Προσωπική παρέμβαση Μπους στη σιιτική ηγεσία για να «βρεθεί συναινετική λύση» με τους σουνίτες
Associated Press |
Διαδήλωση οπαδών του Μπάαθ στην Μπαακούμπα |
Τις «τελικές τους προτάσεις» για το «σχέδιο Συντάγματος» παρέδωσαν χτες οι σιίτες προς τους σουνίτες εκπροσώπους. Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατό. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος παρενέβη στο θέμα εκφράζοντας «τη βαθιά του ανησυχία και δυσφορία» προς τη σιιτική ηγεσία για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συναίνεση με τη σουνιτική κοινότητα.
Τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη του σιιτικού «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», Αμπεντέλ Αζίζ αλ Χακίμ είχε την Πέμπτη ο Τζορτζ Μπους. Το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έγινε γνωστό, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», ο Μπους κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον «επιθυμεί συναινετική και τάχιστη» λύση στο θέμα του «Συντάγματος». Παραλλήλως, ο Αμερικανός «υπερπρέσβης» στο Ιράκ, Ζαλμάι Κχαλιζάντ, είχε επαφές με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, τον Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, πιέζοντάς τον να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις για να επιτύχει την υποχώρηση των σιιτών από ορισμένες θέσεις - αγκάθια στην επίτευξη συμφωνίας με τους σουνίτες.
Το τι ακριβώς πέτυχαν οι Μπους και Κχαλιζάντ δεν είναι γνωστό. Η σιιτική πλευρά, πάντως, ανακοίνωσε αργά χτες βράδυ ότι κατέθεσε στον πρωθυπουργό με το αίτημα να τις μεταβιβάσει στους σουνίτες εκπροσώπους, «τις τελευταίες προτάσεις για το Σύνταγμα», καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να συζητήσει τίποτε άλλο.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι σιίτες επιμένουν στο ομοσπονδιακό σύστημα και προτείνουν, στο νέο κείμενο που παρέδωσαν, μόνο ορισμένες αλλαγές στο μηχανισμό εφαρμογής του αλλά όχι επί της ουσίας, όπως ζητούν οι σουνίτες. Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, έχουν αποδεχτεί την ομοσπονδία αλλά με τον περιορισμό ότι θα λειτουργήσει με μέγιστο όριο τον αριθμό των 3 επαρχιών για την ίδρυση αυτόνομης περιοχής. Και αυτό γιατί 3 είναι σήμερα οι κουρδικές επαρχίες, και οι σουνίτες δε θέλουν να δουν ούτε τον κουρδικό βορρά να γιγαντώνεται αλλά ούτε και το σιιτικό νότο να γίνεται ένα τεράστιο κράτος εν κράτει.
Ενα άλλο «αγκάθι» είναι ο τρόπος αναφοράς του κειμένου του Συντάγματος στο κόμμα Μπάαθ, στους οπαδούς του μέχρι σήμερα και τη δραστηριότητά του. Οι σουνίτες, που στελέχωσαν και στελεχώνουν τις γραμμές του Μπάαθ, δεν αποδέχονται ολικό αφορισμό του ή απαγόρευση. Τέλος, θα πρέπει να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες των 3 βασικών θέσεων της εκτελεστικής εξουσίας: Προέδρου, πρωθυπουργού και προέδρου του Κοινοβουλίου.
Τα «μηνύματα» από το σουνιτικό «στρατόπεδο» δεν ήταν αισιόδοξα, πάντως. Χτες, σε πολλές σουνιτικές πόλεις, με πρώτη την Μπαακούμπα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά του «σχεδίου Συντάγματος». Σουνίτες αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους, προδιέγραφαν, σχεδόν, την απόρριψη των σιιτικών προτάσεων, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο κείμενο έχει φτιαχτεί μόνο για τις δύο από τις τρεις κοινότητες του Ιράκ: τους σιίτες και τους Κούρδους». Επισήμως, πάντως, αναμένεται η η σουνιτική απάντηση.
Στο μεταξύ, μυστήριο καλύπτει το τι ακριβώς συνέβη όταν 3 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται, συνήθως, από ξένους εργολάβους και μισθοφόρους έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών έξω από τη Μοσούλη και το ένα πυρπολήθηκε. Μέχρι χτες βράδυ, δεν υπήρχαν πληροφορίες για τυχόν θύματα ή την ταυτότητά τους.
Τέλος, το ειδησεογραφικό δίκτυο «Mafkarat al Islam», που πρόσκειται στην ιρακινή αντίσταση, μετέδιδε χτες ότι οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούν «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στην πόλη Μάντα, και ότι στη Ράουαχ είναι αναγκαία η διεθνής παρέμβαση καθώς λόγω του κατοχικού αποκλεισμού βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική τραγωδία. Επίσης, υποστήριζε ότι καταρρίφθηκε κοντά στο Ραμάντι ένα μεταγωγικό αμερικανικό ελικόπτερο «Chinook» και ότι καταστράφηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο κτίριο στο Ιρμπίλ, που χρησιμοποιούνταν ως κέντρο συντονισμού «ξένων μυστικών υπηρεσιών».
