ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2025
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αντιδράσεις για τις διαγραφές φοιτητών και την ένταση της καταστολής

Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν σήμερα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, προκειμένου να προωθήσει μια βαθιά αντιδραστική στρατηγική, η κυβέρνηση έφερε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο στο οποίο εξειδικεύονται οι διατάξεις για διαγραφή από τα πανεπιστήμια παιδιών που σπουδάζουν αντιμέτωπα με τεράστιες δυσκολίες, ενώ στο όνομα της «ασφάλειας» παρουσιάζονται ρυθμίσεις έντασης του αυταρχισμού και στοχοποίησης της συλλογικής δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Ιουλίου, περιλαμβάνονται οι καταδικασμένες ρυθμίσεις για εφαρμογή της ανώτατης διάρκειας φοίτησης που έχει καθοριστεί στην ελάχιστη διάρκεια +4 ή +6 εξάμηνα, με αυτοδίκαιη διαγραφή δύο μήνες μετά την εξεταστική του Σεπτέμβρη. Οι όποιες εξαιρέσεις προβλέπονται, δεν αρκούν να αναιρέσουν την πρόθεση για διαγραφή ενεργών φοιτητών που εισήχθησαν ακόμα και το 2018-'19.

Παράλληλα, οι διατάξεις που αφορούν την «ασφάλεια» στα πανεπιστήμια περιλαμβάνουν πειθαρχικά, αλλαγές στον ποινικό κώδικα, Τεχνικά Μέσα Ελεγχόμενης Πρόσβασης και Ταυτοποίησης και επιτήρηση με drones, και στο βάθος χτύπημα των συλλογικών διεκδικήσεων.

Αμεση απάντηση στα παραπάνω, τα οποία αποτελούν επέκταση των προβλέψεων του καταδικασμένου μέσα από αγώνες νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, έδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι με την κινητοποίησή τους την Παρασκευή στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την καταστολή. «Την τελευταία λέξη θα την πούμε εμείς με τους αγώνες μας!», ήταν η απάντηση των Φοιτητικών Συλλόγων που εξαγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις. Παράλληλα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ. στην ΕΣΗΕΑ.

Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ., στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα παραστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την Παιδεία.

Προβληματισμός για πλευρές του νομοσχεδίου από τους πρυτάνεις

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου των Πρυτάνεων, καταγράφονται προβληματισμός και ενστάσεις σε πλευρές του νομοσχεδίου και σημειώνεται πως η χρηματοδότηση είναι «το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια».

Ειδικότερα, ως προς τις διαγραφές οι Πρυτάνεις επαναλαμβάνουν πως πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, «με στόχο να μη διαγραφούν φοιτητές/τριες που αγωνίζονται να πάρουν το πτυχίο τους και εμπράκτως δείχνουν ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους». Στέκονται ιδιαίτερα στο άρθρο 126, που μεταξύ άλλων αφορά τη δυνατότητα παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης των σπουδών μόνο για όσους έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε ποσοστό τουλάχιστον 75% των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ισχύοντος προγράμματος σπουδών και έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες. Η Σύνοδος προτείνει τις εξής αλλαγές: «α) να μειωθεί σημαντικά το απαιτούμενο ποσοστό επιτυχούς αξιολόγησης που προβλέπεται από το άρθρο 126, β) να απαλειφθεί ο όρος "επιτυχώς" και να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) να δίνεται η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια αιτιολογημένης αντιμετώπισης "ειδικών" περιπτώσεων φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή».

Για τα ζητήματα «ασφάλειας» η Σύνοδος σημειώνει πως «τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή, αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ΑΕΙ, με σημαντική οικονομική στήριξη της πολιτείας». Παράλληλα, δηλώνει πως «προτεραιότητα έχουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας, ώστε να προστατεύονται από κάθε πιθανό κίνδυνο η ζωή και η εργασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Ακόμα, επισημαίνει ότι είναι «απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΠΑ 2026-2030, με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια». Επίσης, ζητά την «άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης που αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών αναγκών». Για το ζήτημα της επαρκούς χρηματοδότησης πρυτάνεις ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.


