Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στην Αγιά, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς απαιτούν την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, διεκδικούν από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής μήλου - πολλές ποσότητες κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετες ή να πουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές κάτω από τους εκβιασμούς των εμπόρων - η εμπορική περίοδος του οποίου λήγει σε 90 μέρες.
Οι μηλοπαραγωγοί της καταγγέλλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον ενωμένο αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση.
Στη διετία 1999-2000 τα «φέσια» στην αγορά άγγιξαν τα 613 δισ. δραχμές και πτώχευσαν ή δήλωσαν υποψήφιες για πτώχευση πάνω από 5.300 επιχειρήσεις
Με χιλιάδες πτωχεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με «φέσια» ύψους 277 δισ. δραχμών ισοδυναμεί το θαύμα της οικονομικής ανάπτυξης, για το οποίο κομπορρημονεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) με τις ακάλυπτες επιταγές, τις διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές και τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες, είναι αποκαλυπτικά για την ασφυξία που μαστίζει την αγορά, όπου αποτυπώνεται η πολύχρονη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων. Τα στοιχεία της ΕΕΤ δείχνουν παράλληλα τη δυσπραγία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σχετίζεται και με την ταχύτατη πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς το εμπόριο, δηλαδή με την έξαρση των τραπεζικών δανείων που καταγράφεται τα δυο τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, στο δωδεκάμηνο Γενάρης - Δεκέμβρης 2000, καταγράφηκαν:
Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια η έκδοση ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών είναι πλέον εξαιρετικά δυσχερής υπόθεση, καθώς οι τράπεζες έχουν καθιερώσει αυστηρά κριτήρια, όπως και συστήματα «αλληλοενημέρωσης» για την αποφυγή του φαινομένου.
Μέχρι το Μάη σταδιακά θα απελευθερωθεί το όριο διακύμανσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο και από το συν - πλην 12 που υπάρχει σήμερα θα φθάσει στο συν - πλην 18.
Αυτό ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για την πορεία του Χρηματιστηρίου. Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του Χρηματιστηρίου, επέρριψε ευθύνες και στη ΝΔ, η οποία όπως είπε με την τακτική της σύγχυσης και τη «σκανδαλολογία» σπέρνει τον πανικό στους επενδυτές. Η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, είπε και έφερε ως παράδειγμα το δείκτη NASDAQ στην Αμερική, που το 2000 παρουσίασε σοβαρές απώλειες.
Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την κατρακύλα των μετοχών και έκαναν λόγο για τεράστια αναδιανομή εισοδήματος υπέρ κάποιων «λίγων και εκλεκτών» και σε βάρος της λαϊκής αποταμίευσης.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τόνισε ότι καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές με ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ κέρδισαν ορισμένοι «ημέτεροι». Ομως είπε ο Αντ. Σκυλλάκος η ΝΔ σιωπά μπροστά στο γεγονός ότι μία σειρά επιχειρηματίες κερδοσκόπησαν παίρνοντας τα λεφτά του κόσμου χωρίς να κάνουν την παραμικρή επένδυση.
Αλλωστε, υπογράμμισε, και τα δύο κόμματα «προσκυνούν» στο Χρηματιστήριο, το «πορνείο του καπιταλισμού» κατά τον Μαρξ, από το οποίο οι πλούσιοι εξασφαλίζουν φτηνό χρήμα από τη λαϊκή μάζα.
Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή με την πολιτική της ενίσχυσε τη νοοτροπία για εύκολο πλουτισμό μέσω του Χρηματιστηρίου και έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, ενώ δεν είναι αμέτοχη ούτε η ΝΔ, η οποία την περίοδο των «παχιών αγελάδων» δεν έλεγε τίποτα. Οταν εμείς, τόνισε, προειδοποιούσαμε και λέγαμε ότι θα «σκάσει η φούσκα», οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων μας κατηγορούσαν ότι βλάπτουμε το «επενδυτικό κλίμα».