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-
Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των κατοίκων στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, μόνο μέσα στους πρώτους μήνες του 2005. Αυτό παραδέχτηκε κυνικά, χθες, Ισραηλινός αξιωματούχος, προκαλώντας την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής και αποδεικνύοντας ότι η «επιχείρηση απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας δεν ήταν παρά ένας καλός ελιγμός εκ μέρους της ισραηλινής ηγεσίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία, οι κάτοικοι των μεγάλων εποικιστικών μπλοκ της Δυτικής Οχθης αυξήθηκαν κατά 9.000 από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι πλέον στη Δυτική Οχθη κατοικούν 246.000 έποικοι και περισσότεροι από 200.000 κατοικούν στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν την ισραηλινή ηγεσία ότι αν η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας δεν ακολουθηθεί από ανάλογες κινήσεις, τότε δε θα είναι παρά «ένα τέχνασμα». Μάλιστα, κατέστησαν σαφές ότι η αύξηση του αριθμού των εποίκων αποτελεί «αιτία κήρυξης πολέμου».
Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε, χθες, στην ευρύτερη περιοχή της Ραμάλα, όταν ξένοι φιλειρηνιστές και Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στην περιοχή. Βορειότερα, στην πόλη της Χεβρώνα, 1 Ισραηλινός αστυνομικός μαχαιρώθηκε ελαφρά από Παλαιστίνιο, ο οποίος συνελήφθη λίγο αργότερα.
Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ» προχώρησαν σε άλλη μια επίδειξη δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας. Ενοπλοι μασκοφόροι μαχητές τους παρέλασαν στην πόλη της Γάζας και στο Κχαν Γιούνις αντιστοίχως, πανηγυρίζοντας την ισραηλινή αποχώρηση, αλλά και προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις τους κατά ισραηλινών στόχων θα συνεχιστούν, όσο ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις και επιδρομές ανάλογες με αυτήν της Πέμπτης, στην Τουλκαρέμ, όπου σκοτώθηκαν 5 Παλαιστίνιοι.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- «Ετοιμη» να συνεργαστεί με την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, πρωθυπουργού του Λιβάνου, δήλωσε, χτες, η συριακή ηγεσία.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Μέσα στον επόμενο μήνα, η ιρανική ηγεσία θα έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση ενός νέου πλαισίου διαπραγματεύσεων με την ευρωπαϊκή τρόικα για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, ανακοίνωσε ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος.
ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Ενας 40χρονος καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής ποδοσφαίρου (τέκνο δικηγόρου της μειονότητας των Τούτσι και μίας νοσοκόμας απ' την κοινότητα των Χούτου) ορκίστηκε χτες νέος Πρόεδρος στο Μπουρούντι. Ο Πιερ Νκουρουνζίζα, που ηγείται των «Δυνάμεων για την Αμυνα της Δημοκρατίας», υποσχέθηκε να φέρει «ειρήνη, ηρεμία και ανάπτυξη για όλους».
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πάνω από 180 οι νεκροί (τα περισσότερα παιδιά...) και τουλάχιστον 600 οι νοσούντες απ' την επιδημία εγκεφαλίτιδας που πλήττει εδώ και βδομάδες το μεγαλύτερο ινδικό κρατίδιο, Ουτάρ Πραντές.
ΚΑΖΑΝ.--
Αρχισε χτες στην πρωτεύουσα της ρωσικής περιοχής του Ταταρστάν η συνάντηση κορυφής των Προέδρων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ). Στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής του 12μελούς οργανισμού υπογράφτηκε συμφωνία για τη διασυνοριακή συνεργασία των χωρών-μελών, προγράμματα συνεργασίας κατά της «λαθρομετανάστευσης» για τη διετία 2006-'08 και «κατά της τρομοκρατίας και της δράσης εξτρεμιστικών ομάδων» για το διάστημα 2005-'07. Στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας υπήρξε μάλιστα ρητή αναφορά στην από κοινού αντιμετώπιση «κρίσεων στα εξωτερικά σύνορα της Κοινοπολιτείας», αλλά και σε περιπτώσεις όπως τρομοκρατικές επιθέσεις, δράση εξτρεμιστικών ομάδων, κλπ.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης στο Καζάν (απέχει 720 χλμ. ανατολικά της Μόσχας) επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανάγκης «διατήρησης και βελτίωσης» της ΚΑΚ, ζητώντας απ' τους ομολόγους του (σύμφωνα με ανταπόκριση του «Ασοσιέιτεντ Πρες») να αποφασίσουν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων εμπορικού και πολιτικού χαρακτήρα.
Στη διάσκεψη έδωσε το «παρών» ο φιλοδυτικός Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, μολονότι στις αρχές του μήνα μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιουστσένκο, είχαν ταχθεί εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της διάλυσης της ΚΑΚ, αντιπροτείνοντας τη δημιουργία μίας «Κοινοπολιτείας Δημοκρατικής Επιλογής»...
Απ' τη διάσκεψη κορυφής έλειπε για μία ακόμη φορά ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμαράτ Νιγιάζοφ, που έστειλε αντ' αυτού ανώτερο κρατικό αξιωματούχο.
Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε πως η επόμενη διάσκεψη κορυφής θα γίνει του χρόνου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ.