ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΟ
Μας αρέσουν τα δύσκολα...

Το αγώνισμα της υδατοσφαίρισης έχει τη μερίδα του λέοντος από πλευράς ελπίδων για διάκριση της ελληνικής αποστολής.

Η πολύ καλή παρουσία του πόλο σε διεθνές επίπεδο μάς κάνει όλους αισιόδοξους για μια καλή παρουσία.

ΑΝΔΡΕΣ:Η 2η θέση στις αρχές του καλοκαιριού στο Παγκόσμιο Κύπελλο (ΦΙΝΑ ΚΑΠ) που έγινε στην Αθήνα αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης και συνάμα μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.

Με ορόσημο αυτό το γεγονός η Εθνική ομάδα πόλο θέλει να αποδείξει στη Σεβίλλη ότι δικαίως συγκαταλέγεται πλέον στην παγκόσμια ελίτ.

Βέβαια αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αιτία οι διαφωνίες που προέκυψαν αμέσως μετά τη διοργάνωση του ΦΙΝΑ ΚΑΠ ανάμεσα στους παίκτες και την Ομοσπονδία, που οδήγησε τους πρώτους σε πολυήμερη αποχή από τις προπονήσεις.

Εστω και την ύστατη ώρα βρέθηκε κατά κάποιο τρόπο η χρυσή τομή και οι διεθνείς μας γύρισαν στην πισίνα. Το εάν ήταν αργά ή όχι θα φανεί στη Σεβίλλη.

Τα παιδιά όμως της Εθνικής ομάδας έχουν δείξει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν ότι τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Ετσι ακόμα και στην κατάσταση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή αναμένεται να παλέψουν για το καλύτερο.

Η Εθνική μας θα μετάσχει στον Α όμιλο όπου θα βρει στο δρόμο της την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία.

Οι παίκτες του Κούλη Ιωσηφίδη είναι οι πρώτοι που θα μπουν στη μάχη από ελληνικής πλευράς καθώς στη σημερινή πρεμιέρα των αγώνων πόλο αντιμετωπίζουν τους πρωταθλητές Ευρώπης Ιταλούς (18.45 ΕΤ 1).

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει στη διάθεσή του 14 παίκτες ενώ απέκλεισε τελικά τον Φαναριώτογλου, που λόγω των στρατιωτικών του υποχρεώσεων είχε χάσει σημαντικό μέρος της προετοιμασίας. Οι παίκτες αυτοί είναι: Βολτυράκης, Πάτρας, Μαυρωτάς, Καϊάφας, Παπαναστασίου, Λούδης, Λοράντος, Καλακόνας, Λυκούδης, Αφρουδάκης, Ψύχος, Μάζης, Κουρτίδης, Θωμάκος.

Προϊστορία

Αυτή είναι η ενδέκατη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και η δέκατη συνεχόμενη που η Εθνική ομάδα πόλο θα δώσει το "παρών" στη μεγάλη διοργάνωση. Η πρώτη φορά ήταν το 197Ο στο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης και μετά η χώρα μας ξανάκανε την εμφάνισή της στα τελικά του 1977. Από τότε μέχρι σήμερα μετέχει ανελλιπώς. Η καλύτερη θέση που έχει πάρει η Εθνική μας ήταν η 6η και το έχει καταφέρει δυο φορές. Την πρώτη φορά το 1991 στην Αθήνα και μετά το 1993 στο Σέφιλντ. Στο προηγούμενο Πρωτάθλημα της Βιέννης η Ελλάδα είχε καταλάβει την 9η θέση. Συνολικά η χώρα μας έχει δώσει 80 αγώνες όπου έχει πετύχει 39 νίκες, 10 ισοπαλίες και 31 ήττες.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Μια επανάληψη της επιτυχίας στη Βιέννη το 1995, οπότε είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη επιτυχία για τη χώρα μας περνώντας στην τετράδα, θα επιδιώξουν και φέτος οι γυναίκες του ελληνικού πόλο. Αυτή τη φορά όμως ο στόχος μεταφράζεται σε μετάλλιο που χάθηκε για πολύ λίγο στην προηγούμενη διοργάνωση. Και όπως έχουν δείξει τα κορίτσια της ελληνικής υδατοσφαίρισης, μπορούν να τα καταφέρουν.

