Το αποτέλεσμα θα πρέπει να εγκριθεί από το εσωκομματικό δημοψήφισμα του SPD
Copyright 2018 The Associated |
Από τις χτεσινές δηλώσεις του Χ. Ζεεχόφερ (αριστερά), της Αγκ. Μέρκελ και του Μ. Σουλτς |
Με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας απέναντι στις «προκλήσεις» των καιρών και ιδιαίτερα απέναντι στις ΗΠΑ, στην Κίνα και τη Ρωσία, ανακοινώθηκε χτες η συμφωνία για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Για να προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης, όμως, θα πρέπει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων να εγκριθεί από το εσωκομματικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του SPD, σε περίπου τρεις βδομάδες. Θυμίζουμε πως τα τρία κόμματα έχουν συγκυβερνήσει άλλες δύο φορές, το 2005 και το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλούνται τα γερμανικά ΜΜΕ, το υπουργείο Οικονομικών πηγαίνει στους σοσιαλδημοκράτες (πιθανόν στον δήμαρχο του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, ο οποίος ενδέχεται να είναι και αντικαγκελάριος). Στην περίπτωση που ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και θα αναλάβει η Αντρεα Νάλες, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος. Επίσης, οι σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν το υπουργείο Εργασίας και ίσως τα υπουργεία Οικογενειακής πολιτικής, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος. Το «αδελφό» κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, η CSU, θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και ίσως διατηρήσει τα υπουργεία Μεταφορών/Ψηφιοποίησης και Αναπτυξιακής Βοήθειας. Στη CDU «πάνε» τα υπουργεία Αμυνας, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Εκπαίδευσης.
Στην Ελλάδα η ενδεχόμενη συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση αξιοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να καλλιεργηθούν στο λαό φρούδες «προσδοκίες» για αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να προπαγανδίζουν πως είναι ζήτημα «προσώπου», δηλαδή ότι ένας σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών θα έχει «θετική επίδραση» στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας και της Ευρώπης, υπονοώντας πιο «φιλολαϊκή» πολιτική, την ώρα που οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν ήδη με τη CDU/CSU, ενώ εδώ και δεκαετίες πρωτοστατούν στα αντεργατικά μέτρα και στην περικοπή προνοιακών παροχών (βλέπε «Ατζέντα 2010» του Σρέντερ). Εξάλλου, η γερμανική πολιτική καθορίζεται από τις προτεραιότητες και τους στόχους των ομίλων στον ανταγωνισμό τους με αυτά άλλων ευρωπαϊκών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αυτό ήταν και το ζητούμενο των διαπραγματεύσεων.
Χαρακτηριστικά, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε χτες πως δεν υπάρχει «καμία ανησυχία» ότι το SPD με τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών «θα ασκήσει υπερβολική επιρροή στη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική» και πως είχε «πολύ καλή συνεργασία με τον άλλοτε σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρικ» την περίοδο 2005 - 2009. Για τον Μάρτιν Σουλτς, η συμφωνία φέρει τη «σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα», ενώ ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε «ικανοποιημένος με την τελική συμφωνία».
Ενδεικτικά, το κείμενο της συμφωνίας εστιάζει στην «επανεκκίνηση της Ευρώπης» και τη «νέα δυναμική για τη Γερμανία». Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο «Ευρώπη» προβλέπει: Επενδύσεις στην Ευρώπη που θα συμβάλουν στην «ανάπτυξη και την ευημερία της Γερμανίας». «Κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση και ελάχιστοι φορολογικοί συντελεστές εταιρειών» ως «ευρωπαϊκή απάντηση στις διεθνείς προκλήσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ». «Ενίσχυση της Συνεργασίας για την Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (PESCO)» και διαμόρφωση «κοινής εξωτερικής πολιτικής». «Συνεκτική πολιτική για την Αφρική», όπου έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Κίνα. «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη» ως «αφετηρία για ένα μελλοντικό προϋπολογισμό επενδύσεων». «Δημοσιονομικός έλεγχος, οικονομικός συντονισμός στην ΕΕ και την Ευρωζώνη». «Εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ», ενίσχυση της «γαλλογερμανικής συνεργασίας».
Επίσης, προβλέπονται αυστηρότερη πολιτική ασύλου, έλεγχος της «παράνομης» μετανάστευσης και ρύθμιση της εισαγωγής ειδικευμένων εργατών, προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στην «εποχή της ψηφιοποίησης», κρατικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε τομείς που έχει ανάγκη το κεφάλαιο (ψηφιοποίηση, καινοτομία - έρευνα, τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων και ψηφιακή Εκπαίδευση, εκσυγχρονισμός υποδομών, μετεκπαίδευση εργαζομένων κ.ά.) και ορισμένοι επιμέρους περιορισμοί στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που αφορούν μικρό αριθμό εργαζομένων. Μαζί με τη Γαλλία θα γίνουν κοινά βήματα στη (μειωμένη) φορολόγηση των επιχειρήσεων, ενώ θα μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για νέες επενδύσεις.
Διστακτικά υποδέχτηκε τη συμφωνία το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, λέγοντας πως η οικονομία θα «επιθυμούσε πιο τολμηρές αποφάσεις». Εκφράζει ικανοποίηση «για κάποιες καλές επενδύσεις στο μέλλον, αλλά συγχρόνως ανησυχεί για τα ακριβά μελλοντικά βάρη που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις». «Μία σημαντική αδυναμία είναι η παραίτηση από τη φορολογική ελάφρυνση για τις εταιρείες - σε μια εποχή που οι βασικοί ανταγωνιστές μειώνουν τους φόρους», προσθέτει.
Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα γράφτηκαν στο SPD περίπου 25.000 νέα μέλη, μετά από προτροπή της Νεολαίας του κόμματος (JUSO) να μπουν στο κόμμα όσοι αντιτίθενται στη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού και να ψηφίσουν «όχι». Στο δημοψήφισμα θα συμμετάσχουν περίπου 463.000 μέλη του SPD, θα διεξαχθεί στις 20 Φλεβάρη - 2 Μάρτη και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 4 Μάρτη. Μέχρι τότε τα στελέχη του SPD θα περιοδεύουν ανά τη χώρα προκειμένου να πείσουν τα μέλη των οργανώσεων να ψηφίσουν υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε χτες 5 προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος του SPD, που ζητούσαν να χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό.
Σε συμφωνία για «αυτοπροσδιορισμό του ωραρίου εργασίας» κατέληξε το συνδικάτο Μετάλλου - Ηλεκτρονικής (IG Metall) που υπέγραψε νέα κλαδική ΣΣΕ με τους βιομήχανους του κλάδου και πανηγυρίζει πως «η ευελιξία δεν είναι πια προνόμιο μόνο του εργοδότη»! Συγκεκριμένα, από το 2019, οι εργαζόμενοι που έχουν μικρά παιδιά, αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή φροντίζουν έναν ηλικιωμένο επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς και δωρεάν δημόσιες δομές, θα «μπορούν να μειώσουν το ωράριο εργασίας τους έως και 28 ώρες τη βδομάδα (σ.σ. από 35) για τουλάχιστον 6 και το πολύ έως 24 μήνες». Ταυτόχρονα, οι εργοδότες θα μπορούν να αυξήσουν το ωράριο εργασίας έως και 40 ώρες τη βδομάδα, για όσους εργαζόμενους το ...επιθυμούν.
Επίσης, από το 2020 οι εργαζόμενοι θα έχουν το ...δικαίωμα αντί για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 27,9% ενός μηνιαίου μισθού, να πάρουν 8 μέρες άδεια.
Τα κρατίδια προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με συνταξιούχους εκπαιδευτικούς
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Το πρόβλημα της έλλειψης δασκάλων στη Γερμανία διογκώνεται και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα του ιδρύματος «Bertelsmann». Μέχρι το 2025 οι ελλείψεις δασκάλων στα δημοτικά σχολεία της χώρας θα ξεπεράσουν τις 35.000, ενώ σήμερα καταγράφονται 2.000 ελλείψεις. Αθροιστικά, οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τα επόμενα χρόνια ανέρχονται στις 105.000.
Στην ανάλυση του «Bertelsmann» υπολογίζονται πόσοι δάσκαλοι θα χρειάζονται μελλοντικά στα σχολεία και πόσοι θα αποφοιτήσουν τα επόμενα χρόνια από τις παιδαγωγικές σχολές. Οπως προκύπτει, ο αριθμός των αποφοίτων μετά βίας αρκεί για να καλύψει τις θέσεις των δασκάλων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ή να σταματήσουν να εργάζονται για λόγους υγείας. Συγκεκριμένα: Μέχρι το 2025 θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 60.000 δάσκαλοι, οι οποίοι και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Την ίδια ώρα, θα αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών και τα επόμενα 7 χρόνια θα είναι κατά 1 εκατ. μεγαλύτερος από τις προβλέψεις των υπουργείων. Λόγω της αύξησης στα δημοτικά θα χρειαστούν 26.000 νέοι δάσκαλοι. Για την επέκταση των ολοήμερων σχολείων θα χρειαστούν άλλοι 19.000.
Στην ισχυρή αυτή καπιταλιστική χώρα όχι μόνο δεν σχεδιάζονται οι ανάγκες και η κάλυψή τους από τις αντίστοιχες σχολές, αλλά επιπλέον η εκπαίδευση και η λειτουργία των σχολείων είναι στην ευθύνη των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, ενισχύοντας τον κατακερματισμό και τις ανισότητες για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το Αμβούργο, για παράδειγμα, σκοπεύει να βάλει δασκάλους να εργάζονται και αφού ξεπεράσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Η Βάδη - Βυρτεμβέργη επιχειρεί ήδη να μεταπείσει συνταξιούχους δασκάλους να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Την ίδια ώρα, τα κρατίδια ανταγωνίζονται να προσελκύσουν τους αποφοίτους των παιδαγωγικών σχολών, προσφέροντας περισσότερα χρήματα ή πιο γρήγορη μονιμοποίηση. Ωστόσο, αφού τόσο οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών όσο και η ίδια η εκπαιδευτική διαδικασία προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς, τα αδιέξοδα μεγαλώνουν για δασκάλους αλλά και μαθητές...
ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
Ενδεικτικές της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι οι συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Ασίας, που αποτελεί άλλωστε «έδρα» μερικών από τις σημαντικότερες «ανερχόμενες» δυνάμεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύεται το οπλοστάσιο πολλών χωρών και εντείνεται η κούρσα εξοπλισμών.
Προχτές, έγινε γνωστό ότι η Ινδία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου τύπου «Agni-I», που έχει βεληνεκές 700 χλμ. Ζυγίζει περίπου 12 τόνους και μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές. Ο πύραυλος είναι ινδικής κατασκευής.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αμυνας της Κίνας προχώρησε σε δοκιμαστική αναχαίτιση στόχου, χρησιμοποιώντας ένα χερσαίο αντιπυραυλικό σύστημα μεσαίας ακτίνας δράσης. Το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, εκτός από το να μιλήσει για εκτόξευση αμυντικού χαρακτήρα, που «δεν είχε ως στόχο κάποια άλλη χώρα».