Με αφορμή την κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ, άνθρωποι που συμπορεύονται με το Κόμμα, από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Διοίκηση και αλλού, γράφουν στον «Ριζοσπάστη» για τη μεγάλη επέτειο. Η δημοσίευση των κειμένων και των δηλώσεων ξεκινάει σήμερα και θα συνεχιστεί στα επόμενα φύλλα.
Κορύφωση του γιορτασμού για τα 100χρονα του Κόμματος. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
Στη μεγάλη αυτή πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι κομμάτων, που θα βρίσκονται στην Αθήνα, συμμετέχοντας στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, την οποία θα φιλοξενεί εκείνες τις μέρες το ΚΚΕ.
Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
Βασικός άξονάς της θα είναι το ποίημα του δικού μας ποιητή, του Γιάννη Ρίτσου, «Στο ΚΚΕ», που άλλωστε στίχοι του συνόδευαν και όλη αυτήν την 5χρονη διαδρομή γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος: «Τρία κόκκινα γράμματα, σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».
Στη Σκηνή του ΣΕΦ θα ακουστούν τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της Ελλάδας, που η Τέχνη τους συνάντησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας. Τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Απόστολου Καλδάρα, Χρήστου Λεοντή, Μάνου Λοΐζου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Σταύρου Ξαρχάκου και Μάνου Χατζιδάκι. Τη δική τους ξεχωριστή θέση θα έχουν τα αντάρτικα καθώς και διεθνή επαναστατικά τραγούδια.
Τραγούδια που ενώνουν το χτες με το σήμερα και το αύριο. Τραγούδια που μέσα σε αυτά τα χρόνια μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές κομμουνιστών, τραγούδια που σηματοδότησαν εποχές και γεγονότα. Τραγούδια αντλημένα από τον πλούτο της δημιουργίας που εμπνεύστηκε και ενέπνευσε τους αγώνες, από την ένδοξη Ιστορία του Κόμματός μας και του κομμουνιστικού κινήματος.
Στη Σκηνή θα ενώσουν τις φωνές τους με όλους εμάς ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές του τόπου μας: Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Μαρία Φαραντούρη.
Την ορχήστρα διευθύνει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Δανάη Κατσαμένη.
Με απαγγελίες αποσπασμάτων από το ποίημα «Στο ΚΚΕ», τα τραγούδια, αλλά και έργα μεγάλων εικαστικών δημιουργών θα διατρέχονται νοερά οι δεκαετίες, οι βασικές αρχές του τιμημένου Κόμματός μας.
Το αφιέρωμα ξεκινά από τον ίδιο το χαρακτήρα του ΚΚΕ, την πρωτοπόρα θεωρία και δράση του. Ο «Οδηγητής» του Κώστα Βάρναλη μας θυμίζει ότι το ΚΚΕ είναι γνήσιο τέκνο της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στη συνέχεια, τονίζονται οι ακατάλυτοι δεσμοί που έχει το Κόμμα με την εργατική τάξη, με το λαό. Δεν μπορεί να μην υπάρξει αναφορά στη συγκλονιστική δεκαετία 1940 - 1949. Το ΚΚΕ υπήρξε ο βασικός αιμοδότης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ και ακολουθεί η μεγάλη ταξική σύγκρουση του 20ού αιώνα, η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Ιδιαίτερη τιμή αποδίδεται στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους αυτούς που άντεξαν στις δύσκολες συνθήκες της βαριάς παρανομίας, των φυλακών και των εξοριών. Αναδεικνύεται ότι το Κόμμα στάθηκε μπροστάρης και στους πιο σύγχρονους αγώνες. Στη συνέχεια, τονίζεται ότι το ΚΚΕ από την αρχή κιόλας της ίδρυσής του στάθηκε πιστό στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού. Η τελευταία ενότητα διατρανώνει την ιστορική συνέχεια. Στις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν με την ανατροπή του σοσιαλισμού, το ΚΚΕ δεν λιγοψύχησε, δεν τα γύρισε, κράτησε ψηλά την κόκκινη σημαία. Η σκυτάλη ενός αιώνα αγώνων και θυσιών περνάει στα δικά μας χέρια, μέχρι την τελική νίκη!
Ηθοποιός
Στη δικαιοσύνη των απλών καθημερινών πραγμάτων.
Στην αναλλοίωτη πάλη για το δικαίωμα στη Ζωή.
Για τον Κόσμο της Ειρήνης και της Ευημερίας των Λαών.
Για την Ιστορία των Αγώνων του για τη Διαρκή Επανάσταση.
Πόσο σπουδαία είναι όσα έμαθες ε σ ύ σαν σύγχρονος άνθρωπος πιστεύοντας στο ΚΚΕ!
Τι δύναμη πήρες από την Ιστορία του!
Και τέλος... η Μέγιστη Τιμή να γράφεις αυτό το σημείωμα.
Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά ως τη Νίκη.
Λογοτέχνης
Οι μνήμες επανέρχονται τις γεμίζουν και τις συγκινούν.
Η πρώτη ανήκει στα παιδικά μου χρόνια όταν πήγαινα στο νηπιαγωγείο. Επαιζα με τα παιδιά της γειτονιάς στην όχθη του ποταμού Ιλισσού, κοντά στην Καλλιθέα, όταν ήρθαν μπαμπάδες και μαμάδες και μας πήραν με τρεμάμενο χέρι για τα σπίτια μας, επειδή κάποιοι άγνωστοι έπιασαν κάποιους ανθρώπους που είχαν σ' ένα υπόγειο έναν πολύγραφο (ή άλλη ονομασία) και φοβούνταν μήπως τους έπιασαν όπως εκείνους που ασφάλτωναν την οδό Χαροκόπου ή τους σκουπιδιάρηδες από τα κάρα.