«Ποιους φοιτητές διαγράφει η κυβέρνηση»

«Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ψεμάτων, παρουσιάζοντας το άδικο και ταξικό μέτρο των διαγραφών ως "εκκαθάριση των καταλόγων από ανενεργούς φοιτητές" που εισήχθησαν στα ΑΕΙ προηγούμενες δεκαετίες», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και στα περί «αιώνιων» φοιτητών και αναδεικνύοντας το πώς τα εμπόδια που προσθέτει συνεχώς η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ εκφράζονται και στην καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών.

Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στα εξής: 1 στους 2 φοιτητές να εργάζονται για να αντεπεξέλθουν στο γιγάντιο κόστος σπουδών, στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, στην υποστελέχωση των ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα μαθήματα να ξεκινούν στα μέσα του εξαμήνου ή άλλα να μην προσφέρονται, ενώ οι καθηγητές να μην επαρκούν για την εκπόνηση των διπλωματικών εργασιών, στο να αποκλείονται από τις δηλώσεις μαθημάτων φοιτητές που δεν «χωράνε» στις λίστες εργαστηρίων λόγω ανεπάρκειας υποδομών, στο να είναι ατομική ευθύνη η εξεύρεση της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, στην ανυπαρξία ειδικών μέτρων στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.

Οπως σημειώνει το ΜΑΣ, «είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από το 50% των αποφοίτων του 2023 δεν θα είχαν προλάβει να πάρουν πτυχίο αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση».

Το ΜΑΣ τονίζει ότι μόνη λύση είναι να ληφθούν μέτρα στήριξης και όχι διαγραφές και παραθέτει ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα φοιτητών που η κυβέρνηση διαγράφει αφού - όπως σημειώνει - όσα ανακοινώνει ως «προβλέψεις» δεν αρκούν, αντίθετα αποκλείουν χιλιάδες ενεργούς φοιτητές, ενώ από την άλλη δεν αντιμετωπίζουν στο ελάχιστο τις αιτίες που οδηγούν στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών τους:


Γιάννης Μ.: 24 χρονών, Φοιτητής Πληροφορικής, Αθήνα. Εργάζεται σεζόν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συμμετάσχει σε 2 από τις 3 εξεταστικές περιόδους της χρονιάς.

Μαριλένα Κ.: 25 χρονών, Φοιτήτρια Μαιευτικής, Αθήνα. Δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση για την ολοκλήρωση των σπουδών της, διότι οι θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής είναι ελάχιστες σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων για πρακτική.

Γιώργος Γ.: 26 χρονών, Φοιτητής Μηχανολόγος Μηχανικός, Αθήνα. Κατάγεται από την Καρδίτσα, εργάζεται για να πληρώνει ενοίκιο. Δεν παρακολουθούσε υποχρεωτικά εργαστήρια αφού δεν προσφέρονταν απογευματινές ώρες που δεν εργάζονταν.

Καλλιόπη Β.: 25 χρονών, Φοιτήτρια Πολιτικός Μηχανικός, Αθήνα. Δεν κατάφερε να ενταχθεί στη λίστα παρακολούθησης υποχρεωτικού εργαστηρίου λόγω υποστελέχωσης και ανεπάρκειας υποδομών, περιμένοντας έναν ολόκληρο χρόνο για να μπορέσει να δηλώσει ξανά συμμετοχή.

Βαγγέλης Λ.: 23 χρονών, Φοιτητής Νοσηλευτικής, Αθήνα. Εισήχθη στο Πανεπιστήμιο εν μέσω πανδημίας και δυσκολεύτηκε τα πρώτα χρόνια των σπουδών του με αποτέλεσμα να «χρωστάει» αρκετά μαθήματα που δεν θα καλύπτουν το 75% των πιστωτικών μονάδων.

Μάριος Β.: 26 χρονών, Φοιτητής Οικονομικής Επιστήμης, Αθήνα. Παιδί μονογονεϊκής οικογένειας. Σπουδάζει σε άλλη πόλη και εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του.

Ηρακλής Κ.: 24 χρονών, Φοιτητής Μαθηματικών, Αθήνα. Εχει μαθησιακό πρόβλημα, αγχώδη διαταραχή και καμία βοήθεια από τις δομές στήριξης των πανεπιστημίων, έχει περάσει το 65% των μαθημάτων.

Ιάκωβος Π.: 26 χρονών, Φοιτητής Χημικός Μηχανικός, Αθήνα. Λόγω έλλειψης μελών ΔΕΠ καθυστέρησε να βρει υπεύθυνο καθηγητή για την εκπόνηση πτυχιακής - διπλωματικής εργασίας και έχει καθυστερήσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις σπουδές και τη ζωή μας!»

Κινητοποίηση την Τρίτη 22 Ιούλη με αίτημα να μη μείνει κανένας φοιτητής εκτός Εστίας

«Εν μέσω εξεταστικής περιόδου, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών κάλεσε όλους τους οικότροφους της Εστίας Πατρών να καταθέσουν εκ νέου όλα τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι συνεχίζουν να έχουν ανάγκη το δωμάτιο στο οποίο ζουν, λες και με έναν μαγικό τρόπο ξαφνικά γίναμε όλοι πλούσιοι και παραμένουμε στις αφόρητες συνθήκες της Εστίας ...από άποψη!», καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΣΟΦΕΠΠ), αναφορικά με την απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημίου να πετάξει στον δρόμο 143 δικαιούχους διαμερίσματος φοιτητές οι οποίοι διέμεναν στην Εστία, και καλεί σε κινητοποίηση κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας εφορείας του Πανεπιστημίου την Τρίτη 22 Ιούλη.

Στέκεται στα κριτήρια που τέθηκαν, επισημαίνοντας: «Σαν να μην έφτανε αυτό, η διοίκηση - σε πλήρη ταύτιση και εναρμονισμό με τις κυβερνητικές αντιεκπαιδευτικές εξαγγελίες - "ενισχύει" τα κριτήρια της παραμονής μας στην Εστία, βάζοντας νέους κόφτες, όπως το ποσοστό επιτυχίας στα μαθήματα που δίνουμε στις εξεταστικές περιόδους, το "ν+2 / ν+3" κ.λπ.».

Από τους 530 φοιτητές που μένουν στην Εστία έχουν καταθέσει ξανά αίτηση «χωρίς ελλείψεις» οι 439. Από αυτούς εγκρίνονται οι 296, δηλαδή 143 δεν εγκρίνονται (!), ενώ υπάρχουν άλλες 35 αιτήσεις που έχουν ελλείψεις.

«Κυβέρνηση και διοίκηση προσπαθούν να πετάξουν εκτός Εστιών τους μισούς οικότροφους», επισημαίνει ο ΣΟΦΕΠΠ και προσθέτει:

«Οι εστιακοί φοιτητές δεν είμαστε ούτε τεμπέληδες, ούτε αδιάφοροι για τις σπουδές μας. Δίνουμε τη μάχη των σπουδών μας αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα. Παλεύουμε να πάρουμε το πτυχίο μας, να ολοκληρώσουμε τη φοίτησή μας, με άνισους όρους. Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μας αντιμετωπίζουν ως "πελάτες", γυρεύοντάς μας 200ευρα χαράτσια! Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις, ανέγερση νέων κτιρίων, και μας δουλεύουν ψιλό γαζί με τις υποτιθέμενες "ανακαινίσεις", που στην καλύτερη περίπτωση "σουλουπώνουν" τα ερείπια όπου αναγκαζόμαστε να μένουμε».

«Αν υπάρχει εστιακός φοιτητής που μπήκε στο Πανεπιστήμιο τις δεκαετίες του '60 και του '70 όπως λέει η κυβέρνηση, ας μείνει εκτός», τονίζει ο ΣΟΦΕΠΠ και απαιτεί όλοι οι υπόλοιποι, που θέλουν να τελειώσουν τις σπουδές τους, να μείνουν στα δωμάτιά τους:

«Δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να μετατρέψει τα δωμάτιά μας σε Airbnb για να φιγουράρει ο καθένας στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ως πρωτοπόρος στην "εξωστρέφεια", που εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο το δημόσιο και δωρεάν - κατά τ' άλλα - πανεπιστήμιο.

Δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να μετράει τη ζωή μας ως κόστος που δεν αποφέρει όφελος! Δεν είμαστε μίας χρήσης, δεν είμαστε αναλώσιμοι. Είμαστε φοιτητές και θα ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας!».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