ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Παιδιά τα θύματα του Εγκέλαδου

Από τα «τυχερά» παιδιά που διασώθηκαν

Associated Press

Από τα «τυχερά» παιδιά που διασώθηκαν
ΡΩΜΗ.--

Τραγικός απολογισμός θυμάτων, από την κατάρρευση κτιρίου, όπου στεγάζονταν ένα δημοτικό και ένα νηπιαγωγείο, στο Σαν Τζουλιάνο της Ιταλίας, μετά από σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο σχολείο βρίσκονταν περίπου 60 άνθρωποι, εκ των οποίων 57 ήταν παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών.

Ως αργά χτες βράδυ, τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει έξι νεκρούς - τα πέντε παιδιά - και 20 τραυματίες, από τους οποίους οι οχτώ έδιναν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Στην πόλη επικρατούσε πανικός και αγωνία, για την τύχη των μικρών μαθητών που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια του κτιρίου.

Οι πυροσβέστες και οι ομάδες διάσωσης, που συνεχώς ενισχύονται, είχαν ανασύρει ζωντανά τρία μικρά παιδιά και συνέχιζαν να «καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν και άλλα παιδιά, δεδομένου ότι η κατάσταση γίνεται, όσο περνά η ώρα, ακόμα πιο δύσκολη από τη συνεχή κατάρρευση τμημάτων του κτιρίου», σύμφωνα με δηλώσεις μαρτύρων.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή Καμπομπάσο και είναι ο μεγαλύτερος σε ένταση από το 1997, στην Ιταλία. Στις περιοχές του Αμπρούτσο και της Απούλιας, σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια, των οποίων οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, σε σιδηροδρομικές γραμμές και σε γέφυρες. Αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εξαιτίας μικροτραυματισμών και νευρικών κρίσεων.

Και ενώ οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει, στην περιοχή, τα βλέμματα όλων παραμένουν συνεχώς στραμμένα στο τραγικό χωριό των 1.200 κατοίκων, του Σαν Τζουλιάνο, που φέρει τη μεγαλύτερη πληγή και στη διάσωση των μικρών μαθητών που παραμένουν στα ερείπια του κατεστραμμένου κτιρίου.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Προτάσεις, συλλήψεις, εκδόσεις και σκοπιμότητες

ΜΟΣΧΑ.--

Το ζήτημα της αλλαγής της πολιτικής της Ρωσίας απέναντι στην Τσετσενία υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ σε συνέντευξη Τύπου στο φύλλο της Πέμπτης της γαλλικής εφημερίδας «Φιγκαρό». «Η Τσετσενία πρέπει να μείνει συστατικό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όμως είναι εμφανές πως αυτός ο στρατηγικός στόχος δεν μπορεί να επιτευχτεί μόνον με τη στρατιωτική βία», τονίζει ο Πριμακόφ, κρίνοντας πως η σύγκρουση «δεν μπορεί να τερματιστεί τελικά παρά μόνο με μια πολιτική συμφωνία» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι δήλωσε ότι η Ρωσία θα ζητήσει την έκδοση του Ζελιχμάν Γιανταρμπίγεφ, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος την εποχή του αυτονομιστή Προέδρου Τζοχάρ Ντουντάγεφ και κατηγορείται για «ένοπλη στάση, σύσταση παρανόμων ομάδων, και επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων της τάξης». Βρίσκεται στο Κατάρ ως απεσταλμένος του Ασλάν Μασχάντοφ για τις μουσουλμανικές χώρες. Η Μόσχα έχει ήδη ζητήσει από τη Δανία την έκδοση του κύριου εκπροσώπου του Μασχάντοφ, Αχμέντ Ζακάγεφ, ο οποίος συνελήφθη κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, που τον κατηγορεί ότι ενέχεται στην οργάνωση της τρομοκρατικής ενέργειας και τη σύλληψη 800 ομήρων από Τσετσένους αντάρτες την περασμένη βδομάδα. Σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη ο αρχηγός της Αστυνομίας της Δανίας Τόρστεν Χεσελμπιέργκ αποκάλυψε ότι ο Ζακάγεφ είχε εισέλθει την Πέμπτη, 24 Οκτώβρη, στη Δανία με κανονική βίζα Σένγκεν τρίμηνης ισχύος, που την είχε χορηγήσει από τον Αύγουστο το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου και γι' αυτό επιτράπηκε η είσοδός του στη χώρα. Ο Ζακάγεφ είναι καταζητούμενος μέσω της Ιντερπόλ από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες είχαν ζητήσει τη σύλληψη και την έκδοσή του στη Ρωσία. Από την άλλη μεριά, η Γεωργία αρνείται να εκδώσει στη Ρωσία τους 8 Τσετσένους, που έχουν συλληφθεί τον Αύγουστο και κατηγορούνται ως τρομοκράτες, διότι, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Γεωργίας Νουγκζάρ Γκαμπριτσίτζε, τα στοιχεία της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας δεν επαρκούν για να εκδοθούν. Χτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», οι αρχές ασφάλειας της Ρωσίας συνέλαβαν 40 άτομα σε σχέση με την τρομοκρατική ενέργεια στο θέατρο της Μόσχας.

