Χιλιάδες Θεσσαλονικείς διαδήλωσαν χτες από την Πολυτεχνική Σχολή μέχρι το αμερικανικό προξενείο, αποδεικνύοντας με τη μεγάλη τους συμμετοχή και το παλμό των συνθημάτων τους, ότι το Πολυτεχνείο 25 χρόνια μετά αποτελεί σημείο αναφοράς για τις διεκδικήσεις του σήμερα. "ΟΧΙ στις Σειρήνες της υποταγής, γενιά της αντεπίθεσης θα γίνουμε εμείς",βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές. Ψυχή της συγκέντρωσης και της πορείας, που είχε έντονα τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά και δονούνταν από αντικυβερνητικά συνθήματα, ήταν και φέτος τα πυκνά και δυναμικά μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ιδιαίτερα μεγάλες σε όγκο ήταν και οι προσυγκεντρώσεις του Κόμματος στη ΧΑΝΘ και στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Οι μαθητές και οι φοιτητές με τα γεμάτα πάθος συνθήματά τους έδιναν τη δική τους προοπτική του αγώνα: "Σεισμός πανεκπαιδευτικός, είναι η απάντηση από εδώ και μπρος",φώναζαν οι πολλές εκατοντάδες μαθητές που ακολουθούσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε: "ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ 45 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Συνεχίζουμε το δρόμο του Νοέμβρη". Με τα συνθήματα και με τα δεκάδες πανό τους οι φοιτητές καταδίκασαν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την απόφαση της συγκλήτου να καταργήσει το άσυλο. "Το άσυλο κανείς δε θα το καταργήσει - του λαού η πάλη θα το περιφρουρήσει", "Πτυχία για δουλιά - όχι διαβατήρια για την ανεργία".Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή και των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των εκπαιδευτικών.
Η πορεία ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα από την Πολυτεχνική Σχολή, αφού προηγήθηκαν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί εκπροσώπων του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), φορέων, μαθητών και φοιτητών. Οι διαδηλωτές, ακολουθώντας την Εγνατία, την Εθνικής Αμύνης και την παραλιακή οδό, έφτασαν στο αμερικανικό προξενείο, όπου η περιοχή για αρκετό διάστημα της ώρας δονήθηκε από αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Ομάδα Κούρδων φοιτητών παρέμεινε για αρκετή ώρα μπροστά στο προξενείο φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα και ζητώντας την απελευθέρωση του ηγέτη του ΡΚΚ Οτσαλάν. Τέλος, οι διαδηλωτές ακολουθώντας την οδό Αγίας Σοφίας διαλύθηκαν στην Εγνατία.
Στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν, από τα πολιτικά κόμματα, το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ. Συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης, βουλευτές, το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, η ΔΗΚΕΒΕ, πολλά Εργατικά Σωματεία, Επιτροπές Ειρήνης, Αντιστασιακές Οργανώσεις, αντιπροσωπεία του PKK, ο Σύλλογος Αδιορίστων κ.ά.
"Δίκιο, Δουλιά και Λευτεριά φώναζε όπου και να 'σαι, έτσι τιμάς τους ήρωες και πάντα τους θυμάσαι". Με αυτά τα λόγια ανώνυμου αγωνιστή, που δανείστηκε από τους ματοβαμμένους τοίχους του Πολυτεχνείου, έκλεισε την ομιλία του ο Γρηγόρης Κοκοζίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967 - 1974, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση, την πρώτη μεταπολιτευτικά, που έγινε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια, ξεκαθάρισε πως "η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μια "ξαφνική αστραπή που έσκισε τη μακριά νύχτα της τυραννίας". Αντίθετα, κυοφορούνταν αργά και βασανιστικά μέσα στα σπλάχνα της παρανομίας, που, σαν τον "τυφλοπόντικα", άνοιξε υπόγειες διαδρομές στις συνειδήσεις στα "πέτρινα χρόνια" της χούντας". Παρουσιάζοντας τη συμβολή των φοιτητών της Θεσσαλονίκης, θυμήθηκε πως "παρά το γεγονός ότι το Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης ήταν σχετικά απομονωμένο, η συμμετοχή των φοιτητών στην κατάληψη τη νύχτα της 16ης προς 17η Νοέμβρη, ήταν μαζικότατη. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των "ελεύθερων φοιτητών" λειτούργησε ως την ώρα που το κτίριο της Πολυτεχνικής κυκλώθηκε και εκκενώθηκε από τα ΛΟΚ. Συνελήφθησαν περίπου 200 φοιτητές, από τους οποίους οι 35 κρατήθηκαν για ένα μήνα".
