Τραγική είναι η κατάσταση των Σύρων προσφύγων στο Λίβανο, που αντιμετωπίζουν τους τζιχαντιστές αλλά και τις τελευταίες μέρες το δριμύ ψύχος |
Σε ορεινές περιοχές της κακοτράχαλης επαρχίας Καλαμούν του Λιβάνου στη μεθόριο με τη Συρία επεκτείνουν οι τζιχαντιστές τα εδάφη του λεγόμενου «ισλαμικού χαλιφάτου», που λέγεται πως δημιουργεί σε Συρία και Ιράκ, ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Εκτενές ρεπορτάζ της λιβανέζικης ηλεκτρονικής εφημερίδας «Αλ Ακμπαρ» αναφέρει τις προσπάθειες για «επέκταση» του χαλιφάτου στις ορεινές περιοχές των συνόρων Λιβάνου - Συρίας που καταβάλλουν τους τελευταίους μήνες «διακριτικά» εκατοντάδες τζιχαντιστές, εκμεταλλευόμενοι την απουσία ισχυρών δυνάμεων του ολιγάριθμου λιβανέζικου στρατού, ιδιαίτερα μετά τις απαγωγές Λιβανέζων αξιωματικών του στρατού το περασμένο καλοκαίρι.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα, οι μισθοφόροι του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα των χωρών της περιοχής που ορέγονται να τις μετατρέψουν σε ένα μεγάλο ισλαμικό «χαλιφάτο» που θα εκτείνεται από τη Ντιγιάλα του Ιράκ (τουλάχιστον) έως τη Βηρυτό.
Κάτοικοι παρακείμενων περιοχών, τους οποίους επικαλούνται οι συντάκτες της εφημερίδας, διαπιστώνουν συνεργασία τζιχαντιστών μεταξύ των (ενίοτε «αντίπαλων») οργανώσεων του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους», που προσπαθούν να «χωρίσουν τα χωράφια», εντείνοντας την καταπίεση και την ανέχεια στους πληθυσμούς της περιοχής, ζήτημα που «πάει γάντι» και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, που προωθούνται με τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» επιχειρούν να ελέγξουν περιοχές που εκτείνονται από τα περίχωρα του Ζαμπαντάνι έως τα περίχωρα του Ρανκούς και από τα περίχωρα του Ασάλ αλ Ουάρντ έως τα περίχωρα του Ερσάλ. Από την άλλη, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που έχουν παρεισφρήσει στο Λίβανο ελέγχουν εκτενείς ερημικές περιοχές του Ερσάλ κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, αλλά και αυτές που βρίσκονται πολύ κοντά στις λιβανέζικες κωμοπόλεις, Ρας Μπααλμπέκ και Αλ Κάα, όπου πλειοψηφούν οι Χριστιανοί.
Στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές αμφοτέρων οργανώσεων φέρεται πως έχουν απόλυτη εξουσία. Εχοντας βρει ασφαλές καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Συρία και Ιράκ, πραγματοποιούν περιπολίες, (ενίοτε κάτω από τη «μύτη» του λιβανέζικου στρατού) επιβάλλουν «φόρους» και κάνουν πλιάτσικο σε βάρος όλων όσοι τύχει να βρεθούν στο δρόμο τους.
Το ίδιο 24ωρο, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», Αχμαντ Τούμα, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι από τις εστίες τους, απευθύνοντας από την Κωνσταντινούπολη διεθνή έκκληση για βοήθεια.
Ο Τούμα είπε ότι μόνον μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, περίπου 2.000 οικογένειες από τη Συρία εγκατέλειψαν τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο σε Λίβανο και Τουρκία, εκ των οποίων οι 800 δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε καν μία σκηνή.
Σύροι πρόσφυγες στο χωριό Αλ Μαρτζ του ανατολικού Λιβάνου είπαν χτες χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους πως είναι εντελώς αβοήθητοι και εκτεθειμένοι στο κρύο και στην πείνα και διαμαρτυρήθηκαν για την απραξία διεθνών οργανώσεων αρωγής...
Εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, που χειμάζονται και από τη σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων ημερών, παλεύουν να επιβιώσουν με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός μέσα σε σκηνές, χωρίς επαρκή θέρμανση, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα βασικά αγαθά. Από την Τετάρτη ως χτες τουλάχιστον τρεις Σύροι πρόσφυγες στο Λίβανο (ανάμεσά τους και ένα παιδί) και δύο κάτοικοι της βόρειας συριακής πόλης Χαλέπι, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, πέθαναν από το ψύχος.
Σε Ιράκ και Συρία, βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους επανέλαβαν, μέσα στο προηγούμενο 48ωρο, 13 επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών. Στη Συρία, πέντε από τις επιδρομές των μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών έγιναν κοντά στην μεθοριακή κουρδική πόλη Κομπανί όπου επλήγησαν θέσεις μάχης και κοντά στο Αλ Χασάκα, όπου χτυπήθηκαν αντλίες πετρελαίου.
