Με τη συζήτηση της ένστασης που κατέθεσαν συνήγοροι της υπεράσπισης περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου να εξετάσει τα αδικήματα των κατηγορουμένων και για το αν πρόκειται για πολιτικό ή ποινικό έγκλημα, ολοκληρώθηκε χτες η πέμπτη μέρα της δίκης των φερόμενων ως μελών της «17 Νοέμβρη». Οι συνήγοροι υπεράσπισης που ανέπτυξαν την ένσταση - η συζήτηση της οποίας θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Τρίτη - χρησιμοποίησαν ως βασικό επιχείρημα ότι τα αδικήματα της «17 Νοέμβρη» είναι πολιτικά και θα πρέπει να εκδικαστούν από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Αναπτύσσοντας την ένσταση η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, Γ. Κούρτοβικ, υποστήριξε πως το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και όχι στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο «συνιστά παραβίαση της αρχής του φυσικού δικαστή» και πως η συγκρότηση και δράση της «17 Νοέμβρη» είναι αμιγώς πολιτικό αδίκημα. Η Γ. Κούρτοβικ επικαλέστηκε τη δήλωση του Δ. Κουφοντίνα, όταν παραδόθηκε στις αρχές, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της «17Ν», όπως αυτή αναπτύσσεται στις προκηρύξεις της, και τόνισε πως ο όρος «τρομοκρατία» δεν είναι νομικός αλλά πολιτικός. Από τις προκηρύξεις της «17Ν» - είπε η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα - προκύπτει ότι «οι ενέργειες και οι δραστηριότητές της αποσκοπούσαν στην εγκαθίδρυση μιας άλλης τάξης πραγμάτων».
Πολιτικές πράξεις - πολιτικά αδικήματα
Eurokinissi
Στη συνέχεια αναφερόμενη στους στόχους της «17 Νοέμβρη» υπενθύμισε τα χτυπήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης κατά πολιτικών στόχων (βουλευτών και υπουργών), εισαγγελικών λειτουργών, διπλωματικών και στρατιωτικών αντιπροσώπων ξένων χωρών, στρατιωτικής μονάδας ξένης χώρας, ελληνικής στρατιωτικής μονάδας, ενώ 17 τουλάχιστον φορές είχαμε εκρήξεις σε σύμβολα υπερεθνικών οικονομικών μονάδων, και κατέληξε: «Προσεβλήθησαν επομένως στόχοι πολιτικοί, οι οποίοι κατά τις αντιλήψεις των μελών της οργάνωσης και όπως προκύπτει από τις προκηρύξεις τους, ήταν στόχοι εμπόλεμοι», καθώς τα μέλη της «17 Νοέμβρη» θεωρούσαν ότι βρίσκονται σε κοινωνικό πόλεμο και απέναντί τους έχουν τον κοινωνικό εχθρό.
Στη δική του παρέμβαση ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού, Γ. Αγιοστρατίτης, αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις πανεπιστημιακών που χαρακτηρίζουν την τρομοκρατία πολιτικό έγκλημα, διάβασε δηλώσεις πολιτικών, βάσει των οποίων η «17 Νοέμβρη» αντιμετωπίζεται πολιτικά.
Τέλος, ο συνήγορος των αδερφών Ξηρού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν εξέδωσαν ποτέ ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία, όπου υπάρχει η Μαφία, μια οργάνωση του κοινού ποινικού δικαίου, όπως είπε, αλλά μόνο για την Ελλάδα, με αφορμή την ύπαρξη της «17 Νοέμβρη».
Τον πολιτικό χαρακτήρα των αδικημάτων της «17 Νοέμβρη» υποστήριξε, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, και ο Αρ. Οικονομίδης, ο οποίος επέκρινε δριμύτατα τη συρρίκνωση του θεσμού των μεικτών ορκωτών δικαστηρίων, τονίζοντας ότι η υπόθεση της «17 Νοέμβρη» υφαρπάστηκε ξαφνικά από τους ενόρκους, παραμονές της δίκης.
Ανιστόρητες και περίεργες συγκρίσεις με το ΚΚΕ
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο δεύτερος συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Β. Καρύδης, προκειμένου να στηρίξει τον πολιτικό χαρακτήρα των ενεργειών της «17 Νοέμβρη», προχώρησε σε ανιστόρητες και καθ' όλα περίεργες συγκρίσεις της δράσης της με την ιστορία και τη δράση του ΚΚΕ την περίοδο που αυτό ήταν παράνομο. Ο Β. Καρύδης συσχέτισε τη δράση της «17 Νοέμβρη» με τη δράση του ΚΚΕ στη διάρκεια της παρανομίας του, υπενθυμίζοντας το «ιδιώνυμο» και τους διωγμούς του ΚΚΕ.
Ο έτερος εκ των συνηγόρων των αδελφών Ξηρού, Γ. Βλάχος, παραλλήλισε τα μέλη της «17 Νοέμβρη», που δικάζονται ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, με τους κομμουνιστές, που στη διάρκεια του Εμφυλίου - και μετά απ' αυτόν - δικάζονταν ως ληστοσυμμορίτες.
