ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 10 Απρίλη 2000 - 2η έκδοση
Σελ. /26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Κραδαίνει όπλα ο UCPMB...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ανεβάζοντας τους τόνους και οξύνοντας ακόμη περισσότερο την έκρυθμη κατάσταση που κατασκευάζει επί της ουσίας ο ίδιος ο UCPMB, δηλώνει πως η λύση για τις ταραχές στο Πρέσεβο, στις νότιες σερβικές επαρχίες, περνά από τα όπλα.

Ο διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς (UCPMB), Σεφκέτ Χασάνι, δήλωσε το Σάββατο πως «μόνο τα όπλα» μπορούν να διευθετήσουν την κατάσταση στην κοιλάδα του Πρέσεβο (Νότια Σερβία), όπου ζει μια μεγάλη κοινότητα Αλβανών. Τις δηλώσεις αυτές ο Χασάνι τις έκανε στην εφημερίδα του Κοσσόβου «Bota Spot», όπου επιπροσθέτως τονίζει εμφατικά ότι «όταν ο διάλογος δεν προχωρά, μόνο τα όπλα μπορούν να λύσουν τα προβλήματα». Τις δηλώσεις αυτές μάλιστα τις έκανε φωτογραφιζόμενος για την εφημερίδα, φορώντας στολή του γερμανικού στρατού μπροστά στην αλβανική σημαία.

Συνεχίζοντας το κρεσέντο ο διοικητής του UCPMB υπογράμμισε πως ο «στρατός» του διαθέτει 200 ένστολους άντρες, αλλά μπορεί να κινητοποιήσει 18.000 έως 20.000 μαχητές σε περίπτωση κινδύνου. Οσο για την περιβόητη συμφωνία που υπογράφηκε στις 24 Μάρτη στο Γκνίλανε του Κοσσυφοπεδίου ανάμεσα στους εκπροσώπους του στρατού του, στους Αμερικανούς υπεύθυνους και τον πολιτικό ηγέτη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, που προβλέπει τη σύσταση ενός πολιτικού συμβουλίου για το Πρέσεβο, τη Μεντβέντια και το Μπουγιάνοβατς, ο Χασάνι τάσσεται υπέρ... Με μία διαφοροποίηση. Για το Χασάνι η συμφωνία αυτή δε σημαίνει το τέλος του UCPMB! Αντίθετα «δε σταματάμε να αυξανόμαστε», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται, ότι η ύπαρξη του UCPMB ήρθε στο φως με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο UCPMB συνεχίζει να εφορμά από τις βάσεις και τις εγκαταστάσεις του στο χωριό Ντομπρόζιν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα διοικητικά σύνορα με το Κόσσοβο, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη των πέντε χιλιομέτρων στην οποία δεν μπορεί να εισέλθει ο γιουγκοσλαβικός στρατός, μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιούνη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και το Βελιγράδι και «υπερασπίζοντας» περίπου 6.000 Αλβανών που φέρονται να έχουν εγκαταλείψει αυτήν την περιοχή και να έχουν καταφύγει στο Κόσσοβο φοβούμενοι, όπως δηλώνουν πάντα οι ίδιοι, τις ωμότητες των Σέρβων.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Συνέχεια στις ακινητοποιήσεις πετρελαιοφόρων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Προς εκτόνωση βαίνει η ένταση που δημιουργήθηκε, την περασμένη βδομάδα, με τη νέα ακινητοποίηση ρωσικού δεξαμενόπλοιου από τον αμερικανικό στόλο στον Περσικό Κόλπο μετά την παρέμβαση της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρίας Shell. Εντούτοις, η γενικότερη ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη μετά την ακινητοποίηση ενός άλλου δεξαμενόπλοιου, νηολογίου Παναμά, από τις ιρανικές αρχές, τόσο λόγω παραβίασης των χωρικών υδάτων του Ιράν όσο και λόγω παραβίασης του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

