάσεις των νόμων και των εθίμων του πολέμου και για σοβαρές παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης για τη Βοσνία κατά τα έτη 1991 και 1992, την περίοδο που προηγήθηκε της έναρξης του πολέμου, δήλωσε χτες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε, η Μπιλιάνα Πλάβσιτς, μαζί με άλλα μέλη του «Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος», υπηρέτησε στη σερβοβοσνιακή προεδρία κατά τη διάρκεια του πολέμου και από τον Ιούλη του 1991 μέχρι τον Δεκέμβρη του 1992 και οργάνωσε και διέταξε τις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης του πληθυσμού των Μουσουλμάνων και των Κροατών της Βοσνίας. Στο κατηγορητήριο, επίσης, περιλαμβάνεται η κατηγορία της άμεσης συμβολής στην πρόκληση της κρίσης που οδήγησε στον πόλεμο της Βοσνίας από τον Ιούλη του 1991 και μετά, ενώ αργότερα ως μία από τους τρεις Προέδρους των Σέρβων της Βοσνίας η Πλάβσιτς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εγνώριζε τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων και είχε την εξουσία να τιμωρήσει τους δράστες.
Ετσι, από χτες και επισήμως, η Πλάβσιτς είναι η πρώτη γυναίκα που θα δικαστεί για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το δεύτερο μέλος της βοσνιο-σερβικής ηγεσίας που εμφανίζεται ενώπιον του δικαστηρίου. Για την ακρίβεια, οι εισαγγελείς του δικαστηρίου σχεδιάζουν να δικάσουν την Πλάβσιτς μαζί με τον πρόεδρο του σερβικού Κοινοβουλίου της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Απρίλη. Η δίκη κατά το ΔΠΔ θα λάβει χώρα τον Μάη. Ωστόσο, ο συνήγορος της Πλάβσιτς δήλωσε χτες ότι η δίκη δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από το Γενάρη του 2002.
Επειτα από την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ο δικηγόρος της κατηγορουμένης Κέρσταν Σίμιτς, προσπάθησε να πείσει τους δικαστές ότι η πελάτισσά του δεν πρέπει να κρατηθεί στην ειδική πτέρυγα που έχει διαμορφωθεί για τους κατηγορουμένους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία φιλοξενεί 35 κρατούμενους μεταξύ των οποίων η Πλάβσιτς είναι η μόνη γυναίκα. Επίσης, προσπαθώντας να στηρίξει την υπόθεση της Πλάβσιτς, ο Σίμιτς ανέφερε ότι η πελάτισσά του εθελοντικά προσήλθε ενώπιον του δικαστηρίου προκειμένου να «αποκαταστήσει το όνομά της» και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το ΔΠΔ.
Σε ανάλογο κλίμα και η ανακοίνωση της βοσνιακής κυβέρνησης που ζητά την αποφυλάκιση της Πλάβσιτς και να επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα της μέχρι τη δίκη, καθώς η ίδια η κυβέρνηση εγγυάται την απόλυτη συνεργασία της, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Τσέντο Βρτσίνα. Εντούτοις, ο δικαστής Μέι δήλωσε ότι για το θέμα θα πρέπει να αποφασίσει η πρόεδρος του δικαστηρίου εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία απάντησε ότι το γραφείο της είναι εις γνώσιν του προβλήματος και θα αναζητήσει λύση.
«Τα λευκά κελιά του φασισμού θα τα διαλύσει η πάλη του λαού». Με αυτό το σύνθημα, διαδήλωσαν χτες το βράδυ πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους και άλλες οργανώσεις. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους.
Στις 7.15 περίπου, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διασχίζοντας τις οδούς Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου. Στην κεφαλή της πορείας υπήρχε πανό με το σύνθημα «Το κράτος θα λογοδοτήσει στους λαούς της Τουρκίας», ενώ καθόλη τη διάρκειά της ακούγονταν συνθήματα κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή της θεραπευτικής Κοινότητας «18 Ανω», στη διαδήλωση, με πανό: «Μάχη ενάντια στα ναρκωτικά και την εξάρτηση».
Περίπου, στις 8.00, η πορεία έφτασε στα γραφεία της ΕΕ στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία. Εξω από την είσοδο της ΕΕ, στάθηκαν Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες, κρατώντας στα χέρια τους δάδες και φωτογραφίες δικών τους προσώπων, που χάθηκαν από τη βία του τουρκικού κράτους. Επίσης, διαβάστηκε ψήφισμα των διαδηλωτών, το οποίο καταδίκαζε την άγρια καταστολή, που εφάρμοσε η τουρκική κυβέρνηση και τη σιωπή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Επίσης ύψωσαν τη σημαία της ΕΕ, η οποία στη μέση είχε έναν αγκυλωτό σταυρό και χύσανε συμβολικά κόκκινη μπογιά στο δρόμο και στο κτίριο της ΕΕ. Στις 8.15, περίπου, διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους, καταλήγοντας στην αμερικανική πρεσβεία.
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-
Είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, όπως τον εμφανίζουν όλες οι δημοσκοπήσεις ή θα υπάρξουν ανατροπές και μάλιστα με επιπτώσεις;
Ο λόγος για τον απερχόμενο Πρόεδρο της χώρας, Ζόρζε Σαμπάιο, πρώην ηγέτη του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», που σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις φέρεται να προηγείται και με διαφορά των τεσσάρων αντιπάλων του στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στην Πορτογαλία.
Αν και ο Πρόεδρος της χώρας, δεν έχει τα σκήπτρα της εξουσίας, αφού στο πλαίσιο του ισχύοντος κοινοβουλευτικού συστήματος, την πραγματική εξουσία στην Πορτογαλία ασκεί ο πρωθυπουργός ως επικεφαλής της κυβέρνησης, η επανεκλογή του έχει μείζονα πολιτική σημασία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πριν από τέσσερις μήνες ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες επανεκλέχτηκε για τετραετή θητεία, αφού οι Σοσιαλιστές είχαν κερδίσει 115 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες 81 στο αποτελούμενο από 230 έδρες Κοινοβούλιο. Επίσης, σοσιαλιστές ήταν στην προεδρία τα τελευταία 15 χρόνια και το μετριοπαθές Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις τελευταίες γενικές, δημοτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές.
Αν και τα μέσα συμφωνούν ότι ο Σαμπάιο είναι σίγουρος νικητής και δεν πρόκειται να υπάρξουν ανατροπές, άλλο είναι το κύριο ζήτημα που απασχολεί όσον αφορά την εκλογική αναμέτρηση. Πρόκειται για τους νεκρούς, που είχαν συμβάλει και στη διαμόρφωση του αποτελέσματος της τελευταίας αναμέτρησης. Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού «Visao», περίπου 500.000 από τα περίπου 8,7 εκατομμύρια Πορτογάλους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους έχουν πεθάνει και η συνεχιζόμενη ύπαρξη των ονομάτων τους στους εκλογικούς καταλόγους που θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ύπαρξη σ' αυτούς των ονομάτων 200 με 300 χιλιάδων μεταναστών, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα.
Εάν τα ονόματα των αποβιωσάντων ψηφοφόρων είχαν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό θα είχε κερδίσει μία ακόμη έδρα στο Κοινοβούλιο και το κυβερνών Σοσιαλιστικό θα είχε μία λιγότερη, παρατηρεί το περιοδικό.
ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια των σιδηροδρομικών αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν και όπου βρήκαν ήδη το θάνατο 30 ή και 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη 100, ενώ σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Μεταφορών, Τερέζε Ισάμπου, εκφράζονται πολλοί βάσιμοι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς πολλοί επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.
Τα δύο τρένα συγκρούστηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα της κεντρικής αφρικανικής δημοκρατίας Μπραζαβίλ και το λιμάνι Πουέν Νουάρ και σημειώθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Μουγκουντί, 75 χιλιόμετρα ανατολικά του Πουέν Νουάρ, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Μεταφορών του Κονγκό, τα φρένα της μίας εκ των δύο αμαξοστοιχιών δε λειτούργησαν τη στιγμή που τα δύο τρένα εισέρχονταν στο σταθμό του Μουγκουντί προερχόμενα από διαφορετική κατεύθυνση. Πάντως, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό, το πιο χαρακτηριστικό που αποδείχτηκε τραγικό είναι ότι τα δύο τρένα ήταν φορτηγά, αλλά μετέφεραν και επιβάτες, με αποτέλεσμα πολλοί από τους επιβαίνοντες να πεθάνουν από εγκαύματα που υπέστησαν από τη φωτιά που άρπαξαν τα καύσιμα τα οποία μετέφεραν. Ενα ακόμη στοιχείο ότι και τα δύο τρένα δεν ήταν εξοπλισμένα με ασύρματο, επομένως η επικοινωνία ήταν αδύνατη.
Η κίνηση των τρένων στη σιδηροδρομική αυτή γραμμή επαναλήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από διακοπή δύο ετών μετά την αποκατάσταση των ζημιών που είχε υποστεί από μαχητές που είχαν ταχθεί στο πλευρό του έκπτωτου Προέδρου Πατρίκ Λισούμπα και οι οποίοι συνέχισαν τη δράση τους μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1997 στην κεντροαφρικανική χώρα. Με ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη στο τέλος του 1999, μεταξύ των δυνάμεων αυτών και του Προέδρου Ντένις Σάσου Νγκουέσο επιτράπηκε να γίνουν οι αναγκαίες επιδιορθώσεις με τη βοήθεια μηχανικών από τη γαλλική κρατική εταιρία σιδηροδρόμων SNCF. Ωστόσο, ακόμη δεν υφίσταται κανένα είδος τηλεπικοινωνιακού συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι στο σταθμό της πόλης Μουγκουντί σημειώθηκε και το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία του Κονγκό, το 1992, όταν 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση ενός επιβατικού με ένα φορτηγό τρένο.
ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-
Εξι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ισχυρίζονται ότι σκότωσαν οι τουρκικές αρχές, στην επαρχία Σιρνάκ της Νοτιανατολικής Τουρκίας (όπου διαβιούν κυρίως Κούρδοι). Τις συγκρούσεις την Τρίτη και την Τετάρτη ακολούθησαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ότι περίπου 10 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες καταδίωξαν Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας που διέσχισαν τα σύνορα «από γειτονική χώρα». (Η επαρχία Σιρνάκ συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ).
Ο τουρκικός στρατός εκτιμά ότι περίπου 5.000 αντάρτες του PKK εξακολουθούν να δρουν στα σύνορα του Βόρειου Ιράκ και του Ιράν. Από το 1984 έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στη Νοτιοανατολική κυρίως Τουρκία, περίπου 37.000 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων και πολιτών.