ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικάζονται τη Δευτέρα Μπαλάφας - Μίχου

Νέα δίκη έχει οριστεί για τον Γιώργο Μπαλάφα την ερχόμενη Δευτέρα, που αφορά την "υπόθεση Καπανδρίτι" και τα δήθεν ευρήματα της Ασφάλειας στο σπίτι όπου διέμενε κατά τη διάρκεια της φυγοδικίας του. Συγκατηγορούμενή του είναι η σύντροφός του Βασιλική Μίχου, επειδή, αν και γνώριζε το "κρησφύγετό" του, δεν πήγε να τον... καταδώσει!

Με αφορμή τη δίκη αυτή, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Γ. Μπαλάφα τονίζει ότι "οι αλλεπάλληλες αποτυχίες των διωκτικών αρχών (ελληνικών και αμερικανικών) να επιτύχουν μια τελεσίδικη εξοντωτική ποινή γι' αυτόν, φαίνεται πως τις έχουν οδηγήσει στην τελευταία άκρως επικίνδυνη επιλογή των δικονομικών ελιγμών, ελπίζοντας έτσι ότι θα φθάσουν στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Στη νέα δίκη, που στήνεται για τον Γ. Μπαλάφα και την Β. Μίχου, είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε για μια ακόμη φορά το γνωστό σκηνικό, που έχουμε δει σε όλες τις προηγούμενες δίκες για την "τρομοκρατία". Σαθρές και κατασκευασμένες κατηγορίες, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν να αποδείξουν είναι ότι ο Γ. Μπαλάφας δε δικάζεται για όλα όσα τον κατηγορούν, αλλά γιατί η Ασφάλεια και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θέλουν επιτέλους έναν ένοχο. Επιπλέον, σ' αυτή τη δίκη θέλουν να ποινικοποιήσουν τις προσωπικές σχέσεις, να περιορίσουν το δικαίωμα στην αλληλεγγύη και να επιβάλουν το καθεστώς της κατάδοσης".

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης καλεί "όλους όσοι κατανοούν τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από την υπόθεση του Γ. Μπαλάφα και ευαισθητοποιούνται στα ζητήματα της κρατικής καταστολής, να συμπαρασταθούν για μια ακόμα φορά στους διωκόμενους αγωνιστές και να βρεθούν στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού τη Δευτέρα στις 9 το πρωί".

Ο καραγκιόζης περιμένει μικρούς και μεγάλους

Ραντεβού με την ψυχαγωγία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, μας προσφέρει σήμερα το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών,που σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο Εξαρχείων - Νεάπολης, "Η γειτονιά", παρουσιάζουν, στο Θεατράκι του Λόφου του Στρέφη, όμορφες στιγμές της παραδοσιακής αυτής τέχνης. Με στόχο τη διάδοση του Θεάτρου Σκιών στις γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου, αλλά και την παροχή στο κοινό μιας άλλης ποιοτικής απάντησης, στα κάθε λογής "πνευματικά" υποπροϊόντα, ξεκινά σήμερα το 4ήμερο Φεστιβάλ Καραγκιόζη. Οι παραστάσεις ξεκινούν και τις τέσσερις μέρες στις 8.45, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σειρά παραστάσεων Καραγκιόζη παρουσιάζεται και αυτό το καλοκαίρι, στο Κερατσίνι, από το Θέατρο Σκιών του Κερατσινιώτη καραγκιοζοπαίχτη Πάνου Καπετανίδη. Για έκτη συνεχή χρονιά, η φιγούρα του καραγκιόζη και των φίλων του, Χατζηαβάτη, Μορφονιού, Μπάρμπα - Γιώργου, Σταύρακα, Σιορ Διονύσιου, φιλοξενούνται στην πόλη του Κερατσινίου, χαρίζοντας γέλιο και κέφι σε μικρούς και μεγάλους.

Στις 31 Ιούνη ξεκινά ο δεύτερος κύκλος των παραστάσεων που θα δοθούν στο Αθλητικό Πάρκο (Λεωφ. Σχιστού στον Αγ. Μηνά) έως τις 11 Ιούλη. Τον Αύγουστο το Θέατρο Σκιών θα μετακομίσει στην πλατεία Κύπρου (περιοχή Ταμπούρια) και θα δώσει εκεί τον τρίτο κύκλο παραστάσεων από τις 18 Αυγούστου ως τις 29 Σεπτέμβρη.

Κάθε βράδυ θα παρουσιάζεται διαφορετικό έργο, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Τα βοριαδάκια μετρίασαν το νέφος...

Ο... Αίολος μετρίασε κάπως χτες στην πρωτεύουσα τόσο τη ζέστη όσο και τη δράση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφού η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα απολύτως, εκτός από την έκδοση συστάσεων προς νεφόπληκτους.

Παρ' όλα αυτά το θερμόμετρο άγγιξε τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ρύποι του νέφους κυμάνθηκαν και πάλι σε επίπεδα ανώτερα των ορίων επιφυλακής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου από τις 9 το πρωί μέχρι το μεσημέρι έκανε αισθητή την παρουσία του, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη τιμή στις 10 π.μ. όταν έφτασε στην Πατησίων στα 311 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200. Το όριο επιφυλακής των 180 μικρογραμμαρίων ξεπέρασε και το όζον, φτάνοντας στις 12 το μεσημέρι στη Λυκόβρυση στα 205 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίζει μέτρια τη χτεσινή ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, ενώ για σήμερα προβλέπει μείωση των τιμών των ρύπων, ύστερα από μια βδομάδα με συνεχή έξαρση του νέφους.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει εκδήλωση την επόμενη Κυριακή 29-6-97 στις Κορυσχάδες,στο ιστορικό χωριό που έγινε η πρώτη Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).Για το σκοπό αυτό καλούνται όλα τα μέλη της Ενωσης και οι φίλοι της Αντίστασης, να συμμετάσχουν στη διήμερη εκδρομή Σάββατο 28 και Κυριακή 29 που διοργανώνει. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 88.31.368 - 38.44.853 και 82.25.407 και σε όλα τα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ.

- Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 32.49.037.

- Τα Παραρτήματα Λαμίας και Στυλίδας παίρνουν μέρος στην εκδήλωση και διοργανώνουν ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 29-6-97.Για δηλώσεις συμμετοχής, στα γραφεία του Παραρτήματος Λαμίας (Καποδιστρίου 5, 4ος όροφος) και στα τηλέφωνα: 31.858 - 33.280.

  • Το Παράρτημα ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί στο χώρο της Μονής Καισαριανής, αύριο Κυριακή 22/6/97 στις 11 π.μ.,πολιτικό μνημόσυνο για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες μαχητές, στη μάχη που έδωσαν στις 16 και 17/6/1944 ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Επίσης και για όλους τους Καισαριανιώτες αγωνιστές, που σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν την περίοδο αυτή. Για την εξυπηρέτηση του κόσμου, δρομολογείται πούλμαν που ξεκινά στις 10 π.μ. από την πλατεία Καισαριανής και το Παλαιό Δημαρχείο, για τη Μονή.
  • Τα Παραρτήματα ΘΗΒΑΣ - ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, σε συνεργασία με τους συγγενείς και τους επιζώντες του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ, πραγματοποιούν ετήσιο μνημόσυνο αύριο Κυριακή 22/6/97 στις 11 π.μ. στις Αλυκές Δομβραίνης Βοιωτίας, για να τιμήσουν τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ και μετέπειτα ταξίαρχο του ΔΣΕ Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο). Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ παίρνουν μέρος στην εκδήλωση και δρομολογούν πούλμαν, που ξεκινά στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 82.22.952 - 88.31.368 - 38.44.853 - 82.34.296.
  • Ο Δήμος ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Κυριακή 22-6-97 στις 11 πμ στο Σταθμό Αιτωλικού, στη μνήμη των αγωνιστών που σκοτώθηκαν στην ανατίναξη τρένου με Γερμανούς στις 21-6-1944.
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αναγγέλλει ότι η εκδήλωση για τη συνάντηση των πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα θα γίνει την Κυριακή 6/7/97,στο θαυμάσιο τοπίο του Αϊ - Νικόλα. Αναχώρηση από Αθήνα Σάββατο 5/7/97 στις 7 π.μ.,από την πλ. Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30/6/97,πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534.
ΚΗΔΕΙΕΣ (Γιά 21.6. Σάββατο)

