Στο επίκεντρο η συνεργασία σε Ενέργεια και Αμυνα, την ίδια ώρα που εντείνονται οι επαφές Τουρκίας - Ουκρανίας για Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα
Turkish Presidency |
Από την προχθεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι |
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας και η τουρκική εταιρεία «Bayraktar Savunma», παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, υπέγραψαν προχτές μνημόνιο για την κατασκευή εκπαιδευτικού κέντρου στην περιοχή του Κιέβου, για την εξυπηρέτηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar» και την εκπαίδευση προσωπικού που θα αναλάβει τον χειρισμό τους.
«Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Ερντογάν. Αυτό είναι μια πραγματική υποστήριξη της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», επισήμανε ο Ζελένσκι.
Με δεδομένες τη διάσταση συμφερόντων των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ρωσίας για την Κριμαία και τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αντιδρώντας στη νέα συμφωνία, επανέλαβε πως η παράδοση των drones στην Ουκρανία «μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση αυτών των όπλων από τον ουκρανικό στρατό εναντίον του λαού» του Ντονμπάς.
Παράλληλα, εξάλλου, εντείνεται η συνεργασία Τουρκίας - Ουκρανίας στην εξωτερική πολιτική και την Αμυνα, με επίκεντρο τη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Εντός του μήνα θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ των δύο κρατών, Μ. Τσαβούσογλου και Ντμ. Κουλέμπα στο Λβιβ, για να προετοιμάσουν τη 10η συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου στο Κίεβο στις αρχές του επόμενου έτους, όπου θα συμπροεδρεύσουν ο Ερντογάν και ο Ζελένσκι. Εξάλλου η πόλη Λβιβ - κύριος κόμβος τουρισμού, βιομηχανίας, μεταφορών, πολιτισμού και τεχνολογιών πληροφορικής της Ουκρανίας - θα παρουσιαστεί σε Τούρκους επενδυτές.
Επίσης, οι δύο ΥΠΕΞ θα συνομιλήσουν για την «κατάσταση ασφαλείας» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενόψει της συνάντησης του σχήματος «Quadriga» στην Αγκυρα μέχρι το τέλος του 2021. Το σχήμα προβλέπει ετήσιες συναντήσεις των ΥΠΕΞ και των υπουργών Αμυνας των δύο κρατών.
Την ίδια στιγμή που η Αγκυρα προωθεί τα παραπάνω, εντείνοντας αντικειμενικά τις αντιθέσεις με τη Ρωσία, εξετάζει περισσότερα κοινά βήματα με τη Μόσχα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπως δήλωσε ο Ρ. Τ. Ερντογάν επιστρέφοντας από τις προχτεσινές συνομιλίες στο Σότσι.
Ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί σε ενδεχόμενη νέα παραγγελία αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400», με φόντο τη σχετική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει και έκανε λόγο για άλλα πιθανά αμυντικά προγράμματα με τη Ρωσία. Οπως είπε, με τον Πούτιν συζήτησαν συνολικά βήματα για την παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών, για τα μαχητικά αεροσκάφη, για την κατασκευή πλοίων και υποβρυχίων. Επίσης, ο Πούτιν πρότεινε την ανάπτυξη πλατφορμών για εκτοξεύσεις διαστημικών πυραύλων, δήλωσε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα κατασκευής ορισμένων εξαρτημάτων των «S-400» σε τουρκικό έδαφος.
Σχετικά με τη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Ακούγιου που κατασκευάζει η ρωσική «Rosatom», ο Ερντογάν πρότεινε την κατασκευή δύο ακόμη μονάδων, ενώ συζήτησαν γενικότερα επενδύσεις στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας.
«Ενας νέος, προηγμένος, υψηλής τεχνολογίας οικονομικός τομέας δημιουργείται στην Τουρκία, καθαρός από άποψη της "πράσινης" μετάβασης. Η Ρωσία, φυσικά, βοηθά την Τουρκία και θα επεκτείνει τη συνεργασία», είπε ο Πεσκόφ.
Τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διεξαχθεί το ρωσοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στο τέλος του έτους αν το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας.
«Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να ομαλοποιήσουν ή να αναβαθμίσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το καθεστώς Ασαντ, ούτε και ενθαρρύνουμε άλλους να το πράξουν», ανέφερε χτες ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου «Reuters», που επεσήμανε τα βήματα αραβικών χωρών - συμμαχικών προς τις ΗΠΑ - προς την κατεύθυνση αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Συρία και την κυβέρνησή της. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η έκβαση του πολέμου στη χώρα, με την κυβέρνηση Ασαντ να διατηρεί - με τη στήριξη της Ρωσίας - τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, επιδρά σε διεργασίες για «προσαρμογές» στη στρατηγική των ΗΠΑ και άλλων εμπλεκόμενων δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η Ιορδανία συμφώνησε με τη Συρία την πλήρη λειτουργία κοινού μεθοριακού περάσματος, ενώ την Κυριακή ξαναρχίζουν οι απευθείας πτήσεις των ιορδανικών αερογραμμών μεταξύ Αμμάν και Δαμασκού. Από το Δεκέμβρη του 2018 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξανάνοιξαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα μέσα Αυγούστου φέτος το Ιράκ επιχείρησε να εξασφαλίσει (δίχως επιτυχία) την πρόσκληση και συμμετοχή της Συρίας στην περιφερειακή Σύνοδο της Βαγδάτης, ενώ πριν μια βδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, συνάντησε για πρώτη φορά μετά από μια 10ετία τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εμφανίζονται διχασμένοι σε σχέση με την παραμονή περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτικών στη Συρία, όπως φάνηκε και από την ψηφοφορία της 23ης Σεπτέμβρη στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί τροπολογίας που κατέθεσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζ. Μπόουμαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, ζητώντας να τεθεί υπό έγκριση (ή απόρριψη) μέσα σε 60 μέρες η συνεχιζόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθαρίσει την στρατηγική της ενημερώνοντας το Κογκρέσο. Η τροπολογία τότε είχε απορριφθεί με 286 ψήφους κατά και 141 υπέρ, με 99 Δημοκρατικούς βουλευτές να ενώνονται με 187 Ρεπουμπλικάνους στην απόρριψή της.
