ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Περίεργο» λουτρό αίματος
  • «Υποπτη», κατά το Δίκτυο Ιρακινής Αντίστασης, η αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Μουσαγίμπ
  • Μπαράζ επιθέσεων κατά των ιρακινών συνεργατών της κατοχής

Από το μακελειό στη Μουσαγίμπ

Associated Press

Από το μακελειό στη Μουσαγίμπ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τουλάχιστον «ύποπτο» χαρακτηρίζει το Δίκτυο Ιρακινής Αντίστασης το λουτρό αίματος, το Σάββατο, στην πόλη Μουσαγίμπ, όταν καμικάζι ανατινάχτηκε δίπλα σε βυτιοφόρο, μπροστά σε σιιτικό τέμενος της πόλης. Το Δίκτυο Ιρακινής Αντίστασης, όπου συμμετέχουν σειρά οργανώσεων, έχει, επανειλημμένως, διαχωρίσει τη θέση του από επιθέσεις που αποδίδονται στην «αλ Κάιντα» και έχει κατηγορηματικά καταδικάσει επιθέσεις κατά αθώων πολιτών, τεμενών, παιδιών, σχολείων ή κατοικημένων περιοχών, υποστηρίζοντας ότι «είναι ύποπτες έως και προβοκατόρικες».

Από την επίθεση στη Μουσαγίμπ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 85 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 151. Σάββατο και Κυριακή στόχος έγιναν και πάλι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σε αστυνομικά τμήματα, περιπόλους και σημεία ελέγχου. Σε Ισκαντιρίγια, Μοσούλη και Βαγδάτη, σκοτώθηκαν 12 αστυνομικοί και 1 πολίτης, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40. Στο Κιρκούκ, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2 από βομβιστική επίθεση.

Οι επιθέσεις (βομβιστικές, αλλά και ενόπλων) κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκαν και χθες στη Βαγδάτη, στη Σαμάρα, στην Κχάντρα και στο Ταϊτζί. Συνολικά, σκοτώθηκαν 16 αστυνομικοί. Στο Ταλ Αφάρ ανακοινώθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις ότι σε μάχες σκοτώθηκαν 5 αντάρτες.

Στη Βασόρα, δολοφονήθηκε ο αντιπρύτανης του τοπικού Πανεπιστημίου, ανεβάζοντας σε 52 του πανεπιστημιακούς που έχουν δολοφονηθεί από την έναρξη της κατοχής. Τέλος, χθες το μεσημέρι, επαναλειτούργησαν οι εγκαταστάσεις της Πετρελαϊκής Εταιρίας του Νότου, καθώς οι 15.000 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και έλλειψης ασφάλειας, αλλά και για το επίπεδο των μισθών.

Ανεξάρτητες ειδησεογραφικές σελίδες που φιλοξενούν τις ανακοινώσεις του Δικτύου Ιρακινών οργανώσεων και αναφορές δράσης τους, πάντως, καταγράφουν και σειρά άλλων επιθέσεων και μαχών που σημειώθηκαν, τα ίδια 24ωρα, σε διάφορες πόλεις του Ιράκ. Σύμφωνα με το «ημερολόγιο αντίστασης» που φιλοξενούν, μόνο το Σάββατο, σημειώθηκαν πολύωρες μάχες μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και ανταρτών στις πόλεις Ραμάντι, Κχαλιντίγια, αλλά και επιθέσεις με όλμους και βόμβες κατά αμερικανικών θέσεων στις πόλεις Χιτ, Φαλούτζα, αλ Μπαγκντάντι. Αναφέρονται 13 Αμερικανοί νεκροί. Οι πληροφορίες και οι αριθμοί αυτοί δεν επιβεβαιώνονται από άλλες ειδησεογραφικές πηγές.