«Βεβιασμένη λανθασμένη εκτίμηση», χαρακτήρισε ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Shell, Πάντι Μπρινγκς, την ακινητοποίηση του ρωσικού δεξαμενόπλοιου «Akademik Pustovoyt» από τον αμερικανικό 5ο στόλο με την υπόνοια ότι μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο, κατά παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ. Ο Μπρινγκς υπογράμμισε ότι το πετρέλαιο που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο ήταν ιρανικό και εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, τη δυσαρέσκειά του για τη δεύτερη φορά που ο αμερικανικός στόλος ελέγχει το συγκεκριμένο τάνκερ που έχει ναυλώσει η εταιρία του.

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, μετά από ένα περιορισμένο επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου έπεσαν και πυροβολισμοί στον αέρα, οι άνδρες του επίλεκτου σώματος του Ιράν, των Φρουρών της Επανάστασης, ακινητοποίησαν το ιρακινό δεξαμενόπλοιο «Ramin al Khaleej», υπό παναμαϊκή σημαία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δεξαμενόπλοιο παραβίασε τα χωρικά ύδατα του Ιράν ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν υπόνοιες ότι μετέφερε ιρακινό πετρέλαιο κατά παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ. Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν έτοιμες να παραδώσουν το τάνκερ και το πλήρωμά του στις δυνάμεις του ΟΗΕ και στον αμερικανικό στόλο, προκειμένου να διεξαχθεί νέος έλεγχος. Η κίνηση της Τεχεράνης χαρακτηρίστηκε ως «πράξη καλής θέλησης» από διπλωματικούς παρατηρητές, της ιρανικής ηγεσίας προς τη διεθνή κοινότητα.

Εντείνεται η κατακραυγή

Θόρυβο, όμως, συνεχίζει να δημιουργεί ο τελευταίος βομβαρδισμός των συμμάχων στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ, που, σύμφωνα με τον επίσημο ιρακινό απολογισμό, στοίχισε τη ζωή σε 14 αθώους πολίτες. Μετά τη Γαλλία και τη Ρωσία, και ο Αραβικός Σύνδεσμος, για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, καλεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να τερματίσουν άμεσα τους βομβαρδισμούς σε βάρος του Ιράκ, τους οποίους χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητους, ακατανόητους και βάρβαρους».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Λόγος για νοθεία

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
ΛΙΜΑ.-

Η λέξη νοθεία είναι αυτή που επικρατεί περισσότερο και δίνει το στίγμα γι' αυτή τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, καθώς χτες διεξάγονταν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Περίπου 14 εκατομμύρια Περουβιανών προσήλθαν στις κάλπες υπό αυστηρή διεθνή επίβλεψη, μετά τους φόβους και τις επίσημες καταγγελίες που εξέφρασε η αντιπολίτευση για εκτεταμένη νοθεία. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) έχει αναπτύξει περίπου 80 παρατηρητές στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Παρ' όλα αυτά μία ευρύτατη έκταση, απομονωμένων αγροτικών περιοχών βρίσκεται στο έλεος του θεού και τις τελευταίες μέρες, πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο ότι μονάδες του Στρατού διά της απειλής των όπλων υποχρέωναν αγρότες να ψηφίσουν υπέρ του Προέδρου Φουτζιμόρι.

Είναι άγνωστο κατά πόσο μπορεί να καταγραφεί η νοθεία και η βία από το πλήθος των παρατηρητών, καθώς εκτός του ΟΑΕ στη χώρα βρίσκεται και αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και του κέντρου Κάρτερ, που μάλιστα εκπρόσωποί του επέκριναν χτες ανοιχτά την άνιση πρόσβαση των υποψηφίων στην τηλεόραση, από την οποία αποκλείστηκε η αντιπολίτευση.

