Εμπρακτη απόδειξη στήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας δηλώνει η κυβέρνηση
Εμπρακτη απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να ενισχύσει (μονομερώς;) τις σχέσεις με την Τουρκία, αποτελεί η αποδοχή του αιτήματος του Ρ. Ερντογάν να περιοδεύσει στη Θράκη, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου μήνα.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι περίπου «μονόδρομος» και υπηρετεί το εθνικό συμφέρον η βελτίωση των διμερών σχέσεων και η στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την υποστήριξή της, προκειμένου να πάρει ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ το Δεκέμβρη.
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν «διαρρεύσει» χτες σε μερίδα του Τύπου για επίσκεψη του Ερντογάν σε μουσουλμανικά χωριά της Θράκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την εμφάνισε ως σαφή ένδειξη της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της ωριμότητας της «ελληνικής δημοκρατίας». «Ο κ. Ερντογάν είναι επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης και η παρουσία του στην Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη» δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.
Ανέφερε ότι «έχει το δικαίωμα να επισκεφθεί τους ομοθρήσκους του», προσθέτοντας ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Ταυτόχρονα, η επίσκεψη του Ρ. Ερντογάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, πιστοποιεί από μόνη της το πόσο ώριμη είναι η ελληνική δημοκρατία, χωρίς φόβους, ανησυχίες και ανασφάλειες. «Εχουν εγκαταλειφθεί οι ανασφάλειες του παρελθόντος και καθημερινά εμπεδώνεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, σχέση που απομακρύνει κάθε μορφή καχυποψίας», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας ότι στη Θράκη υπάρχει ένα «πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας, που σέβεται την ισονομία, την ισοπολιτεία, τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα». Η κυβέρνηση, κατέληξε, αντιμετωπίζει την επίσκεψη «μέσα από τις καλές σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης που εδραιώνουμε, όλο και περισσότερο, στηρίζοντας εμπράκτως τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό» (σ.σ. της Τουρκίας). Ανέφερε όμως ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θράκη - την τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα πιθανότατα 6-8 Μάη - ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συνοδευτεί από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος απάντησε με δηκτικό τρόπο στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ που επέκρινε τον πρωθυπουργό, γιατί με την πολιτική του προσφέρει στους Τούρκους «γην και ύδωρ»: «Είναι αλήθεια ότι ο κ. Καραμανλής δε χόρεψε ζεϊμπέκικο ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι αντιλήψεις μας, οι προσεγγίσεις μας στην εξωτερική πολιτική είναι, προφανώς, διαφορετικές».
Απαντώντας το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπονομεύει με λανθασμένες επιλογές, ακινησία και απραξία, την «επιτυχημένη» εξωτερική πολιτική που ακολουθήθηκε επί ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ως απόδειξη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Η μοιρασιά της λείας του κρατικού μηχανισμού αποτέλεσε την αιτία για την πρώτη εσωκομματική κόντρα στο κυβερνών κόμμα, ενώ άφησε να διαφανεί και η δυσαρέσκεια που υποβόσκει σε μερίδα του κομματικού μηχανισμού.
Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια με μια ανεπάντεχη δήλωση από τον Μ. Εβερτ, με την οποία επιτέθηκε, έμμεσα πλην σαφώς, κατά του Κ. Καραμανλή, με αφορμή την επιλογή του να διορίσει τον Αγγ. Φιλιππίδη, κομματικό στέλεχος και πρώην πρόεδρο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, θεωρώντας το ως ανύπαρκτο, επικαλούμενος ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το διορισμό του Αγγ. Φιλιππίδη. «Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση, άρα δεν υπάρχει και σχόλιο», ήταν η σχετική απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου.
Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, στη δήλωσή του, θεωρεί ότι ο διορισμός του Αγγ. Φιλιππίδη βρίσκεται σε διάσταση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για «νέο ήθος και ύφος», καθώς και με τις υποσχέσεις για κάθαρση στο έγκλημα της Σοφοκλέους. Στο τελευταίο, ο Μ. Εβερτ εμπλέκει ευθέως τον Αγγ. Φιλιππίδη, γιατί ήταν «ένα από τα πρόσωπα που έπαιξαν ύποπτο ρόλο», καθώς, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στη δημιουργία της γνωστής φούσκας της εταιρίας «Κεράνης ΑΕ», υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τού είχε επιβάλει κυρώσεις. Επικαλούμενος πληροφορίες του Τύπου για διορισμό στη θέση διευθύνοντος Συμβούλου στην Τράπεζα Αττικής, ο Μ. Εβερτ καταλήγει: «Εάν αυτό είναι αλήθεια, να τον χαίρεται η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Αττικής, που διαχειρίζεται τα κεφάλαια των αποταμιευτών της Τράπεζας, αλλά και μελών του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Συντάξεως Μηχανικών - Εργοληπτών Δημοσίων Εργων), εάν τελικά επικυρώσει αυτή την απαράδεκτη τοποθέτηση».