Εκφράζοντας την πεποίθηση των χιλιάδων διαδηλωτών που χτες τίμησαν την ηρωική εξέγερση και έδωσαν το έναυσμα για τους νέους μαζικούς αγώνες που θα ακολουθήσουν, ο Γρ. Κοκοζίδης διαμήνυσε: "Το Πολυτεχνείο δε συμβιβάζεται με τη βάρβαρη "Νέα Τάξη Πραγμάτων", την παραμονή των βάσεων και τη συμμετοχή της χώρας μας στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, με τη διχοτόμηση της Κύπρου και την αμερικάνικη επιδιαιτησία στο Αιγαίο. Δε συμβιβάζεται με την πατριδοκαπηλία, τη ρατσιστική μεταχείριση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των προσφύγων, με την ανεργία και την εξαθλίωση, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και την κατεδάφιση όποιων κατακτήσεων κοινωνικής πρόνοιας έχουν απομείνει. Δε συμβιβάζεται με την εγκατάλειψη της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και τη διάλυσή της μέσα από τη δήθεν "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση"".
Επίσης, η μαθήτρια Κ. Καστρίδου, μιλώντας εκ μέρους του Συντονιστικού των Σχολείων της Θεσσαλονίκης, κάλεσε όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης να συντονίσουν τον αγώνα με τους μαθητές και όλοι μαζί να παλέψουν ενάντια στην υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, καθώς και να συγκροτήσουν ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας.
***
***
***
Θέλουν, μήπως, και την αναζωογόνηση του κινήματος της Παιδείας, κατά τα πρότυπα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου, το 73; Ποιοι; Αυτοί, που όταν ασχολούνται με την Παιδεία, είτε υμνολογούν τις "μεταρρυθμίσεις" του Αρσένη, είτε ψάχνουν με τις κάμερές τους στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις τους"γνωστούςαγνώστους", για να μην δείξουν τους χιλιάδες που διαδηλώνουν για το μέλλον τους;
Θέλουν, μήπως, και την ανάπτυξη του κινήματος για "ψωμί", κατά τα πρότυπα του μηνύματος του Πολυτεχνείου; Ποιοι; Αυτοί που δεν τολμά αγρότης, ναυτεργάτης, εκπαιδευτικός, τραπεζοϋπάλληλος να κινητοποιηθεί για το ψωμί και τη δουλιά του, και εκείνοι ωρύονται για την "ταλαιπωρία" που τους προκαλεί ο λαουτζίκος;
***
Μετά πηγαίνουν να εισπράξουν τους παχυλούς μισθούς τους.
Το δικό τους μήνυμα είναι σαφές: Να τελειώνουμε πια με αυτό το ενοχλητικό εξεγερτήριο σταθμό της νεότερης ιστορίας του τόπου. Να τελειώνουμε με το Πολυτεχνείο! Γι' αυτό πασχίζουν οι άνθρωποι. Εχουν τους λόγους τους. Οπως και τότε, το '73, θα ήταν κάπου αλλού, έτσι και σήμερα είναι κάπου αλλού, από εκεί που χτυπούν οι παλμοί του "ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία".