Η Εθνική μας μετέχει στον Α όμιλο με αντιπάλους τη Γιουγκοσλαβία, τη Γαλλία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία. Πρώτος αντίπαλος των κοριτσιών του Νίκου Αναγνωστόπουλου είναι η Τσεχία. Οι 15 διεθνείς μας είναι: Ρούπακα, Ελληνάκη, Καρούσου, Καμένου, Βάσου, Μωραϊτίδου, Ασιλιάν, Καραγιάννη, Μικήκη, Κοζόμπολη, Μανέτα, Ανδριανάκη, Κανελλοπούλου, Μάστορη, Μελιδόνη.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ψάχνει τη χαμένη της αίγλη

Με τους τρεις αθλητές μας που θα μετέχουν στους αγώνες κολύμβησης Μαγγανά, Πόποτα και Σαρακατσάνη η Ελλάδα συμπληρώνει 100 συμμετοχές στις διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Και οι τρεις εκπρόσωποί μας έχουν ως βασικό στόχο την αξιόλογη παρουσία που θα αποδείξει ότι η ελληνική κολύμβηση έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα την ταυτότητα των δυο αθλητών και της μιας αθλήτριας που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Σεβίλλη.

Δημήτρης Μαγγανάς: Είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος Ελληνας κολυμβητής. Στην κατοχή του έχει πολλές σημαντικές διακρίσεις παρά το νεαρό της ηλικίας του (έχει γεννηθεί στις 24/2/78). Είναι ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 400μ. και 1.500 ελεύθερο.

Το 1994 ήταν πρώτος στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα στα 400μ ελεύθερο ενώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ροστόκ σε 25αρα πισίνα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα.

Στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα ήταν 16ος στα 400 ελεύθερο και 30ός στα 200μ και 1500μ ελεύθερο. Στο προηγούμενο πρωτάθλημα της Βιέννης ήταν 19ος στα 400μ ελεύθερο.

Γιώργος Πόποτας (1977): Για πολλούς θεωρείται ο διάδοχος του μεγάλου Κρις Στίβενσον και όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον έτσι πρόκειται. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε τον Ιούλιο κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ του Στίβενσον στα 100μ πεταλούδα σημειώνοντας χρόνο 54.77 (55.46 το παλιό) που κράταγε από το 1984. Επίσης είναι αυτός που έχει πλησιάσει όσο κανένας άλλο το ρεκόρ του Στίβενσον στα 200μ πεταλούδα αφού έχει σημειώσει επίδοση 2.01.90 έναντι 2.01.85 που είναι το πανελλήνιο ρεκόρ.

Στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα κατέλαβε την 40ή θέση στα 200μ πεταλούδα και την 43η στα 100μ πεταλούδα.

Κάτια Σαρακατσάνη: (3/1/77) Η Ελληνίδα κολυμβήτρια σύνδεσε το όνομά της με την κατάρριψη ενός ιστορικού ρεκόρ στα 200μ που κατείχε η Βιβή Πρωτοπαπά. Επίσης κατέχει το ρεκόρ στα 100 πρόσθιο το αγώνισμα που άρχισε την καριέρα της. Στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα είχε καταλάβει την 23η θέση στα 200 Μεικτή και την 25η θέση στα 400 Μεικτή.

Εχει συμμετοχή στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 1993 και του 1995.

Προϊστορία

Η 4η θέση της Ελλης Ρουσάκη στα 200 πεταλούδα στο πρωτάθλημα του 1987 στο Στρασβούργο είναι η σπουδαιότερη επιτυχία που έχει να επιδείξει η χώρα μας στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Συνολικά εκτός της Ελλης Ρουσάκη η Ελλάδα έχει άλλες 4 παρουσίες σε μεγάλους τελικούς. Την αρχή έκανε η Σοφία Δάρα το 1981 στο Σπλιτ, όπου ήταν 8η στα 800 ελεύθερο με 8.55.68. Ακολούθησε το 1985 στη Σόφια ο Κρις Στίβενσον, όπου κατέλαβε την ίδια θέση στα 200 πεταλούδα με χρόνο 2.14.05.