Τότε είδα τον άνθρωπο που τον έλεγαν κομμουνιστή να βγαίνει από την πόρτα του ισόγειου δωματίου του, κρατώντας το παλτό του, ανάμεσα σε τέσσερις άντρες.
Εμένα δεν με πήρε κανένας, κι εγώ ακολούθησα μια μητέρα με το γιο της, που είχαν έρθει από τον Πόντο, και το παιδί διάβαζε βιβλία που του τα έκρυβε, και μοιραζόμασταν την ίδια μεγάλη αυλή.
Οταν πήγα στο νηπιαγωγείο έβλεπα τους μαθητές - αγόρια και κορίτσια - να φοράνε στολές και να χαιρετάνε με τα χέρια τους τεντωμένα ψηλά, περπατώντας σαν στρατιώτες, και να τραγουδάνε για την ΕΟΝ.
Η Kαλλιθέα είχε πέντε συνοικισμούς και παιδιά που έρχονταν από αυτούς ήξεραν και άλλες λέξεις που μας ήταν άγνωστες.
Η κλίση εκείνων των περαστικών αναμνήσεων άλλαξε πορεία το 1940 με την κήρυξη του πολέμου, την Κατοχή της πατρίδας από τους Ιταλούς φασίστες και την Κατοχή των Γερμανών ναζιστών.
Τα θύματά τους βρίσκονταν πυροβολημένα στους δρόμους της Καλλιθέας με το παρώνυμο κομμουνιστές που σήμαινε ιδεολόγοι, μια λέξη άγνωστη για εμάς τα παιδιά.
Το παραδιπλανό μας σπίτι ήταν το αγαπημένο μου. Είχε μια μεγάλη αυλή με δέντρα, ένα σκυλί δεμένο, πολλά δωμάτια και έξι αγόρια, με το επίθετο Πεντζαρόπουλος, που τον πρωτότοκο, με το όνομα Γιώργος, πολύ ψηλός και όμορφος, τον σκότωσαν βόμβες από ένα εγγλέζικο αεροπλάνο στο Λόφο του Φιλοπάππου.
Ο δεύτερος γιος, ο Κώστας, αμίλητος, με άγνωστο στο πρόσωπό του ακόμα και το χαμόγελο, ήταν - όπως έλεγαν - ιδεολόγος κομμουνιστής.
Αυτόν τον διαδεχόταν ο Νίκος που ανέβαινε τη σιδερένια σκάλα του σπιτιού μας, κρατώντας ένα μεγάλο όπλο και πυροβολούσε το αστυνομικό τμήμα που είχε τη φήμη ότι φυλάκιζε τους κομμουνιστές, για να εκδικηθεί τον αδελφό του.
Σ' εμάς τα παιδιά του Δημοτικού στη γωνία των σπιτιών μας ήταν το Δημοτικό και ακούγαμε λέξεις με το επίθετο των ιδεολόγων που τις αγνοούσαμε.
Μια μέρα ο πιο μικρός, ο τέταρτος αδελφός, ο Βαγγέλης Πεντζαρόπουλος κι εγώ καθόμασταν στα μαρμάρινα σκαλοπάτια μιας μονοκατοικίας απέναντι από το σπίτι του και παίζαμε με τις ρόδες που τις έφτιαχνε για να κάνει ένα πατίνι.
Χωρίς να ξέρουμε τίποτα περισσότερο μας πλησίασε μια γειτόνισσα και είπε στον Βαγγέλη:
Τι θα παίζεις; Ελα μαζί μου. Θα πάμε στην Αθήνα.
Ο Βαγγελάκης δεν γύρισε ποτέ.
Σκοτώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου του 1944.
Η κηδεία στην Καλλιθέα ήταν πολύκοσμη και κατακόκκινη...
Λογοτέχνης
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πέρασε μέσα από χίλιες μύριες δυσκολίες, έδωσε το αίμα του, τον ανθό των ανθρώπων του, στον αγώνα αυτόν. Στην ειρήνη και στον πόλεμο, με διώξεις, φυλακίσεις, εκτελέσεις των μελών και των στελεχών του, ποτέ δεν έκανε πίσω. Συγκέντρωσε στους κόλπους του ανθρώπους ξεχωριστούς, με ατσαλένια θέληση και αρραγή πίστη στα ιδανικά τους. Εργάτες συνειδητοποιημένους, διανοούμενους φωτισμένους, καλλιτέχνες αφιερωμένους στην τέχνη και στον αγώνα. Στις σημερινές συνθήκες, πολύ διαφορετικές από εκείνες του προηγούμενου αιώνα, αλλά το ίδιο, ίσως και περισσότερο, δύσκολες, δεν έχει ανάπαυλα. Βρίσκεται παντού, όσο οι δυνάμεις του το επιτρέπουν. Στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές. Σε κάθε χώρο, όπου συσσωρευμένα προβλήματα απαιτούν λύσεις, είναι εκεί. Και επειδή «ουκ επ' άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος» γιορτάζει τα εκατοστά γενέθλιά του με εκδηλώσεις, που δείχνουν το πόσο σημαντικό θεωρεί τον πολιτισμό, και φανερώνουν το είδος του πολιτισμού που προάγει, αυτό που πλουτίζει τον νου και την ψυχή των ανθρώπων.
Οπλισμένο με τις γνώσεις και την πείρα, που τα πρώτα 100 χρόνια ζωής του πρόσφεραν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα συνεχίσει να μάχεται για τα δίκια των εργατών, των εργαζομένων, των «αδικημένων» του κόσμου τούτου, για τα επόμενα χρόνια και έως ότου τα οράματά μας γίνουν πραγματικότητα.