Παράσταση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του Σωματείου Εργαζομένων στον χώρο
Υπενθυμίζεται ότι η απολυμένη εργαζόταν στον Φάρο από το 2014, ως χειρίστρια πρέσας στο μηχανουργείο του οργανισμού, και απολύθηκε μετά την «αξιολόγηση» «ιατρού Εργασίας» με ειδικότητα ...γαστρεντερολόγου, η οποία δουλεύει σε ιδιωτική εταιρεία. Μάλιστα, η εργαζόμενη πριν δύο χρόνια απέκτησε δεύτερη αναπηρία, με υπαιτιότητα της εργοδοσίας, καθώς έχει υποστεί ακρωτηριασμό στα τρία δάχτυλα του δεξιού χεριού της, λόγω κακής λειτουργίας της πρέσας που χειριζόταν, όπου διαπιστώθηκε ότι ο φορέας δεν τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας. Μετά τα χειρουργεία και την ανάρρωσή της η εργαζόμενη επανήλθε και δούλευε σε καθήκοντα όπου μπορούσε να ανταποκριθεί. Σε έκτακτη συνεδρίαση το ΔΣ του Φάρου Τυφλών αποφάσισε πως η Α. Χ. «θα εξακολουθήσει να ανήκει στους εργαζόμενους του Φάρου και η μισθοδοσία της θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται μέχρι τη συνταξιοδότησή της». Παρ' όλα αυτά, το ΔΣ ενός φορέα που έχει ως αντικείμενο την αναπηρία προχώρησε στην απαράδεκτη απόλυσή της.
«Πάρτε πίσω την απόλυση», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε, ενώ αποφάσεις κινητοποιήσεων εναντίον της απόλυσης πήραν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ). Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το ΣΕΜΙΣΕΑ, εργαζόμενοι της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, του «Μαργαρίτα», της «Θεοτόκου», ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καλλιθέας κ.λπ.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόλυση ανοίγει τον δρόμο σε μια σειρά απολύσεις που μπορεί να γίνουν σε βάρος ανθρώπων με αναπηρία ή χρονίως πασχόντων ανέδειξε η πρόεδρος της ΠΟΜΕΕΑ Γεωργία Κουρή. «Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση, πολύ περισσότερο που ανοίγει τώρα το ζήτημα για 13 ώρες δουλειάς τη μέρα. Ξέρουμε ήδη τι σημαίνει εντατικοποίηση, πόσο μάλλον αν χρειάζεται να βρισκόμαστε στον χώρο δουλειάς μας ακόμα περισσότερες ώρες και μάλιστα με τη λιγότερη δυνατή αποζημίωση, προς όφελος του όποιου εργοδότη. Πολλές φορές ο εργοδότης κερδίζει άμεσα, γιατί στο όνομα της "βιωσιμότητας" βάζουν τους γονείς να πληρώνουν τις υπηρεσίες, τις εμπορευματοποιούν παραπέρα, αφού ήδη είναι εμπορευματοποιημένες από τη στιγμή που μπαίνει το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ είναι η δεύτερή μας τσέπη, αφού τα χρήματα έχουν παρακρατηθεί από τους μισθούς μας. Με τα ίδια μας τα χρήματα πληρώνουμε τις υπηρεσίες.
Προσπαθούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των φορέων για να είναι "βιώσιμοι". Μείωση κόστους σημαίνει και απολύσεις, μειώσεις μισθών και ό,τι άλλα μέτρα μπορεί να έχουν στο τραπέζι με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων», επεσήμανε η πρόεδρος της ΠΟΜΕΕΑ, υπενθυμίζοντας μια σειρά άλλες απολύσεις χρονίως πασχόντων και ΑμεΑ που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, από την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, τον «Σκλαβενίτη», τη ΔΥΠΑ. Επανέλαβε το διαχρονικό αίτημα να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν οι εν λόγω υπηρεσίες, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.
Κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πρόεδρο του Φάρου Τυφλών, Μ. Τζεβελέκου, η οποία πρότεινε την επαναπρόσληψη της τυφλής εργαζόμενης με ΔΠΥ («μπλοκάκι»). Η αντιπροσωπεία των φορέων απαίτησε να μην αλλάξει το εργασιακό καθεστώς για την Α. Χ., να έχει πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και να δοθεί οριστική λύση.
Κλιμακώνοντας τον αγώνα η ΣΕΑΑΝ προχώρησε σε καταγγελία προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την «πέρα για πέρα αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική γνωμάτευση της ιατρού Εργασίας, γαστρεντερολόγου στην ειδικότητα, και η οποία δόθηκε μέσω της ΕΞΥΠΠ GEM GROUM. Γνωμάτευση που πρακτικά λέει ότι οι τυφλοί δεν μπορούν να δουλεύουν». Οπως υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ για τη συγκεκριμένη απόλυση, εκτός από ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα ανοίγει και κάποιες πλευρές που αφορούν την επιστημονική πληρότητα, αλλά και τη νομιμότητα των ιατρικών πράξεων των γιατρών - μελών του Συλλόγου. Συγκεκριμένα, η ΣΕΑΑΝ καλεί τον ΙΣΑ να πάρει θέση, αναδεικνύοντας ότι η παραπάνω γνωμάτευση της γιατρού Εργασίας είναι πέρα για πέρα αντιεπιστημονική και παράνομη, αφού με βάση αυτή «τεκμαίρεται ότι την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα οι τυφλοί, οι άνθρωποι με κάποιου είδους αναπηρία, δεν μπορούν να εργαστούν».
