ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μαίνονται οι μάχες σε μια σύγκρουση που ματώνει το λαό

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν αποστολή οπλισμού στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου

Οι τάφοι πολλαπλασιάζονται στην Ουκρανία. Εδώ σε μια κίνηση με συγκεκριμένη σκοπιμότητα τοποθετήθηκαν συμβολικά μνήματα θυμάτων της Μαριούπολης έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο
Οι τάφοι πολλαπλασιάζονται στην Ουκρανία. Εδώ σε μια κίνηση με συγκεκριμένη σκοπιμότητα τοποθετήθηκαν συμβολικά μνήματα θυμάτων της Μαριούπολης έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.--

Οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο με δεκάδες νεκρούς. Μετά τη νέα αποτυχημένη συνάντηση της Ομάδας Επαφής το Σάββατο στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου συμμετείχαν ο ειδικός απεσταλμένος της Ουκρανίας, πρώην πρόεδρος της χώρας Λεονίντ Κούτσμα, ο πρέσβης της Ρωσίας Μ. Ζουράμποφ, η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Χ. Ταλιαβίνι, και οι απεσταλμένοι των πολιτοφυλάκων Ντ. Πουσίλιν και Βλ. Ντεϊνέγκο, κλιμακώθηκαν οι μάχες γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, και το σιδηροδρομικό κόμβο βρίσκεται εκεί.

Η συνάντηση στο Μινσκ κατέληξε άκαρπη, γιατί υπήρξε διαφωνία για την απόσυρση βαρέων όπλων, αλλά και για τον ορισμό της γραμμής, όπου ξεκινάει η λεγόμενη ουδέτερη ζώνη της πρώτης συμφωνίας του Σεπτέμβρη που υπογράφτηκε επίσης στο Μινσκ, αλλά επί της ουσίας ποτέ δεν εφαρμόστηκε, αφού ο ουκρανικός στρατός συνέχισε τις επιθέσεις και οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες απαντούσαν, ενώ πολλές φορές ανταλλάχτηκαν κατηγορίες για χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές κατά αμάχων.

Το σίγουρο είναι ότι σε αυτήν τη σύγκρουση που έχει χαρακτήρα ενδοαστικό και ενδοϊμπεριαλιστικό ανεβαίνει ο «φόρος» αίματος που πληρώνει ο ουκρανικός λαός, με τους νεκρούς (άμαχους, στρατιώτες, πολιτοφύλακες) να φτάνουν πάνω από 5.000. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν χτες οι αρχές στο Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ μόνο μέσα στο Γενάρη σκοτώθηκαν 242 άμαχοι και τραυματίστηκαν 273, επίσης σκοτώθηκαν 92 πολιτοφύλακες και 411 τραυματίστηκαν, ενώ και 434 κτίρια καταστράφηκαν. Δίνοντας αυτά τα στοιχεία, οι ηγέτες των πολιτοφυλάκων, ονομαζόμενοι πρόεδροι των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, Α. Ζαχαρτσένκο και Ιγκόρ Πλοτίνσκι δήλωσαν ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν σε επιστράτευση έως και 100.000 ανδρών, ως άμεση απάντηση στην επιστράτευση των δυνάμεων του Κιέβου.

Ο Κέρι την Πέμπτη στο Κίεβο

«Νερό στο μύλο» του πολέμου ρίχνει και διαφαινόμενη αποστολή εξοπλισμού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», με αφορμή τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων και των δυνάμεων του Κιέβου στα ανατολικά της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι (που μεταβαίνει την Πέμπτη στο Κίεβο, καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εξέφρασαν την προθυμία τους να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο αποστολής «αμυντικών όπλων» και εξοπλισμού στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων, η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, είναι επίσης διατεθειμένη να επανεξετάσει τις αντιρρήσεις που έφερε για την αποστολή τέτοιου είδους βοήθειας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι 8 πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρόκειται να εκδώσουν σήμερα μια ανεξάρτητη έκθεση στην οποία παροτρύνουν την Ουάσιγκτον να αποστείλει «αμυντικά» όπλα και εξοπλισμό ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης.

Από την Ουγγαρία, που επισκέφτηκε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, δήλωσε ότι πρέπει να επιδιωχθεί κατάπαυση του πυρός και εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, αλλά σημείωσε ότι η χώρα της δεν πρόκειται να στείλει εξοπλισμό. Σημείωσε: «Η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία με όπλα. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα», είπε κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν. Τόσο η Γερμανία, όσο και η Ουγγαρία, οι μονοπωλιακοί όμιλοι των οποίων έχουν άμεση διασύνδεση με ρωσικά μονοπώλια σε πολλούς τομείς, επιχειρούν να βρουν ένα συμβιβασμό, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ επιδιώκουν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Επίσης, η Α. Μέρκελ ανακοινώθηκε ότι στις 9 Φλεβάρη θα μεταβεί στις ΗΠΑ και θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ανάμεσα σε άλλα και για την κατάσταση στην Ουκρανία.

IΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Νέα κονδύλια στις ΗΠΑ για «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποβάλλοντας χτες στο Κογκρέσο το πακέτο προτάσεων και απαιτήσεών της για τον προϋπολογισμό του νέου οικονομικού έτους, ζήτησε την έγκριση νέας χρηματοδότησης ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για την υποτίθεται «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ. Το κονδύλι αυτό θα ριχτεί στη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην ευρεία Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας το βολικό πρόσχημα της «αντιτρομοκρατικής δράσης», ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται την τελευταία δεκαετία κατά κόρον με διάφορες εγκληματικές οργανώσεις, που είναι δημιουργήματα των ιμπεριαλιστών.

Στο Ιράκ ο σιίτης πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, που κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση και δυτικούς συμμάχους του ως υπαίτιος για την κατάντια του στρατού και την παταγώδη αδυναμία του να αντισταθεί στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» το περασμένο καλοκαίρι, διέψευσε πως θα επιχειρήσει να επανέλθει στην ενεργό πολιτική σκηνή. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία διάθεση να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο «εκτός και εάν το αποφασίσει ο ιρακινός λαός».

Στη Συρία, μετά την προχτεσινή βομβιστική επίθεση πιθανώς ισλαμιστών σε ανοιχτή αγορά του προαστίου Καλάσεχ της Δαμασκού, που προκάλεσε το θάνατο σε έξι άτομα και τραυμάτισε 24 άλλα, αναφέρθηκε βομβαρδισμός στο χωριό Τζασέμ της νότιας επαρχίας Νταράα, που ελέγχεται από τζιχαντιστές, από αεροσκάφη της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας. Εκπρόσωπος του «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι κατά τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα και τραυματίστηκαν 25 άλλα.

Στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας έναν απολογισμό των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας μεταξύ Σύρων κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε πως καταγράφηκαν γενικότερα «θετικές αντιδράσεις» και ότι οι εκπρόσωποι αντιπολιτευόμενων οργανώσεων που απουσίαζαν από τη συνάντηση εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε επόμενο κύκλο επαφών στη Μόσχα, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου ένα μήνα.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Κίνηση αποκλιμάκωσης

ΑΜΜΑΝ.--

Ο Ιορδανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ουαλίντ Ομπέιντατ, επιστρέφει τις επόμενες μέρες, μετά από περίπου τρεις μήνες, στο Τελ Αβίβ καθώς οι ιορδανικές αρχές διαπίστωσαν σαφή αποκλιμάκωση της έντασης που είχαν προκαλέσει κινήσεις και μέτρα της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, γύρω από το μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε χτες ο Ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μοχάμεντ αλ Μομένι, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη αφού το Αμμάν διαπίστωσε πως «τα πράγματα προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι «ο αριθμός των πιστών που μπορούν να προσεύχονται στο τέμενος Αλ Ακσα αυξήθηκε σημαντικά αφότου ανακαλέσαμε τον πρεσβευτή μας για να διαμαρτυρηθούμε για τις ισραηλινές παραβιάσεις και για το κλείσιμο του τεμένους για τους πιστούς».

Ιορδανική κυβερνητική πηγή διευκρίνισε πως οι μουσουλμανικοί τόποι λατρείας αποτελούν «κόκκινη γραμμή» και πως το Ισραήλ «έλαβε το μήνυμα». Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας πως αντανακλά τα «κοινά συμφέροντα» των δύο χωρών για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Ως γνωστόν, μετά το 1967, η Ιορδανία διατήρησε τη διαχείριση της Πλατείας των Τζαμιών όταν το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ο Ιορδανός βασιλιάς θεωρείται επίσημος φύλακας του λατρευτικού χώρου.

Εκκληση της «Χαμάς» στο Ιράν για στήριξη

Νωρίτερα, ο ηγέτης της «Χαμάς», Μαχμούντ Ζαχάρ, κάλεσε το Ιράν να ενισχύσει την οργάνωση με περισσότερα όπλα και κεφάλαια ώστε να τη βοηθήσει «να καταστρέψει την ισραηλινή κατοχή». Μιλώντας στον λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό της «Χεζμπολάχ» «Al-Manar» ο Ζαχάρ υποστήριξε ότι η «Χαμάς» είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ιράν «για χάρη της Παλαιστίνης».

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη «Χαμάς», σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες ο ηγέτης της οργάνωσης στην Ντόχα, Κχαλέντ Μασχάαλ, θα επισκεφθεί την Τεχεράνη, στο πλαίσιο επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών, των οποίων οι σχέσεις είχαν διαταραχθεί από την άρνηση του ισλαμικού παλαιστινιακού κινήματος να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