ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 2025
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας με την Καμπότζη

Λίγα 24ωρα μετά τα εγκαίνια των νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Ρεάμ

Στιγμιότυπο από τις ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

2025 The Associated Press. All

Στιγμιότυπο από τις ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησαν την Τετάρτη Κίνα και Καμπότζη στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι και τις 28 Μάη, με την ονομασία «Golden Dragon» και ενώ η ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού εξελίσσεται σε βασική εστία «αναμέτρησης» στρατιωτικών και επενδυτικών σχεδιασμών του Πεκίνου και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Καμπότζης, στρατηγός Τονγκ Σολίμο τόνισε ότι οι εν λόγω ετήσιες ασκήσεις φέτος θα «είναι κλίμακας πολύ ευρύτερης από πέρυσι, τόσο ως προς το προσωπικό (που συμμετέχει σε αυτές) όσο και ως προς τα προηγμένα εξοπλιστικά συστήματα (που θα χρησιμοποιηθούν)».

Τα γυμνάσια ξεκίνησαν περίπου ένα δεκαήμερο μετά τα εγκαίνια των νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που Κίνα - Καμπότζη ανέπτυξαν από κοινού στη Ρεάμ της νοτιοανατολικής Καμπότζης και οι οποίες ανακαινίστηκαν πλήρως ως Λιμενικό Κέντρο Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Κίνας - Καμπότζης (China-Cambodia Ream Port Joint Support and Training Center).

Ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Αμυνας για τα εγκαίνια ανέφερε ότι το Κέντρο θα στηρίζει «κοινές επιχειρήσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η παρεμπόδιση και ανακούφιση από φυσικές καταστροφές, η ανθρωπιστική υποστήριξη και η εκπαίδευση».

Κινεζικά ΜΜΕ παρέθεταν δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες «το απαραίτητο στρατιωτικό προσωπικό και από τις δύο χώρες θα σταθμεύει στην τοποθεσία (αυτή) για να διασφαλίζονται οι "ελαφρές" επιχειρήσεις», συμπληρώνοντας ότι «το Κέντρο αποσκοπεί στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πρακτικής στρατιωτικής συνεργασίας, στην ενίσχυση της ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών να εκπληρώνουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και να συμβάλλουν στην παγκόσμια δημόσια ασφάλεια».

Ακόμα, τα ΜΜΕ παρέθεταν εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες το Κέντρο αναδεικνύει το νέο μοντέλο συνεργασίας που οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αναπτύσσουν με τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών.

Διαμαρτυρία Τόκιο στην κινεζική πρεσβεία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τις αντιθέσεις που σιγοβράζουν και στα βορειότερα της περιφέρειας, επιβεβαιώνει νέα καταγγελία της Ιαπωνίας για κινήσεις της Κίνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (ΑΚΘ) όπου οι δύο πλευρές έχουν εδαφικές και άλλες διαφορές εδώ και χρόνια.

Συγκεκριμένα, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) επέδωσε ισχυρό διάβημα διαμαρτυρίας προχτές στον αναπληρωτή επικεφαλής της κινεζικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη χώρα, Σι Γιονγκ.

Το σχετικό διάβημα επέδωσε ο γενικός διευθυντής αρμόδιος για Υποθέσεις Ασίας και Ωκεανού του ιαπωνικού ΥΠΕΞ, Μασαάκι Κανάι, εκφράζοντας «εξαιρετική απογοήτευση που η Κίνα συνεχίζει μονομερή ανάπτυξη στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, ενώ η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα δεν έχουν ακόμα καθοριστεί».

Η ιαπωνική πλευρά υποστήριξε ότι το Πεκίνο ξεκίνησε τη δημιουργία νέας δομής «στη δυτική πλευρά της γεωγραφικής Μέσης Γραμμής μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας στην ΑΚΘ», ενώ ο Κανάι απηύθυνε στο Πεκίνο «σθεναρή» έκκληση για την «άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ιουνίου του 2008 (αφορά τους όρους ανάπτυξης ερευνών για φυσικούς πόρους μέχρι να λυθούν διμερείς εδαφικές διαφορές)», που το Τόκιο ισχυρίζεται ότι παραβιάζει η άλλη πλευρά.

Ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία Κίνας - Ρωσίας

Στο μεταξύ, την αυξανόμενη βαρύτητα της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου αποτυπώνει και η απάντηση, χτες, του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Τζιανγκ Μπιν, σε ερώτηση για τις σχέσεις Ρωσίας - Κίνας στην «άμυνα».

«Ο κινεζικός στρατός είναι πρόθυμος να εργαστεί μαζί με τη ρωσική πλευρά για να ενισχύσει περαιτέρω την αμοιβαία στρατιωτική εμπιστοσύνη, να εντείνει τη στρατηγική επικοινωνία, να διευρύνει τη συνεργασία σε πρακτικό επίπεδο και να ενδυναμώσει τη θετική δυναμική της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο στρατών», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι «αυτό θα συνεισφέρει στο να εμπλουτιστεί η ολοκληρωμένη σινο-ρωσική στρατηγική σύμπραξη συντονισμού για τη νέα εποχή και να διαδραματιστεί ένας σημαντικός ρόλος στη διατήρηση και την ενίσχυση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΝΤ. ΚΟΣΤΑ
Επαινοι για την «ευθυγράμμιση» της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ

«Την ευθυγράμμισή σας με την Κοινή μας Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική στην Ασφάλεια και τη στήριξή σας για την Ουκρανία» αναγνώρισε στη Βόρεια Μακεδονία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντ. Κόστα, χτες, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Χρ. Μίτσκοσκι, τον οποίο συνάντησε στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.

Μνημόνευσε μάλιστα την «Εταιρική σχέση για την Ασφάλεια και Αμυνα» που υπογράφτηκε πέρυσι, ως «κύριο παράδειγμα του πώς η Βόρεια Μακεδονία και η ΕΕ προσεγγίζουν ήδη περισσότερο η μία την άλλη, αυξάνοντας διακριτά τη συνεργασία τους σε κρίσιμα πεδία όπως η στήριξη προς την Ουκρανία, η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Κατέληξε δε ότι «η διεύρυνση (της ΕΕ στην περιοχή) αποτελεί κοινό μας στόχο» και ότι πρόκειται για την «καλύτερη γεωστρατηγική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Την ίδια στιγμή, ο Κόστα έθεσε και την ανάγκη εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν το 2022, ώστε να αρθεί οριστικά το βουλγάρικο βέτο για την επίσημη έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα συνταγματικές τροποποιήσεις που προβλέπονται, μεταξύ άλλων, για την επίσημη αναγνώριση βουλγάρικης μειονότητας στη χώρα, όπως πιέζει η Σόφια.

Από τη μεριά του ο Μίτσκοσκι εμφανίστηκε πάντως έτοιμος για απαιτητικά παζάρια, αφού αντέτεινε ότι «δυστυχώς δεν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του γείτονά μας στα ανατολικά» (της Βουλγαρίας), εκφράζοντας δυσαρέσκεια απέναντι στη Σόφια και ζητώντας «να δούμε καλή θέληση και από την άλλη πλευρά, τη βουλγαρική. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας ακόμη μία φορά, χωρίς σαφές μήνυμα και συγκεκριμένη ανταπόδοση από την άλλη πλευρά».

Οσον αφορά τη συνάντηση που είχε στην Πρίστινα με την Κοσοβάρα Πρόεδρο, Βιόσα Οσμάνι, ο Κόστα εστίασε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να προχωρήσουν οι συνομιλίες με το Βελιγράδι για τους όρους «εξομάλυνσης» των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα παραμένει «αγκάθι» που περιπλέκει ακόμα την «ανακοπή» (ή και περιορισμό) της ρωσικής διείσδυσης στην περιοχή.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πυρκαγιά σε αποθήκη με χημικά προϊόντα στη Σεβίλλη

Δεύτερο περιστατικό στη χώρα μέσα σε μια βδομάδα

Πυρκαγιά ξέσπασε προχτές το μεσημέρι σε αποθήκη όπου φυλάσσονταν χημικά προϊόντα, σε βιομηχανική ζώνη κοντά στη Σεβίλλη, στη νότια Ισπανία.

Η «Plainsur» αναφέρει ότι εμπορεύεται, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, όπως αιθυλένιο, τολουόλη και βιομηχανικούς διαλύτες.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι είδαν ένα τεράστιο νέφος μαύρου καπνού να υψώνεται από ένα εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη «Λα Ρεντ» της Αλκαλά δε Γκουανταΐρα, μιας πόλης 77.000 κατοίκων που απέχει μόλις 15 χλμ. από τη Σεβίλλη.

