ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την ενίσχυση του κεφαλαίου πληρώνουν οι εργάτες

Από χτεσινή διαδήλωση Γερμανών μεταλλεργατών στις Βρυξέλλες ενάντια στις απολύσεις

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση Γερμανών μεταλλεργατών στις Βρυξέλλες ενάντια στις απολύσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Εισακούστηκε» από τη Γερουσία η έκκληση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, που αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου από το Λευκό Οίκο, σκιαγραφώντας μία επερχόμενη «οικονομική καταστροφή» και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «κληρονόμησε τη σοβαρή οικονομική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης», ζήτησε την άμεση υιοθέτηση του «σχεδίου ανάκαμψης». Ετσι βαφτίζεται η ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση και να την πληρώσουν αυτοί που την πλήρωσαν και έως τώρα, δηλαδή οι εργαζόμενοι..

Πάντως, ο Πρόεδρος Ομπάμα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν μπήκε καν στον κόπο να εξηγήσει τι ακριβώς δημιούργησε αυτήν την τόσο σοβαρή κρίση (που είναι συνέπεια του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος) και προκάλεσε την απώλεια 3,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, κυρίως το τελευταίο τρίμηνο. Επανέλαβε, δε, τις θέσεις περί «κρατικής παρέμβασης», καθώς το «ομοσπονδιακό κράτος είναι το μόνο που έχει τη δυνατότητα να δώσει ώθηση στην οικονομία». Θέση που προκαλεί αντιθέσεις τόσο εντός, όσο και εκτός των ΗΠΑ.

Οσον αφορά τα γεγονότα, χθες, η Γερουσία, με τις ψήφους των Δημοκρατικών και τριών Ρεπουμπλικάνων, με 61 ψήφους έναντι 37, ενέκρινε το τροποποιημένο σχέδιο, ύψους 838 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Απομένει τώρα ο συγκερασμός με το αρχικό σχέδιο, που ήδη έχει εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Το «συναινετικό» τελικό σχέδιο αναμένεται να παραδοθεί και να υπογραφεί από τον Μπάρακ Ομπάμα, εντός της βδομάδας όπως έχει ζητήσει.

Επίσης χθες, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έδωσε στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Οικονομικής Σταθερότητας» για την «καταπολέμηση της κρίσης ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα με συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα». Τα ποσά που θα διατεθούν αναμένεται να φτάσουν, ακόμα και να ξεπεράσουν, το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το σχέδιο είναι μία προέκταση του σχεδίου Πόλσον και του οποίου τα 350 δισεκατομμύρια της πρώτης δόσης είχαν διατεθεί από τότε, αλλά το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε επεκτείνει τις ενέργειες που προβλέπονταν στη δεύτερη δόση. Περιλαμβάνεται πρόβλεψη για σημαντική ενίσχυση του τραπεζικού τομέα για τη χορήγηση δανείων στους καταναλωτές με αύξηση των ποσών από 20 σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Λογιστικοί ελιγμοί» με τις τράπεζες για «τοξικά»

Επίσης, θα δημιουργηθεί, όπως είχε διαρρεύσει, ένα επενδυτικό ταμείο με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μία bad bank, στο οποίο θα συνεισφέρει το ομοσπονδιακό κράτος, και με έργο να απορροφήσει τα λεγόμενα «τοξικά στοιχεία» του ενεργητικού που επιβαρύνουν τις τράπεζες. Το ποσό που θα διατεθεί για το λόγο αυτό θα κυμανθεί από 250 μέχρι και 500 δισ. δολάρια. Αλλα 50 δισ. δολάρια θα διατεθούν για την αποτροπή των κατασχέσεων, με τις οποίες απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και την ενίσχυση της κτηματαγοράς που βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Οι απολύσεις καλά κρατούν...

Την ίδια στιγμή, οι απολύσεις συνεχίζονται. Η αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors» (GM) ανακοίνωσε χθες ότι θα καταργήσει φέτος 10.000 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, μειώνοντας έτσι τον αριθμό τους σε 63.000 άτομα. Η «General Motors» εντάσσει την ενέργεια αυτή «στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης, το οποίο σκοπεύει να υλοποιήσει ο όμιλος, προκειμένου να πείσει την Ουάσιγκτον για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, με αντάλλαγμα την εκταμίευση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κρατικής βοήθειας»... Επίσης, η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να περικόψει έως και 2.300 θέσεις εργασίας, περίπου το 2% του εργατικού της δυναμικού.

