Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα τη Συμφωνία της Βιέννης
Από την υποδοχή του Γερμανού αντικαγκελάριου στην Τεχεράνη |
Στην προλείανση του εδάφους για την προώθηση των συμφερόντων των γερμανικών μονοπωλίων, με στόχο μία πλεονεκτική θέση στην ιρανική αγορά έναντι του ανταγωνισμού από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αποσκοπεί η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε την Κυριακή στο Ιράν ο Γερμανός αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ο Γκάμπριελ είναι ο πρώτος ξένος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μεταβαίνει στο Ιράν, αμέσως μετά την υπογραφή της διεθνούς Συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις 14 Ιούλη στη Βιέννη και έφτασε εκεί επικεφαλής αντιπροσωπείας 60 διευθυντικών στελεχών και εκπροσώπων γερμανικών βιομηχανιών και επιχειρηματικών ομίλων σχεδόν κάθε τομέα. Συναντήθηκε ήδη με τον Ιρανό ομόλογό του, υπουργό Πετρελαίου, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, ενώ ως σήμερα θα ολοκληρώσει κύκλο επαφών με άλλους Ιρανούς υπουργούς σε καίρια υπουργεία και με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ροχανί.
Η Γερμανική Ομοσπονδία Βιομηχανιών θεωρεί ότι οι εξαγωγές στο Ιράν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μεσοπρόθεσμα, από τα 2,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Αλλωστε, πριν επιβληθούν οι δυτικές κυρώσεις στο Ιράν, οι γερμανικές εξαγωγές έφταναν ήδη τα 4,4 δισ. ευρώ το 2005, ώσπου το 2013 έπεσαν στα 1,8 δισ. ευρώ.
Στην Τεχεράνη έφτασε χτες και ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών, Ιβ Ροσιέρ, που εκτίμησε ότι οι ελβετο-ιρανικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις θα βελτιωθούν και θα ενισχυθούν σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα μετά την άρση των διεθνών και δυτικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, που προβλέπεται να γίνει στο τέλος τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, χτες, ο Αυστριακός Πρόεδρος, Χάιντς Φίσερ, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Ιράν για επίσημη επίσκεψη το Σεπτέμβρη, ενώ η πρωτεύουσα της χώρας του, Βιέννη, θα φιλοξενήσει αυτή τη βδομάδα (23 και 24 του μήνα) την πρώτη Συνδιάσκεψη ΕΕ - Ιράν, με στόχο τη διερεύνηση των συνθηκών για μπίζνες μεταξύ επιχειρηματιών από τις δύο πλευρές.
Τις ορδές επενδυτών που φτάνουν στην Τεχεράνη θα αυξήσει η χτεσινή ομόφωνη έγκριση της Συμφωνίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, υποστήριξε ότι η Συμφωνία θα κάνει τον κόσμο «ασφαλέστερο και πιο σίγουρο», συμπληρώνοντας ότι παραμένουν οι «βαθιές ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ιρανική κυβέρνηση και την αστάθεια που το Ιράν τροφοδοτεί... την υποστήριξε σε τρομοκράτες και τις επαναλαμβανόμενες απειλές προς το Ισραήλ.
Στο μεταξύ, επίσκεψη σε χώρες που δυσαρεστήθηκαν από τη διεθνή Συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (Ισραήλ, Σ. Αραβία, Κατάρ κ.ά.) πραγματοποιεί από χτες στην ευρεία Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, με πρώτο σταθμό της περιοδείας του το Ισραήλ.
Ο Κάρτερ, εν πτήσει προς το Ισραήλ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους δύναμη εναντίον του Ιράν, «αν κριθεί απαραίτητο κάποια στιγμή», προσθέτοντας εντούτοις ότι η Συμφωνία που επετεύχθη με το Ιράν για τα πυρηνικά, στοχεύει να επιλύσει τα όποια ζητήματα με διπλωματικά μέσα. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν έχει προσδοκίες να πείσει τους Ισραηλινούς να άρουν τις ενστάσεις τους σχετικά με τη Συμφωνία, διαβεβαιώνοντας ότι «είναι μία καλή συμφωνία που απομακρύνει ένα σημαντικό στοιχείο κινδύνου, απειλής και αβεβαιότητας από την περιοχή».
Από την άλλη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας με το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση και ότι κάνει τη Μέση Ανατολή ασφαλέστερη. Προειδοποίησε, ακόμη, ότι σε περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο δεν την εγκρίνει μέσα στις επόμενες 60 μέρες, τότε οι άλλες διεθνείς δυνάμεις θα επιρρίψουν την ευθύνη για τη μη εφαρμογή της στην Ουάσιγκτον, προχωρώντας ταυτόχρονα στην άμεση άρση των δικών τους κυρώσεων...
Τουλάχιστον 30 νεκροί στην πόλη Σουρούτς, ενώ ήταν σε εξέλιξη μαζική εκδήλωση
Ο χώρος της εκδήλωσης γέμισε νεκρούς και τραυματίες |
Τους 30 είχαν φτάσει οι νεκροί, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, από έκρηξη βόμβας χτες το μεσημέρι στο πολιτιστικό κέντρο Αμαρα στην πόλη Σουρούτς της ανατολικής επαρχίας Σανλιούρφα στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στο κέντρο βρίσκονταν εκατοντάδες μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Σοσιαλιστικής Νεολαίας (SGDF), στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη συμβολή στην ανοικοδόμηση της κουρδικής πόλης Κομπανί στη Συρία, η οποία βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από τη Σουρούτς. Το σημείο της επίθεσης γέμισε πτώματα και ακινητοποιημένα σώματα, καθώς οι τραυματίες έφτασαν τους 100, με πολλούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και γι' αυτό να αναμένεται αύξηση των νεκρών. Το κέντρο διοικεί ο δήμος Σουρούτς, όπου σήμερα πλειοψηφούν οι δυνάμεις του φιλοκουρδικού HDP.
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση «η οποία στοχεύει εναντίον της ενότητας της χώρας», ενώ σε συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, είπε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η επίθεση έγινε από το «Ισλαμικό Κράτος». Ο ίδιος είχε καλέσει νωρίτερα τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη ενάντια στην τρομοκρατία.
Την επίθεση καταδίκασε το Ρεπουμπλικάνικο CHP ενώ οι δύο πρόεδροι του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν για την αποτροπή ανάλογων επιθέσεων και κατήγγειλαν όσους στηρίζουν τους τζιχαντιστές ως συνεταίρους της επίθεσης.
Η πολύνεκρη επίθεση γεννά πολλά ερωτήματα, καθώς γίνεται σε μια περίοδο που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή με «αξιοποίηση» και της δράσης του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν και οι ενδοαστικές διεργασίες στην ίδια την Τουρκία με αιχμή θέματα όπως οι σχέσεις με την κουρδική κοινότητα και επίκεντρο το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Επιπλέον, τις τελευταίες βδομάδες η Αγκυρα βρίσκεται σε στρατιωτική «ετοιμότητα» στη μεθόριο, εξετάζοντας ανοιχτά το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία, με πρόσχημα την απειλή που συνιστά το «ΙΚ» για τη χώρα (που βέβαια τώρα θυμήθηκε, αφού για χρόνια στήριζε τους «τζιχαντιστές»...) και την αντιμετώπιση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών. Η αλήθεια είναι όμως πως η Αγκυρα ανησυχεί για τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή και τις συνέπειες που πιθανώς θα έχει για την ίδια η αναβαθμισμένη δράση των Κούρδων (σε πολλά επίπεδα), σε συνδυασμό με μια σειρά εξελίξεις και φυσικά στόχους που δεν έχει αλλάξει όπως η ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ στη Συρία.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Την αποφασιστικότητα του Λονδίνου να ενισχύσει την «παρουσία» του στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λίγες μέρες αφού η χώρα του ξεκίνησε να συμμετέχει και στους βομβαρδισμούς τζιχαντιστών στη Συρία.
«Η Βρετανία έχει δεσμευτεί τώρα να εκπληρώσει το στόχο που έθεσε το ΝΑΤΟ για τη διάθεση του 2% (του ΑΕΠ της) στις αμυντικές δαπάνες κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, πραγματοποιούμε ήδη περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα ήθελα να επιταχύνουμε και να κάνουμε περισσότερα, αυτό που αποκαλώ ανταπόκριση ευρέος φάσματος» δήλωσε ο Κάμερον, μιλώντας στο αμερικανικό NBC, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει τόσο την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία, όσο και την αναγνώριση της απειλής που συνιστά η «ριζοσπαστικοποίηση» στη Βρετανία. «Θα πρέπει να επιτεθούμε κατευθείαν σε αυτή την εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία που δηλητηριάζει τα νεαρά μυαλά, περιλαμβανομένων και των νεαρών μυαλών στη Βρετανία και στην Αμερική», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη βομβιστικής επίθεσης που έγινε το περασμένο Σάββατο στη σιιτική επαρχία Ντιγιάλα του Ιράκ, σε μια κατάμεστη λαϊκή αγορά, προκαλώντας το θάνατο 120 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 140.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Τζαν Κουμπίς, χαρακτήρισε την επίθεση «εφιαλτικό μακελειό, πέρα από κάθε όριο πολιτισμένης συμπεριφοράς».
Τέλος, μερίδα του αμερικάνικου Τύπου (συμπεριλαμβανομένων και των «Τάιμς» της Ν. Υόρκης) κατέγραψε χτες καταγγελίες Κούρδων της Συρίας, σύμφωνα με τις οποίες το «Ισλαμικό Κράτος» χρησιμοποίησε πυραύλους που περιείχαν τοξικά αέρια, σε επιθέσεις που πραγματοποίησε εναντίον τους τον περασμένο Ιούνη.