Σε πανηγυρικό τόνο, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δ. Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ένα ακόμα πρόγραμμα που απευθύνεται σε λίγους και για λίγο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατασκευαστικών εργασιών σε κατοικία και αφορά μόλις 2.500 ανθρώπους με αναπηρία, που μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα για την προσβασιμότητα. Το ποσό επιχορήγησης προβλέπεται στα 12.000 ευρώ για την κινητική αναπηρία, 5.000 ευρώ για αισθητηριακή αναπηρία και 14.500 ευρώ για συνδυασμό κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας, με 50% προκαταβολή, ώστε να πραγματοποιήσουν κατασκευαστικές παρεμβάσεις στην κατοικία, στους κοινόχρηστους χώρους της ή και στον χώρο εργασίας τους.
«Στρέφουμε την προσοχή μας στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και διεκδικούμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική εκεί που χρειάζεται», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποσιωπώντας ότι το ποσοστό αναπηρίας στις χώρες της ΕΕ ανέρχεται στο 15% του συνολικού πληθυσμού και στη χώρα μας οι άνθρωποι με αναπηρία υπολογίζονται σε 1.500.000.
«Κάθε ενέργεια που μπορεί να ανακουφίσει έστω και ένα τμήμα των ΑμεΑ είναι επιθυμητή όμως δεν μπορεί να κρύψει τη βάρβαρη, αντιλαϊκή και αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της στη ζωή των βαριά αναπήρων, των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων», είναι η απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.
Σημειώνει ότι η παραπάνω παροχή αποτελεί σταγόνα στον τεράστιο ωκεανό της αναπηρίας την ώρα που οι ανάπηροι, με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, ξεπερνούν τους 500.000 και οι βαριά κινητικά ανάπηροι τους 250.000. «Η ίδια λογική διαπερνά όλα τα προγράμματα για τα ΑμεΑ. Τα ίδια έκαναν με τον προσωπικό βοηθό, με το πρόγραμμα "Σπίτι μου ΙΙ" ή με την απασχόληση των παιδιών με αυτισμό, σχολιάζει η ΣΕΑΑΝ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ανάπηροι δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα.
Σχετικά με την αναφορά της υπουργού ΚΟΙΣΟ στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», η ΣΕΑΑΝ υπενθυμίζει τις «εξώσεις και τους πλειστηριασμούς σπιτιών σε οικογένειες ΑμεΑ και λαϊκών οικογενειών που έχουν πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις, στον βωμό των κερδών των κορακιών, των funds και των τραπεζών. Αυτόν τον δρόμο επιφυλάσσει η κυβέρνηση και σε όσους πάρουν τα δάνεια με το πρόγραμμα "Σπίτι μου ΙΙ", αρνούμενη να απαγορεύσει τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς».
Η ΣΕΑΑΝ απαιτεί:
Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ
Το αίτημα για ανάκληση των απολύσεων της τυφλής εργαζόμενης στον Φάρο Τυφλών αλλά και της καρκινοπαθούς από το κατάστημα «The Mart» του ομίλου «Σκλαβενίτη» έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη, μεταφέροντας την απαίτηση από την κυβέρνηση να απαγορευτούν οι απολύσεις εργαζομένων με αναπηρία - χρόνιες παθήσεις αλλά και γονιών και κηδεμόνων με παιδιά με αναπηρία, να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις ως ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης του δικαιώματος των ΑμεΑ στην εργασία.
Υποκριτική ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Κ. Καραγκούνη, ο οποίος έκανε συστάσεις στους εργαζόμενους να καταγγέλλουν στην Επιθεώρηση Εργασίας όποια παράνομη και αντίθετη στον εργατικό νόμο ενέργεια «αντιλαμβάνονται» σε βάρος τους, αποκρύπτοντας ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η Επιθεώρηση είναι τραγικά υποστελεχωμένη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη στήριξη των εργαζομένων. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δεν έχει υποβληθεί καταγγελία για την απόλυση της εργαζόμενης στον Φάρο Τυφλών, για να αυτοδιαψευστεί λίγο αργότερα, αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων με την Α. Χ. και τον δικηγόρο. Για την δε καρκινοπαθή από το «The Mart» είναι ήδη προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στις 30 Ιούλη.
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις», επεσήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα και τόνισε ότι το υπουργείο γνωρίζει τις απολύσεις - φέρνοντας ως παράδειγμα αντίστοιχη περίπτωση στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» - αλλά η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα για την επαναπρόσληψή τους. Υπογράμμισε ότι και οι συγκεκριμένες απολύσεις επιβεβαιώνουν το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, η οποία αξιοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά για λογαριασμό της οι κυβερνήσεις, ώστε να ξεζουμίζει και τους εργαζόμενους με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία. Ειδική αναφορά έκανε στη νέα ολομέτωπη επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το 13ωρο δουλειάς, υπογραμμίζοντας ότι «ασπίδα προστασίας» για την εργατική τάξη συνολικά είναι η δράση της μέσα από τα σωματεία και, σε ό,τι αφορά τους χρονίως πάσχοντες και τους εργαζόμενους με αναπηρία, η δράση μέσα από το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα.
Η βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να ανακληθούν οι απολύσεις και για να απαγορευτούν με νομοθετική ρύθμιση οι απολύσεις εργαζομένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και των γονέων και κηδεμόνων με παιδιά με αναπηρία. Απαίτησε ακόμα να γίνουν προσλήψεις ΑμεΑ, χρονίως πασχόντων και γονέων - κηδεμόνων τέτοιων ανθρώπων, καθώς ο σχετικός νόμος του 1998 δεν υλοποιείται ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που θα μπορούσαν να δουλεύουν σε μια σειρά τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, που η τεχνολογία και η επιστήμη καταγράφουν άλματα.