ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύπλευρες διπλωματικές διεργασίες σε μια «φλεγόμενη περιοχή»

Εντονες διπλωματικές διεργασίες εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ένα σημείο του πλανήτη που είναι πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον πλούτο που διαθέτει. Η προσέγγιση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας από τις 10 Μάρτη, με τη διαμεσολάβηση της Κίνας, δημιουργεί καινούργια δεδομένα, ενώ στο «κάδρο» μπαίνουν η Συρία, το Παλαιστινιακό και η χρόνια σύγκρουση στην Υεμένη, όπου Ιράν και Σ. Αραβία υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα.

Χτες το μεσημέρι επίσκεψη στη Δαμασκό για πρώτη φορά από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία, τον Μάρτη του 2011, πραγματοποίησε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, και συζήτησαν τρόπους εξομάλυνσης των διμερών και περιφερειακών σχέσεων. Λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Σύρου ομολόγου του, Φαϊσάλ Μεκντάντ, στην Τζέντα, όπου συζητήθηκαν το ενδεχόμενο επαναφοράς της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο και η συμμετοχή του Μπασάρ Ασαντ στη Σύνοδο Κορυφής του που θα γίνει στη Σαουδική Αραβία στις 19 Μάη, με τους Σαουδάραβες να μιλούν ανοιχτά για τον «τερματισμό της απομόνωσης της Συρίας», κάτι βέβαια που δεν θέλουν με τίποτε οι ΗΠΑ. Ο Σύρος ΥΠΕΞ στο τέλος της περασμένης βδομάδας επισκέφτηκε διαδοχικά την Τυνησία και την Αλγερία επιδιώκοντας την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους.

Ακόμα χτες έγινε γνωστό ότι το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχωράνε σε αποκατάσταση σχέσεων για να ξανανοίξουν τις πρεσβείες τους. Το 2017, σχεδόν όλες οι χώρες του Κόλπου (με εξαίρεση το Ομάν) και η Αίγυπτος είχαν επιβάλει διπλωματικά, οικονομικά και εμπορικά μέτρα σε βάρος του Κατάρ, το οποίο τότε είχε συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με το Ιράν για την αξιοποίηση των τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων «South Pars» και «North Dome».

Με βασικό θέμα τη Συρία, στις 13 Απρίλη, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, είχε μεταβεί στην Αγκυρα για συνάντηση με τον εκεί ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου ζήτησε η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα από το συριακό έδαφος για να «διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Βέβαια, ο Τσαβούσογλου εμφάνισε την επέμβαση στη Συρία ως «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Προθυμία Κίνας για διαμεσολάβηση και στο Παλαιστινιακό

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του του Ισραήλ και της Παλαιστίνης είχε χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Τσιν Γκανγκ, εκφράζοντας προθυμία και ετοιμότητα για ρόλο μεσολαβητή σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, ανέφερε τη συμφωνία Ιράν - Σ. Αραβίας και «ενθάρρυνε» το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους «να δείξουν πολιτικό κουράγιο και να κάνουν βήματα προς την πραγματοποίηση ειρηνευτικών συνομιλιών». Ο Κοέν απάντησε ότι η χώρα του επιθυμεί τη «μείωση των εντάσεων» ξεκαθαρίζοντας πως είναι «βραχυπρόθεσμα δύσκολο» να λυθούν οι διαφορές με την ηγεσία των Παλαιστινίων. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην «απειλή» που αισθάνεται το Ισραήλ από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στη συνομιλία που είχε στη συνέχεια ο Τσιν με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριγιάντ αλ Μάλικι, ανέφερε ότι «ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις το σωστό πράγμα».

Πάντως, χτες το απόγευμα, νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν της βόρειας Δυτικής Οχθης πραγματοποίησαν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι Παλαιστινίων νεαρών, ενός τραυματιοφορέα και μίας 68χρονης γυναίκας. Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης ανακοινώθηκε η σύλληψη των Παλαιστινίων αδελφών Αχμεντ και Μουχάμαντ Τζαραντάτ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Wafa», από την αρχή του 2023 οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περίπου 100 Παλαιστίνιους.

Επίσκεψη του Ιρανού έκπτωτου «διαδόχου» στο Ισραήλ

Ενδιαφέρον πάντως είχε και η επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, με αφορμή τη Μέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, του «διαδόχου» του πρώην έκπτωτου βασιλιά του Ιράν, Ρεζά Παχλαβί. Από εκεί και στη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, μίλησε για «ενότητα» μεταξύ των λαών αμφοτέρων των χωρών διαβεβαιώνοντας με νόημα πως «η ισλαμική δημοκρατία δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία» των Ιρανών πολιτών.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, συναντώντας τον Αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ανέφερε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τη Σαουδική Αραβία θα συνιστούσε ένα «"γιγαντιαίο άλμα" για τον τερματισμό της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης» και πρόσθεσε πως «μία τέτοια συμφωνία θα είχε μνημειώδεις συνέπειες, ιστορικές συνέπειες για το Ισραήλ, για τη Σαουδική Αραβία, για την περιοχή και για τον κόσμο».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσει η πάλη για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τη Μέρα Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η φετινή Μέρα Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές (17/4) συμπίπτει με την κλιμάκωση της επίθεσης του ισραηλινού κράτους κατά των Παλαιστινίων και ευρύτερα, η οποία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και άλλων συμμαχικών του δυνάμεων, συνεχίζει εδώ και δεκαετίες την κατοχή παλαιστινιακών και άλλων εδαφών, εφαρμόζοντας τις πρακτικές μιας κατοχικής δύναμης που περιλαμβάνουν τη δολοφονία άμαχου πληθυσμού (ακόμη και μικρών παιδιών), τη μακρόχρονη κράτηση των Παλαιστινίων χωρίς δικαστική απόφαση και άλλες απάνθρωπες κατοχικές πρακτικές.

Στις μέρες μας εξακολουθούν να βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές 4.900 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, εκ των οποίων 160 είναι παιδιά, 30 γυναίκες, 4 βουλευτές, 1.016 κρατούμενοι χωρίς δίκη.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής να συνεχίσουν ακόμα πιο ενεργά την έκφραση της πολύμορφης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, καταδικάζοντας τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων.

Να δυναμώσει η πάλη για:

  • Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.
  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
  • Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
  • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές Αποφάσεις του ΟΗΕ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