Συναντήσεις, δηλώσεις και καταγγελίες

«Νόμιμη» χαρακτηρίζει την αντίσταση ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, σε συνέντευξή του στο BBC, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι «η κατοχή, από όπου απορρέουν όλα τα υπόλοιπα, που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα ακόμη και σε εμφύλιο». Ο ίδιος δεν αναφέρεται σε ένοπλες μεθόδους και επιμένει στην εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών που έχει αρχίσει με αίτημα τον τερματισμό της κατοχής. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, φέρεται, σύμφωνα με αξιωματούχους της «κυβέρνησης» Τζαφάρι, εξαιρετικά «αναστατωμένος» με την κλιμάκωση της βίας, ζητώντας «η κυβέρνηση να προστατεύσει τους πολίτες».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, εκτίμησε ότι θα υπάρξει επιπλέον κλιμάκωση, επιμένοντας, όμως, ότι η «διαδικασία εκδημοκρατισμού δε θα εκτροχιαστεί». Απαισιόδοξος όσον αφορά στο μέλλον του Ιράκ, εμφανίστηκε, αντίθετα, ο οικονομικός αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, Αντονι Κόρντεσμαν, εκτιμώντας ότι «η οικονομική βοήθεια και κατ' επέκταση η ανοικοδόμηση είναι ανεπαρκής και εντελώς αναποτελεσματική, καθώς όλα τα χρήματα μεταγγίζονται στην ασφάλεια και σε προμήθειες προς ξένους επενδυτές».

Εκπρόσωποι της «κυβέρνησης» Τζαφάρι, συμμετέχοντας σε συνέδριο για την ανοικοδόμηση στην Ιορδανία, αναμένεται να καταγγείλουν τις «τεράστιες καθυστερήσεις και αθετήσεις δεσμεύσεων» των διαφόρων χορηγών. Παράλληλα, ο Ιρακινός «υπουργός Εσωτερικών», συμμετέχοντας στην Κωνσταντινούπολη σε σύνοδο ομολόγων του από τις γείτονες, στο Ιράκ, χώρες για την ασφάλεια, τάχθηκε υπέρ «της στενής συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας», παρέχοντας συναίνεση στην Αγκυρα «κατά του ΡΚΚ».

Τέλος, χθες, με άρθρο του στο «Νιου Γιόρκερ», ο δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών του Γενάρη, χορηγώντας σημαντική βοήθεια, διά μέσου CIA, προς τον μεταβατικό «πρωθυπουργό» Αλάουι. Στόχος να μην αποκτήσουν πολιτική δύναμη σιιτικές δυνάμει που διατηρούν επαφές με το Ιράν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνουν οι έποικοι, χαμηλώνουν οι τόνοι μεταξύ Παλαιστινίων

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Χιλιάδες διαφωνούντες με την ισραηλινή επικείμενη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη Νετιβότ, στο νότιο Ισραήλ, με σκοπό να πορευτούν μέχρι το πέρασμα Κισουφίμ και να εισέλθουν στον εποικισμό Γκους Κατίφ. Εντός της Λωρίδας, η ατμόσφαιρα, χτες, μετά από τα προηγούμενα 24ωρα που σημαδεύτηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τον καταιγισμό πυραύλων που εκτόξευσαν παλαιστινιακές οργανώσεις, επικρατούσε σχετική ηρεμία, καθώς Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές είχαν επαφές με «Χαμάς» και «Τζιχάντ».

Περισσότεροι από 20.000 Ισραηλινοί αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από τη Νετιβότ προς το πέρασμα Κισουφίμ με εντολή να μην επιτρέψουν σε κανέναν μη μόνιμο κάτοικο των εποικισμών της Γάζας, να εισέλθει. Οι ίδιοι οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον Γκους Κατίφ, ενώ το μένος τους συγκεντρώνει ο Αριέλ Σαρόν. Το Σαββατοκύριακο, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες συγκρούσεις μεταξύ διαφωνούντων και Ισραηλινών αστυνομικών και στρατιωτών, στο Κισουφίμ, κατά τις οποίες αρκετοί διαδηλωτές και στρατιώτες τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν δεκάδες συλλήψεις. Επίσης, τουλάχιστον 9 στρατιώτες που αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολές ανωτέρων τους και να απωθήσουν τους διαδηλωτές, συνελήφθησαν και παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

Εντός Γάζας

Ενας 15χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στο πέρασμα Κισουφίμ, χτες, υπό συνθήκες που δε διευκρινίστηκαν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Σάββατο, όλμοι που εκτοξεύτηκαν από παλαιστινιακές οργανώσεις, έπληξαν εποικισμούς και περιοχές του νοτίου Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Ισραηλινά αεροσκάφη συνέχισαν τις επιδρομές τους, πλήττοντας την Κυριακή το πρωί, αυτοκίνητο στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις. Σκοτώθηκε τοπικό στέλεχος της «Χαμάς».

Το απόγευμα, μικροί πύραυλοι έπληξαν αυτοκίνητο στην Μπέιτ Λαχίγια, χωρίς να προκληθούν θύματα. Στην ίδια πόλη, ένοπλοι του τοπικού παραρτήματος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» παρέλασαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας την υποστήριξή τους προς την Παλαιστινιακή Αρχή, και δηλώνοντας εμμέσως έτοιμοι να συμπαραταχτούν με τις παλαιστινιακές δυνάμεις σε περίπτωση επανάληψης των συγκρούσεων που σημειώθηκαν την Παρασκευή, με ενόπλους της «Χαμάς».

Χτες, πάντως, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με στελέχη της «Χαμάς» και της «Τζιχάντ» στην πόλη της Γάζας, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της κατάπαυσης του πυρός. Ο Μαχμούντ Ζαχάρ, ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς», δήλωνε ότι «ισχύει η δέσμευση για την εκεχειρία, αλλά και το δικαίωμα αντιποίνων σε επιθέσεις».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς εμφανίστηκε αποφασισμένος «να τερματίσει τις επιθέσεις με ρουκέτες, με οποιοδήποτε κόστος». Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει ισχυρότατες δυνάμεις και τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Γάζα, αναμένοντας μια τελική εντολή έναρξης χερσαίων επιχειρήσεων, σε περίπτωση που, όπως τόνιζαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, κριθεί αναγκαίο.

ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Πρώτη επίσκεψη με σειρά συμφωνιών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Σημείο αποφασιστικής καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ιρακινού «πρωθυπουργού» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι στην Τεχεράνη ο Ιρανός Πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί. Ο Τζαφάρι είναι ο πρώτος Ιρακινός ηγέτης που επισκέπτεται τη γείτονα χώρα μετά από δεκαετίες διακοπής των διπλωματικών σχέσεων εξαιτίας του ιρανο-ιρακινού πολέμου.

Ο Τζαφάρι, που ολοκλήρωσε, χτες, την επίσκεψή του στο Ιράν, ως «πολιτικός εξόριστος» από το καθεστώς το Σαντάμ Χουσεΐν, πέρασε πολλά χρόνια στην ιρανική πρωτεύουσα. Συναντήθηκε, επίσης, με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ συνοδευόταν από 10 υπουργούς. Κατά τις επαφές που είχε υπογράφτηκαν συμφωνίες για ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, αλλά και για βελτίωση της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της «ανταλλαγής πληροφοριών κατά της τρομοκρατίας». Επίσης, το Ιράν θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του αεροδρομίου της Νατζάφ και των σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν τις δύο χώρες.

Στο περιθώριο της ιστορικής αυτής επίσκεψης, έγινε γνωστό ότι ο νέος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που θα αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο, απέστειλε ευχαριστήριο γράμμα στο Γερμανό ομόλογό του, Χορστ Κέλερ, για τα συγχαρητήρια που του έδωσε για την εκλογή του. Στην επιστολή ο Αχμαντινετζάντ διαβεβαιώνει τον Κέλερ ότι το Ιράν τάσσεται κατά των πυρηνικών όπλων και ότι ο ίδιος έχει τη διάθεση να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