Να «νεκρώσει το νησί την 1η Φλεβάρη» αποφάσισαν ομόφωνα οι μαζικοί φορείς του νησιού
Παλλεσβιακή απεργιακή κινητοποίηση και αγωνιστικό συλλαλητήριο για το λάδι αποφάσισαν ομόφωνα για την 1η του Φλεβάρη οι μαζικοί φορείς του νησιού, σε προχτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) στο Παλαιό Δημαρχείο, προκειμένου να συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου: «Στόχος είναι τη μέρα αυτή να νεκρώσει κάθε κίνηση στο νησί», τόνισαν οι παρευρισκόμενοι, συμφωνώντας με την πρόταση του προέδρου της ΣΕΑ και βουλευτή του ΚΚΕ ΣταύρουΣκοπελίτη να γίνει η 1η Φλεβάρη μέρα κοινού αγώνα αγροτών, εργατών αλλά και όλου του λαού της Λέσβου.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ ΝάσοςΓιακαλής, οι δήμαρχοι Μανταμάδου ΣτρατήςΓιαννέλης, Αγιάσου ΠαναγιώτηςΨυρούκης - Γραμμέλης και Γέρας ΠαύλοςΒογιατζής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ΔημήτρηςΣιαμέτης, ο αντιδήμαρχος ΣτρατήςΣταυρινός ως εκπρόσωπος του δήμου Ευεργέτουλα, καθώς και εκπρόσωποι από την ΕΑΣ Λέσβου και τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, αλλά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι άλλων φορέων.
Αναφερόμενος στη σημερινή δραματική κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες του νησιού και ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί, ο Στ. Σκοπελίτης πρότεινε στους παρευρισκόμενους να πρωτοστατήσουν στην πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας του εισοδήματος των αγροτών της Λέσβου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αφού επισήμανε ότι κοινή είναι η μοίρα αγροτών και εργαζομένων, τόνισε ότι το Εργατικό Κέντρο θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο με την πραγματοποίηση Παλλεσβιακής απεργίας.
Κλείνοντας τη συζήτηση, οι παραπάνω φορείς συμφώνησαν ομόφωνα με την πρόταση που τέθηκε, «την 1η του Φλεβάρη να κλείσουν τα δημοτικά καταστήματα, η αγορά της Μυτιλήνης, τα λιοτρίβια και τα σχολεία και να κατέβει όλος ο κόσμος στην προκυμαία της Μυτιλήνης», ενώ για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Νάσο Γιακαλή πρόεδρο ΤΕΔΚ - δήμαρχο Μυτιλήνης, Παύλο Βογιατζή δήμαρχο Γέρας- μέλος της γραμματείας της ΣΕΑ, Παναγιώτη Σταμάτη εκπρόσωπο δήμου Μανταμάδου - μέλος γραμ. ΣΕΑ, Δημήτρη Σιαμέτη πρόεδρο Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Νίκο Μπουλμπούλη πρόεδρο Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, Γιώργο Ορφανό πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Κυριάκο Κουρκούλη πρόεδρο συν/σμού Αγιάσου - μέλος γραμ. ΣΕΑ, Παράσχο Τσαϊρη πρόεδρο νομαρχιακού συμβουλίου ΑΔΕΔΥ, Παναγιώτη Κολλαρά εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, Θοδωρή Μαγλογιάννη αντιπρόεδρο συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Σταύρο Σκοπελίτη πρόεδρο της ΣΕΑ Λέσβου.
Τίποτα καινούριο για την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών από την ασυδοσία και την επικίνδυνη κερδοσκοπία των πολυεθνικών και μεγαλεμπόρων δεν έχει να προσθέσει η απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης με θέμα τη συνεργασία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με φορείς που διενεργούν ελέγχους στον τομέα των τροφίμων. Στην ουσία η κυβέρνηση δίνει στον ΕΦΕΤ απλά και μόνο το ρόλο του συντονιστή στους έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς ελέγχους που γίνονται μέχρι σήμερα προσθέτοντας μερικές ακόμα ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Στην απόφαση προβλέπεται μεταξύ άλλων:
Σε μειώσεις επιτοκίων προχωρούν και οι μικρότερες τράπεζες ακολουθώντας τις κινήσεις των μεγαλύτερων.
Συγκεκριμένα: