Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς διαδήλωσαν χτες από την Πολυτεχνική Σχολή μέχρι το αμερικανικό προξενείο, αποδεικνύοντας με τη μεγάλη τους συμμετοχή και το παλμό των συνθημάτων τους, ότι το Πολυτεχνείο 25 χρόνια μετά αποτελεί σημείο αναφοράς για τις διεκδικήσεις του σήμερα. "ΟΧΙ στις Σειρήνες της υποταγής, γενιά της αντεπίθεσης θα γίνουμε εμείς",βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές. Ψυχή της συγκέντρωσης και της πορείας, που είχε έντονα τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά και δονούνταν από αντικυβερνητικά συνθήματα, ήταν και φέτος τα πυκνά και δυναμικά μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ιδιαίτερα μεγάλες σε όγκο ήταν και οι προσυγκεντρώσεις του Κόμματος στη ΧΑΝΘ και στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι μαθητές και οι φοιτητές με τα γεμάτα πάθος συνθήματά τους έδιναν τη δική τους προοπτική του αγώνα: "Σεισμός πανεκπαιδευτικός, είναι η απάντηση από εδώ και μπρος",φώναζαν οι πολλές εκατοντάδες μαθητές που ακολουθούσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε: "ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ 45 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Συνεχίζουμε το δρόμο του Νοέμβρη". Με τα συνθήματα και με τα δεκάδες πανό τους οι φοιτητές καταδίκασαν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την απόφαση της συγκλήτου να καταργήσει το άσυλο. "Το άσυλο κανείς δε θα το καταργήσει - του λαού η πάλη θα το περιφρουρήσει", "Πτυχία για δουλιά - όχι διαβατήρια για την ανεργία".Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή και των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των εκπαιδευτικών.

Η πορεία ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα από την Πολυτεχνική Σχολή, αφού προηγήθηκαν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί εκπροσώπων του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), φορέων, μαθητών και φοιτητών. Οι διαδηλωτές, ακολουθώντας την Εγνατία, την Εθνικής Αμύνης και την παραλιακή οδό, έφτασαν στο αμερικανικό προξενείο, όπου η περιοχή για αρκετό διάστημα της ώρας δονήθηκε από αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Ομάδα Κούρδων φοιτητών παρέμεινε για αρκετή ώρα μπροστά στο προξενείο φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα και ζητώντας την απελευθέρωση του ηγέτη του ΡΚΚ Οτσαλάν. Τέλος, οι διαδηλωτές ακολουθώντας την οδό Αγίας Σοφίας διαλύθηκαν στην Εγνατία.

Στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν, από τα πολιτικά κόμματα, το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ. Συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης, βουλευτές, το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, η ΔΗΚΕΒΕ, πολλά Εργατικά Σωματεία, Επιτροπές Ειρήνης, Αντιστασιακές Οργανώσεις, αντιπροσωπεία του PKK, ο Σύλλογος Αδιορίστων κ.ά.

Δεν ήταν ξαφνική αστραπή

"Δίκιο, Δουλιά και Λευτεριά φώναζε όπου και να 'σαι, έτσι τιμάς τους ήρωες και πάντα τους θυμάσαι". Με αυτά τα λόγια ανώνυμου αγωνιστή, που δανείστηκε από τους ματοβαμμένους τοίχους του Πολυτεχνείου, έκλεισε την ομιλία του ο Γρηγόρης Κοκοζίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967 - 1974, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση, την πρώτη μεταπολιτευτικά, που έγινε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια, ξεκαθάρισε πως "η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μια "ξαφνική αστραπή που έσκισε τη μακριά νύχτα της τυραννίας". Αντίθετα, κυοφορούνταν αργά και βασανιστικά μέσα στα σπλάχνα της παρανομίας, που, σαν τον "τυφλοπόντικα", άνοιξε υπόγειες διαδρομές στις συνειδήσεις στα "πέτρινα χρόνια" της χούντας". Παρουσιάζοντας τη συμβολή των φοιτητών της Θεσσαλονίκης, θυμήθηκε πως "παρά το γεγονός ότι το Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης ήταν σχετικά απομονωμένο, η συμμετοχή των φοιτητών στην κατάληψη τη νύχτα της 16ης προς 17η Νοέμβρη, ήταν μαζικότατη. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των "ελεύθερων φοιτητών" λειτούργησε ως την ώρα που το κτίριο της Πολυτεχνικής κυκλώθηκε και εκκενώθηκε από τα ΛΟΚ. Συνελήφθησαν περίπου 200 φοιτητές, από τους οποίους οι 35 κρατήθηκαν για ένα μήνα".

Εκφράζοντας την πεποίθηση των χιλιάδων διαδηλωτών που χτες τίμησαν την ηρωική εξέγερση και έδωσαν το έναυσμα για τους νέους μαζικούς αγώνες που θα ακολουθήσουν, ο Γρ. Κοκοζίδης διαμήνυσε: "Το Πολυτεχνείο δε συμβιβάζεται με τη βάρβαρη "Νέα Τάξη Πραγμάτων", την παραμονή των βάσεων και τη συμμετοχή της χώρας μας στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, με τη διχοτόμηση της Κύπρου και την αμερικάνικη επιδιαιτησία στο Αιγαίο. Δε συμβιβάζεται με την πατριδοκαπηλία, τη ρατσιστική μεταχείριση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των προσφύγων, με την ανεργία και την εξαθλίωση, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και την κατεδάφιση όποιων κατακτήσεων κοινωνικής πρόνοιας έχουν απομείνει. Δε συμβιβάζεται με την εγκατάλειψη της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και τη διάλυσή της μέσα από τη δήθεν "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση"".

Επίσης, η μαθήτρια Κ. Καστρίδου, μιλώντας εκ μέρους του Συντονιστικού των Σχολείων της Θεσσαλονίκης, κάλεσε όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης να συντονίσουν τον αγώνα με τους μαθητές και όλοι μαζί να παλέψουν ενάντια στην υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, καθώς και να συγκροτήσουν ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