Στο μεταξύ, οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους σε προηγούμενες συμφωνίες σχετικά με το Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, συμφωνώντας ότι οι τζιχαντιστές θα πρέπει να απωθηθούν από την περιοχή γιατί εξαπολύουν επιθέσεις κατά του συριακού στρατού. Αυτό δήλωσε χτες από τη Μόσχα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, με αφορμή την προχτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Σότσι.
Στη Μανάμα του Μπαχρέιν έφτασε χτες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γ. Λαπίντ, για να εγκαινιάσει την πρεσβεία της χώρας του. Εγινε έτσι ο πρώτος Ισραηλινός ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε επίσημα το Μπαχρέιν, ως αποτέλεσμα της υπογραφής πριν από έναν χρόνο συμφωνίας ομαλοποίησης σχέσεων, στο πλαίσιο των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» που προώθησε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, τις οποίες επιδιώκει να διευρύνει παραπέρα σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ο Λαπίντ συναντήθηκε πρώτα με τον ομόλογό του, Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι, και μετά με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του είχε προγραμματίσει να υπογράψει συμφωνίες για διαχείριση υδάτινων πόρων, για το περιβάλλον και τον αθλητισμό.
Στο μεταξύ, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, με νέους θανάτους Παλαιστινίων από πυρά του ισραηλινού στρατού.
Την Κυριακή, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιχείρησής τους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν η «πρόληψη επιθέσεων»...
Το τελευταίο 24ωρο, άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά.
Πρώτα σκοτώθηκε ένας 40χρονος Παλαιστίνιος από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, όταν πλησίασε φράκτη ασφαλείας στα σύνορα της βόρειας Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, μαζί με άλλους δύο άνδρες. Οι Ισραηλινοί θεώρησαν την κίνησή του «ύποπτη» και τον τραυμάτισαν θανάσιμα με πέντε σφαίρες στο σβέρκο.
Ακολούθησε η δολοφονία μίας 30χρονης Παλαιστίνιας, μητέρας 4 παιδιών από την Τζενίν, που είχε εισέλθει «παράνομα», όπως αναφέρεται, στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τις κατοχικές αρχές, η γυναίκα φέρεται πως είχε «αιχμηρό αντικείμενο» και πως επιχείρησε με αυτό να επιτεθεί σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ στο δρόμο προς το τέμενος Αλ Ακσα, όταν την πλησίασαν για να της κάνουν έλεγχο επειδή την θεώρησαν «ύποπτη». Τελικά την τραυμάτισαν θανάσιμα και ξεψύχησε επιτόπου.
Περίπου την ίδια ώρα, ένας 22χρονος Παλαιστίνιος, μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, έπεσε νεκρός κοντά στην Τζενίν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών υπό ασαφείς συνθήκες.
Στο μεταξύ, το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς θα συναντήσει σήμερα στη Ραμάλα δύο Ισραηλινούς υπουργούς, με την επισήμανση (από την ισραηλινή πλευρά) πως δεν πρόκειται για διαβουλεύσεις με στόχο πιθανή επανέναρξη «ειρηνευτικών» διαβουλεύσεων.
Την πρώτη του περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου με την ιδιότητα του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ πραγματοποιεί από χτες και έως τις 3 Οκτώβρη ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν το Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. Στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αχμεντ αλ Μισνάντ.
Μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της χώρας, ο Μπορέλ ανήγγειλε το άνοιγμα Γραφείου Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ντόχα και την υπογραφή συμφωνίας για την πολιτική αεροπορία μεταξύ ΕΕ και Κατάρ, επισημαίνοντας πως θα είναι η πρώτη συμφωνία του είδους που θα υπογράψει η ΕΕ με χώρα του Περσικού Κόλπου. Είπε επίσης πως οι συνομιλίες για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «θα επαναληφθούν σύντομα».
Σήμερα ο Μπορέλ αναμένεται να μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Παγκόσμιας Πολιτικής (WPC), στο Αμπου Ντάμπι. Θα έχει διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της διάσκεψης, μεταξύ των οποίων και με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα.
Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Μπορέλ στην περιοχή είναι η Σαουδική Αραβία, στην οποία αναμένεται αύριο, ενώ την Κυριακή θα συναντηθεί με τον γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χάιραφ, και τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ. Στο Ριάντ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Υεμένης, Χάντι.