Σημειώνεται ότι αρχικά οι πληροφορίες έφεραν τον Αγγ. Φιλιππίδη να τοποθετείται στην Εμπορική Τράπεζα, αλλά προσέκρουσε στις αντιρρήσεις του διοικητή της.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Μ. Εβερτ φέρεται δυσαρεστημένος για το ότι δεν «εισακούονται» οι προτάσεις του στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού από το γραφείο του πρωθυπουργού. Γι' αυτό επέλεξε την περίπτωση του Αγγ. Φιλιππίδη, για να στείλει ένα μήνυμα στον Κ. Καραμανλή. Ταυτόχρονα, δημιουργεί προϋποθέσεις για άσκηση «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», πράγμα το οποίο ταυτόχρονα «ενδιαφέρει» και επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να προωθήσουν τους στόχους τους.
Την έκπληξ;h του εξέφρασε με δήλωσή του αργά χθες το απόγευμα ο Αγγ. Φιλιππίδης, για τη δήλωση που έκανε ο Μ. Εβερτ, υποστηρίζοντας ότι το Μάη του 1999 δέχτηκε «άδικη και κακοήθη επίθεση με πολιτικά κίνητρα» από την τότε ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επικρίνει ακόμα τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ γιατί «υιοθετεί, εις βάρος ενός στελέχους της παράταξής του, αιτιάσεις μιας Επιτροπής, την οποία όχι μια φορά αλλά επανειλημμένα έχει ο ίδιος κατηγορήσει για πλημμελή και μεροληπτική άσκηση των καθηκόντων της, ζητώντας την κεφαλή του προέδρου της επί πίνακι».
Να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ σαν δύναμη «προόδου», «δημοκρατίας» και με «κοινωνικές»... ευαισθησίες, επιχειρεί πλέον ο Γ. Παπανδρέου σε κάθε εμφάνισή του.
Σ' αυτό ακριβώς το πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε στην έδρα του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά στο εκπαιδευτικό κέντρο της «Αγροτικής Τράπεζας» στη Νέα Ερυθραία.
«Ο εκλογικός αγώνας για τις Ευρωεκλογές» είναι ένας αγώνας, ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, «που αναδεικνύει τις σοσιαλιστικές και τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης ως δυνάμεις προόδου, ως δυνάμεις δημοκρατίας, αλλά ιδιαίτερα δυνάμεις για μια Ευρώπη κοινωνική»...
Σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα ανακοινωθεί «τις επόμενες μέρες», ενώ για το άμεσο μέλλον τοποθέτησε και «το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ».
Με τις δηλώσεις του πάντως ο Γ. Παπανδρέου, ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι η ανάδειξη των υποψηφίων, θα γίνει μέσω της... περιβόητης «συμμετοχικής δημοκρατίας» στην οποία «θα πάρουν μέρος μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ» συμμετέχοντας... ηλεκτρονικά (δηλ. μέσω e-mail).
Τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου απασχόλησαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ευρωεκλογές αλλά και οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της «μη πολιτικής» στο Κυπριακό, την οικονομία, αλλά και την ολυμπιακή προετοιμασία. Νωρίτερα χτες συνεδρίασε και η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ και ως τα μέσα Μάη αναμένεται να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης, όπου ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο του κόμματος.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι την... γκρίνια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τόσο για την εκλογική ήττα όσο και για την «ήπια αντιπολίτευση» που ακολουθεί το κόμμα, ο Γ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε «υγιές φαινόμενο» και υποστήριξε ότι «όλα αυτά θα ενταχθούν και σε μια λογική ανασυγκρότησης δημιουργικής και συλλογικής».
Τις προσεχείς μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συγκεντρώσεις με μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θέμα συζήτησης τις Ευρωεκλογές και τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ.
- Την Τετάρτη, 5/5, σε συγκέντρωση στην Κοζάνη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα «Κοβεντάριο», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
- Την Τετάρτη, 5/5, σε συγκέντρωση στις Σέρρες, στο ξενοδοχείο «ΕΛΠΙΔΑ» στις 7μ.μ. θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
- Την Τετάρτη, 12/5, σε συγκέντρωση της ΚΟ ΓΕΩΤΕΕ της ΚΟΑ στο εκλογικό κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2), στις 7μ.μ., θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.