Στο Ιράκ, οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν κοντά στις πόλεις Αλ Ρούτμπα, Ταλ Αφάρ, Κιρκούκ, Φαλούτζα, Αλ Ασαντ και Σίντζαρ, όπου καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές δυνάμεις των τζιχαντιστών.
Παράλληλα, στο Ιράκ συνεχίστηκαν και χτες οι επιθέσεις αυτοκτονίας σουνιτών φανατικών κοντά σε φυλάκια ελέγχου και σιιτικούς λατρευτικούς χώρους, προκαλώντας συνολικά το θάνατο τουλάχιστον 23 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 60 άλλων. Οι πιο αιματηρές σημειώθηκαν στις ιρακινές πόλεις Σαμάρα και Γιουσιφίγια.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Στη στρατηγική αναδιάταξη των στρατιωτικών τους βάσεων στην Ευρώπη προχωρούν το επόμενο διάστημα οι ΗΠΑ με πρόσχημα την «εξοικονόμηση» μισού δισ. δολαρίων ετησίως και την καλύτερη υποστήριξη των συμμάχων τους. Ωστόσο, ο απώτερος στόχος παραμένει ένας: Η μεγιστοποίηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους στη «Γηραιά Ηπειρο», στο πλαίσιο προώθησης των συμφερόντων των μονοπωλίων, ενώ έχει ξεκινήσει μία νέα φάση κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με πιο χαρακτηριστική την αμερικανο-ρωσική αντιπαράθεση και το μεταξύ τους διαγκωνισμό σε κρίσιμες γεωπολιτικά και ενεργειακά περιοχές που διεκδικούν με κάθε μέσο...
Την ώρα που διεθνή δίκτυα έκαναν λόγο για «κλείσιμο πολλών αμερικανικών βάσεων στην Ευρώπη», ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, δήλωνε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για ανασχεδιασμό συνεπεία λιτότητας και συρρίκνωσης των στρατιωτικών δαπανών (μολονότι οι αμερικανικές παραμένουν από τις υψηλότερες παγκοσμίως...) αλλά για σχέδιο «μεγιστοποίησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων στην Ευρώπη έτσι ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους άλλους εταίρους μας».
Το σχέδιο στρατηγικής αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη προβλέπει το κλείσιμο 15 βάσεων και αυξομειώσεις στρατιωτικού και διοικητικού προσωπικού περίπου σε ορίζοντα δεκαετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μολονότι στη Γερμανία θα κλείσουν αρκετές από τις αμερικανικές βάσεις, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα αυξηθούν κατά αρκετές εκατοντάδες. Παράλληλα, μια μοίρα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας από τη Γερμανία θα μεταφερθεί στην Ιταλία, αυξάνοντας τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις κατά περίπου 300 στελέχη.
Στη Βρετανία η αεροπορική βάση της RAF Λέικενχιθ θα μετατραπεί στην πρώτη μόνιμη βάση των νέων σύγχρονων αμερικανικών μαχητικών «F-35» στην Ευρώπη, που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα «F-15», με τα πρώτα εξ αυτών να αναμένονται στη Γηραιά Αλβιώνα μέσα στο 2020.
Περίπου 500 Αμερικανοί (στρατιωτικοί και πολιτικό, διοικητικό προσωπικό) σχεδιάζεται να αποσυρθούν από το πεδίο Λάζες στις Αζόρες, με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στην Πορτογαλία.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από 64.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι σε Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία, ενώ τον τελευταίο χρόνο μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Ουκρανία, έχει αυξηθεί η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στις Βαλτικές χώρες.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Προς συζήτηση και ψήφιση προωθείται τις επόμενες μέρες στο κογκρέσο, παρά την αντίρρηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του τεράστιου αμερικανο-καναδικού πετρελαιαγωγού γνωστού ως «Keystone XL» έπειτα από την έγκρισή του χτες βράδυ, με 13 ψήφους υπέρ και 9 κατά, από την επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας.
Η (Ρεπουμπλικανή) Λίζα Μαρκόφσκι, προεδρεύουσα της νέας επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων σημείωσε τη «σημασία και τα οφέλη» που θα προκύψουν από το σχεδιαζόμενο αγωγό (για τα μονοπώλια και όχι για τους λαούς Καναδά και ΗΠΑ). Κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου «να μη φοβηθούν» από την απειλή του Προέδρου Ομπάμα για την άσκηση βέτο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ «εξελίσσονται σε ενεργειακή υπερδύναμη και πρέπει να δείξουν σεβασμό στους γείτονές τους και στο εμπόριο με τους εταίρους τους».
Το νομοσχέδιο για την κατασκευή του αγωγού «Keystone XL» αναμένεται να τεθεί, προσεχώς, προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρά και τη χτεσινή, νεότερη προειδοποίηση του Λευκού Οίκου πως ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο όχι μόνον στο νομοσχέδιο για την κατασκευή του επίμαχου πετρελαιαγωγού, αλλά και σε άλλα δύο νομοσχέδια που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (που πλειοψηφούν και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου) αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.