ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πετύχαμε αλλά μένουμε»

Για μήνες θα μείνει ο ισραηλινός στρατός στα παλαιστινιακά εδάφη, προαναγγέλλει ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, παρά τη «διάλυση της υποδομής των τρομοκρατών», που διαλαλεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Μέρος του τοπίου» έχουν καταντήσει τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

«Μέρος του τοπίου» έχουν καταντήσει τα ισραηλινά τανκς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στη Δ. Οχθη», ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, του οποίου η θητεία λήγει συντόμως. Μάλιστα, ο Σαούλ Μοφάζ εξηγεί και σε ποιες κινήσεις έχει, ήδη, προχωρήσει η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία, προκειμένου να διασφαλίσει, πρακτικά, την κατοχή. Ολα αυτά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θριαμβολογούσε για το γεγονός ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν, ήδη, οδηγήσει σε πλήρη εξολόθρευση της τεχνικής υποδομής των καμικάζι και ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε το «έργο» του στα κατεχόμενα.

Καλώντας επιπλέον εφέδρους, αλλά και αγοράζοντας ποικίλο οπλισμό από τις εσωτερικές βιομηχανίες όπλων αποφάσισε η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία να αντιμετωπίσει τις «αυξημένες ανάγκες της». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μοφάζ εκτίμησε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα «θα χρειαστεί να μείνουν στη Δ. Οχθη τουλάχιστον για μήνες». Γι' αυτό και, σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, αποφασίστηκε η κάλυψη αναγκών από την εγχώρια βιομηχανία όπλων, καθώς καταγράφονται «καθυστερήσεις στις παραλαβές από τις ευρωπαϊκές χώρες, που το Ισραήλ εκτιμά ότι το πράττουν επίτηδες». Επιπλέον, ο Μοφάζ μίλησε για «αναπόφευκτα δυστυχώς, διπλό μέτωπο: και την Π. Αρχή και τις επιθέσεις στα σύνορα με το Λίβανο». Παρ' όλα αυτά, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλάμβανε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν πετύχει την εξάρθρωση του τεχνικού δικτύου των τρομοκρατών στη Δ. Οχθη», τονίζοντας ότι ηγετικά στελέχη, εκπαιδευτές καμικάζι, κατασκευαστές βομβών, αλλά και εκρηκτικά και τεχνικά υλικά των Χαμάς - Τζιχάντ είτε σκοτώθηκαν είτε συνελήφθησαν. Συμπλήρωσε ότι «παραμένει η πρόθεση». Τους ισχυρισμούς του Γκισίν διέψευδε ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίζι, εκπρόσωπος της «Χαμάς» στη Γάζα.

Αραφάτ «δείχνει» ξένες δυνάμεις

Να δώσει τέλος στη σύγχυση επιχείρησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, επισημοποιώντας την απομάκρυνση του Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, επικεφαλής Προληπτικής Ασφαλείας στη Δ. Οχθη, και την αντικατάστασή του από τον πρώην κυβερνήτη της Τζενίν, Ζουχάιρ αλ Μανάσρεχ. Μάλιστα, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ως σοβαρή υποβάθμιση φέρεται να προσέφερε στον Ραγιούμπ, το κυβερνείο της Τζενίν. Οι τριβές συνεχίζονται καθώς ο Ραγιούμπ φέρεται να αρνήθηκε τη νέα θέση, ενώ αξιωματούχοι των Προληπτικών Δυνάμεων απειλούν με παραίτηση, εφόσον απομακρυνθεί.

Παράλληλα, ο Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους, φέρεται να κατονόμασε το Σουδάν και την Υεμένη, ως τις χώρες που στηρίζουν τους καμικάζι αυτοκτονίας σε αντίθεση με τις εντολές του. Αυτό διέρρευσε μετά από συνάντηση με τον Πιέρο Φασίνο, ηγέτη του ιταλικού κόμματος «Δημοκράτες της Αριστεράς».

Εργα κατοχικών δυνάμεων

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην κηδεία των δύο θυμάτων της έκρηξης που σημειώθηκε σε λευκή «Μερσεντές», κοντά στον καταυλισμό Σαατί, στην πόλη της Γάζας, αργά την Πέμπτη. Αν και παραμένει άγνωστη η αιτία της ανατίναξης, όλα «δείχνουν» δολοφονία ακριβείας, καθώς ο ένας επιβάτης κατονομάστηκε ως Τζιχάντ Αμερίν, τοπικός ηγέτης των Ταξιαρχιών του αλ Ακσα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 3 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, όταν ο στρατός έπληξε ταξί, έξω από τη Νάμπλους, αν και δε φαίνεται να υπήρχε σοβαρός λόγος. Ταυτοχρόνως, ανακοινώθηκαν 21 συλλήψεις «υπόπτων» στη Δ. Οχθη, εκ των οποίων οι 3 στην Ιεριχώ, στη μοναδική, μέχρι στιγμής, παλαιστινιακή πόλη που παραμένει εκτός κατοχής.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ερωτήματα για την επίθεση

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Ουδείς Αμερικανός αξιωματούχος θέλει να καταλήξει σε βιαστικά συμπεράσματα, αφήνοντας ένα περιθώριο να είναι τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση, που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Αντζελες.