Ο Χαράλαμπος Παπανικολάου μπήκε και αυτός στη λίστα των διεθνών επιτυχιών, αφού το 1989 στη Βόννη ήταν 8ος στα 400 Μεικτή με χρόνο 4.25.92.Το 1991 στην Αθήνα η ομάδα των ανδρών στα 4Χ100 ελεύθερο κατέλαβε την 8η θέση με χρόνο 3.31.41.

Ας σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει εκπροσωπηθεί και 34 φορές σε μικρό τελικό με καλύτερη θέση την 9η του Χαράλαμπου Παπανικολάου στα 400 μεικτή και στα 200 ύπτιο στις διοργανώσεις της Σόφιας το 1985 και του Στρασβούργου το 1987.

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ελπίδες από Θαλασσινίδου

Το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης έχει την πιο μικρή παρουσία σε αγώνες ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά παρ' όλα αυτά έχει καταφέρει να σημειώσει και τις πιο μεγάλες διακρίσεις.

Δράστης η Χριστίνα Θαλασσινίδου που έχει χαρίσει στην Ελλάδα δυο μετάλλια το αργυρό (1991) και το χάλκινο (1995) συγκεντρώνοντας 178,800 βαθμούς και 95,360 βαθμούς αντίστοιχα. Το 1995 εκτός της Θαλασσινίδου είχαμε συμμετοχή και στο ντουέτο με τις Θεοδωρίδου και Ιωάννου να καταλαμβάνουν την 10η θέση.

Η Θαλασσινίδου αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για διάκριση και στο φετινό πρωτάθλημα που η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί με άλλες 9 αθλήτριες οι οποίες είναι: Θεοδωρίδου, Ιωάννου, Φτούλη, Χριστοδούλου, Ανδρεάκη, Σαββίδου, Σκρέκη, Παπακωνσταντοπούλου, Στροφύλα.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Σε ανοδική πορεία

Συνεχώς ανοδική πορεία έχουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές καταδύσεις, αφού οι αθλητές μας έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.

Για πρώτη φοράέκαναν την εμφάνισή τους στο πρωτάθλημα του 1985 με τον Πέτρο Φυρίγο να καταλαμβάνει την 23η θέση στο βατήρα 3 μέτρων.

Η πρώτη επιτυχία ήρθε το 1991 στην Αθήνα, όταν ηΕλένη Σταυρίδου είχε κατακτήσει την 8η θέση από βατήρα 3 μέτρων με 424,25 βαθμούς.

Στο προηγούμενο πρωτάθλημα ο Νίκος Σιρανίδης ήταν 7ος στο βατήρα ενός μέτρου.

Φέτος η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί με τους Σιρανίδη Μπίμη και Κωνσταντάτου.

23Ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Οαση δροσιάς στη Σεβίλλη

Στις ακτές της Ανδαλουσίας, στην όμορφη Σεβίλλη, συγκεντρώνεται από σήμερα και μέχρι τις 24 Αυγούστου το ενδιαφέρον των φίλων του υγρού στίβου. Στην ισπανική πόλη θα διεξαχθεί το 23ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση για τα αθλήματα της πισίνας στη "Γηραιά Ηπειρο".

Το πρωτάθλημα περιλαμβάνει όλα τα αγωνίσματα (πόλο, κολύμβηση, συγχρονισμένη κατάδυση) και πολλά είναι τα αστέρια που αναμένεται να λάμψουν τις μέρες των αγώνων.

Ας σημειωθεί ότι την ίδια διοργάνωση είχε διεκδικήσει και η Αθήνα, αλλά τελικά η ισπανική πόλη είχε επικρατήσει στην ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου πρωταθλήματος στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη.

Παρ' όλα αυτά η χώρα μας έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για το επόμενο πρωτάθλημα του 1999, κάτι που θα αποφασιστεί από τη διεθνή ομοσπονδία κατά τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος.

Η Ελλάδα, πιστή όπως πάντα στα ραντεβού της με τις μεγάλες διοργανώσεις, δε θα μπορούσε να λείψει από το 23ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Συμμετοχή μας θα υπάρχει σε όλα τα αγωνίσματα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ας δούμε αναλυτικά τις ελληνικές συμμετοχές και τι ελπίζουμε σε κάθε αγώνισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