Προβληματισμένοι παρακολουθούν οι σεισμολόγοι το φαινόμενο και δηλώνουν ότι δεν μπορούν ακόμα να βγουν οριστικά συμπεράσματα
Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες σκηνές σαν το Σεπτέμβρη του 1999. |
Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός, που σημειώθηκε στις 12.45' μετά τα μεσάνυχτα, με ίδιο επίκεντρο με τους σεισμούς 6 και 5,9 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας, έγινε αισθητός στη Χίο και τη Σάμο, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους, αλλά ευτυχώς μόνο ελαφρές ζημιές. Αντίθετα, στην Τουρκία προκάλεσε έντονο πανικό στους κατοίκους, με αποτέλεσμα ένας 68χρονος να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή, ενώ άλλα 30 άτομα να τραυματιστούν από τζάμια που έσπασαν ή επειδή πήδηξαν από τα μπαλκόνια για να σωθούν.
Οι σεισμολόγοι, στη χώρα μας, παρακολουθούν ιδιαίτερα προβληματισμένοι το φαινόμενο, ωστόσο δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βγουν οριστικά συμπεράσματα, αν δεν περάσουν δύο 24ωρα. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γ. Σταυρακάκη, οι τρεις μεγάλοι σεισμοί και οι δεκάδες μικρότεροι, που σημειώθηκαν στο Αιγαίο και το Ιόνιο, είναι ικανοί να εκτονώσουν ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας που είχε συγκεντρωθεί στη συγκεκριμένη ζώνη. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η σεισμική δραστηριότητα μέσα στην ίδια σεισμική ζώνη δε θα σταματήσει απότομα, αλλά θα διαρκέσει για αρκετές μέρες.
Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι έχουμε έντονη σεισμική διέγερση σε μια περιοχή και ακόμη και ένας μικρότερος σεισμός κοντά σε κατοικημένη περιοχή μπορεί να προκαλέσει συνέπειες, τόνισε ο καθηγητής της σεισμολογίας Β. Παπαζάχος, που ζήτησε η πολιτεία να εντατικοποιήσει τα θεσμοθετημένα μέτρα. Ωστόσο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ερωτώμενος αν θα εφαρμοστεί το σχέδιο «Ξενοκράτης», δήλωσε ότι αυτό δε θα γίνει, επειδή δεν έχει ζητηθεί από τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως ο ΟΑΣΠ...
Αν, όμως, οι αρμόδιοι μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση αρνούνται να εφαρμόσουν ακόμη και τον «Ξενοκράτη», καταλαβαίνει κανείς κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν ουσιαστικά μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση μιας χώρας, όπου κάθε χρόνο εκλύεται το 50% της σεισμικής δράσης της Ευρώπης. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του ΤΕΕ, το 80% των υφιστάμενων κατασκευών, που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 με βάση παλιούς Κανονισμούς έχουν ανάγκη προσεισμικού ελέγχου, που θα αποδείξει ποια από αυτά έχουν ανάγκη ενίσχυσης.
Το ΚΚΕ, από την άλλη πλευρά, τον περασμένο Μάρτη κατέθεσε τις θέσεις του για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο υποδομής, το οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει στην τύχη του. Το ΚΚΕ, ανάμεσα σε άλλα, έχει προτείνει:
Κάλεσμα στους δημάρχους Πειραιά, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Περάματος και Δραπετσώνας να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους στην Αναπτυξιακή Δήμων Πειραιά ΑΕ (ΑΝΔΗΠ) απευθύνουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Γιάννης Πατσιλινάκος βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, και οι επικεφαλής των αγωνιστικών δημοτικών Κινήσεων «Πειραιάς - Αναγέννηση» Κώστας Τζατζάνης, «ΔΑΣ Κερατσινίου» Δημ. Μουρίκης, «Δημοκρατικής Ενότητας Κορυδαλλού» Απόστολος Συρίγος και της «Ενότητας» Δραπετσώνας Νίκος Μπεάζογλου.
«Στα πλαίσια αυτά, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, υπήρχε η ανάγκη, οι ευρύτερης σημασίας διεκδικήσεις αυτές, να υποστηρίζονται από τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις και μελέτες (αναβάθμιση περιβάλλοντος με την αναδάσωση του Ορους Αιγάλεω, αποκατάσταση χωματερής, απομάκρυνση εγκαταστάσεων πετρελαίου, απομάκρυνση εργοστασίου ΔΕΗ, περιορισμός δραστηριοτήτων ΟΛΠ, κατασκευή παραλιακού δρόμου, αξιοποίηση - αποκατάσταση Τσελεπίτσαρι, αξιοποίηση - αποκατάσταση Λατομείων Κορυδαλλού και Νίκαιας, ανάπλαση περιοχών προσφυγικών κατοικιών κλπ). Πολλά από τα θέματα αυτά δρομολογήθηκαν, από την περίοδο εκείνη, με ουσιαστική συμβολή των εργαζομένων. Σήμερα, 16 χρόνια μετά, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αποδεχτεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την εφαρμογή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, του ρόλου μάνατζερ κλπ. Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στη λειτουργία της ΑΝΔΗΠ ήταν καθοριστικές. Την περίοδο αυτή, εμείς, περιορίσαμε εκ των πραγμάτων το ρόλο μας στο πεδίο κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Σήμερα, οι εργαζόμενοι της ΑΝΔΗΠ παραμένουν επί 8 μήνες απλήρωτοι και οι δήμοι (πλην Νίκαιας) τής οφείλουν ποσά που καλύπτουν τα δεδουλευμένα. Το χειρότερο όμως είναι ότι μεθοδεύεται το κλείσιμο της εταιρίας με τη μη εκλογή νέας διοίκησης, που θα οδηγήσει σε πτώχευση τη διαδημοτική εταιρία, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι και με τον κίνδυνο να μην πληρωθούν ούτε τα δεδουλευμένα.
Για την κατοχύρωση και εξόφληση των εργαζομένων οι αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις των δήμων - μετόχων και η διοίκηση του Δήμου Νίκαιας κατέθεσαν στις 10 Οκτώβρη 2005, στη Γενική Συνέλευση της ΑΝΔΗΠ συγκεκριμένη πρόταση:
Να υπογραφούν συμβάσεις έργου μεταξύ ΑΝΔΗΠ και Δήμων για την απασχόληση των εργαζομένων, έως ότου γίνει νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τη μετάταξή τους. Να εκλεχτεί νέα διοίκηση με τη συμμετοχή των έξι δημάρχων με σκοπό τη λειτουργία της ΑΝΔΗΠ για την εξόφληση των εργαζομένων και την εξασφάλιση της εργασίας τους. Να καταβληθούν άμεσα τα χρέη των Δήμων προς την ΑΝΔΗΠ για την πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους και να καταβληθούν άμεσα κατά αναλογία από τους Δήμους των υποχρεώσεων προς την ΑΝΔΗΠ που αφορούν φόρους και ΙΚΑ.
Η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μπορεί να πραγματοποιηθεί στη συνεχιζόμενη Γενική Συνέλευση στις 24/10/05. Στην περίπτωση που δε γίνει αποδεκτή η πρόταση και δεν εκλεγεί νέο ΔΣ, η ΑΝΔΗΠ οδηγείται σε κλείσιμο και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι στο δρόμο.
Ολοκληρώνεται η διαδικασία ξεπουλήματος των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, δηλαδή της περιουσίας του ελληνικού λαού, στους ιδιώτες. Αυτό δήλωσε για μια ακόμη φορά η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο του «Economist» (Εκόνομιστ). Οπως είπε, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαγωνισμών για τρεις εγκαταστάσεις - πρόκειται για το Ολυμπιακό Κέντρο Μπάντμινγκτον, Κανόε Καγιάκ στο Ελληνικό και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες παραχώρησης σε ιδιώτες και για τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά και όπως είπε «στις αρχές του 2006 θα έχουμε τους πρώτους παραχωρησιούχους».
Η αναπληρωτής υπουργός υποκριτικά είπε ότι στόχος του νόμου για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών (!), όταν η ίδια ανέφερε ως επόμενο στόχο του ίδιου νόμου την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας - γεγονός που από μόνο του αναιρεί τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων...