ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Μπαράζ απολύσεων μετά το σεισμό

Τους 141 έφτασαν οι απολυμένοι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ. Δεκάδες, επιπλέον, οι απολυμένοι που δεν έχουν δηλωθεί

Στους 141 έφτασαν - σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ - οι απολυμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό στο νομό της Λευκάδας, μέσα σε μια βδομάδα από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Στην πραγματικότητα, οι απολύσεις είναι πολύ περισσότερες, γιατί πρέπει να προστεθούν αυτές των ανασφάλιστων εργαζόμενων ή που δεν καταγράφονται από τον ΟΑΕΔ. Το πρόβλημα τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

«Μετά και την αγνόηση από την κυβέρνηση των απολυμένων και όσων θα απολυθούν τις επόμενες μέρες, καθίσταται αναγκαία η συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων στο νησί, στο πλαίσιο του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας», δήλωσε στο «Ρ» ο Τ. Κτενάς, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Λευκάδας και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού, είναι τραγικές. Δεκάδες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, αφού τα κύρια έσοδα προέρχονται από τον τουρισμό, ο οποίος έχει ελαχιστοποιηθεί. Στη Λευκάδα, πολλές είναι οι λεγόμενες «οικογενειακές επιχειρήσεις». Αυτές προσλαμβάνουν κατά κύριο λόγο έναν ή δύο υπαλλήλους, που δε δηλώνονται στον ΟΑΕΔ και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απολύθηκαν.

Η ανεργία, όμως, δε χτυπά μόνο τον κλάδο του τουρισμού και των μικροεπιχειρήσεων που συνδέονται άμεσα με αυτόν, αλλά και τον κλάδο των οικοδομών και των κατασκευών γενικότερα. Οπως εξηγεί στο «Ρ» ο Τ. Κτενάς, «το αναγκαστικό "διάλειμμα" αυτούς τους δύο μήνες θα δυσκολέψει πολλούς οικοδόμους στη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων». Γι' αυτό, το Συνδικάτο Οικοδόμων ζητά «όλοι οι οικοδόμοι να πάρουν το χειμερινό επίδομα ακόμη και αν δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, καθώς επίσης να τους δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ».

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του περασμένου χειμώνα, τον Γενάρη του 2003 οι άνεργοι στο νησί ήταν περίπου 1.600, ενώ τον Ιούνη μειώθηκαν στους 840 - αριθμός επίσης μεγάλος όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Λευκάδας Μ. Λιβιτσάνος. Που σημαίνει ότι η ανεργία στο νησί θα εκτιναχτεί στα ύψη τον ερχόμενο χειμώνα.

«Η απόλυση των 141 εργαζομένων, είναι απλώς η αρχή μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που έφερε η μονομερής ανάπτυξη του νησιού, που είχε σαν κύρια οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό», τονίζει ο Τ. Κτενάς. «Σαν ΠΑΜΕ, όχι μόνο αντιδρούμε σε αυτήν την κατάσταση, αλλά διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα για την ανάπτυξη του τόπου. Να μπει τέρμα στη "μονοκαλλιέργεια" του τουρισμού. Να αναπροσανατολιστούν τα κονδύλια μέσω του Γ΄ ΚΠΣ αλλά και εθνικών πόρων, σε παραγωγικές επενδύσεις προς όφελος του λαού. Να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η γεωργία. Τέλος, διεκδικούμε ουσιαστική ανάπτυξη του τουρισμού με τη στήριξη του κράτους και όχι με την ιδιωτική ασυδοσία, όπως γίνεται σήμερα».

Για 8η μέρα αποκλεισμένα χωριά

Στα χωριά περιόδευσε κλιμακίου του ΚΚΕ

Ο Θ. Γουλής μιλά στην εκδήλωση στους Δρυμώνες
Ο Θ. Γουλής μιλά στην εκδήλωση στους Δρυμώνες
Αποκλεισμένα εξαιτίας καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός στο οδικό δίκτυο παραμένουν δύο από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λευκάδας, ο Αγ. Νικήτας και το Καλαμίτσι. Την αγανάκτησή τους για τις επιπτώσεις που έχει το γεγονός, τόσο στη μετακίνηση του ντόπιου πληθυσμού, όσο και στην προσέλευση των παραθεριστών, εξέφρασαν οι κάτοικοι των δύο χωριών στο κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Γουλή, μέλος της ΚΕ, που επισκέφτηκε τα χωριά το απόγευμα της Τετάρτης. Εντονη ήταν η δυσαρέσκεια και των κατοίκων στα Ασπρογερακάτα.

