ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο «κόκκινο» συγκρούσεις και παζάρια

Αμερικανοί και Κούρδοι στη Μανμπίτζ, όπου η Τουρκία απειλεί ως επόμενο στόχο
Αμερικανοί και Κούρδοι στη Μανμπίτζ, όπου η Τουρκία απειλεί ως επόμενο στόχο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται τα τελευταία 24ωρα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Συρίας, με επίκεντρο την επαρχία Ιντλίμπ, το προάστιο της Δαμασκού Ανατολική Γκούτα, αλλά και τον κουρδικό θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η επιδείνωση της κατάστασης σε πεδία συγκρούσεων συμπληρώθηκε χτες ξημερώματα και από μία ακόμη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, που ωστόσο δεν φάνηκε να έχει τα επιθυμητά (για τον ισραηλινό στρατό) αποτελέσματα, καθώς αρκετοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, αυτήν τη φορά από τη συριακή αεράμυνα. Ωστόσο, μέρος των ισραηλινών πυρών προκάλεσε εκρήξεις στα περίχωρα της Δαμασκού, κοντά σε κέντρο επιστημονικών ερευνών του συριακού στρατού. Σε κάθε περίπτωση, προκάλεσε την οργή της συριακής κυβέρνησης, που την κατήγγειλε άμεσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι έγινε μετά από επιχειρήσεις του συριακού στρατού σε δυνάμεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα». Η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε εκ νέου το Ισραήλ πως συντονίζει τις επιθέσεις του με τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία.

Το ίδιο 24ωρο, οι πρέσβεις της Σουηδίας και του Κουβέιτ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προωθούν σχέδιο απόφασης πέντε σημείων, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων τη «στοχοποίηση» του συριακού στρατού για το μπαράζ βομβαρδισμών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε θέσεις τζιχαντιστών στο προάστιο της Δαμασκού, Ανατολική Γκούτα. Αφορμή δίνει το γεγονός πως οι επιδρομές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα αρκετές δεκάδες νεκρούς και μεταξύ αμάχων.

Το σχέδιο απόφασης προωθείται σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενόψει μίας κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης του σώματος για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των συγκρούσεων από τον επικεφαλής του τμήματος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ. Παράλληλα, ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν τη συριακή κυβέρνηση, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς περί «νέας χρήσης» χημικών όπλων με βασικό συστατικό το αέριο χλωρίου από το συριακό στρατό σε περιοχές τζιχαντιστών. Οι πιέσεις τους ανάγκασαν χτες εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων να ανακοινώσει πως «ερευνώνται οι σχετικές πληροφορίες»...

Στη Μόσχα πάλι, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκορ Κονανσένκοφ, κατηγόρησε «μία ή περισσότερες χώρες με προηγμένη τεχνολογία» ότι ενοχλούνται από το ρόλο - κλειδί της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας. Τις κατηγόρησε ότι υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα», προβλέποντας ότι οι τελευταίοι «θα μαχαιρώσουν πισώπλατα» τους «ευεργέτες» τους. Παράλληλα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Σότσι κατηγόρησε ξανά τις ΗΠΑ ότι επεξεργάζονται σχέδια για το διαμελισμό της Συρίας, σχεδιάζοντας την επ' αόριστον δράση αμερικανικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος με διάφορα προσχήματα.

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι αποδοκίμασε τη συνέχιση της χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της Συρίας, τονίζοντας ότι «δεν είναι λύση».

Στην Τεχεράνη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβη εκτάκτως με στόχο τη συζήτηση της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στο Αφρίν, την οποία αποδοκίμασε ανοικτά ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε συνέντευξη Τύπου στις 6/2, τονίζοντας ότι «δεν ωφελεί καμία χώρα της περιοχής».

Στην Αγκυρα, πάλι, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε πως παρά τις διαφορές με τις ΗΠΑ η Τουρκία επιθυμεί την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων εμπιστοσύνης, όμως προκάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να την κερδίσει «κάνοντας απτά βήματα στο έδαφος». Οι δηλώσεις Καλίν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει της επίσκεψης που έχει προγραμματίσει το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνκής Ασφάλειας Χ. Μακμάστερ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που αναμένεται από την επόμενη βδομάδα στην Αγκυρα. Οι ΗΠΑ εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και τις απειλές για την πόλη Μανμπίτζ, όπου διατηρούν δυνάμεις.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Απαράδεκτη» η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της

Αντιδράσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου

ΚΑΪΡΟ.--

Η Αίγυπτος επέκρινε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τις οποίες η Αγκυρα αμφισβήτησε τη νομιμότητα της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε Αίγυπτο και Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του αιγυπτιακού υπουργείου, Αχμαντ Αμπού Ζέιτ, δήλωσε ότι κάθε προσπάθεια που αμφισβητεί τα δικαιώματα της Αιγύπτου είναι «απαράδεκτη» και θα αντιμετωπιστεί. Οπως μετέδωσε και το αιγυπτιακό δίκτυο «Αλ Αχραμ», ο Ζέιτ είπε ότι καμιά πλευρά δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της συμφωνίας Αιγύπτου - Κύπρου «καθώς είναι σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως διεθνής συμφωνία».