Για την αντιπολίτευση, πάντως, είναι αρκετά ξεκάθαρο καθώς εάν ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι εκλεγεί από τον α' γύρο, αυτό θα είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης νοθείας. Τα πέντε μεγάλα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν δεύτερο γύρο αναμέτρησης ανάμεσα στον Φουτζιμόρι, τον επονομαζόμενο «Κινέζο», λόγω της ιαπωνικής καταγωγής του, και τον αντίπαλό του Αλεχάντρο Τολέδο, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και την εκλογή προέδρου από τον α` γύρο.

ΗΠΑ
Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νεκροί είναι και οι 19 στρατιωτικοί-επιβάτες του στρατιωτικού αεροσκάφους που συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου στην Αριζόνα, κατά τη διάρκεια νυχτερινής εκπαιδευτικής πτήσης χωρίς τη χρήση οργάνων, όπως δήλωσε χτες εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Στο τύπου «MV 22 Osprey» επέβαιναν 15 πεζοναύτες και 4μελές πλήρωμα. Το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο Αβρα Βάλεϊ, στη Μαράνα της Αριζόνας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Κεν Μπέικον, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα αίτια της συντριβής δεν είναι ακόμα γνωστά.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Κατέρρευσε η κυβέρνηση

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης που πρότεινε ο πρωθυπουργός Γιάνες Ντρνόβσεκ δεν έτυχε της έγκρισης του Κοινοβουλίου, καθώς, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, δεν έλαβε την αναγκαία ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα σενάρια από εδώ και πέρα είναι πολλά, καθώς ένα από αυτά εμφανίζει την πιθανότητα να αναδειχτεί μια νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Φράντσι Ντέμσαρ. Ενα άλλο είναι και η προσφυγή στην κάλπη, σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Η ψηφοφορία έγινε, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μετά από την παραίτηση του Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος που μετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τον Ντρνόβσεκ πρωθυπουργό, που ηγείται του Κόμματος της Ελεύθερης Δημοκρατικής Σλοβενίας. Ο πρωθυπουργός όρισε νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο παρουσίασε στο Κοινοβούλιο, αλλά μόνο 31 από τους 90 βουλευτές υποστήριξαν την ενέργεια αυτή, όπως μετέδωσε το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA. Αφού η κυβέρνηση έχασε στην ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το Κοινοβούλιο πρέπει μέσα σε 30 μέρες ή να ορίσει νέο πρωθυπουργό ή να προχωρήσει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Εκλέγεται πάλι ο Ε.Σεβαρντνάντζε

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Την παραμονή του στην εξουσία φαίνεται ότι εξασφαλίζει ο νυν Πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, σύμφωνα με τα exit poll, που έγιναν γνωστά, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν, χτες, στη χώρα. Ο Σεβαρντνάντζε, όπως αναμενόταν, μοιάζει να έχει συγκεντρώσει τις ψήφους εκείνους, που εξασφαλίζουν την επανεκλογή του στην προεδρία, χωρίς να χρειαστεί η διεξαγωγή δεύτερου επαναληπτικού γύρου. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα που δημοσιοποιήθηκε από το exit poll, ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε συγκεντρώνει το 51,3% της εκλογικής προτίμησης, ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του, ο πρώην ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ντζουμπέρ Πατιασβίλι, ο οποίος συγκεντρώνει το 24% των ψήφων.

Εκτός από τους δύο βασικούς αντιπάλους, στην εκλογική μάχη συμμετείχαν άλλοι 5 υποψήφιοι, οι οποίοι, όμως, όπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, δεν έχουν σοβαρές ελπίδες, ενώ δύο από αυτούς υπέβαλαν την παραίτησή τους μία ημέρα πριν από τις εκλογές.

Πάντως, πριν ακόμη αρχίσει η δημοσιοποίηση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Ντζουμπέρ Πατιασβίλι κατήγγειλε περιστατικά νοθείας, αλλά και επεισόδια ανάμεσα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και στους, περίπου, 150 διεθνείς παρατηρητές, που έχουν μεταβεί στη Γεωργία. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωσή του, μιλά για απολύτως νόμιμη εκλογική διαδικασία, στην οποία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, συμμετείχε το 64% των 3,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