Τέλος, ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, κ. Παρασκευόπουλος, παραλλήλισε τις ληστείες που έκανε η «17Ν» με τη δράση μπολσεβίκικων οργανώσεων, οι οποίες την εποχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης προχωρούσαν σε απαλλοτριώσεις δημοσίου χρήματος.
Δηλώσεις Κουφοντίνα και Γιωτόπουλου
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της δίκης ο Δ. Κουφοντίνας ζήτησε το λόγο για να πει ότι η «17 Νοέμβρη» δεν είχε, ούτε μπορούσε να έχει αρχηγό και ακριβώς γι' αυτό το λόγο ο ίδιος δεν εκπροσωπεί κανέναν και δε διεκδικεί, όπως είπε, κάτι ανύπαρκτο. Ακόμη ανέφερε πως όταν παραδόθηκε και ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για τη δράση της οργάνωσης, αυτό σήμαινε ότι αναλαμβάνει και τις ποινικές ευθύνες αυτής της δράσης.
Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αλ. Γιωτόπουλος εξέφρασε και την έντονη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση που είχε, τους τελευταίους 8 μήνες, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα που, όπως είπε, παρουσίαζαν τον πατέρα του συνεργάτη της χούντας, παρότι είχε πεθάνει το 1965.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλέσει σε έγγραφες εξηγήσεις τους δικηγόρους Γ. Πέτσο, Ι. Γιαννίδη, Π. Ρουμελιώτη και Β. Νταουξή, γιατί, παρά τη ρητή απαγόρευση του Συλλόγου, μετέφεραν τη δίκη των μελών της «17 Νοέμβρη» στα τηλεοπτικά «παράθυρα». Από τις εξηγήσεις που θα δώσουν, θα κριθεί αν θα ασκηθούν σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις.
Η «17Ν» και οι κομμουνιστές
Το δικαίωμα της υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου, όποιος κι αν είναι αυτός, είναι ιερό. Οι τελευταίοι που θα το αρνηθούν είναι οι κομμουνιστές, που για τις ιδέες και τη δράση τους σύρθηκαν άπειρες φορές στις δικαστικές αίθουσες. Ομως όλα έχουν τα όριά τους, κάτι που προφανώς σκοπίμως το παραβλέπουν ορισμένοι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων στη δίκη της «17Ν». Οι εν λόγω κύριοι, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της δίκης, για να αποδείξουν ότι τα αδικήματα των πελατών τους είναι πολιτικά, προχώρησαν σε ανιστόρητους παραλληλισμούς της δράσης της περιβόητης οργάνωσης με τη δράση του ΚΚΕ τον καιρό της παρανομίας, αλλά και με τη δράση των μπολσεβίκων την εποχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.
Θα μπορούσαμε να μείνουμε στο γελοίον του πράγματος και να τελειώνουμε, αν δεν υπήρχε μια πολύ σοβαρή πλευρά, που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η ίδια η καθεστηκυΐα τάξη πραγμάτων κάνει ό,τι μπορεί για να προσδώσει στη «17Ν» επαναστατικά χαρακτηριστικά, να την εγγράψει στις επαναστατικές οργανώσεις του λαϊκού μας κινήματος, να την εμφανίσει κληρονόμο των καλύτερων παραδόσεών του. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο χαρακτηρίζει τα αδικήματα των «17Νοεμβριτών» του κοινού ποινικού δικαίου - κι όχι πολιτικά - για να παραπέμψει ευθέως στις διώξεις των κομμουνιστών, που κι εκείνοι χαρακτηρίζονταν κοινοί εγκληματίες και συμμορίτες.
Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η επανάσταση με τη γελοιογραφία της; Τι σχέση μπορεί να έχει μια ομάδα δέκα - είκοσι- τριάντα ατόμων που την ημέρα κυκλοφορούν με κοστούμι και τη νύχτα ή σε στιγμές σχόλης φοράνε τ' άρματα, με τους αντάρτες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού ή με τις χιλιάδες των αγροτών και των προλεταρίων της ρώσικης επανάστασης του 1905; Τι σχέση μπορεί να έχει ο επαναστατικός πόλεμος με την ατομική τρομοκρατία, με τη δολοφονία μεμονωμένων προσώπων; Τι σχέση μπορεί να έχει ο αγώνας εκατοντάδων χιλιάδων μαζών με μερικές δεκάδες οπλοφόρων, που την ιδεολογικοπολιτική τους σκέψη και δράση δεν μπόρεσε να την ακούσει και να τη δει ούτε η μάνα τους;
Εν πάση περιπτώσει, για όσους θέλουν να παραγνωρίζουν την ιστορία του επαναστατικού κινήματος γενικώς και του ΚΚΕ ειδικότερα, τους πληροφορούμε πως ο λογαριασμός που έχουν οι προλετάριοι και οι κομμουνιστές με την αστική τάξη είναι πολύ μεγάλος για να ζητήσουν να τον πληρώσει ένας μεμονωμένος καπιταλιστής ή κάποιος πολιτικός του εκπρόσωπος. Θα τον πληρώσει ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα και γι' αυτό χρειάζεται επίπονη δουλιά με τις μάζες, στο φως της ημέρας.