Σήμερα, 21 Ιούνη 1997 στις 11 π.μ. στο Νεκροταφείο Βύρωνα γίνεται η κηδεία του παλαίμαχου κομμουνιστή, μέλους της ΚΟΒ Κολωνακίου - Λυκαβηττού

ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Πέθανε στις 20 Ιούνη σε ηλικία 86 χρόνων, μετά από πολύμηνη αρρώστια.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Τα μέλη της ΚΟΒ Κολωνακίου - Λυκαβηττού

Προαγωγές δικαστών

Οι πρώτες 39 προαγωγές δικαστικών λειτουργών έγιναν χτες από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ), μεταξύ των οποίων δύο αρεοπαγίτες και τέσσερις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου (ΑΠ). Οι δύο νέοι αρεοπαγίτες είναι οι Εμ. Αντωνίου και Κ. Κωστήρης και οι τέσσερις αντεισαγγελείς του ΑΠ είναι οι Γ. Κλειδαράς, Γ. Αρβανίτης, Αθ. Ανδρεουλάκος και Α. Βασιλόπουλος.

Οι προαχθέντες πήραν τις θέσεις των δύο αρεοπαγιτών Ν. Παραθύρα και Ν. Ανδρουτσόπουλου και των αντεισαγγελέων του ΑΠ Η. Σπυρόπουλου, Αβ. Σταθόπουλου, Π. Σπυρόπουλου και Γ. Λαμπίρη,οι οποίοι αποχωρούν από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ορίου συνταξιοδότησης.

Τέλος, χτες προήχθησαν επτά πρόεδροι εφετών, 17 εφέτες και εννιά αντεισαγγελείς εφετών.

Προσφυγή στο ΣτΕ για τις συχνότητες

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσαν χτες οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών MEGA CHANNEL και ΣΚΑΪ και ζητάνε να καταργηθεί η κοινή υπουργική απόφαση που καθόριζε το χάρτη συχνοτήτων, καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί όλων των κατηγοριών για την εκπομπή και μετάδοση του σήματος.

Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί, επικαλούμενοι συνταγματικές αρχές περί "οικονομικής ελευθερίας" και "ισότητας", αλλά και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (89/552 ΕΟΚ), υποστηρίζουν ότι η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Μεταφορών και Τύπου είναι αντισυνταγματική, ανεφάρμοστη και ότι έχει εκδοθεί κατ' υπέρβαση του νόμου 2328/1995.

Τέλος, στην προσφυγή τους επισημαίνουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι αντισυνταγματική και ως προς τα καθοριζόμενα για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας σε σχέση με την ΕΡΤ.

Αθωώθηκε δημοσιογράφος

Το 1ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αθώωσε χτες τη δημοσιογράφο Βικτωρία Ντακουνάκη, που κατηγορούνταν για "συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου", με αφορμή δημοσίευμά της στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής" στις 20-6-96 με τίτλο: "Ομοιοπαθητικά αδικήματα - Ιδε το πόρισμα". Μηνυτής ήταν ο γνωστός ιδιοκτήτης κέντρου ομοιοπαθητικής στην Ηλιούπολη Σπ. Αδαμαντίδης, που κρατείται ήδη στις φυλακές. Ο ίδιος απουσίαζε από το δικαστήριο, επικαλούμενος λόγους υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