Μαχητική παρουσία χτες στο υπουργείο Παιδείας ενάντια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων
Η κινητοποίηση αποτέλεσε κλιμάκωση του αγώνα που δίνουν οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών, μαζί με φοιτητές του ΔΙΠΑΕ από τις Σέρρες και την Καβάλα, προβάλλοντας απέναντι στα σχέδια για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων τα αιτήματα για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, κάλυψη των αναγκών. Ηταν ο σταθμός μιας διαδρομής με Γενικές Συνελεύσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις με συλλογική διεκδίκηση. «Βγήκαν χαμένοι όσοι νόμιζαν ότι δεν κάνουμε τίποτα, ότι θα περιμένουμε να αποφασίζουν για το δικό μας μέλλον». «Το είπαμε και το κάναμε, είμαστε σήμερα στην Αθήνα», δήλωναν χτες.
Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης ακούραστα φώναζαν συνθήματα που αποκάλυπταν τους σχεδιασμούς και τις επιπτώσεις στις σπουδές και στη ζωή τους, που δήλωναν τις ανάγκες τους: «Θέλουνε τους φοιτητές για χρήση πειραμάτων, δεν θα επιτρέψουμε κατάργηση Τμημάτων», «Πτυχία με αξία, Τμήματα ανοιχτά, οι συγχωνεύσεις θα μείνουν στα χαρτιά», «Δεν θα περάσει», «Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Μαζί διαδήλωσαν φοιτητές από τις ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθήνας, ενάντια στα σχέδια για συγχωνεύσεις.
Αντιπροσωπεία των φοιτητών ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους, ωστόσο η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι ...δεν υπήρχε κάποιος αρμόδιος να τους συναντήσει. Από την πλευρά τους οι φοιτητές σχολίασαν ότι το υπουργείο υπολογίζει τη φωνή τους, όπως δείχνουν και διαρροές για αναδίπλωση και πάγωμα των σχεδίων που αφορούν το ΔΙΠΑΕ. «Θα συνεχίσουμε στον δρόμο των κινητοποιήσεων, περήφανα, ενωμένοι, μέχρι να υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις μας. Τώρα είναι η ώρα να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Είμαστε ήδη νικητές», ξεκαθάρισαν.
Μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών και των ιδρυμάτων, το υπουργείο προωθεί το πανεπιστήμιο - επιχείρηση
Οι φοιτητές απαιτούν: Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Ούτε σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας και συγχωνεύσεις σχολών. Να μην τολμήσουν να καταργήσουν τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Να μην επιβληθούν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Να μην πατήσει πόδι η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές μας. Να μην προχωρήσουν σχεδιασμοί για κάρτες εισόδου με αντίτιμο στη λέσχη σίτισης.
«Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και της Συνόδου Πρυτάνεων υποδέχθηκαν τους φοιτητές με δυνάμεις καταστολής, ενώ δεν έγινε καν δεκτή η παρουσία αντιπροσωπείας των φοιτητών προκειμένου να καταθέσουν εκ νέου τα αιτήματά τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι δίκαιες διεκδικήσεις μας δεν χωράνε στα σχέδια της κυβέρνησης για τις σπουδές μας!», αναφέρουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.
«Η επιλογή της υπουργού Παιδείας να προχωρήσει σε νέες αντιδραστικές αλλαγές που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τις σπουδές μας και να πετάξει στα σκουπίδια τα αιτήματα που υπογράφουν χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αυτές τις μέρες δεν θα μείνει αναπάντητη!», τονίζουν και καλούν σε νέα κινητοποίηση την Τρίτη 10 Μάη, στις 11 π.μ. στην Πρυτανεία.