Οι υπηρεσίες διάσωσης διέταξαν την προληπτική εκκένωση της βιομηχανικής ζώνης. Μέχρι χτες δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί. Οι εργαζόμενοι στην αποθήκη, που ανήκει στην εταιρεία «Plainsur», ανέφεραν ότι κανείς τους δεν τραυματίστηκε, ούτε παγιδεύτηκε στο εσωτερικό.

Σχεδόν 80.000 άνθρωποι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που χιλιάδες Ισπανοί αναγκάζονται να κλειστούν στα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το πρωί του περασμένου Σαββάτου δόθηκε παρόμοια εντολή σε 150.000 ανθρώπους στην Καταλονία, όταν προκλήθηκε ένα τοξικό νέφος χλωρίου εξαιτίας πυρκαγιάς σε αποθήκη όπου φυλάσσονταν προϊόντα καθαρισμού για πισίνες.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Κηδεύτηκε ο πρώην Πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα

Με τιμές αρχηγού κράτους και πλήθος κόσμου κηδεύθηκε χθες ο πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, που πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 89 ετών.

Ο Μουχίκα διατέλεσε Πρόεδρος της χώρας από το 2010 - 2015 με το σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης «Ευρύ Μέτωπο», κατά την οποία προβλήθηκε μεταξύ άλλων ο λιτός του βίος και το ότι απαρνήθηκε μια σειρά προνόμια της θέσης του, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο του «φτωχότερου Προέδρου στον κόσμο».

Ξεκίνησε ως μέλος του Εθνικού Κόμματος, αλλά στη συνέχεια έγινε μέλος του αντάρτικου κινήματος «Τουπαμάρος», φυλακίστηκε για 13 χρόνια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-85) και βασανίστηκε. Εκλέχτηκε στην συνέχεια βουλευτής, γερουσιαστής, διορίστηκε υπουργός και κατόπιν ανέλαβε Πρόεδρος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Κινήθηκε στη σοσιαλδημοκρατική λογική «εξανθρωπισμού του καπιταλισμού» και της «ταξικής συνεργασίας», ενώ ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τη στάση του εξέφραζε τη γραμμή της «εθνικής συμφιλίωσης», ακόμα και με τους βασανιστές του.

ΙΝΔΙΑ
Ζητά διεθνή επίβλεψη για τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν

«Τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν πρέπει να τεθούν υπό την επίβλεψη της ΙΑΕΑ» (της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας), δήλωσε χτες ο Ινδός υπουργός Αμυνας Ρατζνάθ Σινγκ στη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση στο ινδικό τμήμα της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ.

«Είναι τα πυρηνικά όπλα ασφαλή στα χέρια ενός τέτοιου ανεύθυνου και επικίνδυνου έθνους;», αναρωτήθηκε, ενώ έσπευσε να επιδοκιμάσει τη στρατιωτική επιχείρηση «Sindoor», με την οποία το Νέο Δελχί έπληξε στόχους σε πακιστανικό έδαφος, λέγοντας ότι επέδειξε στον κόσμο την αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα και ετοιμότητα της Ινδίας «να αντιπαλέψει τη τρομοκρατία με κάθε τρόπο». Κατέληξε δε πως «η Ινδία έδειξε ότι δεν είναι απλά ικανή στην αυτοάμυνα, αλλά και στην ανάληψη ισχυρής ανταποδοτικής δράσης».

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού ΥΠΕΞ Σαφκάτ Αλι Καν έκανε λόγο για «ανεύθυνες δηλώσεις», που «αποκαλύπτουν τη βαθιά ανασφάλεια και την απογοήτευση για την αποτελεσματική ικανότητα του Πακιστάν να αποτρέψει αμυντικά την επίθεση της Ινδίας με συμβατικά μέσα». Επιπλέον, κατηγόρησε την Ινδία για ανάμειξη σε «επαναλαμβανόμενα περιστατικά καταλήστευσης» και «παράνομης διακίνησης» πυρηνικών και ραδιενεργών ουσιών, υποστηρίζοντας ότι αυτά καταδεικνύουν και «την ύπαρξη μιας μαύρης αγοράς για ευαίσθητα υλικά».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