Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη 1η Φλεβάρη για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Φωτ. αρχείου |
Ενάντια σε αυτήν τη νέα επίθεση δυναμώνουν και οι αντιδράσεις υγειονομικών. Το πρωί της Τρίτης στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση, με την καθολική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα. Εκεί άλλωστε ανακοινώθηκαν 58 απολύσεις εργαζομένων, ώστε να παραδοθεί η καθαριότητα σε εργολάβο.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν μέλη διοικήσεων σωματείων εργαζομένων από άλλα νοσοκομεία, ενώ εκδόθηκε πληθώρα ψηφισμάτων συμπαράστασης στον αγώνα τους. Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, που ακολούθησε, μεταφέρθηκε η απαίτηση να δοθεί παράταση μέχρι 31 Μάρτη, ωστόσο η διοίκηση το απέρριψε και αυτό, λέγοντας ότι ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα έλεγε πως η παράδοση των υπηρεσιών σε εργολάβους θα παγώσει μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί, ουσιαστικά καλώντας τις διοικήσεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Ενδεικτική δε του κυνισμού απέναντι στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα είναι η πρόσφατη απάντηση του υπουργού Υγείας για τις 58 καθαρίστριες, ότι ως άνεργες θα αναζητήσουν δουλειά σε ξενοδοχεία!
Σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητας προχωρούν σε στάση εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας, ενώ ήδη προετοιμάζονται για την παναττική στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 1η Φλεβάρη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Η Ιουλία Νάρρη, εκλεγμένη στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Βοσοκομείου «Αγιος Σάββας», κατήγγειλε στον «Ριζοσπάστη» την «επιτάχυνση της πορείας ιδιωτικοποίησης τμημάτων και υπηρεσιών του νοσοκομείου, παραχωρώντας σημαντικές υπηρεσίες σε εργολάβους, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο. Εργαζόμενους που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσαν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης της οικογένειάς τους, και παράλληλα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να κρατηθεί ένα ειδικό νοσοκομείο, όπως το αντικαρκινικό "Αγιος Σάββας", σε ένα ανθρώπινο επίπεδο». Είναι πάνω από 270 οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο, σε όλες τις ειδικότητες και όλους τους κλάδους, συνέχισε, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα οι ανάγκες του κόσμου για ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπείες, στον χειρουργικό τομέα στον μαστό. «Και ακόμα δεν έχουν φανεί τα αρνητικά αποτελέσματα από την εγκληματική έλλειψη προσωπικού στον αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, όπου οι γιατροί έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και παραμένουν στο πόστο τους με παράταση εργασίας, χωρίς να έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, χωρίς να υπάρχει ήδη έτοιμο προσωπικό στον τομογράφο, προκειμένου να μεταβιβαστεί η πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτηθεί».
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι ένα σημαντικό κομμάτι των ακτινοδιαγνωστικών και βιοπαθολογικών πράξεων να δοθεί με συμβάσεις σε ιδιωτικούς ομίλους, όπως έχει συμβεί στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώ οι χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για 6.500 προσλήψεις μόνιμων γιατρών - εφόσον πραγματοποιηθούν - δεν επαρκούν καν για την αναπλήρωση των συνταξιοδοτήσεων και σημαντικό κομμάτι των προσλήψεων αφορά προσωπικό που ήδη υπηρετεί ως επικουρικό στα δημόσια νοσοκομεία, άρα δεν προστίθεται.
Ψηφίσματα αλληλεγγύης στον αγώνα των καθαριστριών στον «Αγιο Σάββα» έχουν εκδώσει η ΕΙΝΑΠ και τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ.
Στο πλευρό του ΣΕΝΕ και των εργαζομένων του νοσοκομείου συμπαρατάχθηκαν η ΣΕΑΑΝ και το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής, αναδεικνύοντας την ανάγκη για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, σε όλες τις ειδικότητες και κλάδους με μόνιμο προσωπικό.
Τον κράχτη σε ιδιώτες και ΜΚΟ ανέλαβε να κάνει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας 14 νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του υπουργείου Υγείας.
Τις προκηρύξεις διαγωνισμών για τις 14 νέες δομές, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», υπέγραψε ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Δημήτριος Βαρτζόπουλος.
Πρόκειται για 7 Κέντρα Ημέρας (για την άνοια, για αυτισμό και για παιδιά κι εφήβους), 6 Οικοτροφεία και 1 Κινητή Μονάδα για την άνοια, που θα αναπτυχθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Λέσβου, Τρικάλων, Σερρών.
Σκοπός, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας, είναι η «ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», ομολογώντας την ίδια στιγμή ότι οι δομές Ψυχικής Υγείας (δηλαδή οι δημόσιες) «είναι ελάχιστες και οι ανάγκες πάρα πολλές και συνεχώς διογκούμενες».
Ετσι, η κυβέρνηση, πατώντας πάνω σε υπαρκτές ανάγκες που μένουν ακάλυπτες, αξιοποιεί το κενό που έχουν προκαλέσει η ίδια και οι προκάτοχοί της, για να παραδώσει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες σε ιδιώτες και την ίδια ώρα να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για κλείσιμο των δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, το κλείσιμο δημόσιων κλειστών δομών για ΑμεΑ κ.ά.
Στη θέση τους λοιπόν θα δημιουργήσει μονάδες με ημερομηνία λήξης τους 18 μήνες, αφήνοντας μετέωρες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Και σε αυτήν την περίπτωση αξιοποιούνται οι ΜΚΟ ως όχημα για την απόσυρση του κράτους από την ευθύνη ανάπτυξης υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και για τη σταδιακή μετατροπή των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, ενισχύοντας και στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας την επιχειρηματική δράση.
Για πρώτη φορά επιτρέπονται και οι εξαγωγές εμβολίων!
Στο «κόκκινο» αναμένεται να φτάσουν και πάλι οι ελλείψεις φαρμάκων, με τις γνωστές συνέπειες για τους ασθενείς, εξαιτίας της απόφασης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να άρει την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, κάτι για το οποίο προειδοποιούν ήδη οι φαρμακευτικοί σύλλογοι.
Στο πλαίσιο αυτό, την απόφαση για άρση της απαγόρευσης εξαγωγής σε περίπου 160 σκευάσματα, εν μέσω έξαρσης γρίπης και κορονοϊού, καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), επισημαίνοντας ότι ήδη «οι φαρμακοποιοί με πολύ μεγάλη δυσκολία αγωνίζονται να εξασφαλίσουν φάρμακα για τους ασθενείς». Σημειώνει μάλιστα ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΦ επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τα οποία όλες οι μέχρι τώρα διοικήσεις του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή, ώστε να υπάρχει επάρκειά τους για τους Ελληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά». Ο ΦΣΑ καλεί τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της απόφασής τους, «γιατί τα προβλήματα που θα προκύψουν για τη φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών θα είναι τεράστια».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ήδη κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών και σχετική λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή.
«Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Με αυτήν την απόφαση του ΕΟΦ, γίνονται βήματα πίσω και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκ νέου εμφάνισης ελλείψεων στα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί προμηθευόμαστε σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, τονίζει ότι «αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης του ΕΟΦ είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητούν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και δεν θα μπορούν να το βρουν, αλλά και η ταυτόχρονη αγωνιώδης αναζήτηση εκ μέρους των φαρμακοποιών των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ακόμη και σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους».
Πρώτη και αυτοδύναμη αναδείχθηκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στις εκλογές του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ, του μεγαλύτερου ψυχιατρικού νοσοκομείου της χώρας.
Σε ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα σε αρχαιρεσίες, η ΑΣΥ (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) έλαβε 5 από τις 9 έδρες και αναδείχθηκε για πρώτη φορά αυτοδύναμη.
Συνολικά ψήφισαν 810 εργαζόμενοι (από 866 το 2021), και η ΑΣΥ έλαβε 405 ψήφους (από 281 το 2021) και 5 έδρες (από 3).
Η ΔΑΚΕ πήρε 238 ψήφους (από 208) και 3 έδρες (από 2), ενώ το «Ενωτικό Κίνημα - ΑΡΣΥ» έλαβε 148 ψήφους και 1 έδρα.
«Είναι πολύ σημαντική νίκη. Παρά τη μείωση του προσωπικού η συμμετοχή των εργαζομένων παρέμεινε υψηλή κι ανέδειξε για πρώτη φορά πρώτη και αυτοδύναμη την ΑΣΥ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου δρομολογούνται τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. Οι εργαζόμενοι ενίσχυσαν και ανέδειξαν αυτοδύναμες τις αγωνιστικές δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά για να οργανώσουν την πάλη απέναντι στη νέα επίθεση που δεχόμαστε», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Ειρήνη Γκιτάκου, εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων.