Ο Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας, Θόδωρος Γουλής |
Την εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής, παρουσίασε ο Γραμματέας της ΕΠ Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Συνδιάσκεψη έγινε σε μια περίοδο που ΗΠΑ και Βρετανία έχουν εξαπολύσει τον ιμπεριαλιστικό τους πόλεμο κατά του Ιράκ. Ενας πόλεμος, ο οποίος θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί με εκτεταμένο οικονομικό πόλεμο στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με παραπέρα συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, σε όλες τις χώρες του κόσμου και στη χώρα μας. Τις συνέπειες της κρίσης, μαζί και αυτές που θα προκύψουν από τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της θα προσπαθήσουν να τα φορτώσουν στις πλάτες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οπότε, τονίζονταν στην εισήγηση, απαιτείται ένταση του αγώνα και για τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων, μαζί με την πάλη ενάντια στον πόλεμο, για την έξοδο της Ελλάδας από αυτόν, για να απεγκλωβιστούν λαϊκές δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχέση με τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην περιοχή, σημειώνονται τα ακόλουθα στοιχεία:
Στους νομούς της περιοχής, η εργατική τάξη αποτελεί την πλειοψηφία του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και αυξάνεται αριθμητικά. Η τάση αύξησης της εργατικής τάξης θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια από χιλιάδες νέους και νέες που μπαίνουν στην παραγωγή, η πλειοψηφία τους με ελαστικές μορφές απασχόλησης και από προλεταριοποιημένα στρώματα αγροτών και ΕΒΕ.
Διατηρείται μεγάλος αριθμός αγροτοκτηνοτρόφων με τάση μείωσης, εξαιτίας της συρρίκνωσης του εισοδήματός τους από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν διπλή απασχόληση (αγρότες ή κτηνοτρόφοι και εργατοϋπάλληλοι ή και ΕΒΕ). Με την ΚΑΠ και την αναθεώρησή της, ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ θα ενταθεί η τάση ξεκληρίσματος πλατιών στρωμάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς και σοβαρών ανακατατάξεων. Παράλληλα, παρουσιάζεται γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής, ιδιαίτερα της πτηνοτροφικής - κτηνοτροφικής και ιχθυοκαλλιεργειών, με δημιουργία και ενίσχυση μεσαίων - μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων. Παρόμοια τάση εμφανίζεται στη φυτική παραγωγή. Η προοπτική περιορισμού των επιδοτήσεων θα επιταχύνει εξελίξεις στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτροφικών νοικοκυριών, στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής, στην ισχυροποίηση της καπιταλιστικής αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.
Επίσης, υπάρχει τάση αύξησης των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού, ιδιαίτερα σε νέους κλάδους όπως τουριστικά επαγγέλματα. Συνυπάρχουν δύο τάσεις: Προλεταριοποίηση και συρρίκνωση παραδοσιακών στρωμάτων των ΕΒΕ εξαιτίας της συνολικής πολιτικής που τους συμπιέζει και ξεκληρίζει και παράλληλα δημιουργίας νέων. Ενισχύεται η εδραίωση και κυριαρχία μεγάλων επιχειρήσεων σε παραδοσιακούς κλάδους (τρόφιμα - ποτά). Πολλές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που έχουν σχέση με την αγροτική οικονομία κλείνουν. Εξέλιξη που πλήττει και την αγροτιά και την εργατική τάξη με αύξηση της ανεργίας.
Η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, ιδιαίτερα στους νομούς της Ηπείρου, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία. Η τάση αύξησης των ανέργων, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα αυξηθεί μετά την αποπεράτωση των λεγόμενων «μεγάλων έργων» (λιμάνι Ηγουμενίτσας, Εγνατία Οδός, Ιόνια Οδός) στην περιοχή που σήμερα απασχολούν εκατοντάδες εργατοϋπαλλήλους, κυρίως του κλάδου των κατασκευών. Επίσης, θα αυξηθεί εξαιτίας του ξεκληρίσματος της αγροτιάς και αρκετών ΕΒΕ.
Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ από τους: Θόδωρο Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ και Γιάννη Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδας, επανεκλέχτηκε ο Θ. Γουλής, μέλος της ΚΕ.
Στην τοποθέτησή του ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, σε σχέση με τις εξελίξεις, σημείωσε ότι η σταθεροποίηση δε θα 'ρθει εύκολα στην περιοχή. Ο κόσμος θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος και ασταθής στον περίγυρο της Μέσης Ανατολής με τα σχέδια που έχουν παραπέρα οι ιμπεριαλιστές, όπως για το Ιράν, τη Συρία, για άλλα που βγαίνουν στο προσκήνιο. Σε σχέση με τις εξελίξεις και την αντίδραση των κομμουνιστών, σημείωσε ότι ήταν θετική, συνέβαλαν στη μαζικότητα και στον προσανατολισμό, στην ανάπτυξη της δράσης με χαρακτηριστικά αντιιμπεριαλιστικά. Ωστόσο, οι κομμουνιστές θα πρέπει να δώσουν βάρος στην παραπέρα προώθηση των διαδικασιών του μαζικού κινήματος, δίνοντας παράλληλα προσοχή στην ατομική δουλιά, στη συζήτηση με τον κόσμο, την επαφή στους τόπους δουλιάς, στις γειτονιές και στα σχολειά.
Στην οργανωμένη δύναμη των ιμπεριαλιστών, σημείωσε, και των εκπροσώπων τους χρειάζεται να αντιταχθεί η οργανωμένη δύναμη των λαών, να χειραφετηθούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα απέναντι στους μονόδρομους, στην όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών τους προβλημάτων. Στη χώρα μας, είπε, προτείνουμε το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, που δε θα στέκεται αμυντικά αλλά θα προβάλλει στόχους που θα δίνουν τη ριζική απάντηση και δε θα είναι άλλη από το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας. Στα πλαίσια αυτά, τόνισε, χρειάζεται να ενισχυθεί το ιδεολογικό μας μέτωπο, ο προσανατολισμός της δουλιάς μας στην εργατική τάξη, να δυναμώσει το ΠΑΜΕ, να προωθηθούν οι κοινωνικές συμμαχίες της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά, τα μεσαία στρώματα της πόλης, όπως και στη νεολαία που ο ριζοσπαστισμός της και η αμφισβήτησή της μπορεί να βαθαίνει, να πάρει βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο, με βάση την πολιτική του Κόμματος. Τέλος, υπογράμμισε πως είμαστε αισιόδοξοι, γιατί η ζωή επαληθεύει τις θέσεις μας και πιστεύουμε στις κρίσιμες μάχες, μέσα από την όξυνση της ταξικής πάλης, μπορούμε να καταξιώσουμε παραπέρα τον αναντικατάστατο ρόλο για τη ριζική λύση των προβλημάτων της κοινωνίας μας.
Περιοδεία, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στο εργοστάσιο κλιματιστικών «ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ», πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μιλώντας στους εργαζόμενους του εργοστασίου, ανάμεσα στ' άλλα, υπογράμμισε:
«Πολλοί απ' αυτούς τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν χτες στην Αθήνα για να υπογράψουν τη διεύρυνση της ΕΕ έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βάρβαρη ιμπεριαλιστική επιδρομή εναντίον του λαού του Ιράκ. Σήμερα όλοι αυτοί μαζί επιδιώκουν, μετά το μακέλεμα αυτού του λαού, να πάρουν μέρος στη διανομή της λείας. Ολοι αυτοί την ίδια στιγμή σε απόλυτη συμφωνία ακρωτηριάζουν εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες τις ελευθερίες της εργατικής τάξης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».
«Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες σε ενότητα, σε συσπείρωση, σε ταξική πάλη, σε ανειρήνευτο αγώνα όχι μόνο για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, αλλά και για την αλλαγή των συσχετισμών που θα διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις βαθύτερων αλλαγών προς το συμφέρον τους, αλλά και προς όφελος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων».
Απαντώντας στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι με την υπογραφή της Διεύρυνσης η Ευρώπη ξεπερνά το διχασμό των κρατών της σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα, υπογράμμισε: Υπήρχαν και υπάρχουν τα αντίπαλα στρατόπεδα. Πάντα βρίσκονται σε ανειρήνευτη πάλη η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι από τη μια και από την άλλη οι καπιταλιστές, οι πολυεθνικές, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οι υπογραφές των ηγετών δεν παίζουν κανένα ρόλο. Η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, δημοκρατική πάλη μπορεί να οδηγήσει στο μέτωπο του λαού που θα βάλει πλώρη αγώνα για μια άλλη πολιτική, τόνισε στη συνέχεια.
Κάλεσε τους εργάτες να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό, ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.
Στη συζήτηση που ακολούθησε και απαντώντας στην ερώτηση γιατί δε γίνεται μια πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, τόνισε: Η Πρωτομαγιά, μέρα αγωνιστικής, ταξικής διεκδίκησης και αγώνα, είναι μέρα ταξικής αλληλεγγύης και καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επιδρομών εναντίον του ιρακινού λαού. Είναι μέρα που δεν πρέπει να αλλάξει το χαρακτήρα της. Οι δυνάμεις του ρεφορμισμού, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού δε δίνουν αγωνιστικό, διεκδικητικό χαρακτήρα στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.
Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχουν κατεβάσει πολύ τον πήχη των διεκδικήσεων.