Για «μεμονωμένο περιστατικό» έκανε λόγο ο Ρον Χάιντεν, εκπρόσωπος του FBI, σχολιάζοντας το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε την Πέμπτη στα εκδοτήρια της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας EL AL στο διεθνές αεροδρόμιο Τομ Μπράντλεϊ. Ωστόσο τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί οτιδήποτε.

Οπως γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές, ο ένοπλος που άνοιξε πυρ στο γκισέ της EL AL, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας άλλα τέσσερα, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά των ανδρών ασφαλείας, ήταν αιγυπτιακής καταγωγής. Πρόκειται για τον ηλικίας 41 ετών Χισάμ Μοχάμεντ Χανταγιέτ που διέμενε από το 1992 στο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας, δήλωσε εκπρόσωπος του FBI και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι τον γνώριζαν να επικοινωνήσουν με το FBI, για να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Περιέργως πώς, παρά τις «συμπτώσεις» οι Αμερικανοί δε φαίνονται πρόθυμοι να κατατάξουν την επίθεση σε τρομοκρατική ενέργεια, παρά το γεγονός ότι «βολεύει». Αντιθέτως, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν καμία αμφιβολία. Οπως δήλωσε ο υπουργός μεταφορών Εφρέμ Σνεχ, «το είπαμε και χτες, το επαναλαμβάνω. Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο».

Σημειώνεται ότι, η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενταθεί λόγω των εορτασμών για την 4η Ιουλίου, αφού ήταν η πρώτη επέτειος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη και υπήρχαν φόβοι για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

Πάντως, η πόλη των ...Αγγέλων είχε χτες και για άλλο λόγο την τιμητική της... Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά, από πτώση δικινητήριου αεροπλάνου σε θεματικό πάρκο του Λος Αντζελες. Νεκροί είναι ο πιλότος του αεροσκάφους και 3 άτομα, μεταξύ αυτών μια 12χρονη, που βρίσκονταν στο πάρκο. Η πτώση οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Γκρέι Ντέιβις, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συντριβή του μικρού αεροσκάφος οφείλεται σε μηχανική βλάβη και ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Κατέρρευσαν οι συνομιλίες «υπό το βάρος» του σχεδίου

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και ο τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και στον Ιρακινό ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, με θέμα την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο. Οι δύο άνδρες μίλησαν για «πρόοδο», που, όμως, δεν ήταν αρκετή ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και συναίνεσαν στη συνέχιση των, μεταξύ τους, συνομιλιών χωρίς να προσδιοριστεί ο χρόνος. Ο Ανάν δήλωσε ότι ο Σάμπρι έπρεπε να έχει περαιτέρω διαβουλεύσεις στη Βαγδάτη, ενώ διπλωμάτες διέρρεαν ότι το Ιράκ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Εντούτοις, για πολλούς αναλυτές καθοριστικός παράγοντας στην κατάρρευση των σημαντικότατων συνομιλιών ήταν το χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής «Νιου Γιορκ Τάιμς», όπου παρουσιάζεται ένα πρώτο επεξεργασμένο σχέδιο αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ διέψευσε ότι το δημοσίευμα είχε κάποιο ρόλο, αλλά είναι γνωστό ότι η Βαγδάτη ζητά εγγυήσεις από τον ΟΗΕ για τη μη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο, που εκπονήθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους στην κεντρική στρατιωτική διοίκηση στη Φλώριδα, προβλέπει συντονισμένη επίθεση από αέρος, εδάφους και θαλάσσης και από βορρά, νότο και δύση. Προκειμένου να υλοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να εισβάλλουν στο Ιράκ, πιθανότατα από το Κουβέιτ, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες και στρατιώτες, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρησιμοποιηθούν εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη, που θα πρέπει να σταθμεύουν σε τουλάχιστον 8 χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Κατάρ και η Τουρκία.

Οι πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «προπαρασκευαστικό σχέδιο» και συμπληρώνουν ότι δεν έχουν γίνει επαφές ακόμη με τις χώρες που εμπλέκονται. Παρ' όλα αυτά, για το θέμα της επίθεσης στο Ιράκ φέρεται να συζήτησαν, στις 19 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Μπους και ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, ενώ κατά πολλούς αυτό ήταν και το αντικείμενο της πρόσφατης περιοδείας του υπ. Αμυνας, Ράμσφελντ, στα αμερικανικά στρατόπεδα στο Κουβέιτ και στις θέσεις του 5ου στόλου, στο Κατάρ.

Σύσκεψη αλληλεγγύης

Καμπάνια για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στο πλαίσιο της μόνιμης πρωτοβουλίας Σύσκεψη Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, συνδιοργανώνουν, την Τρίτη 9 του Ιούλη, στις 8μμ, στην αίθουσα ΣΥΤΕ (Σίνα 16) οι Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων Ελλάδας, Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, Παλαιστινιακή Παροικία, Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - '74, ΕΚΑ, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, ΕΕΔΔΑ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μουσουλμάνων «η Φιλότητα», συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί και οργανώσεις της Αριστεράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