Νέες υποδείξεις για νέες ανατροπές σε ασφαλιστικό, εργασιακά, καθώς και πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα, υπέδειξε στην κυβέρνηση ο αρμόδιος για τα Δημοσιονομικά επίτροπος της ΕΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ξενοδοχείο της Αθήνας
Από πρόσφατη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό |
Στο πλαίσιο αυτό ο Χ. Αλμούνια, ως θεματοφύλακας των δημοσιονομικών πολιτικών λιτότητας για όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, υπέδειξε στην κυβέρνηση (που έχει δεσμευτεί στις Βρυξέλλες να μειώσει μέχρι το τέλος του 2006 το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ και παράλληλα να περιορίσει το δημόσιο χρέος):
Σε δηλώσεις που έκανε πριν από την εκδήλωση στο υπουργείο Οικονομίας, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, απαίτησε την περαιτέρω σκλήρυνση της δημοσιονομικής πολιτικής. Οπως είπε, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων που συνεχίζει να έχει η ελληνική οικονομία, η επιτήρησή της θα πρέπει να συνεχιστεί. Οσο για τα αποτελέσματα του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, αυτά θα αξιολογηθούν από την ΕΕ τον ερχόμενο Νοέμβρη με βάση τη σχετική έκθεση που θα αποστείλει το υπουργείο Οικονομίας. Αν και όπως είπε δε θέλει να προκαταλάβει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, του αρμόδιου οργάνου που θα κρίνει την ελληνική «έκθεση προόδου», ο ίδιος ζήτησε τη λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων άμεσης απόδοσης πριν από το τέλος του 2005.
Στην Αθήνα συνεδριάζει σήμερα η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με θέμα τη «νομισματική πολιτική». Σημειώνεται πως τα επιτόκια των τραπεζών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης - άρα και της Ελλάδας - επηρεάζονται από το επιτόκιο του ευρώ (σήμερα 2%) που καθορίζεται από την ΕΚΤ. Με βάση αυτό το δεδομένο, υπενθυμίζουμε πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Ν. Γκαργκάνα, σύμφωνα με τις οποίες τα επιτόκια του ευρώ δεν πρόκειται να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στα σημερινά - χαμηλά, όπως είχε ισχυριστεί - επίπεδα.
Το ΔΣ της ΕΚΤ συνέρχεται - συνήθως ανά 15ήμερο - στην έδρα του, στη Φραγκφούρτη, όμως δυο φορές το χρόνο «φιλοξενείται» από μια από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ. Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση στην Αθήνα, ο Ν. Γκαργκάνας δήλωσε πως «οι αποφάσεις για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής λαμβάνονται από το ΔΣ της ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό για την εφαρμογή τους».
Οργανώνεται το συνεπές αγροτικό κίνημα
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας)--
Ελπιδοφόρα ήταν τα μηνύματα της προχτεσινής πλατιάς σύσκεψης που διοργάνωσαν στην Κύρινθο, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μαντουδίου, Κυρίνθου και Σπαθαρίου, με θέμα τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ και τα προβλήματα των αγροτών της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα της συγκέντρωσης «τράβηξε» το ενδιαφέρον των αγροτών της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που έχουν πληγεί επανειλημμένα από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ομιλητής στη σύσκεψη ήταν ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της Γραμματείας Φθιώτιδας της ΠΑΣΥ, ο οποίος, αφού ανέλυσε τις αρνητικές επιπτώσεις της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ, στο εισόδημα των παραγωγών και τις καλλιέργειες, επισήμανε ότι στόχος είναι το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Γι' αυτούς τους λόγους, συνέχισε, χρειάζεται η αντίσταση και αντεπίθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, στην κατεύθυνση διεκδίκησης μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Για να γίνει κάτι τέτοιο, κατέληξε ο Κ. Μπασδέκης, χρειάζεται ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας, χρειάζονται γεροί και μαζικοί αγροτικοί σύλλογοι.
Στη συνέχεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός από τους συμμετασχόντες, ενώ κατατέθηκαν πολλά ερωτήματα από τους παραγωγούς ανάλογα με το προϊόν καλλιέργειας. Ολοι συμφώνησαν να γίνουν και άλλες ενημερωτικές συσκέψεις στα χωριά της περιοχής και να προωθηθεί η συγχώνευση των τριών αγροτικών συλλόγων, μέσα από γενικές συνελεύσεις των μελών τους, σε έναν, ενώ συγκροτήθηκε και γραμματεία της ΠΑΣΥ στη Βορειοκεντρική Εύβοια, από αγρότες - μέλη και των τριών συλλόγων.
Την τακτική της διοίκησης του ΕΛΓΑ να μην εφαρμόζει διαταγές της ελληνικής δικαιοσύνης που αφορούν την παράταση της εργασίας των συμβασιούχων γεωπόνων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων (ΠΕΑΣΓΕ). Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η διοίκηση του ΕΛΓΑ, ενώ πετά στο καλάθι των αχρήστων τις δικαστικές αποφάσεις, δεν έπραξε το ίδιο με τα σημειώματα βουλευτών και προχώρησε το καλοκαίρι σε προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού χωρίς κριτήρια στην επιλογή, για ανάγκες που μπορούσαν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό». Η ΠΕΑΣΓΕ απευθύνεται προς όλους τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και ζητά να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες, γιατί - όπως σημειώνει - είναι σίγουρο πως δε θα περιοριστούν μόνο στους συμβασιούχους γεωπόνους.
Την ιστορία με τον ...Χότζα θυμίζουν οι τοποθετήσεις και ανταπαντήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση της ΝΔ, γύρω από τις λεγόμενες «τιτλοποιήσεις». Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ομιλία του κοινοτικού επιτρόπου στη χώρα, δήλωνε πως «ο κ. Αλμούνια θα προτιμούσε μόνιμου χαρακτήρα μέτρα αλλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι μόνιμου χαρακτήρα μέτρα απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν και έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις». Ισχυρίστηκε πως η κυβερνητική επιλογή είναι «συμβατή» με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας πως «οι τιτλοποιήσεις ασφαλώς δεν είναι μόνιμη λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα».