ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ»
Ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση οι Ελληνες»

Οι Ελληνες είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι, που η πλειοψηφία τους είναι «κατά» της «παγκοσμιοποίησης», έχουν τη μεγαλύτερη «εμπιστοσύνη» μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), στα κινήματα που εναντιώνονται, ανησυχούν περισσότερο για την «επιρροή των ΗΠΑ» και δεν εμπιστεύονται καθόλου το κράτος τους ότι μπορεί να συμβάλει στη στροφή της «παγκοσμιοποίησης» προς «καλύτερη κατεύθυνση». Οι Ευρωπαίοι, στο σύνολό τους, είναι υπέρ της «παγκοσμιοποίησης» κατά 63%, δεν πιστεύουν στις δυνατότητες αντίστασης των κινημάτων «αντι-γκλόμπαλ» κατά 59%, ανησυχούν για την επιρροή των ΗΠΑ κατά 69% και έχουν εμπιστοσύνη στα «κινήματα καταναλωτών», παρά στην ίδια την ΕΕ για μια «άλλη» παγκοσμιοποίηση.

Πρόκειται για επίσημα στοιχεία του «ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ», της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν, μετά από έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβρη του 2003 και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για άλλη μια φορά, οι Ελληνες διαφέρουν αισθητά, σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, από τους άλλους Ευρωπαίους. Στα μόνα δύο θέματα όπου υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των Ευρωπαίων είναι στο ζήτημα «ποιος» επωφελείται πιο πολύ από την παγκοσμιοποίηση, όπου όλοι συμφωνούν για τα οφέλη των ΗΠΑ (76% πανευρωπαϊκά) και των πολυεθνικών (87% πανευρωπαϊκά).

Ελληνική πρωτιά κατά της «παγκοσμιοποίησης»

Οι Ελληνες είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι, που, κατά πλειοψηφία, αντιδρούν στην «παγκοσμιοποίηση», αφού το 51% δηλώνει «κατά», το 47% «υπέρ» και το 2% «δεν απαντά». Αμέσως μετά, ακολουθούν οι Ισπανοί (51% υπέρ, 30% κατά και 20% δεν εκφράζει γνώμη) και οι Αυστριακοί (52%, 40%, 9%). Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές είναι οι Ολλανδοί (78% υπέρ, 17% κατά, 5% δεν εκφράζει γνώμη) και οι Ιρλανδοί (71%, 22%, 7%). Στο σύνολο της ΕΕ, το 63% είναι υπέρ της «παγκοσμιοποίησης», το 29% κατά και το 8% δεν εκφράζεται. Στην ερώτηση κατά πόσον τα κινήματα «κατά της παγκοσμιοποίησης» προτείνουν «κάτι το συγκεκριμένο», οι Ελληνες τρέφουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ΕΕ, αφού 55% απαντά «ναι», 41% «όχι» και το 3% δεν εκφράζεται. Το ίδιο ποσοστό εμπιστοσύνης εκφράζεται και στην Αυστρία (55%, 32%, 14%) και ακολουθούν οι Πορτογάλοι και οι Γάλλοι με 47% «ναι», 43% και 49%, αντιστοίχως, «όχι» και 10% και 4% χωρίς απάντηση. Στο αν τα κινήματα «κατά της παγκοσμιοποίησης» καταφέρουν να «φρενάρουν τη διαδικασία», οι πιο αισιόδοξοι είναι οι Πορτογάλοι (59% ναι, 30% όχι), οι Ιρλανδοί (49% ναι, 46% όχι) και οι Ελληνες (49% ναι, 48% όχι).

Ισχυρές αντιρρήσεις εκφράζουν οι Ελληνες και σε επιμέρους δείκτες. Οι Ελληνες, κατά 52%, πιστεύουν ότι η «παγκοσμιοποίηση» θα 'χει αρνητικές επιπτώσεις στην «οικονομική ανάπτυξη της χώρας», έναντι 41% των θετικών απόψεων και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εντός της ΕΕ. Ακολουθούν οι Γάλλοι (53% αρνητικό, 45% θετικό) και οι Βέλγοι (45% αρνητικό, 48% θετικό). Οσον αφορά στις επιπτώσεις ειδικά στην αγορά εργασίας, πιο αρνητικοί στην «παγκοσμιοποίηση» είναι οι Γάλλοι (71% αρνητικές, 27% θετικές) και αμέσως μετά οι Ελληνες (65% αρνητικές, 30% θετικές).

Οσον αφορά στις αντιαμερικανικές αντιδράσεις για το ρόλο των ΗΠΑ στην «παγκοσμιοποίηση», και πάλι την πρωτιά έχει η χώρα μας. Συγκεκριμένα, το 83% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ «επωφελούνται» από την παγκοσμιοποίηση, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τους Γάλλους, ενώ το 94% των Ελλήνων δυσανασχετεί για την «επιρροή» των ΗΠΑ επί της διαδικασίας της «παγκοσμιοποίησης», και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ. Οι πιο ευνοϊκοί απέναντι στις ΗΠΑ είναι, βέβαια, οι (...) Βρετανοί, μαζί με Δανούς, Ολλανδούς και Σκανδιναβούς. Οι Ελληνες, μαζί με τους Γερμανούς, έχουν και την οξύτερη πολιτική κρίση για την «παγκοσμιοποίηση», αφού κατά 92% πιστεύουν ότι επωφελούνται οι πολυεθνικές, και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ.