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Τσαβούσογλου είχε πει ότι «η Τουρκία έχει υποβάλει στον ΟΗΕ την απόρριψη της συμφωνίας Αιγύπτου - "Ελληνοκυπρίων"» (η Αγκυρα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μιλά για «ελληνοκυπριακή διοίκηση») και μίλησε για «λεπτομερή έλεγχο», μετά τον οποίο «δηλώσαμε με σαφήνεια ότι η συμφωνία ξεκάθαρα παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα... Ως εκ τούτου, αυτή η συμφωνία είναι άκυρη κατά το Διεθνές Δίκαιο». Η αιχμηρή αντίδραση του Καΐρου επιβεβαιώνει ότι οι τριβές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν έντονες.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Αγριεύει η κόντρα για ενεργειακούς ανταγωνισμούς

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Οι προετοιμασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις μπροστά στην πιθανότητα εξαπόλυσης νέου πολέμου στο Λίβανο με κεντρικό στόχο την εξουδετέρωση της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», σε συνδυασμό με τα σχέδια ανέγερσης τείχους στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου και την αμφισβήτηση της λιβανέζικης ΑΟΖ, με φόντο τους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκαλούν έντονες αντιδράσεις και ανησυχία στην ηγεσία του Λιβάνου.

Χτες βράδυ, συνεδρίασε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας υπό την προεδρία του Λιβανέζου Προέδρου Μισέλ Αούν, διατάσσοντας το στρατό να αντιμετωπίσει το Ισραήλ σε περίπτωση που το τελευταίο τολμήσει να υλοποιήσει τα σχέδια για την ανέγερση τσιμεντένιου τείχους στα σύνορα αμφοτέρων πλευρών επειδή εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο υφαρπαγής λιβανέζικου εδάφους. «Αυτό το τείχος εάν κτιστεί, θα θεωρηθεί επίθεση κατά του Λιβάνου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ (UNIFIL) στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, Αντρέα Τενέντι, δήλωσε πως έχει ξεκινήσει εντατικές διαβουλεύσεις με Λιβανέζους και Ισραηλινούς αξιωματούχους, με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενης σύγκρουσης και την εξεύρεση «κοινής λύσης». Ο Τενέντι, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ από την έδρα της αποστολής κυανοκράνων στην πόλη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε εργασίες επιχειρηθεί να γίνουν «κατά μήκος της Μπλε Γραμμής θα πρέπει να γίνουν σε συντονισμό με τη διοίκηση της UNIFIL, ώστε να αποτραπούν παρεξηγήσεις και αύξηση της έντασης». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας Λιβανέζοι και Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν διαβουλεύσεις στα γραφεία της UNIFIL, με αφορμή τις προσπάθειες των Ισραηλινών για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Λίβανο.

Την περασμένη βδομάδα, ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν απείλησε το Λίβανο με πόλεμο, απαιτώντας από τη λιβανέζικη κυβέρνηση να μην επιτρέψει σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να προχωρήσουν τις έρευνες σε υποθαλάσσια κοιτάσματα, με το «επιχείρημα» ότι δεν ανήκουν στη λιβανέζικη αλλά στην ισραηλινή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκμετάλλευσης). Οι δηλώσεις του Λίμπερμαν προκάλεσαν αγανάκτηση και στον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι και στην ηγεσία της «Χεζμπολάχ», χαρακτηρίζοντάς τες «κατάφωρη πρόκληση που ο Λίβανος απορρίπτει».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Σύνθετο και πολύπλευρο παζάρι

Σύνοδος Κορυφής στη Βουλγαρία στις 26 Μάρτη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το ενδιαφέρον των δύο πλευρών να διατηρήσουν τη συνεργασία τους, παρά τις έντονες αντιθέσεις, δείχνει η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας που θα γίνει στη Βάρνα (της Βουλγαρίας) στις 26 Μάρτη, με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Θέμα συζήτησης οι διμερείς σχέσεις, που παραμένουν δύσκολες, αλλά και οι «διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις».

Χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες εργασίες για να πληρούνται πλέον και τα τελευταία 7 κριτήρια (από τα συνολικά 72) που εκκρεμούσαν για την κατάργηση της βίζας σε ταξίδια μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ. «Η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της ΕΕ», σχολίασε. Θυμίζουμε ότι η ΕΕ εξέφραζε μέχρι τώρα ενστάσεις εξαιτίας της απροθυμίας της Αγκυρας να αλλάξει την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της και αυτό συνδεόταν και με τις έντονες δυσκολίες να ξεκολλήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν σχολίασε ότι αν τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, το 2018 «θα δοθεί νέα ορμή στις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις και θα αλλάξει η προοπτική της Τουρκίας για την ΕΕ». Είπε ακόμα ότι οι αλλαγές που έγιναν (στην τουρκική νομοθεσία) «δεν θα αποδυναμώσουν τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας».

Πάντως, τις σύνθετες διεργασίες αποτυπώνουν και οι εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία, που ανακοίνωσε προχτές ότι απέσυρε και επίσημα τον πρέσβη της από την Αγκυρα (αφού βέβαια η Αγκυρα είχε ουσιαστικά ζητήσει την «απομάκρυνσή» του). Χτες, ο Ολλανδός ΥΠΕΞ είπε ότι οι σχέσεις ηλικίας 400 χρόνων των δύο χωρών «μια μέρα θα διορθωθούν. Αποσύραμε τον πρέσβη μας αλλά διατηρούμε σχέσεις μέσα από τον επιτετραμμένο της πρεσβείας... Θα διατηρήσουμε δεσμούς μέσα από κοινά καθήκοντα και στο εμπόριο... Προσδοκάμε να πάρουμε ταυτόχρονα μέτρα (με την Τουρκία) για την αποκατάσταση των δεσμών μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