Περίπου 400.000 θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία απειλούνται, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν, που έκανε επίσης λόγο για την αναγκαιότητα στήριξης των κατασκευαστών, χαιρετίζοντας μέτρα, όπως εκείνο της απόσυρσης, που εφαρμόζεται στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα κατακλύζεται από στρατιές εκατομμυρίων ανέργων, εξαιτίας των δραματικών μειώσεων των εξαγωγών και της σχέσης της οικονομίας της με το πολυεθνικό κεφάλαιο. Μόνο το 2008, 25 με 26 εκατομμύρια εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα εσωτερικοί μετανάστες, έμειναν άνεργοι σύμφωνα με δηλώσεις του Τσεν Ζιουέν, επικεφαλής του Central Rural Work Leading Group, ο οποίος πρόσθεσε ότι μερικές δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν κατά τις διακοπές του κινεζικού Νέου Ετους να μην επιστρέψουν στις μεγάλες πόλεις καθώς είχαν απολυθεί. Σύμφωνα με τον Γιου Κιάο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα, «εάν η οικονομία συνεχίσει να συρρικνώνεται, αναμένεται περίπου 50 εκατομμύρια εργαζόμενοι, κυρίως εσωτερικοί μετανάστες, να χάσουν τη δουλειά τους». Είναι ένα «τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα», πρόσθεσε ο Γιου, προειδοποιώντας ότι «και ο παραμικρός λάθος χειρισμός εκ μέρους της κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσει δυνητικά κοινωνική αναταραχή».

Η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να περικόψει έως και 2.300 θέσεις εργασίας, περίπου το 2% του εργατικού της δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΓΑΛΛΙΑ
Στους δρόμους πανεπιστημιακοί και φοιτητές για την έρευνα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Δεκάδες χιλιάδες πανεπιστημιακοί ερευνητές και φοιτητές, όπως και εργαζόμενοι στα ανάλογα πανεπιστημιακά τμήματα, διαδήλωσαν, χτες, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και σε Λυόν, Τουλούζη και Γκρενόμπλ. Οι διαδηλώσεις αποτέλεσαν μια πρώτη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, με τους συμμετέχοντες σε αυτές να προειδοποιούν με περαιτέρω ένταση του αγώνα τους.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση, κατά 900, των θέσεων εργασίας στα πανεπιστημιακά ερευνητικά τμήματα. Επίσης, ζητούν ν' αποσυνδεθεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών προγραμμάτων στη βάση της αποδοτικότητάς τους, να ενισχυθούν με μεγαλύτερες υποτροφίες οι φοιτητές - ερευνητές και να υποστηριχτούν οικονομικά οι ερευνητές μέσα και από τη διασφάλιση σταθερότερων θέσεων εργασίας.

Η γαλλική κυβέρνηση, προς το παρόν, αρκείται να διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε «διάλογο» με τους ενδιαφερομένους προκειμένου «ν' αρθούν οι παρεξηγήσεις».

ΗΠΑ - ΤΣΕΧΙΑ
Επιμένουν για την «αντιπυραυλική ασπίδα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σημαντικό παράγοντα για την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη αποτελεί η πολιτική που θα ακολουθήσει το Ιράν, υποστήριξε χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τσέχο ομόλογό της, Κάρελ Σβάρζενμπεργκ.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι η προοπτική να αποκτήσει το Ιράν βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν την κεντρική και δυτική Ευρώπη αποτελεί την κινητήρια δύναμη που βρίσκεται πίσω από τα σχέδια των ΗΠΑ για την «ασπίδα». Ετσι «εξήγησε» τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προχωράνε στην Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν ανέφερε αν η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα θα προχωρήσει ή όχι στα σχέδια αυτά, όμως ισχυρίστηκε ότι αν υπάρξει αλλαγή στη θέση του Ιράν τότε οι ΗΠΑ «θα επανεξετάσουν πού βρισκόμαστε» σ' αυτό το ζήτημα. Εσπευσε όμως να αναφέρει ότι «βρισκόμαστε πολύ μακριά από το να δούμε συγκεκριμένα σημεία στην αλλαγή αυτής της συμπεριφοράς».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εξακολουθεί η σφαγή αμάχων και οι αλληλοκατηγορίες

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Τουλάχιστον 16 ασθενείς νοσοκομείου στην εμπόλεμη ζώνη στη βορειανατολική Σρι Λάνκα, σε περιοχή κοντά στο χωριό Πουτουματαλάν, σκοτώθηκαν, όταν το νοσοκομείο βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Οπως ανακοινώθηκε, ο Ερυθρός Σταυρός κατάφερε να απομακρύνει περίπου 240 ασθενείς και τραυματίες, από την εμπόλεμη ζώνη χτες, ενώ ακόμα 160 αναμενόταν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερο μέρος. Δηλώσεις σχετικά με τους θανάτους των αμάχων πραγματοποίησε και ο ΟΗΕ, που «απηύθυνε έκκληση» στην αντιδραστική κυβέρνηση της χώρας και στην αυτονομιστική οργάνωση των «Τίγρεων των Ταμίλ», να σταματήσουν τις συγκρούσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν άμαχοι. Την ίδια στιγμή εξακολουθούν οι κατηγορίες της κυβέρνησης της χώρας, προς τους Ταμίλ, ότι επιμένουν να κρατούν ως ομήρους, παρά τη θέλησή τους, πολλούς αμάχους, στις περιοχές τους, χρησιμοποιώντας τους σαν ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που όπως είναι φυσικό αρνούνται οι αντάρτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