Β. ΓΚ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε ρόλο «καλού» μονομάχου

Την «αναπόφευκτη» νίκη της στις εκλογές και την «πολιτισμένη αντιπαράθεση», προβάλλει η ηγεσία της ΝΔ στο πλαίσιο της δικομματικής πόλωσης και απάντησης στην «αντιδεξιά συσπείρωση» που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ.

Η Ρηγίλλης παρακολουθεί, ταυτόχρονα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με τις αποχωρήσεις βουλευτών, αλλά αποφεύγει συνειδητά να καλλιεργήσει κλίμα θριαμβολογίας ή κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος, ακριβώς για να μην ενισχύσει την αντίληψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα πέσει «σαν ώριμο φρούτο». Στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή περιορίζονται να επισημάνουν ότι «οι αποχωρήσεις 10-15 βουλευτών κάτι σημαίνει»... Παράλληλα, επανεξετάζουν τις εκτιμήσεις τους για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και βάσει μια σειρά ενδείξεων δεν αποκλείουν τώρα οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα από τις 2 Μάη, με πιθανότερη ημερομηνία το Γενάρη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής τόνισε, απευθυνόμενος στους προέδρους των ΝΟΔΕ, ότι «οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, πανέτοιμοι για κάθε πτυχή και κάθε λεπτομέρεια του προεκλογικού αγώνα. Για κάθε φάση, για κάθε λεπτομέρεια της εκλογικής διαδικασίας». Αναλύοντας την εκλογική τακτική του κόμματός του ανέφερε ότι «δεν πρέπει και δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις πρακτικές της άρχουσας ομάδας και του κατεστημένου. Δεν παίζουμε στο ταμπλό της πόλωσης, του φανατισμού και του διχασμού». Μάλιστα ανέφερε ότι «η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ασχέτως τι θα ψηφίσουν, απαιτούν ένα ανώτερο πολιτικό πολιτισμό και να είστε επίσης βέβαιοι ότι θα αξιολογήσουν - και πολύ αυστηρά - τη συμπεριφορά όλων μας».

Προειδοποίησε τα στελέχη του κόμματός του ότι «ένα σύστημα εξουσίας με πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, δεν πρόκειται να πέσει σαν ώριμο φρούτο. Ξέρουμε ότι με τη μανία της εξουσίας που τους διακατέχει, δεν πρόκειται να σεβαστούν ούτε αρχές ούτε όρια». Διεκδικώντας για το κόμμα του το ρόλο του «καλού» μονομάχου, συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος κατηγορώντας τους κυβερνώντες ότι «μαζεύουν λάσπη και υλικά του χτες, για να κτίσουν την οξύτητα και την πόλωση. Με όλα αυτά δείχνουν, έλλειψη σεβασμού στον πολίτη. Και βέβαια, προβάλλουν το σύνδρομο της ήττας που τους έχει καταβάλλει».

Στο πλαίσιο της οργανωτικής προετοιμασίας, στάλθηκε εγκύκλιος με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια, να υποβάλλουν την αίτησή τους το αργότερο μέχρι τις 18 Δεκέμβρη, ενώ οι ΝΟΔΕ θα διεκπεραιώσουν την όλη διαδικασία μέχρι τις 12 Γενάρη.

ΔΗΚΚΙ
Ορους θέτει ο Δημαράς

Δεν υπάρχουν επίσημες συζητήσεις μέχρι στιγμής με Παπαθεμελή

Την πρόθεσή του να μη συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΚΙ, αν αυτό δεν «προχωρήσει σε συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς», δημοσιοποίησε χτες με δήλωσή του, ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Δημαράς. Ουσιαστικά το στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, έθεσε σαν όρο της καθόδου του στις επόμενες εκλογές με το ΔΗΚΚΙ, την ανάπτυξη συνεργασιών. Μέχρι και αργά χτες το βράδυ, δεν υπήρξε καμιά επίσημη αντίδραση ή σχόλιο από το ΔΗΚΚΙ.

Εξάλλου, στην έντονη φημολογία για συνεργασία του Στ. Παπαθεμελή με το ΔΗΚΚΙ, η οποία ξέσπασε αμέσως μετά την απόφαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ «για ανεξαρτητοποίηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ Γ. Παπασίμος ανέφερε: «Υπάρχουν επαφές και καλές σχέσεις με τον Στ. Παπαθεμελή, αλλά δεν υπάρχει καμιά επίσημη συζήτηση ή πρόταση μέχρι στιγμής από το ΔΗΚΚΙ για συνεργασία μαζί του».

Είχε προηγηθεί δελτίο Τύπου του ΔΗΚΚΙ με δήλωση του Γ. Παπασίμου, όπου ο ίδιος έσπευσε να σχολιάσει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα ότι «οι όροι πολιτικής δεοντολογίας απαιτούν να παραιτηθεί ο κ. Παπαθεμελής και από βουλευτής», υποστηρίζοντας: «Ο κ. Σημίτης, ο κ. Πρωτόπαππας, αλλά και η εκσυγχρονιστική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν αναγάγει σε κυρίαρχη τακτική τους τον εκμαυλισμό συνειδήσεων και δελεασμού στελεχών άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα πρώην βουλευτή του ΔΗΚΚΙ τον οποίο ενέταξαν στο ΠΑΣΟΚ με προσωπική μάλιστα συνάντηση επιβράβευσης από τον κ. Σημίτη, τώρα προσπαθούν να αναγορευτούν σε κήνσορες της πολιτικής δεοντολογίας, για βουλευτές που ανεξαρτητοποιούνται.

Η τακτική αυτή της εκσυγχρονιστικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θυμίζει τη ρήση του λαού μας «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