Στο Καλαμίτσι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, συνταξιούχοι στην πλειοψηφία τους, συγκεντρώθηκαν σε μία μικρή σύσκεψη που οργάνωσε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ως σημαντικότερο θέμα έθεσαν τον αποκλεισμό του οδικού δικτύου αλλά και τις καταστροφές των σπιτιών που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ παλιάς κατασκευής. Αναδείχτηκε, επίσης, μέσα από τη συζήτηση που έγινε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αποκατάσταση είναι ανεπαρκή και δε δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Ο Θ. Γουλής τόνισε πως μηδαμινή είναι η μέριμνα της πολιτείας για αντισεισμική θωράκιση, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ που στηρίζει αυτή την πολιτική. Υπογράμμισε ότι απαιτείται αντισεισμική θωράκιση και να δοθούν τα χρήματα που χρειάζονται ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι πληγέντες και οι καταστροφές των υποδομών. Τέλος, προέτρεψε και τους κατοίκους του Καλαμιτσίου να αναπτύξουν αγώνες με τη συγκρότηση τοπικής Επιτροπής Αγώνα και διεκδικητικού πλαισίου, τονίζοντας πως οριστική λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν το λαό μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από μία άλλη εξουσία, λαϊκή που θα λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού.

Στον Αγ. Νικήτα, τη δεύτερη σε τουριστική κίνηση περιοχή του νησιού, όπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία που περιόδευσε στην αγορά του χωριού συζητώντας με καταστηματάρχες και περαστικούς, έντονο είναι το πρόβλημα που προκλήθηκε από τη μείωση του τουρισμού, που όπως είπαν, φτάνει στο 90%. Αναγκαστικά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα εμπορικά και οι ψαροταβέρνες «κλείνουν» για χειμώνα, με δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες για τους ντόπιους.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο διπλανό χωριό Δρυμώνες, όπου ο «Σύνδεσμος Απανταχού Δρυμωνιωτών» διοργάνωσε παραδοσιακό λαϊκό γλέντι με έκθεση ζωγραφικής, αγιογραφίας και μουσικών οργάνων Δρυμωνιωτών δημιουργών. Ο Θ. Γουλής απηύθυνε εκ μέρους του ΚΚΕ αγωνιστικό χαιρετισμό στο Σύλλογο και τον συνεχάρη για τη δράση του. Ασκησε κριτική στα κυβερνητικά «μέτρα» και κάλεσε το Λευκαδίτικο λαό να δημιουργήσει παντού Επιτροπές Αγώνα για να προβάλει αιτήματα που θα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα προβλήματα.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Υπερωρίες χωρίς αμοιβή

Την άμεση ανάκληση απόφασης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδη, με την οποία καταργείται η αποζημίωση για τους πολιτικούς υπάλληλους του υπουργείου που εργάζονται πλέον του πενθήμερου, ζητά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Πολιτικού Προσωπικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γ. Φλωρίδης με πρόσχημα τις γενικές μισθολογικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στους δημόσιους υπάλληλους, ανακάλεσε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, που αποζημίωνε όσους πολιτικούς υπαλλήλους του ΥΔΤ δούλευαν πέραν του πενθήμερου. Η απόφαση είχε παρθεί τον Ιούλη και ανακλήθηκε στις 14 Αυγούστου.

Οπως μας είπε ο πρόεδρος του σωματείου των πολιτικών υπαλλήλων Τάκης Παπαπετρόπουλος, οι εργαζόμενοι του ΥΔΤ αγωνίζονταν 2,5 χρόνια για την αποζημίωση αυτή και τελικά φέτος τον Ιούλη εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση. Οπως μας εξήγησε, δεν πρόκειται για κάποιο επίδομα, αλλά για αμοιβή όταν εργάζονται τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Πριν από αυτό δικαιούνταν ένα ρεπό την εβδομάδα. Πρόκειται για 41 ευρώ από τα οποία «καθαρά» είναι τα 33. Το καθεστώς της αμοιβής για πέραν του πενθήμερου εργασία, ισχύει για τους αστυνομικούς. «Ο υπουργός προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μια πραξικοπηματική ενέργεια» μας είπε. Παράλληλα η υπουργική απόφαση καταργείται αναδρομικά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην πληρωθούν τις ημέρες που εργάστηκαν.

Πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία θα πραγματοποιήσουν αστυνομικοί στις 5 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης. Την κινητοποίηση αποφάσισε προχτές το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