Εκανε λόγο για αύξηση της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών κατά 15% και παρουσίασε την πορεία των προκηρύξεων για τις 1.450 θέσεις μελών ΔΕΠ από το 2019 έως σήμερα, με την υπουργό να κάνει λόγο για θετικό ισοζύγιο +132 θέσεων, χωρίς βέβαια τα παραπάνω να απαντούν στις ανάγκες και ελλείψεις που έχουν συσσωρευτεί, ούτε βέβαια να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Το υπουργείο επιλέγει μάλιστα την κάλυψη αναγκών του εκπαιδευτικού έργου επικουρικά με μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, προσθέτοντας μία ακόμα κατηγορία προσωπικού, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στην επιχειρησιακή προετοιμασία των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών, όπως τα Βιομηχανικά Διδακτορικά ή αλλιώς έρευνα κατά παραγγελία ιδιωτικών επιχειρήσεων και οι συμπράξεις ερευνητικής αριστείας. Η υπουργός δήλωσε πως υλοποιούνται έργα μέσω ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες σε τρία πανεπιστήμια, στην κατεύθυνση της παράδοσης της φοιτητικής μέριμνας στους ιδιώτες, κάτι από το οποίο οι φοιτητές έχουν ήδη αρνητική εμπειρία και που επιφυλάσσει και ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της «εξωστρέφειας» των ιδρυμάτων, με ενδεικτικά παραδείγματα την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων με δίδακτρα και με νέες δυνατότητες διεθνοποίησης να έρχονται με το νέο νομοσχέδιο, τη συμμετοχή 7 πανεπιστημίων στην «Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», τα προγράμματα συνεργασίας των ελληνικών ΑΕΙ με 29 πανεπιστήμια των ΗΠΑ και συνεργασίες με ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας.
Με το επίκαιρο όσο ποτέ μήνυμα της «Ειρήνης» ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώθηκε με την επιμέλεια των καθηγητών του σχολείου και τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων.
Στη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στους μαθητές του σχολείου που προέρχονται από τρίτες χώρες. Η δράση είχε τίτλο «Τα λόγια να γίνουν πράξεις. Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία». Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε η δράση των Τάξεων Υποδοχής και προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα αποφοίτων του σχολείου.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδι και χορό της μαθητικής ομάδας του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου.
Παρουσιάστηκαν επίσης ποιήματα με θέμα την προσφυγιά, αποσπάσματα από το «Διάλογοι Προσφύγων» του Μπ. Μπρεχτ, ενώ πραγματοποιήθηκε διαδραστική εκδήλωση με θέμα «Πρακτικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για την καλλιέργεια ενός λόγου επικοινωνίας, φιλίας και συνεννόησης» που απευθυνόταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα στο αίθριο του σχολείου διοργανώθηκε έκθεση με φωτογραφίες και χειροτεχνίες μαθητριών και μαθητών με θέμα το φως, την ελπίδα, τη ζωή.
Το διήμερο δράσεων ολοκληρώθηκε με τους μαθητές στο προαύλιο του σχολείου, πιασμένους όλους μαζί χέρι χέρι να σχηματίζουν το σύμβολο της ειρήνης, ενώ με τις σάκες τους σχημάτισαν τη λέξη «ΕΙΡΗΝΗ».
«Μια ακόμα πράξη του κωμικοτραγικού έργου που ανεβάζει το υπουργείο Παιδείας με τίτλο "Ολα λειτουργούν κανονικά... και ζήσαμε εμείς καλά κι εσείς καλύτερα"». Ετσι χαρακτηρίζει η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της Α' τάξης του ΕΠΑΛ Μύρινας με το μάθημα «Αρχές Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής». Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, «μέχρι τις αρχές Απρίλη δεν είχε διδαχθεί ούτε μία ώρα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού της αντίστοιχης ειδικότητας, παρά τη γνωστοποίηση του προβλήματος από την αρχή της σχολικής χρονιάς στη ΔΙΔΕ Λέσβου, τόσο από τον διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, όσο και από την ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου.
Προφανώς, με δεδομένο ότι εάν σε οποιοδήποτε μάθημα δεν υπάρχει βαθμός στα δύο τετράμηνα, τότε δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν έλεγχοι, η ΔΙΔΕ Λέσβου αποφάσισε να αναθέσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς το συγκεκριμένο μάθημα στον διευθυντή του σχολείου. «Ούτε λίγο ούτε πολύ η ΔΙΔΕ Λέσβου απαιτεί τις 12 εργάσιμες μέρες που απομένουν με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα, να διδαχθεί το μάθημα για 10 ώρες σε καθένα από τα τρία τμήματα της Α' Λυκείου με αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου για να πάρουν οι μαθητές μία... γεύση ηλεκτρολογίας, αλλά και να βαθμολογηθούν για τις επιδόσεις τους! Ετσι αντιλαμβάνονται την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ως κουτάκι που πρέπει να σημειωθεί», σχολιάζει η ΕΛΜΕ, δηλώνοντας πως «καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και καλούμε τους συναδέλφους να μη συμβιβαστούν με αυτήν την πραγματικότητα που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και συλλογικά να διεκδικήσουμε κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων από την αρχή της σχολικής χρονιάς».
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κατατέθηκε στη Βουλή ως Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας από τους βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη.