Ενώ σήμερα αναμένεται στη Χάγη η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ
Copyright 2024 The Associated |
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής |
Ο Μπερνς αναμένεται να έχει νέες συναντήσεις με τους επικεφαλής των ισραηλινών και αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Νταβίντ Μπαρνέα και Αμπάς Καμέλ αντίστοιχα, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. Για το ίδιο θέμα μετέβη πριν λίγες μέρες σε Κάιρο και Κατάρ ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκερκ.
Ο Αλ Θάνι, συναντώντας χτες στην Ντόχα τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και να αποτραπεί περαιτέρω επέκτασή του, ώστε να ενισχυθούν «η ασφάλεια και η σταθερότητα» σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Πηγές που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί «βασική κατανόηση» στα περισσότερα σημεία μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με στόχο μια εκεχειρία 35 ημερών, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν ανταλλαγές ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, αλλά και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Νωρίτερα ο Ταχίρ Νούνου, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, υπερασπίστηκε το Κατάρ έναντι των πρόσφατων δηλώσεων που έκανε εναντίον του ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπετσαλέλ Σμότριτς, ο οποίος είχε πει ότι το εμιράτο δεν είναι «δίκαιος συνομιλητής» στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων. Με ανακοίνωσή του ο Νούνου αποδοκιμάζει τις δηλώσεις που «στοχοποιούν το αδελφό κράτος του Κατάρ», προσθέτοντας ότι αυτό παίζει «ενεργό πολιτικό ρόλο για να σταματήσει η επίθεση κατά του λαού μας και να προωθηθεί ο φάκελος ανταλλαγής κρατουμένων».
Το ίδιο διάστημα η Παλαιστινιακή Αρχή εντείνει τις διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να εξασφαλίσει δάνειο που θα καλύψει προσωρινά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς εδώ και 3,5 μήνες το Ισραήλ παρακρατεί παράνομα τους φόρους που συλλέγει για λογαριασμό των Παλαιστινίων και οι οποίοι πλέον εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 275 εκατ. σέκελ (περίπου 75 εκατ. δολάρια).
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα Παρασκευή η απόφαση που θα ανακοινώσει το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, μετά την πρόσφατη προσφυγή της Νότιας Αφρικής έναντι του Ισραήλ, κατηγορώντας το για εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και απαιτώντας τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων.
Η ανακοίνωση των 17 δικαστών του Δικαστηρίου της Χάγης προγραμματίστηκε για τις 12 το μεσημέρι (ώρα Γκρίνουιτς).
Το Δικαστήριο δεν θα αποφανθεί σήμερα αν είναι γενοκτονία τα όσα διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αν θα πρέπει να κηρυχθεί εκεχειρία ώστε να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Ωστόσο, ακόμα κι αν το Δικαστήριο βγάλει μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν θα έχει πρακτικό αντίτιμο πέρα από τη συμβολική πολιτική σημασία, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός εφαρμογής τέτοιων μέτρων.
Παρούσα στο δικαστήριο θα είναι μεταξύ άλλων και η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Πάντορ.
Στην Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς συνάντησε τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι και ζήτησε τη βοήθεια της Ρώμης στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης που θα απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Οπως δήλωσε, «ζήτησα την παρέμβαση» του Ταγιάνι «απέναντι στη λιβανέζικη κυβέρνηση, ώστε να διώξει τη Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο, διαφορετικά ο Λίβανος θα υποστεί καταστροφικό χτύπημα και δεν θα μπορέσει να επανέλθει μετά απ' αυτό».
Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, Κατς και Ταγιάνι συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επανέναρξη πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, που σταμάτησαν μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτώβρη.
Ο Ταγιάνι από την πλευρά του προτίμησε να δηλώσει ότι οι δυο τους συμφώνησαν «να ενισχύσουν κοινές ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες» και ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να παράσχει νοσοκομειακή περίθαλψη σε 100 παιδιά από τη Γάζα.
Συνομιλίες με στόχο την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ αναμένεται να αρχίσουν σύντομα ανάμεσα σε υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» το μήνυμα αυτό έχει ήδη μεταφερθεί στην κυβέρνηση του Ιράκ και στον υπουργό Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν από την Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Ιράκ, Αλίνα Ρομανόφσκι, το βράδυ της Τετάρτης. Η εξέλιξη σημαίνει πως οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν από την αρχική προϋπόθεση που είχαν θέσει και η οποία αφορούσε τον πρότερο τερματισμό των επιθέσεων που εξαπολύουν εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ σιιτικές φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι συνομιλίες αυτές αναμένεται να κρατήσουν αρκετούς μήνες αν και προς το παρόν δεν διαφαίνεται άμεση η πιθανότητα αποχώρησης των περίπου 2.500 Αμερικανών στρατιωτών που μένουν σε βάσεις του Ιράκ.
Στο Ιράκ παραμένουν εκατοντάδες Ευρωπαίοι στρατιώτες στο πλαίσιο του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» έναντι των οποίων η ιρακινή κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις να αποχωρήσουν άμεσα.
Αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με κινητές μονάδες πυροβολικού πραγματοποίησε χτες ο ισραηλινός στρατός στον νότιο Λίβανο σε βάθος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, φθάνοντας (για μία ακόμη φορά) έως την πόλη - επίνειο της Τύρου.
Προηγήθηκε επίθεση τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ βάλλοντας κατά μέρους της αντιπυραυλικής ασπίδας, «Σιδερένιος Θόλος», αλλά και κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού στις μεθοριακές περιοχές Σλόμι και στο Ορος Ντοβ.
Το ίδιο 24ωρο, οι Χούθι της Υεμένης διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ, ώσπου να φθάσει βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ηγέτης των Σιιτών αντικαθεστωτικών μαχητών, Αμπντελ-Μάλεκ αλ Χούθι, πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις της τελευταίας κλιμάκωσης με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική και δεν θα επηρεάσει τη «βούληση και την αποφασιστικότητά μας».
Στο φόντο των εντεινόμενων απειλών στη Ερυθρά Θάλασσα η Γαλλία επιλέγει να αυξήσει σε δύο τα πολεμικά πλοία που έχει στην περιοχή. Μετά το γαλλικό πολεμικό πλοίο «Languedoc» που πλέει κοντά στα στενά Μπαμπ αλ Μαντίμπ από τις αρχές Δεκέμβρη, ανακοινώθηκε χτες πως έφθασε στην Ερυθρά Θάλασσα την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, η φρεγάτα «Alsace» τύπου FREMM (πολλαπλών αποστολών). Σε ανάρτηση του γαλλικού στρατού στην πλατφόρμα Χ αναφέρεται πως «από τη Διώρυγα του Σουέζ μέχρι τα Στενά του Ορμούζ, οι γαλλικές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί για την ναυτική και περιφερειακή ασφάλεια έναντι σε κάθε απειλή».
Πριν από τα χαράματα ο ισραηλινός στρατός κατοχής εισέβαλε με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και μπουλντόζες στην πόλη Τζενίν και στα προάστια προσφυγικού καταυλισμού κάνοντας εφόδους σε σπίτια και προχωρώντας στην εκτεταμένη καταστροφή υποδομών, δρόμων, ηλεκτρικής εγκατάστασης, υδρευτικού δικτύου κ.ά.
Κοντά στο χωριό Μπιρ αλ Μπασά που βρίσκεται κοντά στην Τζενίν σκότωσε έναν Παλαιστίνιο ένοπλο και συνέλαβε τον αδελφό του.
Ο στρατός έχει εισβάλει στην πόλη Τζενίν από τις 7 Οκτωβρίου άλλες 35 φορές, καταστρέφοντας σε κάθε περίπτωση σπίτια, καταστήματα, δρόμους, σχολεία και υποδομές παντού είδους.
Επίσης, στις συλλήψεις τουλάχιστον 24 Παλαιστινίων προχώρησαν χτες οι κατοχικές αρχές στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, οι μισοί από αυτούς συνελήφθησαν στη Ραμάλα, πέντε στη Χεβρώνα, τέσσερις στη Ναμπλούς, ένας στην Τουλκαρέμ και στο Τουμπάς.
Από τις 7 Οκτωβρίου οι ισραηλινές κατοχικές αρχές εκτιμάται πως έχουν συλλάβει περίπου 6.285 Παλαιστίνιους από σπίτια, σε στρατιωτικά φυλάκια ελέγχου ή σε δρόμους. Ανάμεσά τους είναι αρκετές γυναίκες και παιδιά ή έφηβοι.
Η Παλαιστινιακή Επιτροπή για τις Υποθέσεις Κρατουμένων ανακοίνωσε χτες πως οι ισραηλινές αρχές έχουν κάνει «αφόρητη κόλαση» τις φυλακές στην έρημο Νεγκέβ, υποβάλλοντας τους Παλαιστίνιους κρατούμενους σε απάνθρωπες συνθήκες με στερήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό, μειωμένες μερίδες σίτισης, αναστολή της λειτουργίας καντίνας για αγορά απαραίτητων ειδών. Στερούν ακόμη και τη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία και απαγορεύουν τον προαυλισμό ή τις συναντήσεις με μέλη των οικογενειών τους.