Τέλος, στο Κρεμλίνο συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας και εξέτασε μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να γίνει η επεξεργασία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού συνεργασίας στα πλαίσια της ΚΑΚ, με στόχο την εντατικοποίηση της πάλης κατά της τρομοκρατίας, ο οποίο να προταθεί στους εταίρους της ΚΑΚ για την παραπέρα εξέτασή του.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στο ρυθμό... των διαδηλώσεων

ΚΙΤΟ.--

Ηδη τα πρώτα καραβάνια των διαδηλωτών από προχτές άρχισαν να εισρέουν στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο, προκειμένου να διαδηλώσουν και να συμμετάσχουν στην «αντισύνοδο» που προτάσσει η αντίσταση των λαών της Λατινικής Αμερικής, σε όσα θα σχεδιάζουν εντός των αιθουσών οι περισσότεροι από 1.000 επίσημοι αντιπρόσωποι και επιχειρηματίες κρατών της αμερικανικής ηπείρου που συμμετάσχουν (30/10-1/11) στο 7ο υπουργικό συμβούλιο της Αμερικής - εννοείτε με εξαίρεση την Κούβα - με μοναδικό αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας για την Παναμερικανική Ζώνη Εμπορίου, την ALCA, το 2005.

Αγροτικές οργανώσεις, ιθαγενών και γυναικών, όπως η CONAIE, η CONFEUNASSC-CNC, η ECUARUNARI, η FENOCIN, πτωχοί και πένητες, φοιτητές, μαθητές από όλη την ήπειρο οργανώνουν τις κινητοποιήσεις κατά της ALCA, οι οποίες θα έχουν μεν επίκεντρο το Κίτο, αλλά θα διευρυνθούν σε όλη την ήπειρο, μέχρι την επόμενη συνάντηση όσων αντιστέκονται και η οποία θα γίνει σε μερικές εβδομάδες στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα.

Τα καραβάνια των ιθαγενών, αλλά και οι διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει από 4 σημεία της ηπείρου και με τη χτεσινή τους είσοδο στο Κίτο αρχίζει η «λαϊκή κατάληψη» της πρωτεύουσας που φιλοξενεί τη Σύνοδο της ALCA. Επίκεντρο της πληθώρας των εκδηλώσεων, αλλά και των κινητοποιήσεων το πάρκο «El Arbolito», ιστορικό μέρος, όπου οι οργανώσεις των ιθαγενών χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο των εξεγέρσεών τους τα τελευταία 2 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, εν αναμονή της κορύφωσης των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων, η πρωτεύουσα του Εκουαδόρ θυμίζει στρατιωτική ζώνη. Τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν παραταχθεί σχεδόν σε όλη την πόλη και κυρίως στην κεντρική λεωφόρο Avenida 12. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί και μέλη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να κρατήσουν τους διαδηλωτές μακριά από το συνεδριακό κέντρο όπου θα διεξάγονται οι συνομιλίες και όπου θα κριθεί το μέλλον της πλέον σκληρής διάταξης, της 2ης, της ALCA. Σε ασφυκτικό κλοιό και το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι 900 επιχειρηματίες και οι 34 υπουργοί εμπορίου του ημισφαιρίου. Πάντως, οι προθέσεις των δυνάμεων τήρησης της τάξης φάνηκαν ήδη από χτες. Οταν χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν το ξενοδοχείο, τους επιτέθηκαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα να γίνουν συγκρούσεις. Αυτά όμως ήταν και τα μοναδικά κρούσματα βίας... μέχρι στιγμής.

ΝΕΠΑΛ
Πάνω από 7.000 οι νεκροί του εμφυλίου

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Στοιχεία που αποδέσμευσε χτες η κυβέρνηση του Νεπάλ σχετικά με τον εμφύλιο ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε επτά χιλιάδες: Από αυτούς, υποστηρίζει η κυβέρνηση, πάνω από 5.000 είναι «μαοϊκοί αντάρτες», εκ των οποίων 4.050, ισχυρίστηκε, σκοτώθηκαν από πέρυσι, όταν ο νέος μονάρχης Γκιανέντρα διέταξε εμπλοκή του στρατού. Τα υπόλοιπα θύματα, κατά τα στοιχεία αυτά, είναι 1.200 αστυνομικοί και στρατιώτες και 800 άμαχοι.

Ανταποκριτές αναφέρουν, πάντως, ότι δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί η αλήθεια των κυβερνητικών ισχυρισμών, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι μεγάλος αριθμός των νεκρών που η κυβέρνηση αποκαλεί «αντάρτες και συμπαθούντες των ανταρτών» είναι στην πραγματικότητα άμαχοι. Παρά τις προτάσεις που έχουν απευθύνει τόσο ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός Λοκέντρα Μπαχαντούρ Τσαντ όσο και το ΚΚΝ - Μαοϊκό, δε διαφαίνονται πιθανότητες έναρξης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, πολύ περισσότερο λύσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