Απόντες και τότε και τώρα. Με το πρόβλημά τους άλυτο, και τότε και τώρα. Και το πρόβλημά τους είναι ότι δε θα ξεμπλέξουν ποτέ, με εκείνους, που όταν συγκρίνονται μαζί τους, αποκαλύπτεται πόσο μα πόσο μικροί και ασήμαντοι είναι. Ετσι συμβαίνει, όταν οι απόντες συγκρίνονται με τους παρόντες. Και τότε και τώρα.
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Με συγκεντρώσεις και πορείες στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών, τιμήθηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλία.
Στη Λάρισα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μαζικών φορέων του νομού και εκατοντάδων πολιτών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι.
Στο "μήνυμα του Νοέμβρη" αναφέρθηκαν με τις ομιλίες του ο Δ. Πιτσιάβας πρόεδρος του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, ο Β. Τσούρης,εκπρόσωπος των σπουδαστών ΤΕΙ Λάρισας και ο Θ. Χαχάμης,μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Λάρισας Χρ. Καφφές,αντιδήμαρχοι, αντινομάρχες, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και πολλών μαζικών φορέων.
Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία των νέων κομμουνιστών, της ΚΝΕ, που με κόκκινες σημαίες έφτασαν με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφανιών στο χώρο του Ηρώου.
Με συμμετοχή πλήθους κόσμου, φοιτητών, σπουδαστών, εργαζομένων, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων, ΤΑ και άλλων μαζικών φορέων πραγματοποιήθηκε η τιμητική κατάθεση στεφάνων στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης στις 11.30 το πρωί χτες.
Στεφάνια κατέθεσαν εκτός από την οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων και οργανώσεις των φοιτητών, η ΚΟΘ του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η ΠΕΑΕΑ παράρτημα Θεσσαλονίκης, το Εργατικό Κέντρο και μια σειρά εργατικά συνδικάτα. Από μέρους της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στεφάνια κατέθεσαν, μέσα σε ζωηρές επευφημίες και αγωνιστικά συνθήματα των παρευρισκομένων, ο Χρήστος Κόφφας,γραμματέας της ΚΟΘ και ο Σωκράτης Παπαδόπουλος,γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.
Μετά την κατάθεση του στεφάνου, ο Χρήστος Κόφφας δήλωσε σχετικά με τη σημασία του μηνύματος του Πολυτεχνείου: "Το μήνυμα είναι ένα: Οτι ο αγώνας συνεχίζεται μπροστά σ' αυτή την πολιτική της ΕΕ και του μονόδρομου της ΟΝΕ, που προωθεί η κυβέρνηση. Εάν το '73 είχαμε ένα Πολυτεχνείο, η αντίκρουση αυτής της πολιτικής επιβάλλει πολλά Πολυτεχνεία,συσπειρωμένο λαό σε ταξική κατεύθυνση, γιατί αυτά που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολα. Ο ενωμένος αγώνας όμως του λαού, των εργατών, των μικρομεσαίων και των αγροτών θα ανοίξει αυτό το δρόμο, είτε το θέλουν είτε όχι. Αυτό είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου".
Ο Σωκράτης Παπαδόπουλος από την πλευρά του δήλωσε: "Η ΚΝΕ τονίζει για ακόμα μια φορά ότι ιδιαίτερα η φετινή επέτειος κάνει τα μηνύματα του Πολυτεχνείου όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα. H γενική πολιτική κατάσταση της χώρας απαιτεί η νεολαία να έρθει στο προσκήνιο. Τους καλούμε, φέτος που συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, να ενταχθούν στις γραμμές της. Να δυναμώσουμε την αντεπίθεσή μας".
