Καλούν σε οργάνωση της πάλης χωρίς καθυστέρηση, ενάντια στην απληρωσιά, στις απολύσεις και τα νέα αντεργατικά μέτρα
Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων της Αττικής έξω από το υπουργείο Εργασίας |
Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν την πρωτοβουλία, σημειώνουν πως η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σφαγείο για τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων:
«Η μεγαλοεργοδοσία, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που της έχουν εξασφαλίσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τσακίζει μισθούς, μεροκάματα, Ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις. Καθημερινά, εκβιάζει εργαζόμενους να δεχτούν τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς με τον "μπαμπούλα" των απολύσεων και της ανεργίας. Αφήνει απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους και όταν καταβάλλει τελικά τους πενιχρούς μισθούς, πολλές φορές προχωράει σε "ψαλίδισμα" των δεδουλευμένων με την υπόσχεση της εξόφλησης κάπου στο απροσδιόριστο μέλλον ή, ακόμη χειρότερα, απαιτεί από τους εργαζόμενους, στο όνομα της "στήριξης" της επιχείρησης, να συμφωνήσουν ότι εξοφλήθηκαν εξολοκλήρου».
Οσον αφορά τα νέα αντεργατικά μέτρα, αναφέρουν: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τροφοδοτεί την επιθετικότητα του κεφαλαίου και με νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς που έχει ήδη ετοιμάσει και συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου:
Η ανακοίνωση - κάλεσμα καταλήγει: «Η επίθεση που δεχόμαστε θα συνεχιστεί. Τα αντεργατικά μέτρα δεν έχουν σταματημό. Εχουμε καθήκον, απέναντι στις οικογένειές μας και τα παιδιά μας, να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου. Να δυναμώσουμε τον ενιαίο αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια που οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες στο "γύψο". Να οργανώσουμε την αντίσταση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Να διεκδικήσουμε καλύτερα μεροκάματα και μισθούς, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των οικογενειών μας».
Πετυχημένη η σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από τη μαζική σύσκεψη |
Οπως σημειώθηκε στη σύσκεψη, σήμερα όσο ποτέ, πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ των σωματείων, να συντονιστούν τα βήματα στην οργάνωση του αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, με μέτωπο στην εργοδοσία και την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντά της.
Στη σύσκεψη ανταποκρίθηκαν πλήθος σωματείων. Μεταξύ αυτών, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σωματεία του κλάδου του Εμπορίου, όπως των εργαζομένων στα σουπερμάρκετ της «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα και της «Praktiker». Επίσης, συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Μετάλλου, Επεξεργασίας Ξύλου, Ιματισμού, Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επισιτιστικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Εργατοϋπαλλήλων, στις Χημικές Βιομηχανίες Βόρειας Ελλάδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι εργολαβικές καθαρίστριες, Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ κ.ά.
Ανοίγοντας τη σύσκεψη η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην «Αρβανιτίδης», τόνισε: «Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό συμφέρον για τους εργαζόμενους και την εργοδοσία. Οτι είναι μεγάλο ψέμα πως όταν μια επιχείρηση πηγαίνει καλά, θα έχουμε και μεις μια καλύτερη ζωή. Την επίθεση της εργοδοσίας τη βιώσαμε και συνεχίζουμε να τη βιώνουμε τόσο σε συνθήκες που η επιχείρηση πήγαινε καλά όσο και τώρα που εμφανίζει προβλήματα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ξεκομμένα από τη γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που είναι σε εξέλιξη απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι σημερινές εξελίξεις στην επιχείρηση επιβεβαιώνουν για το πόσο δίκιο είχαμε όταν ενημερώναμε τους συναδέλφους ως σωματείο, λέγοντάς τους μετά τη συμφωνία με τον "Μαρινόπουλο" ότι αυτή η συμφωνία δεν αποτελεί λύση στα προβλήματά μας, ότι δεν μας διασφαλίζει μια σταθερή δουλειά με δικαιώματα». Εκ μέρους της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, την πρωτοβουλία χαιρέτισε η πρόεδρος, Γαρυφαλλιά Καλαμαρά.
Απεργιακή συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ. στην Ομόνοια
Σταθερή δουλειά με δικαιώματα διεκδικούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον κλάδο της καθαριότητας, που προχωρούν, αύριο, Πέμπτη, σε απεργία και συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Η κινητοποίηση γίνεται μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων, στην οποία συμμετέχουν Σωματεία (Αττικής, Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας) και Επιτροπές Αγώνα (Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Καμία απόλυση συμβασιούχου», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή, ενώ απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, που, για ακόμα μια φορά, βρίσκονται «στον αέρα» με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Χτες, το Σωματείο Καθαριστών/στριών Πειραιά παραβρέθηκε και έκανε παρέμβαση στην προγραμματισμένη συνάντηση του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας με τους εργαζόμενους καθαριστές/στριες των σχολείων. Στη συνέχεια έγινε σύσκεψη και συζητήθηκαν τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και η ανάγκη οργάνωσης μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση.
Καθαριστές και καθαρίστριες διεκδικούν: «Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ανανέωση όλων των συμβάσεων. Καμία απόλυση! Καμία μείωση μισθού! Αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας! Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές. Αμεση καταβολή της μείωσης του 10% του μισθού κ.ά.».
Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Εδώ και έναν μήνα οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό τους σωματείο διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλει η εργοδοσία, με το ξενοδοχείο να μη λειτουργεί με απόφαση των ιδιοκτητών του. Ο αγώνας τους συνεχίζεται με στόχο ο προγραμματισμένος για τις 13 Ιούλη πλειστηριασμός να τους βρει σε θέση μάχης, στέλνοντας μήνυμα σε παλιούς και νέους ιδιοκτήτες πως δεν θα επιτρέψουν να πεταχτούν 200 και πλέον εργαζόμενοι στο δρόμο. Στην κατεύθυνση αυτή, το επιχειρησιακό και το κλαδικό συνδικάτο προετοιμάζουν, την Πέμπτη 7 Ιούλη, συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο.
Ξεκίνησαν την Κυριακή και συνεχίζονται έως τις 3/7 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου. Οι οικοδόμοι ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καθημερινά έως και την Παρασκευή 1/7 (5 μ.μ. - 9 μ.μ.), το Σάββατο 2/7 και την Κυριακή 3/7 (12 μ. - 8 μ.μ.).