Πόσα παίρνετε; Για να πείτε και να γράψετε αυτά που σας είπαν πριν μερικές ώρες οι εργοδότες σας; Πόσα - πληρωμένοι κονδυλοφόροι και ματσουκοφόροι - για να υιοθετήσετε τους ισχυρισμούς της Αστυνομίας περί συμμετοχής στην πορεία μόλις 6.000 ανθρώπων; Για να πείτε ότι ήταν η πιο μικρή όλων των χρόνων; Για να "ξεχάσετε" πώς "αριθμεί" η Αστυνομία τις αντίθετες φωνές; Πόσα παίρνετε, για να "ξεχάσετε" τους περσινούς σας ισχυρισμούς, πάλι περί μικρότερης πορείας όλων των χρόνων, με βάση πάλι τους ισχυρισμούς της Αστυνομίας, που, όμως, τότε μίλαγε για πέντε χιλιάδες ψυχές;
Πόσα παίρνετε, για να μιλάτε, συνεχώς, για 150 άτομα και επεισόδια πέντε λεπτών; Για να αγνοείτε τους χιλιάδες και τα μηνύματά τους;
Πόσα παίρνετε; Εσείς που κόπτεστε για το "μαρασμό της επετείου". Εσείς που δεν κάνατε ούτε ένα ρεπορτάζ, τις προηγούμενες μέρες, για το τι συνεχίζει να σημαίνει το Πολυτεχνείο για τη σημερινή γενιά.
Πόσα παίρνετε; Ας απαντήσει κάποιος. Ενας απ' όλους σας. Η σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες σας (και όχι εργοδότες) δε θα δώσει απάντηση...
Με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία της νεολαίας, ο λαός των Ιωαννίνων τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου με πορεία στους δρόμους της πόλης. Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Γιορτασμού που συστήθηκε από μαζικούς φορείς μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων και πορεύτηκαν από τη Δόμπολη προς το κέντρο της πόλης. Η πορεία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα με τα συνθήματα - αιτήματα που αφορούν τις δημοκρατικές ελευθερίες, το δικαίωμα στη μόρφωση και τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, την αντίθεση στον ιμπεριαλισμό να κυριαρχούν: "Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί", "Εργάτες, αγρότες, μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", "Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός".
Ιδιαίτερα μαζικά και γεμάτα παλμό ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και των σωματείων εργαζομένων, οι οποίοι διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Στην πορεία συμμετείχαν, εκτός από πολλούς εργαζόμενους και νέους, εκπρόσωποι φορέων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,ο δήμαρχος Πασαρώνας, καθώς και Κύπριοι φοιτητές της ΕΔΟΝ.
Τις τρομοκρατικές ενέργειες "αστυνομικού εκτός υπηρεσίας", ο οποίος μέσα από ένα τζιπ απειλούσε στελέχη της ΚΝΕ που έγραφαν συνθήματα για την 25η επέτειο του Πολυτεχνείου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου της ΚΝΕ. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο εν λόγω αστυνομικός φωτογράφιζε τα στελέχη της ΚΝΕ, απειλώντας τους μάλιστα ότι θα τους "κανονίσει την επόμενη μέρα που θα ήταν υπηρεσία".
"Βέβαια τέτοιες ενέργειες δεν πτοούν την ΚΝΕ, όπως το αποδείχνει η τριαντάχρονη ιστορία της", υπογραμμίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου της ΚΝΕ και καταλήγει: "Ισα ίσα, την ατσαλώνουν για νέους πιο δυνατούς αγώνες μαζί με την υπόλοιπη νεολαία για ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία. Εξω ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση".
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τη δυνατή βροχή και το κρύο, που επικρατούσαν από το πρωί σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με κατάθεση στεφάνων και ομιλίες, καθώς και πορείες με μεγάλη συμμετοχή μαθητών, νεολαίας και εργαζομένων σε μια σειρά πόλεις.
Μέσα σε αγωνιστική ατμόσφαιρα, που έδειξε ότι το Πολυτεχνείο ζει στους σημερινούς αγώνες του λαού, πραγματοποιήθηκαν οι πορείες στην Αλεξανδρούπολη,την Κομοτηνή,την Ξάνθη,την Καβάλα.Επίσης το πρωί έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρωικών νεκρών του Πολυτεχνείου, στα Γρεβενά (μνημείο Ζάκα, στην πλατεία Νίκης), στην Κοζάνη και τη Δράμα.